Muszle makaronowe nadziewane cukinią i filetem z kurczaka zapiekane w sosie pomidorowym, całość posypana serem żółtym. Te dane na pewno zachwyci Waszych gości. Składniki na 3
Moja Galeria SmakuMam ambitny cel, aby Miśka jadła wszystko to co my, więc planuję menu na cały tydzień łącznie z pełną listą zakupów. Uzgodniłyśmy z Miśką- wielką fanką
greenscarfM usaka to pyszna grecka zapiekanka z bakłażanów i mielonego mięsa, pokryta solidną porcją beszamelu. W dużej mierze przypomina włoską lasagne bolognese, tyle że tutaj zamiast
Food SquareNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Kuchnia Bon Appetitwiele większej zawartości mięsa. Jeśli znajdziecie takie parówki to polecam przyrządzić dzisiejsze danie. U mnie dzisiaj Stroganoff z ryżem, bo tak sobie zażyczyło dziecię. Zioła, pieczarki i suszone pomidory…całkiem wypaśny sos pomidorowy, a na dodatek zaciągnięty mascarpone. Jak się okazało zapomniałam kupić kwaśną śmietanę…może to i dobrze, bo nikt nie lubi Stoganoff ze zważoną śmietaną(...)minut. N akoniec dodaj mascarpone, dopraw solą i ewentualnie większą ilością pieprzu. Dodaj natkę i zagotuj. Mieszaj aż mascarpone się rozpuści. Podaj Stroganoff z kiełbasą z ryżem lub makaronem i zieloną sałatą. The post Stroganoff z kiełbasą – przepis 3 appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniawyczucie, na nasz smak, bardzo ważną, niemal fundamentalną sprawą są pomidory z puszki. Jeśli są one kwaśne i maja podejrzaną chlapowatą zalewę, należy z nich kategorycznie zrezygnować. A nie daj Boże jakby w puszcze znalazł się jakiś zgniłek- mnie się to zdarzyło po zakupie pomidorów z ogromnej sieciówki- pomidory były masakrycznie kwaśne, pęknięte na pół, chlapowate, gorzkie, wypłynęło coś czarnego(...)pomidory z puszki są w tej puszcze całe ! A zalewa jest tak gęsta że przypomina ketchup. Są to pomidory w przecierze z pomidorów, a nie pomidory w popłuczynach chemicznych jakiś. Ale wracajmy do naszej bazy. -pomidory z puszki – jedna puszka z powodzeniem wystarczy- można będzie dolać wody takie są gęste -bakłażan -czerwona papryka-faszerowana-toskania-test.html-cebula biala i czerwona -suszone pomidory
Z Kuchni Do Kuchnicały arsenał makaronów, kasz i mąk. Jak się okazało pole do popisu miałam ogromne, zabrałam się zatem do dzieła. A dziełem był makaron lasagne nadziewany szpinakiem duszonym z fetą, czosnkiem i natką pietruszki. Między poszczególne warstwy makaronu nakładałam plastry cukinii i polewałam beszamelem każdą warstwę i obficie wierzch. Wyszło z tego świetne danie po zapieczeniu, takie od którego oderwać się(...)porcje): 10-12 plastrów makaronu lasagne (tak by powstały 4 warstwy w naczyniu) 200 gram mrożonego szpinaku 1 ząbek czosnku 50 gram sera feta 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki śmietany 12% garść natki pietruszki 1/4 cebuli czerwonej 1 mała cukinia przyprawy: gałka muszkatołowa, biały pieprz, sól, bazylia suszona Sos beszamelowy
Mango Papajapraskę 1 łyżeczka suszonego oregano 3 płaskie łyżki bułki tartej sól, pieprz Sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki oleju 800 g (2 puszki) pomidorów pokrojonych bez skórki 1/3 szkl. mleka szczypta cukru sól pieprz Klopsiki: Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, czosnek, oregano, tarty ser i bułkę tartą. Wyrobić(...)razu wrzucić cebulę. Dusić 4 minuty mieszając od czasu do czasu. Gdy garnek się rozgrzeje, zmniejszyć trochę moc palnika. Dołożyć czosnek, oregano i dusić kolejną minutę. Wlać obie puszki pomidorów, dodać szczyptę cukru, pieprzu i soli. Gdy całość się zagotuje, gotować 5 minut na niedużym gazie z uchyloną pokrywką. Następnie wlać mleko i wrzucać pojedynczo klopsiki. Gotować 20 minut
Posadzone i zjedzonepóki sezon szparagowy trwa, staram się je jeść jak najczęściej, jednocześnie żałując, że jest on tak krótki. Szparagi to typowe warzywo śródziemnomorskie, dlatego uznałam, że połączenie ich z pomidorami, oliwkami i czosnkiem to strzał w dziesiątkę. W czasie smażenia pomidorki puszczą sok, który zmiesza się z aromatem czosnku i ziół tworząc niebiański sos. Dlatego ja zjadłam to danie z chlebem(...)kawałki, pomidorki oderwać z gałązek i, po usmażeniu całego dania, rozgnieść pomidorki widelcem razem z usmażonymi ząbkami czosnku (oczywiście obranymi). Tak oto powstanie pyszny pomidorowo-ziołowy sos do makaronu ze szparagami i oliwkami!Przepis jest ekspresowy, jako że jest jedynie warzywnym dodatkiem do 30 minutowego obiadu Jamiego Olivera. Jego przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 10 minut, dlatego to świetny
Chilli Czosnek i Oliwadrobno posiekać. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Zachować szklankę wody z gotowania makaronu. Na rozgrzany na patelni olej (około 2 łyżek) wrzucić cebulę i podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone parówki i chwilę razem podsmażać, aż parówki delikatnie się zarumienią. Następnie wlać przecier pomidorowy oraz szklankę wody z gotowania makaronu. Dodać przyprawy(...)małym ogniu, aż sos zgęstnieje (około 10 minut). Na talerze wyłożyć makaron. Polać sosem. Oprószyć posiekaną natką pietruszki i startym serem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób. Przecier pomidorowy to nie to samo co koncentrat pomidorowy. Można go zastąpić krojonymi pomidorami z puszki wraz z zalewą (400 g; wówczas nie ma już potrzeby
Gospodyni MiejskaMuszle makaronowe nadziewane bakłażanem, filetem z kurczaka i gorgonzolą zapiekane w sosie pomidorowym. Można je przygotować wcześniej i później tylko zapiec w piekarniku. To dane na
Moja Galeria Smakułupinkach), buraki, cukinia, kabaczek, szpinak, sałata, pomidor bez skórki. Owoce - jabłko, banan, brzoskwinia. Tłuszcze - tylko roślinne w umiarkowanych ilościach olej rzepakowy, z pestek winogron, sojowy, oliwa z oliwek. Przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, cynamon, wanilia, sok z cytryny, koperek, zielona pietruszka, cynamon, kminek . Dodatki - kasze (manna, jaglana, jęczmienna, kuskus), ryż, drobny makaron. Słodycze - cukier, miód, galaretki, kisiel, budyń, biszkopty, herbatniki(...)fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób, kapusta, brukselka, kalafior, cebula, czosnek, rzodkiewka, papryka, kukurydza, ogórki (świeże i kiszone), grzyby, warzywa marynowane. Owoce - wszelkie niedojrzałe, gruszki, truskawki, śliwki, czereśnie, ananas, wszystkie suszone, orzechy. Tłuszcze - wszelkie zwierzęce (smalec, słonina, łój), olej palmowy. Przyprawy - pieprz, papryka, ostre przyprawy, imbir, gałka muszkatołowa, ocet, majonez, chrzan, musztarda. Dodatki - brązowy ryż, kasza gryczana i pęczak, makaron
Codzienne Gotowaniekości) pokrojona w kostkę około 4x4 cm2 średnie cebule, pokrojone drobnosól4 ząbki czosnku,przeciśnięte przez praskęlistki z 4 gałązek tymianku1 łyżeczka suszonego oregano2 liście laurowe1 nieduża marchewka, obrana, przekrojona wzdłuż1 puszka( 400 g) krojonych pomidorów , lub świeże pokrojone w kostkęszklanka białego wytrawnego wina + bulion do uzupełnieniaŚwieżo zmielony czarny pieprz100 g sera feta2 do 3 łyżki drobno posiekanej natki(...)trochę solą i smażyć na małym ogniu aż zmięknie. Dodać czosnek, tymianek i oregano. Po kilku minutach , gdy poczujemy zapach czosnku i ziół, dodać mięso, liście laurowe, marchew, pomidory i wino. Płyn powinien zakrywać mięso ( można uzupełnić bulionem). Doprowadzić do wrzenia, pogotować na około 3 minuty. Przykryć, przenieść do piekarnika i piec przez około
Stare GaryZdarzają się też słodkie lasagne i lasagne wegetariańskie. Ja dziś zrobię dość szybkie wegetariańskie lasagne. Dodam mleka kokosowego zamiast klasycznego beszamelu. Do dzieła! Składniki warzywa na patelnię z suszonymi pomidorami HORTEX 12 płatów lasagne fit graham ( u mnie do formy wchodzi 12 płatów, po 4 płaty na warstwę, czyli będzie 3 warstwy płatów ) butelka sosu pomidorowego (passata(...)dodajemy na oko ciągle miksując. Nacieramy formę olejem kokosowym. Na dno dodajemy trochę sosu pomidorowego z jak najmniejsza ilością warzyw, następnie trochę białego sosu. Kładziemy warstwę z płatów makaronu. Na tę warstwę kładziemy warzywa w sosie pomidorowym, biały sos, parmezan. Przykrywamy makaronową warstwą i powtarzamy operację. Przykrywamy makaronem i ostatnią warstwą jest sos biały i spora ilość parmezanu
Z Kuchni Do Kuchni