makaronem też nam smakuje, to tą mój Mąż był zdecydowanie bardziej zachwycony. Zwłaszcza dodatek zapiekanki go zaskoczył, ale przysięgam Wam, że w połączeniu z kremem pomidorowym była naprawdę pyszna! Składniki: Dla 4 osób 6 skrzydełek 1,5 litra wody 2 ziela angielskie 1 liść laurowy 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 2 ząbki czosnku 3 łyżki orzeszków sojowych 5 pomidorów 300g(...)przecieru pomidorowego Łowicz gałązka świeżej bazylii sól, pieprz do smaku ok 40ml słodkiej śmietanki 30% 1 łyżka mąki Ponadto: 1 płat ciasta francuskiego 4 jajka 1 kulka mozzarelli 8 suszonych pomidorów z zalewy olejowe j sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Skrzydełka myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy odmierzoną ilością wody. Gotujemy ok 20 minut, a po ściągnięciu szumowin dokładamy
Kuchnia w czekoladzieprzygotowania. Składniki na 4 porcje: 0,5 kg mięsa mielonego, np. z indyka 1 duża marchewka 1 puszka pomidorów krojonych 1 cebula sól, pieprz papryka ostra bazylia suszona olej do dekoracji posiekana zielona pietruszka Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w dosyć cienkie słupki. Na dno garnka wlać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę(...)czas całość przemieszać. Przyprawić solą, pieprzem, papryka ostrą oraz bazylią. Gdy mięso zmieni kolor to dodać pomidory z puszki + 1/2 szklanki wody. Całość dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Na sam koniec posmakować i ewentualnie doprawić. Przygotowane danie podawać z makaronem do spaghetti. Ewentualnie udekorować posiekaną, zieloną pietruszką
Ugotowaćoliwki. Następnie placek zwijamy jak roladę. Boki zawijamy pod spód i zaklejamy delikatnie smarując ciasto wodą. Palucha umieszczamy w keksówce nasmarowanej tłuszczem. Wierzch można delikatnie posmarować olejem z suszonych pomidorów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i pieczemy 40 minut. Po tym czasie zostawiamy palucha jeszcze na 15 minut w nagrzanym piekarniku. Bez oliwek nie ma kuchni śródziemnomorskiej(...)oleinowy i błonnik. Oliwki zawierają witaminy z grupy B, A, C i E oraz fosfor, miedź, żelazo i potas. Są świetnym dodatkiem do rożnych sałatek, serów, mięs, pizzy i makaronów. To także smaczna przekąska
My Chcemy JeśćSKŁADNIKI: porcja rosołowa włoszczyzna 3 duże marchewki 4 pomidory 2 duże papryki 3 ząbki czosnku suszony lubczyk 4 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Do misy multicookera wlewamy 1.5 litra wody. Wkładamy porcję rosołową, umyte warzywa tj. włoszczyznę i marchewki. Najlepiej pokroić warzywa w kostkę, por zostawić w całości. Dodajemy przyprawy i czosnek. Zamykamy misę(...)SOUP i czas 1 godzina. W rozgrzanym piekarniku pieczemy przez około 20 minut paprykę i pomidory. Obrane pomidory i paprykę wrzucamy do multicookera na 10 minut przed końcem pracy programu i ponownie zamykamy. Po wyciągnięciu pora całość miksujemy blenderem. Zupę podałam z razowym makaronem i brukselką
ClauditteMissCookingKaczka pieczona z jabłkami Kaczka pieczona z sokiem pomarańczowym Kacze piersi zaczynam smażyć na zimnej patelni, wtedy tłuszcz wytapia się ze skórki całkowicie, skórka pozostanie rumiana. Kaczkę najpierw doprawiamy suszonym tymiankiem, skrapiamy sosem sojowym, odrobiną sosu tabasco i sporą ilością rozgniecionego nożem czarnego i kolorowego pieprzu, kaczkę zostawiamy na pół godziny aby się zamarynowała. Następnie każdą kaczą pierś obsmażamy(...)mięso musi być delikatnie różowe w środku. Piersi kacze kroimy po kątem w plastry ok. 2 cm. Do kaczki przygotowałam pyszną sałatkę makaronową – makaron muszelki z zieloną fasolą szparagową, czerwoną papryką, oraz ćwiartkami pomidorów koktajlowych. Dzięki podsmażeniu warzyw na wytopionym tłuszczu z kaczki, oraz dodaniu i podsmażeniu ugotowanego makaronu sałatka nabrała wspaniałego smaku. Kaczka smażona z kolorowym pieprzem była
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJakiś czas temu robiłam makaron z pesto. Bardzo mi zasmakowało połączenie rukoli i suszonych pomidorków więc postanowiłam pesto połączyć z rybką. Do pesta użyłam oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto go używać. Olej ten często gości w moich potrawach, najwięcej(...)używam go do smażenia i sałatek.składniki:500-600 g filetu łososia bez skóry5 suszonych pomidorków z oleju40 g rukoli1 łyżka słonecznika Kresto1 mały ząbek czosnku5 łyżek oleju rzepakowegosólopakowanie ciasta francuskiego 375 gjajko lub białko do posmarowaniaDo blednera wrzucić rukolę, czosnek, suszone pomidory i słonecznik, dodać olej. Wszystko zblenderować. Łososia oprószyć solą i posmarować otrzymaną masą, odstawić
Monia miesza i gotujeposiada 10 macek z których 2 są dużo dłuższe od pozostałych.Jej tran wykorzystywany jest też w kuchni dodawany do potraw.Zabarwia się w ten sposób na czarno makaron lub ryż. Kupując mątwy trzeba wziąć pod uwagę,że z kilograma nie oczyszczonych mątw pozostanie tylko nieco ponad pół kilograma oczyszczonych.W workach znajduje się coś w rodzaju galaretowatej substancji którą trzeba usunąć(...)ok.1/2 szklanki) ok. 110 ml gorącej wody lub bulionu rybnego 1 liść laurowy 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu 1 łyżka miodu płaska łyżeczka suszonego oregano 2 duże mięsiste pomidory (sparzone i obrane ze skóry) 1 puszka pomidorów konserwowych (ok.400 g) 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku na mus z bakłażana: 2 bakłażany 2 czubate łyżki serka kremowego
Sztuka gotowania w/g SamiryPrawie tradycyjne pomidorowa z dodatkiem duszonej soczewicy i cebuli w kurkumie. Modyfikacja klasycznej polskiej zupy z makaronem. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 2 porcje Składniki: 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki 1 por (około 150 g) 5 ząbków czosnku 3 łyżki oleju 1 ½ szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka oregano 1 łyżka(...)Cayenne szczypta kurkumy Przygotowanie: Białą część pora pokroić w cienkie paseczki, a czosnek zgnieść i podsmażyć na oleju. Następnie dodać pomidory, bulion warzywny i koncentrat pomidorowy. Po dodaniu suszonych ziół gotować pod przykryciem przez 25 – 30 minut. Całość zmiksować za pomocą blendera i doprawić do smaku. Soczewica duszona: Cebulę
KuchniaWeDwoje.pljakiś czas mieszając. Do warzyw dodaj pomidory i wymieszaj. Duś na średnim ogniu ok 30 minut, do rozpadnięcia się pomidorów. Nie przykrywaj. Przypraw wg uznania solą i pieprzem ziołowym. Opcjonalnie dodaj trochę zwykłego pieprzu. Na koniec wsyp max 1 łyżeczkę suszonej bazylii. Dobrze wymieszaj. Dodaj cukinię, wymieszaj i przykryj garnek. Duś sos na małym ogniu do miękkości cukinii(...)takiej ilości, aż uzyskasz zadowalający efekt. Dodatkowo zagęści on sos. Możesz też zblendować sos, będzie wtedy aksamitnie gładki i niektórym pewnie lepiej będzie smakować. Sos pomidorowy najlepiej pasuje do makaronu, posypany startym serem żółtym. Można go jednak wykorzystać do zapiekanki makaronowej lub ziemniaczanej. Ja sos wykorzystałam do polania gołąbków, które dostaliśmy od cioci. Pycha
Anioszek w kuchniGŁÓWKĘ POMIESZAMY,JAK ZACZNIE PACHNIEĆ TO DODAJEMY POMIDORY Z PUSZKI, I OK 0,7l WODY I ROSOŁEK W KOSTCE,LUB GOTOWY ROSÓŁ DOPRAWIAMY SOLĄ,PIEPRZEM,PAPRYKĄ SŁODKĄ I OSTRĄ ORAZ ULUBIONYMI ZIOŁAMI,SZCZYPTĄ CUKRU,GOTUJEMY OK 20 MIN WYŁĄCZAMY,DODAJEMY KILKA GAŁĄZEK BAZYLII, MIKSUJEMY, PODAJEMY Z DODATKAMI(GRZANKI,GROSZEK PTYSIOWY,MAKARON) MOŻNA DODAĆ ŁYŻKĘ ŚMIETANY JUŻ NA TALERZU
Swojskie jedzonkoSkładniki: makaron cannelloni 250 gram, mięso mielone drobiowe 70 dag, cebula 2 sztuki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, papryczka chilli 2 małe, oregano 2 łyżeczki, majeranek 1 łyżeczka, por 1 duża, oliwa 1/4 szklanki, sos pomidorowy 300 ml, śmietana 12% 1 szklanka, jajka 2 sztuki, mąka pszenna(...)szklanki, woda 2 szklanki, przyprawa w płynie 2 łyżki, ser żółty 20 dag użyłam moje pomidory pasteryzowane w oleju /jest w moich przepisach/, zmiksować blenderem na sos - można użyć sok pomidorowy na oliwie zeszklić cebule pokrojone, dodać mielone z indyka, kucharka, papryczki suszone chilli pokruszone, oregano, majeranek, czosnek i podsmażać mieszając, widelcem rozgnieść mięso mielone cannelloni nadziać mięsem
W Mojej Kuchni LubięPrzygotowanie tego dania jest bardzo proste. Błyskawicznie jest gotowe. Można użyć tortellini o dowolnym ulubionym smaku. Ja mam ze szpinakiem i serem Do garnka wlać wodę
Kuchnia PokoleńServes: 5 Ingredients ⅔ szklanki zielonej soczewicy 2 łyzki oleju 1 cebula 2 marchewki 3 ząbki czosnku opcjonalnie: pół kieliszka białego wina 2 puszki krojonych pomidorów 1 łyżeczka mieszanki włoskich ziół ( albo suszone bazylia i oregano) 1 łyżeczka brązowego cukru sól, pieprz świeża bazylia Instructions Soczewicę przepłukać, zalać zimną wodą i zagotować - gotować 30-40 minut aż soczewica zmięknie(...)przejść od razu do pomidorów. Na patelnię dodać dwie puszki pomidorów, każdą puszkę przepłukać niewielką ilością ody i dodać na patelnię. Dodać zioła, cukier, sól i pieprz i dusić całość przez ok 20 minut. Następnie blenderem, zmiksować całość ale nie bardzo dokładnie - mogą zostać drobne kawałki. Ugotowaną soczewicę odsączyć z wody i dodać do pomidorów - ja na tym etapie musiałam
Cooking for EmilyLetnio - jesienne zbiory ciąg dalszy. Tym razem pomidory i papryka <3 Gotując sos mięsny lub warzywny do makaronu czy ziemniaków prawie zawsze dodaję paprykę, to taki nierozerwalny element w mojej kuchni. Zabierając się za przetwory pomyślałam, że poszukam w sieci podobnego sosu aby można go było zamknąć w słoiku i znalazłam na blogu Filizofia Smaku , postanowiłam zaczerpnąć sporej inspiracji(...)litrów pysznego sosu ( takich słoiczków jak ze zdjęcia powstało 5 sztuk, a one mają około 400 ml). Składniki: 2 kg pomidorów 1 kg papryki 2 cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 2 łyżeczki suszonego oregano czubata łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki lub chili 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonej
Życie zaczyna się w kuchnizaskakująco pomysłowa. Każde z toskańskich miast może pochwalić się potrawą znaną zarówno w regionie, jak i przynajmniej w znacznej części Włoch. Charakterystyczną cechą kuchni toskańskiej jest mniejsze spożywanie makaronu aniżeli w pozostałych regionach. Tu dominują zupy, kasza, ryż i chleb.Kuchnia Toskanii jest zdrowa, kolorowa i prosta- a co za tym idzie smaczna! Zabiorę Was w to miejsce pachnące magią , propozycją(...)cudny kolor, kształt, idealnie oddaje charakter włoskiej kuchni! Składniki na danie 5 sztuk czerwonej papryki 1 papryka żółta 2 papryki zielone do kilograma mięsa mielonego- szynka suszone pomidory Ole- dlaczego Ole? Bo sama suszyłam przez kilka lat pomidory na Sycylii, na tarasie, na słońcu i Ole ma taki właśnie smak masło oliwa z oliwek, ja uzyłam Mini Monini
Z Kuchni Do Kuchni