makaron z suszonymi pomidorami - 2271 przepisów (strona:115/152)

Przepis na Lasagne dla niemowlaka. 279

przepisem dla niemowlaka. To nie podlega żadnej dyskusji! Warzywa to podstawa zdrowego podejścia w BLW. Sezon na pomidory dla niemowlaka Bolognese dla niemowlaka. Przepis do wykorzystania również z innymi makaronami. Przy okazji tego wpisu, muszę się pochwalić. Dziubas chwyta już widelec i nadziewa wszystko co się da…..nawet chleb Lasagne to nie lada wyzwanie ale też dobry sposób(...)niemowlaka Składniki na farsz bolognese 550 gramów pomidorów 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (/czubata) 400 gramów mięsa mielonego (/ja użyłam wieprzowo-wołowego) 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 1/2 szklanki wody (/jeśli nie lubicie mocno miękkiej lasagne możecie dodać 2 łyżki wody) 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki suszonego czosnku (/albo wyciśnięty ząbek czosnku) 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka

Krupeczki
69. Zieleń pod chmurką: czyli lasagne z bobem! 277

przepisu jeśli tylko nadarzy się okazja! Nie mogłybyśmy się nim z Wami nie podzielić dlatego dzisiaj zapraszamy Was na warzywne "lasagne" z bobem , bez grama mięsa i pomidorów - czyli totalnie odmienną wersję swego włoskiego pierwowzoru (mamy nadzieję, że fani włoskiej kuchni nie obrażą się (:). Danie polecamy wszystkim zwolennikom bobu, który jest naprawdę bardzo zdrowy, przepyszny i niesamowicie sycący, więc(...)płatów prostokątnego makaronu lasagne (polecamymakaron Barilla) 3 ząbki czosnku pęczek świeżej natki pietruszki + kilka listków do dekoracji niepełna garść świeżych listków mięty 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina (opcjonalnie) 2 łyżki masła do podsmażania 250 ml śmietanki 30% 100g sera feta świeżo zmielona sól (odrobina), pieprz, szczypta ostrej i słodkiej papryki, szczypta suszonego imbiru i kurkumy Sos beszamelowy

Symfonia Smaków
SPAGHETTI BOLOGNESE Z WARZYWAMI WERSJA II 183

Nasz ulubiony sos bolognese doczekał się kolejnej odsłony. Tak jak w poprzedniej wersji przygotowuję go z dodatkiem włoszczyzny w słupkach, lubimy dużo warzyw. Zamiast pomidorów z puszki dodaję własną passatę i kilka plastrów wędzonego boczku, tak dla podkręcenia smaku. Ostatnio bywa u nas dość często, wielbicielką tej wersji sosu jest moja najmłodsza Córcia, która zazwyczaj nie jada niczego z sosami(...)dodatku jakiejkolwiek mąki oraz bez laktozy. Naturalnie zagęszczają go warzywa i odparowana passata. U nas tradycyjnie jest to spaghetti bez spaghetti, preferujemy bowiem krótsze makarony, u mnie więc świderki orkiszowe, ale można użyć dowolny, ulubiony makaron. Ten sos smakuje także sam... Składniki: - 600g mielonego mięsa (u mnie samodzielnie mielona karkówka z łopatką, ale można użyć dowolne mięso) - 2-3 plastry

Smaczne Zdrowe
Spinacz Cafe - oryginalnie i kanapkowo 136

odrobinę chrupiąca z zewnątrz. Ogólnie dla mnie roszponka nie ma żadnego smaku - zamieniłbym na coś bardziej kontrastującego do słodkiej cebuli.  Druga pozycja skonsumowana to Koko Dżambo - kurczak, suszone pomidory i rukola w bagietce własnej produkcji. Smaczna, skromna wielkością kanapka, w której rukola zrobiła swoje i ożywiła trochę smak potrawy. Podczas drugiej wizyty w Spinaczu zjadłem Drugiego Głodołamacza(...)cena, mając na uwadze smak. Nie jadłem wszystkiego z oferty gastronomicznej Spinacza, to fakt. Ale patrząc na menu to chyba na naleśniki pójdę raczej do Zadory, zupę zjem gdziekolwiek, makaron zjadłbym w Czarciej Łapie, Aventino lub Atrium. Ale po przyzwoitą kanapkę, lokalne piwko i fajny klimat z przyjemnością przyjdę ponownie do Spinacza

Right Behind The Kitchen
Zupa krem z młodej marchewki z dodatkiem pesto z jej natki 153

szklanki gęstej części mleka kokosowego 1 łyżka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka startej skórki z cytryny sól, pieprz do smaku Natkę marchwi niedbale posiekaj i wraz z migdałami, suszonymi pomidorami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem przełóż do blendera i zmiksuj na grudkowatą pastę; w kolejnym etapie powoli dolewaj oliwę w dalszym ciągu miksując do momentu, w którym uzyskasz pesto(...)Jeżeli pozostało Ci trochę pesto, przełóż go do słoiczka, powierzchnię zalej odrobiną oliwy i spokojnie przechowuj je w lodówce przez kilka tygodni; zieloną pastę możesz podawać do kanapek, z makaronem czy pieczonymi warzywami

Roślinna - blog wegański
Conchiglioni rigati ze szpinakiem 181

Uwielbiam szpinak, kocham Włochy, kuchnię śródziemnomorską i postanowiłam dać upust nostalgii i przenieść się na chwilkę na słoneczny Półwysep pełen światła, z krystalicznie czystym morzem, błękitnym

Z Kuchni Do Kuchni
Włoska sałatka z sosem z musztardy Roleski 208

Makaron, salami, parmezan, pomidorki... i tak powstała pyszna, włoska sałatka. Do tego sos musztardowy i kolejna inspiracja do konkursu Roleskiego wykorzystana. Świetnie zastąpi obiad, szczególnie kiedy

Corner With Recipes
Makaron z mięsem mielonym w sosie pomidorowym 196

kilka świeżych listków bazylii i oregano 3 ząbki czosnku 50 g masła 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki przecieru pomidorowego do smaku: pieprz, sól, zioła prowansalskie, chili. PRZYGOTOWANIE   Sos: Pomidory oparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki, wrzucić do blendera. Dodać obrany czosnek, bazylię, oregano, śmietanę i przyprawy. Całość zblendować. Pieczarki: Na patelni rozpuścić masło, dodać dwie cebule pokrojone(...)mieszając. W międzyczasie makaron ugotować według wskazań na opakowaniu. Końcowy etap: Do mięsa mielonego wlać gotowy sos, dodać odcedzoną przez sitko kukurydzę i fasolę. Wymieszać całość i dodać dwie łyżeczki przecieru. Zostawić na zmniejszonej temperaturze około 8 min. od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać pieczarki, wymieszać i ewentualnie doprawić. Na sam koniec wsypać makaron i delikatnie wymieszać. Jeżeli

Passions hobbies life
Puplety po neapolitańsku z mozzarellą 138

łyżka oliwy z oliwek W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Czosnek przeciskamy przez praskę i przesmażamy na oliwie do momentu aż uzyska złoty kolor. Następnie ostrożnie wlewamy passatę lub pomidory z puszki (tłuszcz pryska!), następnie dodajemy posiekaną bazylię, odrobinę cukru i sól do smaku. Zagotowujemy. Gdy sos będzie już wrzał zmniejszamy ogień i gotujemy go przez ok. 15-20 minut(...)wołowo-wieprzowego 1 rozbełtane jajko 3/4 szklanki śmietanki kremówki (30%) 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki startego sera pecorino, grana padano lub parmezanu 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka włoskich ziół (lub przyprawy do kuchni włoskiej) ok. 50 g sera mozzarella (można użyć więcej) sól i pieprz olej kokosowy do smażenia Do miseczki wlewamy

Cooking Monster
Pikantna zupa z pieczonych warzyw 144

geograficzną, choć w zależności od regionu różni się składem i przyprawami. W Maroku zamiast wymienionych w przepisie przypraw dodaje się do tej zupy mieszankę ras el hanout w Japonii - makaron, sos sojowy i sos rybny, w Indiach - curry, garam masala, czasem też bataty i mleko kokosowe. Ilość wersji jest ogromna. Pikantna zupa z pieczonych warzyw to zarazem świetny sposób(...)pomidory lub 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 1 duża czerwona cebula 1 lub 2 papryczki chili 2 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku    ćwierć bardzo małego selera (około 70 g) 5 łyżek czerwonej soczewicy około półtora litra bulionu warzywnego lub drobiowego (można zastąpić kostkami rosołowymi) 2 liście laurowe   2 cm posiekanego świeżego imbiru lub 1 łyżeczka suszonego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pesto bazyliowe 146

Bardzo lubię pesto z rukoli, pomidorów suszonych czy bazylii. Gotowy, kupiony w sklepie nie smakuje mi tak, jak te które sama przygotowuję.   Każdy może zrobić swoje pesto i doprawić tak jak lubi. Można dodać ulubionego sera, ja np. często dodaję wędzonego radamera, dzięki temu w pesto wyczuwalny jest delikatny posmak słodyczy. Składniki: 4 garście świeżej bazylii, 10 zielonych(...)pieprzem do smaku. Rada: solą i pieprzem doprawiamy na sam koniec, ponieważ niektóre składniki jak oliwki czy ser są słone. Pesto przechowujemy w lodówce, możemy dodawać go do makaronów czy sałatek. Również tradycyjne paluchy czy kopytka podsmażone w pesto idealnie smakują. A przepis znajdziecie na blogu w daniach jarskich . Smacznego

Moniki Smakołyki
Kurczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 397

kurczaka 2 czerwone cebule słoik suszonych pomidorów 10 dag szpinaku (użyłam świeżego) 10-15 dag sera (użyłam Grana Padano) szklanka kremówki szklanka bulionu 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół tak, żeby powstało 6 cienkich kotletów. Przygotowujemy marynatę do kurczaka. Zalewę z pomidorów (ok. 8 łyżek) dokładnie mieszamy(...)złoty kolor. Wlewamy śmietanę i bulion. Dodajemy pomidory. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15-20 minut. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do kurczaka dodajemy szpinak i ser. Dusimy jeszcze ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można jeszcze dodać zioła. Danie najlepiej smakuje podane z makaronem. Ilość porcji: ok. 6 Czas przygotowania: ok. 1 h Koszt

Pobite gary Barbary
Zielony makaron pici i zapach słońca 194

deszczowej wiosny i nie zamierzam dłużej czekać, aż powróci jej słoneczne oblicze. Z mojego talerza bucha dziś zieleń, zapach ziół, pomidorów i słońca :) Na przekór szaroburej pogodzie za oknem, siąpiącemu deszczowi i wiatrowi, strącającemu kwiaty mirabelek, roluję szpinakowy makaron pici w kolorze nadziei. Cudowne zielone makaroniki przypominające wyglądem fasolkę szparagową to świetny sposób na odreagowanie stresu, czy wspólne gotowanie(...)pełnym tych pyszności rodem z włoskiego podwórka, żadna szaruga niestraszna!  Zielony makaron pici z cukinią i pomidorkami Potrzebujesz: Makaron: 200g liści młodego szpinaku 300g mąki pszennej Sos: 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki płatków chili 200g młodej cukinii (ok. 1 szt.) 300g pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 garść nasion słonecznika 50g startego parmezanu sól i cukier

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Najlepszy sos pomidorowy do pizzy 487

czosnek się zeszkli (uważaj, by go nie spalić, bo nada gorzkawego smaku), dodaję pół łyżeczki suszonej chilli grys, pokrojone pomidory i odrobinę soli. Gotuję do odparowania wody, pilnuję jednak, by się nie przypalił, mieszając od czasu do czasu. Mówi się, że długie podgrzewanie pomidorów sprawia, że uzyskują lepszy smak. Coś w tym jest. ;) Dodatkowo pomaga uzyskać optymalną na dane(...)kolejności, jak podałam w przepisie (zeszklony czosnek, chilli, sos, zioła). Do czego używać? Sos pomidorowy możesz wykorzystać nie tylko do pizzy. Będzie świetną bazą do zupy pomidorowej, jajecznicy z pomidorami, makaronu, zapiekanek, lasagne i wszędzie tam, gdzie jest potrzebny smak prawdziwego pomidora. Sosu z pomidorów z działki, wygrzanych w słońcu, smacznych i zdrowych nie zastąpi żaden kupny sos. Warto zatem

Ale Proste