makaron z suszonymi pomidorami - 2271 przepisów (strona:118/152)

Błyskawiczne pizzerinki z chlebków pita 307

Czasami, mimo najszczerszych chęci, naprawdę nie mamy siły i czasu na gotowanie. Gdy zmęczona po pracy zaszłam po coś na szybko do sklepu, zobaczyłam gotowe chlebki

Poezja smaku
Pomidorowa z dużą ilością warzyw 139

Uwielbiam pomidory, bardzo żałuję, że obecnie nie smakują tak jak latem. Dla mnie pomidorowa pora powinna trwać wiecznie :D Dlatego u mnie pomidorówka, ale taka w mojej wersji, na wywarze z warzyw, które później blenduję, dzięki czemu zupa jest gęsta i kremowa, tak jak lubię. Potrzebujemy: udko z kurczaka, bądź porcję rosołową dwie duże marchewki 1 pietruszka 1/4 selera(...)liście laurowe 3 ziela angielskie 500 g przecieru pomidorowego szczypta czosnku niedźwiedziego Piątnica do smaku  sól cytrynowa Piątnica świeżo mielony pieprz suszona bazylia Piątnica  około łyżeczki 2 litry wody Warzywa kroimy i wkładamy do garnka razem z mięsem, zielem angielskim i liściem laurowym. Zalewamy wodą i gotujemy około godzinę, tak aby warzywa były miękkie, a mięso ugotowane

MamaOskarka
Klopsiki w sosie pomidorowym z bakłażanem 148

mielonego mieszanego (wieprzowe i wołowe) 1 sucha bułka pszenna mleko do namoczenia bułki 1 jajko sól do smaku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki olej do obsmażenia Bułkę namoczyć w mleku, dobrze odcisnąć. Dodać do mielonego mięsa razem z solą i przyprawami. Dobrze wyrobić i odstawić(...)klopsiki. Wszystko razem wymieszać i dodać pokrojone w średniej wielkości kostkę pomidory - pomidory można najpierw sparzyć i obrać ze skórki. Przykryć i gotować na minimalnym ogniu przez kilka minut. Przyprawić solą do smaku i cukrem. Jeśli sos będzie zbyt pomidorowy, wtedy można dolać wody. Klopsiki podawać z makaronem lub ugotowanymi ziemniakami - co kto lubi najbardziej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ziołowy sos do sałatek 144

kuchnią. Były zupki chińskie, gorące kubki, puree z ziemniaków w proszku. Były również wizyty w barach mlecznych, z których najbardziej pamiętam pierogi leniwe. Kupowałam sosy w proszku, gotowałam makaron i obiad na dwa dni był gotowy. Szaleństwem było kupienie kalafiora i zrobienie z niego kotletów :) Dzisiaj młodzież studiująca ma zupełnie inną świadomość i podejście do żywienia. I chwała(...)mnie przyszła pora i przetworzonej żywności w moim menu nie ma prawie w ogóle.  Sos do sałatek szczerze polecam. Najbardziej lubię jego dodatek do sezonowych warzyw: sałaty, ogórka, pomidora, rzodkiewki. Można dodać trochę startego sera, pokrojonej w paski szynki. Na zdjęciu akurat w towarzystwie kotleta mielonego i warzyw.  Do samego sosu można użyć octu balsamicznego (jego kolor będzie

bistro mama
Faszerowane łódeczki z cukinii 198

Lubię używać cukinię w swojej kuchni. Leczo uwielbiamy, makarony z cukinią także. Nie dawno wypróbowałam faszerowane łódeczki z cukinii. Robiłam je pierwszy raz i do tego troszkę "na oko", ale wyszły i były pyszne ! ;) Składniki na 2 osoby 2 średnie cukinie 25 dag mięsa mielonego- u mnie wieprzowe 1 duży pomidor 1 średnia papryka 1/2 cebuli 20 dag sera żółtego(...)rozgrzaną patelnię dodajemy cebulkę, podsmażamy na złoty kolor. Do cebuli dodajemy mięso mielone, potem kolejno paprykę, pomidory i miąższ z cukinii. Gdy papryka i cukinia zmiękną,a mięso będzie odpowiednio usmażone, doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawami. U mnie kurdybanek suszony, papryka słodka mielona oraz majeranek. O kurdybanku przygotuję wpis kiedy indziej :) to na prawdę ciekawe i aromatyczne ziele

Justa próbuje gotować
Low-carb spaghetti z marchewki z sosem bolońskim 153

J esteś żarłokiem i nie potrafisz sobie odmówić solidnej porcji spaghetti od czasu do czasu? To możemy przybić sobie piątkę! Sam długo szukałem dobrego sposobu, żeby

Food Square
Polenta z szybkim sosem bolońskim 184

kaszki kukurydzianej. Sekretem dobrze przyrządzonej polenty, jest to,żeby najpierw dobrze ją utwardzić (czyli bez problemu kroić nożem)a następnie zmiękczyć. Polentę można podawać, jako zamiennik ziemniaków,ryżu, makaronu lub samodzielne danie. Całości dokona sos pomidorowy, lub, jak u mnie, sos boloński. Tradycyjny przepis składa się z mąki/kaszki kukurydzianej, wody, soli. Obecnie wzbogacana o masło, ser, zioła. Idealną cechą(...)robię też z wieprzowiny. Natomiast NIGDY nie kupuję gotowego mielonego) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew 1 łodyga selera naciowego pomidory, latem świeże, zimą passata, puszki (2 sztuki) oliwa parmezan sól pieprz cukier oregano (suszone) PRZYGOTOWANIE: Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, po chwili czosnek.. Następnie zmielone mięso-staramy się,żeby nie powstały grudy

Kopystką po garach
Pulpeciki w sosie pomidorowym z bakłażanem i wędzoną papryką 193

łodygi selera naciowego 1 mniejszy bakłażan 1 puszka pomidorów, 1 karton przecieru pomidorowego, 200 ml bulionu warzywnego, 1 papryczka chipotle w sosie adobo, sól, pieprz ew. czosnek, suszone zioła Mięso przełożyć do miski, dodać przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie wbić jajko i na koniec dodać starty parmezan oraz tartą bułkę. Całość dokładnie wymieszać i przy pomocy łyżeczki(...)część pulpecików. Kiedy wszystkie pulpeciki są już przesmażone, garnek przekładamy na ogień, dodajemy pomidory, przecier, bulion warzywny oraz drobno pokrojoną papryczkę chipotle.  Całość doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 15-20 minut, na koniec doprawiając solą i pieprzem. Podajemy z makaronem lub ryżem.  Smacznego

Plate of Joy
Mój pierwszy raz z See Bloggers 163

idea monosmaków, czyli potraw bazujących na niewielu składnikach tak, aby wydobyć z nich, jak najwięcej smaku. Przygotowaliśmy dwa niesamowicie proste dania z sezonowych warzyw - zupę z zielonego groszku oraz makaron z pesto z czerwonej kapusty. Ten pyszny minimalizm okazał się kluczem do sukcesu. Dania były nieprzegadane, karmiły zarówno oczy (niesamowite kolory!), jak i ciało oraz wprowadziły nas w prawdziwy błogostan(...)ustach, poznawaliśmy nowe smaki i uczyliśmy się jak doceniać każdy składnik. Joseph wprowadził nas w prawdziwą ekstazę kulinarną i przygotował razem z nami dorsza pieczonego z kolendrą, suszonymi pomidorami i oliwkami, młode ziemniaki smażone z jadalnymi kasztanami na klarowanym maśle oraz blanszowany szpinak z mlekiem kokosowym. Wszystko idealnie wyważone, doskonałe i pyszne. W czasie gotowania opowiadał nam anegdoty

Food Square
Gulasz wegetariański z soczewicy i batatów 230

Bardzo smaczne danie, które można spożywać zarówno z kasza, ryżem czy makaronem albo po prostu samo, bo jest bardzo sycące. O ile pierwsze podejście do batatów

Ze smakiem i z pasją
Porzucona kromka chleba – piknik kulinarny Banku Żywności w Lublinie 97

Bank Żywności już od kilku lat w październiku prowadzi zbiórkę żywności w którą jest zaangażowane wiele wspaniałych osób - studenci, uczniowie, politycy itp. Ideą zbiórki jest bezinteresowne przekazanie choćby paczki makaronu czy puszki konserwy dla ludzi potrzebujących. Piknik miał na celu promocję zbiórki oraz prezentację nieco dziennika ,,Kromka chleba" który redaguje cały ,,mózg" zbiórkowej operacji Pani Marzena Pieńkosz-Sapieha. Główna ,,atrakcją(...)internetowa: Kuchnia Jaśka Kuronia Zupa dyniowa Jaśka Kuronia ( w moim wykonaniu) Składniki: 1.5 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni cebula puszka pomidorów bez skórki garść pestek dyni (od siebie dodałam łyżkę siemienia lnianego) 2 łyżki suszonego tymianku spory pęczek pietruszki sól, pieprz olej 3 szklanki bulionu warzywnego Do dzieła!!! W rondelku szklimy na 3 łyżkach oleju pokrojoną

sierotka maRysia w kuchni
Ryż z pomidorowym sosem ziołowym. Pyszny i szybki obiad. 194

wiem jak Wy, ale ja uwielbiam sos pomidorowy. Przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a pasuje on praktycznie do wszystkiego. Taki sos można podać na obiad z ryżem lub makaronem. Dlatego dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na naprawdę szybki, prosty w przygotowaniu i smaczny ziołowy sos pomidorowy. Spróbujcie. Moją wersję sosu pomidorowego wzbogaciłam używając soli ziołowej od Rafex(...)your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na 3-4 osoby) około 450 g pomidorów* 1 łyżeczka soli ziołowej firmy Rafex około 1 1/2 łyżki posiekanego pora 1 średnia cebula szczypta czarnego pieprzu 1/2 łyżki posiekanej świeżej bazylii (opcjonalnie 1/2 łyżeczki suszonej bazylii) 2 - 2 1/2 łyżki oliwy z oliwek ryż do podania (u mnie około

Słodkie okruszki
Domowe oliwy smakowe 121

bazylią (używana do mięs, ryb, sałatek, makaronów, smażenia wytrawnych naleśników itp.) - z oregano (używana do sałatek, pomidorów, do sosów,makaronów, mięs, itp.) - z tymiankiem (do ryb, mięs itp.) - z kolendrą (używana do wielu dań mięsnych itp.) - z mieszanką ziół prowansalskich (używana do makaronów, do sosów, mięs, ryb, omletów ,itp.) Cytrynowa oliwa z oliwek Składniki: 3/4 szklanki oliwy z oliwek extra(...)jakiś czas potrząsamy, aby uwolnić aromaty.  Przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu do dwóch tygodni. Oliwa z oliwek z chili Składniki: 3/4 szklanki oliwy z oliwek  2 łyżki suszonych papryczek chili Sposób przygotowania: Papryczki kroimy na drobne kawałki.  Oliwę wlewamy do rondelka i lekko podgrzewamy dodajemy papryczki. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Odcedzamy papryczki

The Slow Life Wife
Komosa ze szparagami, szpinakiem i pieczonymi pomidorkami 190

Każdy składnik tego prostego dania niesie w sobie spory ładunek zdrowia, tak, że razem tworzą istną bombę przeciwutleniaczy, witamin oraz minerałów. Komosa ryżowa jest źródłem cennych

Even Better Food
Makaron z ragoût z kurczaka 157

podsmażać.  Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać pokrojony seler naciowy i marchewkę. Posolić i popieprzyć. Wymieszać i całość razem podsmażać, aż warzywa delikatnie zmiękną. Następnie, na patelnię wlać pomidory z puszki wraz z zalewą i wrzucić liść laurowy. Całość gotować, na bardzo małym ogniu, przez godzinę, aż sos zgęstnieje a warzywa staną się miękkie. Ugotowany sos pomidorowy doprawić solą(...)połączą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowane ragoût z kurczaka dodać do gorącego, odcedzonego makaronu i wymieszać. Makaron podawać gorący, oprószony startym parmezanem i udekorowany listkami bazylii. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 - 5 osób. Makaron należy zacząć gotować pod koniec przygotowywania ragoût, aby był gorący w chwili podania. Sos pomidorowy, stanowiący

Gospodyni Miejska