Prawie tradycyjne pomidorowa z dodatkiem duszonej soczewicy i cebuli w kurkumie. Modyfikacja klasycznej polskiej zupy z makaronem. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 2 porcje Składniki: 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki 1 por (około 150 g) 5 ząbków czosnku 3 łyżki oleju 1 ½ szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka oregano 1 łyżka(...)Cayenne szczypta kurkumy Przygotowanie: Białą część pora pokroić w cienkie paseczki, a czosnek zgnieść i podsmażyć na oleju. Następnie dodać pomidory, bulion warzywny i koncentrat pomidorowy. Po dodaniu suszonych ziół gotować pod przykryciem przez 25 – 30 minut. Całość zmiksować za pomocą blendera i doprawić do smaku. Soczewica duszona: Cebulę
KuchniaWeDwoje.pljakiś czas mieszając. Do warzyw dodaj pomidory i wymieszaj. Duś na średnim ogniu ok 30 minut, do rozpadnięcia się pomidorów. Nie przykrywaj. Przypraw wg uznania solą i pieprzem ziołowym. Opcjonalnie dodaj trochę zwykłego pieprzu. Na koniec wsyp max 1 łyżeczkę suszonej bazylii. Dobrze wymieszaj. Dodaj cukinię, wymieszaj i przykryj garnek. Duś sos na małym ogniu do miękkości cukinii(...)takiej ilości, aż uzyskasz zadowalający efekt. Dodatkowo zagęści on sos. Możesz też zblendować sos, będzie wtedy aksamitnie gładki i niektórym pewnie lepiej będzie smakować. Sos pomidorowy najlepiej pasuje do makaronu, posypany startym serem żółtym. Można go jednak wykorzystać do zapiekanki makaronowej lub ziemniaczanej. Ja sos wykorzystałam do polania gołąbków, które dostaliśmy od cioci. Pycha
Anioszek w kuchniGŁÓWKĘ POMIESZAMY,JAK ZACZNIE PACHNIEĆ TO DODAJEMY POMIDORY Z PUSZKI, I OK 0,7l WODY I ROSOŁEK W KOSTCE,LUB GOTOWY ROSÓŁ DOPRAWIAMY SOLĄ,PIEPRZEM,PAPRYKĄ SŁODKĄ I OSTRĄ ORAZ ULUBIONYMI ZIOŁAMI,SZCZYPTĄ CUKRU,GOTUJEMY OK 20 MIN WYŁĄCZAMY,DODAJEMY KILKA GAŁĄZEK BAZYLII, MIKSUJEMY, PODAJEMY Z DODATKAMI(GRZANKI,GROSZEK PTYSIOWY,MAKARON) MOŻNA DODAĆ ŁYŻKĘ ŚMIETANY JUŻ NA TALERZU
Swojskie jedzonkoSkładniki: makaron cannelloni 250 gram, mięso mielone drobiowe 70 dag, cebula 2 sztuki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, papryczka chilli 2 małe, oregano 2 łyżeczki, majeranek 1 łyżeczka, por 1 duża, oliwa 1/4 szklanki, sos pomidorowy 300 ml, śmietana 12% 1 szklanka, jajka 2 sztuki, mąka pszenna(...)szklanki, woda 2 szklanki, przyprawa w płynie 2 łyżki, ser żółty 20 dag użyłam moje pomidory pasteryzowane w oleju /jest w moich przepisach/, zmiksować blenderem na sos - można użyć sok pomidorowy na oliwie zeszklić cebule pokrojone, dodać mielone z indyka, kucharka, papryczki suszone chilli pokruszone, oregano, majeranek, czosnek i podsmażać mieszając, widelcem rozgnieść mięso mielone cannelloni nadziać mięsem
W Mojej Kuchni LubięPrzygotowanie tego dania jest bardzo proste. Błyskawicznie jest gotowe. Można użyć tortellini o dowolnym ulubionym smaku. Ja mam ze szpinakiem i serem Do garnka wlać wodę
Kuchnia PokoleńServes: 5 Ingredients ⅔ szklanki zielonej soczewicy 2 łyzki oleju 1 cebula 2 marchewki 3 ząbki czosnku opcjonalnie: pół kieliszka białego wina 2 puszki krojonych pomidorów 1 łyżeczka mieszanki włoskich ziół ( albo suszone bazylia i oregano) 1 łyżeczka brązowego cukru sól, pieprz świeża bazylia Instructions Soczewicę przepłukać, zalać zimną wodą i zagotować - gotować 30-40 minut aż soczewica zmięknie(...)przejść od razu do pomidorów. Na patelnię dodać dwie puszki pomidorów, każdą puszkę przepłukać niewielką ilością ody i dodać na patelnię. Dodać zioła, cukier, sól i pieprz i dusić całość przez ok 20 minut. Następnie blenderem, zmiksować całość ale nie bardzo dokładnie - mogą zostać drobne kawałki. Ugotowaną soczewicę odsączyć z wody i dodać do pomidorów - ja na tym etapie musiałam
Cooking for EmilyLetnio - jesienne zbiory ciąg dalszy. Tym razem pomidory i papryka <3 Gotując sos mięsny lub warzywny do makaronu czy ziemniaków prawie zawsze dodaję paprykę, to taki nierozerwalny element w mojej kuchni. Zabierając się za przetwory pomyślałam, że poszukam w sieci podobnego sosu aby można go było zamknąć w słoiku i znalazłam na blogu Filizofia Smaku , postanowiłam zaczerpnąć sporej inspiracji(...)litrów pysznego sosu ( takich słoiczków jak ze zdjęcia powstało 5 sztuk, a one mają około 400 ml). Składniki: 2 kg pomidorów 1 kg papryki 2 cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 2 łyżeczki suszonego oregano czubata łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki lub chili 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonej
Życie zaczyna się w kuchnizaskakująco pomysłowa. Każde z toskańskich miast może pochwalić się potrawą znaną zarówno w regionie, jak i przynajmniej w znacznej części Włoch. Charakterystyczną cechą kuchni toskańskiej jest mniejsze spożywanie makaronu aniżeli w pozostałych regionach. Tu dominują zupy, kasza, ryż i chleb.Kuchnia Toskanii jest zdrowa, kolorowa i prosta- a co za tym idzie smaczna! Zabiorę Was w to miejsce pachnące magią , propozycją(...)cudny kolor, kształt, idealnie oddaje charakter włoskiej kuchni! Składniki na danie 5 sztuk czerwonej papryki 1 papryka żółta 2 papryki zielone do kilograma mięsa mielonego- szynka suszone pomidory Ole- dlaczego Ole? Bo sama suszyłam przez kilka lat pomidory na Sycylii, na tarasie, na słońcu i Ole ma taki właśnie smak masło oliwa z oliwek, ja uzyłam Mini Monini
Z Kuchni Do KuchniOkreślając ten sos jako boloński niektórzy, a zwłaszcza osoby nie wege bardzo się oburzają, zresztą takie emocje wzbudzają też określenia typu wegańska kiełbasa, ser, kotlet, sernik
greenscarfmałego selera lub 1 łodyga selera naciowego 2- 3 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 3 puszki pomidorów bez skórki lub 2 kg świeżych mięsistych pomidorów makaron spaghetti 2 łyżki domowej przyprawy do spaghetti parmezan do posypania oliwa do smażenia sól i pieprz do smaku Przygotowanie Posiekać bardzo drobno cebulę. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce(...)zacznie zmieniać kolor dodać cukier i smażyć do lekkiego zbrązowienia. Podsmażone mięso wymieszać z warzywami, dodać pomidory i przyprawy. Dusić na bardzo małym ogniu około 2-3 godzin. Po nałożeniu na talerze posypać startym parmezanem i świeżą lub suszoną bazylią
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataząbki czosnku 3-4 łyżeczki suszonego oregano 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego, u mnie Orzech 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina 8 łyżek mleka kilka łyżek oleju z suszonych pomidorów (można zastąpić zwykłym olejem) sól, pieprz ser żółty do posypania (opcjonalnie) liście bazylii do dekoracji (opcjonalnie) 1. Marchewkę ścieramy na tarce (małe oczka), cebulę kroimy drobno. Smażymy kilka(...)koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy solą i pieprzem. Krótko smażymy, po czym wlewamy wino, które odparowujemy. 4. Dodajemy pomidory i gotujemy kilka minut. 5. Wyłączamy gaz i zostawiamy na około 5 minut. Po tym czasie dolewamy mleko i mieszamy. 6. Podajemy z makaronem spaghetti (u mnie z pełnoziarnistym). Posypujemy startym żółtym serem i dekorujemy listkami bazylii. A poniżej możecie zobaczyć
Szefowa kuchnipapryką. Dodajemy 1/3 puszki krojonych pomidorów. Dusimy kolejne 5 minut. Makaronowe rurki wcześniej obgotować lekko ok. 3 minut we wrzątku w osolonej wodzie. Naczynie żaroodporne natłuścić lekko masłem i makaronowe rurki nadziewać przygotowanym farszem. Następnie ułożyć w naczyniu i przykryć resztą pomidorów. Ricottę wymieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Sosem polać makaron i posypać tartym parmezanem. Piec
Słodkości i nie tylkopapryką. Dodajemy 1/3 puszki krojonych pomidorów. Dusimy kolejne 5 minut. Makaronowe rurki wcześniej obgotować lekko ok. 3 minut we wrzątku w osolonej wodzie. Naczynie żaroodporne natłuścić lekko masłem i makaronowe rurki nadziewać przygotowanym farszem. Następnie ułożyć w naczyniu i przykryć resztą pomidorów. Ricottę wymieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Sosem polać makaron i posypać tartym parmezanem. Piec
Różne smaki w kuchni