mianowicie pomysłem jest zastąpienie klasycznego makaronu do lasagne pożywnym i wartościowym sezonowym warzywem- cukinią! Potrawa tylko na ty m zyskuje, zapewniamy!:) A oto, jak to zrobić: Składniki: -500 g mięsa mielonego – średnia cebula - czosnek - pomidory z puszki - 2 większe cukinie - koncentrat pomidorowy - ser mozzarella - przyprawy : cukier , sól , pieprz , suszone oregano bazylia , oliwa z oliwek
Aromatyczne PodróżePost Cannelloni z mięsem mielonym w sosie porowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojePost Spaghetti z soczystymi pulpecikami wg Okrasy pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojemakaronu z fasoli mung 1 duża cebula 1 duża marchew 6 - 8 suszonych grzybków mun 1 jajko 2 łyżki sosu sojowego bezglutenowego 2 łyżki oleju ryżowego 1 owoc pieprzu indonezyjskiego (można zastąpić zwykłym) sól 2 opakowania papieru ryżowego olej ryżowy do smażenia Składniki sosu: 1 szalotka pół marchewki 1 łodyga selera naciowego 1 ząbek czosnku 1 duży żółty pomidor(...)dodajemy do farszu. Kiedy wszystko nam się ładnie podusi, a woda odparuje doprawiamy farsz sosem sojowym, solą i utłuczonym w moździerzu, lub zmielonym pieprzem indonezyjskim. Dodajemy czarną quinoę i makaron, który należy wcześniej zalać wrzątkiem odcedzić, i drobno posiekać. Farsz odstawiamy do przestygnięcia, a następnie mieszamy z surowym jajkiem, dzięki temu nie będzie taki sypki i łatwiej zawiniemy sajgonki
Quinoa Raz!łyżki suszonej bazylii Wykonanie: Pomidory naciąć, zalać wrzątkiem, odczekać chwilę, obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy. Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę przełożyć do miseczki i na tej samej patelni podsmażyć mięso. Do gotowego mięsa dodać cebulę oraz pomidory a także przeciśnięty przez praskę(...)wymieszać, doprawić solą, pieprzem oraz 2 łyżkami bazylii, przykryć pokrywką i dusić do czasu, aż pomidory się rozpadną i sos zrobi się gęsty. Na sam koniec do sosu dodać pokrojoną mozzarellę, przemieszać i podgrzewać do czasu aż ser się rozpuści. Sos podawać z ugotowanym makaronem razowym. Smacznego
Krakowskie smaki Anidań mięsnych. Podgrzany i wymieszany z makaronem będzie doskonałym szybkim daniem dla zabieganych. Polecam, naprawdę warto poświęcić chwilę na jego przygotowanie. 3,5 kg pomidorów lima 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarenkach 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego po 1 łyżeczce suszonego tymianku, bazylii, oregano 4 łyżki oliwy
Smakołyki Asiryżem lub makaronem, jak kto lubi. SOCZYSTE KOTLETY SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka (około 50dag.) MARYNATA 2 jajka 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka bazylii 4 łyżki mąki 4 łyżki śmietany 18% 2-3 ząbki przeciśniętego czosnku sól,pieprz można dodać (opcjonalnie) przyprawę Knorra Specialite: Suszone pomidory z czosnkiem
Kuchnia BeatyW piątek 15 stycznia miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kuchni włoskiej organizowane przez sklep Lidl . Warsztaty poprowadził Karol Okrasa. Było to niesamowite przeżycie zarówno kulinarne jak
Kuchnia Bon Appetitświetnym dodatkiem do obiadu czy makaronu a witamin i składników odżywczych ma tyle, że gdybym zaczęła je wymieniać wstęp byłby dłuższy niż sam przepis. ;-) Dlatego warto jeść szpinak a metodą prób i błędów możemy dojść do tego w jakiej wersji smakuje nam najbardziej. 450g mrożonego szpinaku 2 duże cebule 12 suszonych pomidorów z oliwy 150ml śmietanki
Szefowa kuchnisłony od oliwek. Nie używam suszonych ziół ani bazylii – tutaj to właśnie natka pietruszki świetnie komponuje się z ostrością czosnku i mocnym smakiem solonej ryby. Sos zdążycie zrobić w trakcie gotowania makaronu – nastawiamy wodę na makaron i solimy ją do smaku. W wypadku tego sosu makaronowi lepiej zrobi lekkie niedosolenie go niż przesolenie. Makaron do tego dania powinien być(...)minimalnie bardziej twardy niż al dente – spokojnie dojdzie przez kilka minut gotowania w sosie. Sugo alla puttanesca tradycyjnie podaje się z makaronem spaghetti – ale ja osobiście spaghetti po prostu nie lubię i moja puttanesca zawsze zrobiona jest z makaronem bucatini (Barilla n.9). W rondlu rozgrzewamy 4 łyżki oliwy z oliwek. Na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojone w półplasterki szalotki, pokrojony
Karo in the Kitchenpuszka 400g pomidorów w passacie pomidorowej 5 białych kiełbas surowych (ok. 500g) 1 łyżka ziaren kopru włoskiego 1 średnia cebula 120g 1 duży ząbek czosnku 2 łodygi selera naciowego 100g 1 duża marchewka 150g 1 średnia pietruszka 90g ½ dużej papryki czerwonej lub zielonej 125g 1 pełna (z lekką górką) łyżeczka suszonej bazylii 1 pełna łyżeczka suszonego oregano(...)soli (lub mniej, jeśli rosół bardzo słony) ½ łyżeczki płatków chili 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki lodowato zimnej wody 1 łyżka octu z czerwonego wina DO PODANIA drobny makaron „koraliki” lub orzo natka pietruszki, świeża bazylia starty parmezan albo Pecorino Romano
Karo in the Kitchenząbki czosnku sól, pieprz czarny mielony, suszona bazylia i majeranek odrobina cukru olej do smażenia Przygotowanie : Ugotowaną soczewicę zmiksować Pokrojoną cebulę i czosnek, przesmażyć na oleju Dodać do tego soczewicę, doprawić do smaku solą - smażyć chwilę razem Dołożyć pomidory, dokładnie wymieszać, dosmaczyć ziołami ewentualnie cukrem. Moja soczewica smakowała wyśmienicie, podałam ją z makaronem i utartą fioletową marchewkę skropioną
Proste Potrawyzróbcie pesto z suszonych pomidorów, najlepiej z tego przepisu . Z tuńczyka odlejcie sos- potrzebne będzie nam tylko mięso. Kiedy już to zrobicie, po prostu połączcie wszystkie składniki (pesto, tuńczyk i musztardę), wymieszajcie i przyprawcie. Posypcie posiekaną dymką. Pyszne z chrupiącym chlebem (dla nas ideał z tym chlebem ), naleśnikami i makaronem
OliveandThymeorzechów i miodu, w cytrynie i suszonych pomidorach, w ziołowych przyprawach, niektórzy wolą jedynie w soli i pieprzu. Pomysłów na pieczone części kurczaka jest bardzo wiele. Można je także podawać na słodko z żurawiną lub wytrawnie z winem. Pieczone części kurczaka pasują nie tylko do klasycznych ziemniaków, także do ryżu, wszelakich kasz, makaronów. Można je podawać na różne sposoby
Zasmakuj Kuchnirozpuścił. Jak ser się rozpuści dokładamy suszone pomidory, mieszamy i dodajemy polędwiczki. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu 10- 15 min. Po tym czasie dodajemy kapary, możemy dolać łyżeczkę zalewy z kaparów i ewentualnie pietruszkę posiekaną. Dusimy jeszcze przez 5-10 min od czasu do czasu do czasu mieszając. Podajemy z makaronem pappardelle lub innym grubym
Piekielna Kuchnia PatiPuszką po pomidorach odmierzamy sobie ½ jej pojemności wody, dodajemy wodę do pomidorów. Wsypujemy sól, pieprz, płatki chili, granulowany czosnek, suszone oregano i bazylię. Do tego – ½ do 1 pełnej łyżeczki przyprawy do piernika. To korzenny zestaw smaków – cynamon podbije słodycz pomidorów i przytłumi ich kwaśny smak, imbir świetnie zagra z chili i pieprzem, a reszta przypraw wyśmienicie podkreśli smak mięsa(...)płaskie łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej 4 łyżki zimnej wody SOS MARINARA – Z TWISTEM 1 puszka pomidorów bez skórki (400g) ½ puszki wody 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu ½ łyżeczki płatków chili 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
Karo in the Kitchen