polecam go wszystkim tym, ktorzy tak jak ja nie maja czasu na stanie przy garach ;) Spagetti z tunczykiem Makaron spagetti gotujemy al dente w osolonej wodzie. Sos do makaronu Na patelni, na oliwie z oliwek, podsmazamy dwa posiekane zabki czosnku. Nie rumienimy, czosnek ma sie zeszklic. Nastepnie dodajemy do tego tunczyka z puszki w sosie wlasnym. Podlewamy szklanka bulionu. Chwile
Przysmaki Karolkiobieramy ze skorki, kroimy w kostke. Najlepiej gdy pomidory sa miazszyste, jesli nie to pozbawiamy je pestek, a w kostke kroimy tylko miazsz. Dodajemy pomidory, koncentrat i surowy makaron na patelnie. Dusimy wszytsko okolo 10 minut. Doprawiamy sola, pieprzem i tymiankiem. Gotowym farszem napelniamy cukinie. Ukladamy je na wysmarowanej tluszczem blaszce i zapiekamy w piekarniku 20-25 minut w temperaturze
Przysmaki Karolkićwiartki limonki SOS 2 łyżki sosu sojowego ciemnego lub 4 łyżki jasnego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu DODATKOWO :uprażony na suchej patelni sezam, olej sezamowy, świeża kolendra, ćwiartki cytryny do wyciśnięcia WYKONANIE Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon i kostek. Kroimy na pół, następnie grubszą część dodatkowo w poprzek(...)kroimy w cieniutkie plastry, a następnie w słupki. SOS : W miseczce mieszamy mąkę ziemniaczaną z sosem sojowym i cukrem. Stopniowo dolewamy przestudzoną wodę gotowania makaronu. W woku lub na patelni mocno rozgrzewamy olej. Dodajemy kurczaka i smażymy, często mieszając, przez około 2 minuty. Dodajemy marchewkę, czosnek i imbir, a po chwili także dymkę oraz paprykę. Smażymy kolejne
cool and mintySkładniki: 450 g mrożonych warzyw na patelnie, 1 opakowanie makaronu fettuccione Czaniecki, 1/2 passata di pomodoro De Cecco, 1 ząbek czosnku, 2 łyżeczki suszonej bazyli Kamis, 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem Kamis, szczypta chilli, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Następnie na łyżce masła podsmażamy cienkie plasterki czosnku. Dodajemy warzywa na patelnie
Aga w kuchnisól szczypta cukru trzcinowego parmezan spaghetti (albo inny makaron) Przygotowanie: Na oliwie zeszklić cebulę pokrojoną w piórka i zeszklić, następnie dodać pokrojoną w kawałki wędlinę i smażyć wszystko przez ok. 5 minut. Dodać posiekaną papryczkę chilli - ja dodałam pół średniej wielkości papryczki bez pestek. Podsmażyć przez minutkę. Następnie wrzucić na patelnię pokrojone pomidory z puszki wraz z sosem, posiekaną(...)pietruszki i szczyptę cukru trzcinowego. Gotować wszystko bez przykrycia na wolnym ogniu przez ok 15 minut, aż sos zrobi się gęsty. Spróbować i doprawić solą do smaku. Ugotowany makaron wrzucić na patelnię z sosem, dolać 3 łyżki wody z gotowania makaronu i wszystko razem wymieszać. Podawać ze startym parmezanem i natką pietruszki
Kulinarne Inspiracjemałe cukinie 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 pieczarek 1 papryczka chilli natka pietruszki 2 łyżki oliwy tarty parmezan kilka pomidorów koktajlowych sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę(...)smażymy pokrojone warzywa: cebulę, czosnek, chilli, pieczarki i cukinię (około 8 minut). Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dolewamy około 100ml wody z gotującego się makaronu. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z warzywami i mieszamy. Na koniec całość posypujemy tartym parmezanem, pokrojoną natką pietruszki i układamy ćwiartki pomidorów
Smakowity Blog KulinarnyMąż skończył makaronik jako pierwszy, a w trakcie jedzenia nie popijał- znaczy, że dobre było! Więc szczerze polecam. Jesienny makaron z dyni ą Składniki na 4 osoby: 340 g makaronu (u mnie Cellentani) ½ dyni, około 700 g (przed obraniem) 1/2 czerwonej cebuli( u mnie cebula Tropea) garść grzybków, u mnie 30 g suszonych prawdziwków 5 listków szałwii, 1 gałązka rozmarynu(...)smaku i gotujemy parę minut, aż smaki się połączą. Na osobnej patelni smażymy pokrojony w paseczki szpek. Gotujemy makaron al dente( u mnie 10 min). Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy na patelnię, na której dusiła się dynia, dodajemy pokrojoną rukolę i delikatnie mieszamy, aż dyniowy sosik całkowicie otuli makaronik. Na sam koniec posypujemy szpekowymi chipsami). Polecam serdecznie, bo pyszne
Mia Cucina Sofietapleśniowego 150g łososia wędzonego w plastrach 200g śmietany 30% sól, pieprz, gałka muszkatołowa oliwa z oliwek lub olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Umyty szpinak podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju / oliwie. Gdy zmniejszy o połową swą objętość doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej(...)Smażymy około 10 minut na małym ogniu. Ser pleśniowy kruszymy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy śmietanę i mieszamy, aż do uzyskania kremowego sosu. Makaron wrzucamy na patelnię ze szpinakiem, dodajemy serowy sos i pokrojonego w paski łososia. Możemy jeszcze doprawić do smaku. Pyszny makaron gotowy :) Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjekilka gałązek natki pietruszki, bazylii lub innych ulubionych ziół – wedle uznania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Spaghetti carbonara – Wykonanie: Makaron spaghetti ugotować al dente (na pół twardo) w osolonej wodzie. Boczek pozbawić ewentualnie skóry, pokroić w drobną kosteczkę. Podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek lub na oleju rzepakowym. Gdy boczek już się zarumieni, dodać przeciśnięty(...)przez praskę czosnek (lub drobno posiekany) oraz posiekana natkę pietruszki (lub inne ulubione zioła, np. bazylię) i smażyć jeszcze ok. 30 sekund, cały czas mieszając. Następnie dorzucić na patelnię ugotowany, odcedzony makaron i smażyć ok. 3-4 minuty, mieszając co jakiś czas. Dodać parmezan, wymieszać. Zdjąć patelnię z ognia. Jajka sparzyć wrzątkiem, rozbić i wbić do miseczki. Doprawić pieprzem
Kulinarne PrzebojeMakaronowa patelnia to świetny pomysł na szybki obiad. Połączenie składników przywołuje na myśl letnie popołudnia, pełne słońca i zapachu świeżych ziół. Macie ochotę na takie obiad? Ja bardzo! Składniki: 1/2 opakowania makaronu penne 3 pomidory 6 plasterków szynki 1 mała cebula sól, pieprz 1 opakowanie naturalnego serka kanapkowego (ok. 150 g) kilka gałązek świeżego tymianku oliwa do smażenia Wykonanie: Pomidory(...)Podsmażać przez jakiś czas, dodać listki tymianku i doprawić do smaku. Na koniec dodać serek, zmniejszyć ogień i mieszać, aż do uzyskania sosu. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i dodać do pozostałych składników z patelni. Wymieszać i podawać od razu. Smacznego
Pasja Smakuząbki czosnku 250 g serka mascarpone sok z pół cytryny masło Liście szpinaku myjemy, osuszamy oraz lekko siekamy. Rozgrzewamy masło na patelni i wrzucamy nasz szpinak. Kiedy szpinak będzie miękki dodajemy zmiażdżony czosnek. W miedzy czasie gotujemy makaron, według(...)przepisu na opakowaniu. I czas na mascarpone! Musimy wszystko dokładnie wymieszać i dodać sok z cytryny i chwilkę pozostawić na ogniu. Nasz gotowy sos powinien wyglądać tak: Odcedzony makaron ląduje na patelni. Wszystko dokładnie mieszamy i nic tylko zjadać :) Smacznego! Koniecznie dajcie znać jeżeli spróbujecie zrobić taki makaron w domu. S. Jeżeli
Kolejny blog o gotowaniuSTEAK & BLACK FETTUCCINE Proste mięso, prosty makaron, czyli danie idealne. Pięć składników na krzyż, pół godziny pracy, a danie, które jest tego wynikiem zaspokoi nawet najbardziej wysublimowane gusta! Makaron oczywiście nie musi być czarny, mięso może być bardziej wysmażone, masło też nie jest obowiązkowe – efekt i tak będzie murowany! Ekstremalnie krótka lista zakupów tylko zachęca do spędzenia chwili(...)makaronem. W międzyczasie wstaw wodę na makaron i ugotuj go al dente wg instrukcj na opakowaniu. Odcedź, nie płucz zimną wodą tylko wrzuć od razu na patelnię i mieszaj aż makaron połączy się z sosem. Na rozgrzaną patelnię, najlepiej grillową, wrzuć mięso i smaż (w zależności od grubości) 1-1,5 minuty z każdej strony, żeby mięso było średnio wysmażone
Martyna CooksSTEAK & BLACK FETTUCCINE Proste mięso, prosty makaron, czyli danie idealne. Pięć składników na krzyż, pół godziny pracy, a danie, które jest tego wynikiem zaspokoi nawet najbardziej wysublimowane gusta! Makaron oczywiście nie musi być czarny, mięso może być bardziej wysmażone, masło też nie jest obowiązkowe – efekt i tak będzie murowany! Ekstremalnie krótka lista zakupów tylko zachęca do spędzenia chwili(...)makaronem. W międzyczasie wstaw wodę na makaron i ugotuj go al dente wg instrukcj na opakowaniu. Odcedź, nie płucz zimną wodą tylko wrzuć od razu na patelnię i mieszaj aż makaron połączy się z sosem. Na rozgrzaną patelnię, najlepiej grillową, wrzuć mięso i smaż (w zależności od grubości) 1-1,5 minuty z każdej strony, żeby mięso było średnio wysmażone
Martyna Cookscytryny chili ok. 20 dag krewetek szczypta białego pieprzu sól natka pietruszki dobra oliwa Nastawić wodę na makaron. Gdy zacznie się gotować posolić i ugotować w niej makaron (al dente). Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, wycisnąć do niej czosnek i dodać pokrojone chili. Jedynie poddusić - nie dopuścić do przypalenia. Na brzegu patelni ułożyć połówkę cytryny. Gdy czosnek zacznie intensywniej(...)pachnieć, wrzucić obrane krewetki. Posypać białym pieprzem. Na patelnię z zaczerwienionymi krewetkami dodać odcedzony makaron i ewentualnie trochę wody z jego gotowania. Makaron z dodatkami wykładać na talerze. Danie polać oliwą i skropić sokiem z uduszonej na patelni cytryny (cytryna jest gorąca, zatem można ją chwycić szczypcami kuchennymi; sok sam zacznie kapać). Całość posypać posiekaną natką pietruszki, która niweluje nieprzyjemny
Weekendy w domu i ogrodziemałe cebule 200g śmietany 30% 200g tartego sera corregio (lub innego twardego sera) sól pieprz oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na dużej patelni. Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końcówki. Jeśli nie są to młode, cienkie warzywa - obieramy do 1/3 wysokości. Kroimy(...)utworzenia gęstego sosu. Na patelnię dorzucamy główki szparagów i smażymy 1-2 minuty. Zalewamy sosem. Makaron odcedzamy (zachowując 5-6 łyżek wody, którą dodajemy do sosu). Odcedzony makaron przekładamy na patelnię. Całość mieszamy. Od razu podajemy. Oprószamy na talerzach świeżo mielonym pieprzem. Smacznego :) żródło inpiracji
Moje Kuchenne Rewelacje