makaron sojowy - 1858 przepisów (strona:53/124)

Wegański MAC&CHEESE z kalafiora 155

kalafiora lub 400 g mrożonego 1  średnia marchewka  1/2 małej cebuli  1 ząbek czosnku szkl. mleka roślinnego 1 łyżka sosu sojowego 1/2 szkl. płatków drożdżowych 1/2 łyżeczki cukru  pieprz, sól Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.  Kalafior, marchewkę i cebulę ugotuj.  Następnie ostudź warzywa, przełóż je do blendera, dodaj pozostałe składniki

wegujemy
Zupa chińska – najprostszy przepis 209

mieszanka chińska ( u mnie Oerlemans )  2 litry wody  2 anyże gwiaździste 3 łyżki sosu rybnego  3 łyżki sosu sojowego  dodałam ugotowaną pierś z kurczaka ( pozostałość z innego dania )  ew. do podania ryż / makaron chiński – jak lubisz, ja jadłam bez    Mieszankę przekładamy do garnka, zalewamy wodą dodajemy anyż oraz sos rybny

Kuchnia na wzgórzu
Chińskie danie – „Jīròu mógū” 506

chilli 1 płaska łyżeczka glutaminianu sodu ( tak było w oryginale , ja pominęłam ) 1 paczka makaronu do dań z woka olej do smażenia -około łyżki sól do smaku Pierś z kurczaka płukamy i kroimy , a w zasadzie siekamy bardzo drobno i cienko . Dodajemy do nich sos sojowy , drobniutko posiekane chilli bez pestek i wyciśnięty przez praskę czosnek . Odstawiamy na godzinkę(...)wlewamy łyżkę oleju , wrzucamy utarty imbir, siekane szalotki , kurczaka , podsmażamy , dodajemy sos ostrygowy , grzyby mun , glutaminian i wszystko smażymy na dużym ogniu około 6 -7 minut ciągle mieszając . Makaron przygotowujemy wg. instrukcji na opakowaniu . Makaron dodajemy do kurczaka , mieszamy , smażąc do połączenia składników , posypujemy siekaną dymką i sezamem . Gotowe       Post Chińskie danie – „Jīròu mógū

Ogrodnik w podróży
Szybki makaron ryżowy po Tajsku 118

boczniaków 250 g polędwiczki wieprzowej 1 szalotka 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 3 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżeczka cukru palmowego 2 łyżki soku z limonki tajskiej 50 g orzechów ziemnych szczypiorek 1 łyżka oleju rzepakowego   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron moczymy w zimnej wodzie. W woku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy polędwiczkę pokrojoną(...)posiekaną szalotkę, marchew pokrojoną w julienne i boczniaki (większe kroimy na mniejsze kawałki). Dalej smażymy na dużym ogniu, cały czas mieszając. Następnie dodajemy makaron ryżowy z odrobiną wody (50 ml). Energicznie mieszamy, dodając sosy-ostrygowy, sojowy i rybny oraz cukier, sok z limonki i posiekany na większe kawałki, szczypiorek. Na koniec dodajemy uprażone na suchej patelni orzechy. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

R'n'G Kitchen
Ramen perliczka/ topinambur/ szpinak 107

Ramen to japoński makaron, który podaje się z mocno esencjonalnym wywarem rybnym, mięsno- warzywnym lub wegetariańskim. Jest to jedna z lepszych zup jaką miałam okazję jeść. Na blogu są już dwa przepisy na zupę ale ten jest znacznie inny. Przede wszystkim ugotowałam zupę na wywarze z kości perliczki z dużą ilością różnych warzyw i przypraw, w tym topinamburu(...)Topping: mięso perliczki z bulionu, marynowane w 1 łyżce sosu sojowego i smażone przez minutę 100 gram pieczarek, pokrojonych na ćwiartki, marynowanych w sosie sojowym i łyżeczce sosu ostrygowego, smażone na dużym ogniu do zarumienienia makaron Ramen przygotowany według przepisu na opakowaniu (ja użyłam makaronu z tapioki) grzyby shitake, moczymy i postępujemy tak samo jak z pieczarkami jajka ugotowane

Mango Papaja
Makaron udon z wędzonym łososiem i sezamem 108

posiekane dymki 1 nieduża zielona papryka 2 łyżeczki uprażonych ziaren sezamu Dressing : 2 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego sok z jednej limonki     Przygotowanie   W dużej misce wymieszałam składniki dressingu. dodałam makaron i dokładnie wymieszałam. Ugotowałem udon według przepisu na opakowaniu (mój był świeży, więc wystarczyły mu 2-3 minuty), odsączyłem. Następnie dodałam makaron, dymkę

R'n'G Kitchen
Makaron z kurczakiem teriyaki i warzywami 551

cebulę i smażyć kolejną minutę. Dodać pokrojona w kostkę paprykę oraz podzielonego na różyczki brokuła. Smażyć kolejne 3 minuty. Pod koniec dodać kukurydzę. Dodać makaron i smażyć jeszcze 1 minutę. Sos teriyaki: 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki wody 1 łyżka syropu klonowego 1/2 łyżki imbiru (użyłam sproszkowanego) 1 starty ząbek czosnku 1 łyżka oleju sezamowego

Moja Galeria Smaku
fusilli z polędwiczką wieprzową 92

makaronu fusilli, 300 g polędwiczki wieprzowej, 4 łyżki sosu sojowego Kikkoman 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 150 g jarmużu, 1 żółte peperoni, 1 czerwona papryka ramiro, oliwa, sól, cukier Polędwiczkę pokroić w plastry grubości około 0,5 cm a następnie każdy plasterek wzdłuż na 4 paski. Paprykę pokroić w paski wielkości pasków polędwiczki. Jarmuż umyć, zblanszować w lekko osolonej(...)podsmażona. Przełożyć cebulę do miski. Podsmażyć polędwiczkę, dodać paprykę. Chwilę podsmażyć. Papryka ma być al dente.  Przełożyć do cebuli. Następnie na oliwie lekko poddusić jarmuż z czosnkiem. Ugotować makaron. Na patelnię przełożyć mięso z jarmużem i cebulą, pepperoni, wymieszać i nakładać. Przepis bierze udział w konkursie organizowanego na Durszlak.pl - Fusion w kolorach #omnomnom. Makarony otrzymałam w kolorowej paczce omnomnom

królestwo garów
Curry Laksa 353

łyżka kurkumy 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka cukru palmowego (opcjonalnie trzcinowego) olej do smażenia ciemny sos sojowy (do doprawienia zupy) Dodatkowo: świeża kolendra do posypania limonka do skropienia zupy Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Trawę cytrynową obieramy, odcinamy(...)dodajemy krewetki i gotujemy, aż staną się miękkie. Zupę doprawiamy sosem sojowym. Tofu osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w plastry około 1 cm. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy tofu z dwóch stron na złoty kolor. Wyjmujemy i przekładamy po jednym plastrze na dno każdego talerza. Dodajemy ugotowany makaron i zalewamy zupą. Posypujemy posiekaną kolendrą i skrapiamy sokiem z limonki

Oryginalny smak
Schab z warzywami po chińsku 270

marchewka połówka niewielkiej kapusty pekińskiej lyżka drobno posiekanego imbiru 3 ząbki czosnku 1/5 łyżeczki sproszkowanego chili 3 łyżki ciemnego sosu sojowego lub do smaku 2 łyżki oleju garść suszonych grzybów mung Do podania: ugotowany na sypko ryż lub makaron ryżowy   Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników przed rozpoczęciem smażenia – suszone grzyby mung namaczamy w zimnej wodzie – wystarczy około(...)grzyby – duże egzemplarze kroimy w mniejsze paski. Dodajemy je do woka. Na sam koniec doprawiamy wszystko do smaku sosem sojowym, mieszamy i ściągamy z ognia.   Danie jest od razu gotowe do podania, z ugotowanym ryżem lub makaronem ryżowym.   Powrót na górę

Smaczna Strona
STIR-FRY Z KURCZAKIEM, PAPRYKĄ I MAKARONEM RYŻOWYM 157

szklanki kiełków fasoli mung 30 g suszonych grzybków shiitake/ kilka godzin wcześniej namoczonych w wodzie i pokrojonych w paseczki SOS 3 łyżki sosu sojowego 1 łyża cukru trzcinowego 2 łyżki octu ryżowego DODATKOWO 200 g szerokiego makaronu ryżowego 1 duża szalotka pokrojona w drobną kostkę 3 ząbki czosnku starte na tarce lub pokrojone w plasterki 2 łyżki oleju kokosowego(...)TAKICH WYKONANIE MAKARON gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody przez około 3-4 minuty. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą na sitku. FILETY Z KURCZAKA myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i oczyszczamy z białych błon. Kroimy na małe, cieniutkie kawałki, przekładamy na półmisek. Nacieramy szczyptą soli, pieprzem, ostrą papryką oraz chińską przyprawą 5 smaków. Mieszamy z sosem sojowym i sokiem

cool and minty
Makaron z indykiem, pieczarkami i cieciorką! 354

pieczarek - chili do smaku  - 1/3 puszki cieciorki - 100 ml śmietanki 12% - 1 płaska łyżeczka sosu sojowego jasnego - 2 ząbki czosnku - 1/2 cebuli lub 2 szalotki - przyprawa do indyka - świeża natka -2 pęczki - łyżka mąki kukurydzianej - oliwa z oliwek i masło - makaron ja użyłam Lu-belli(...)penne Makaron ugotuj według uznania ja lubię al dente (zrób to około 10 min przed końcem przygotowywania sosu, tak aby makaron podać gorący). Podudzia kroimy, i usuwamy kości jak i chrząstki. Mięsko kroimy na dość spore kawałki. Zalewamy sosem sojowym. Dodaj przyprawy. Pieczarki umyj i pokrój na plasterki. W woku rozgrzej masło i oliwę z oliwek, Dodaj mięso, smażymy

SMYKWKUCHNI
Kurczak z warzywami po chińsku 238

menu głównym! Kurczak z warzywami po chińsku Kurczak w tym przypadku podany z makaronem ryżowym:) Składniki :    1 pierś z kurczaka 2 średniej wielkości cebule 3 papryki czerwone 2 małe pory lub 1 duży 4 marchewki 5-6 grzybów mun Kiełki fasoli mung Sos sojowy Przyprawa curry olej sezamowy lub roślinny sól pieprz Przygotowanie(...)smaku, jeśli potrzeba doprawić solą i pieprzem. Trzymać całość na ogniu około 5-10 min. Kurczaka można zjeść z ryżem, makaronem, itp.  Kurczaka kroimy w takie oto płatki. Przyprawiamy curry, solą, pieprzem i skrapiamy obficie sosem sojowym. Mieszamy i zostawiamy do zamarynowania . Szykujemy warzywa, myjemy! W taki sposób kroję wszystkie warzywa do kurczaka po chińsku. Ale każdy może pokroić

Sprawdzone przepisy kulinarne
22. Makaron ryżowy z zielonym sosem 147

fety - 30g szpinaku - 2 łyżki jogurtu - parę listków świeżej bazylii, bądź dwie łyżeczki suszonej - ząbek czosnku  - sos sojowy light - ulubione przyprawy do mięsa (dałam curry, kurkumę, chilli i paprykę słodką) * parmezan na posypianie na wierzch + kiełki Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałeczki i doprawiamy wedle uznania swoimi ulubionymi przyprawami, odkładamy(...)bądź nie) i obieraczką kroimy na długie plastry, resztkę, która pozostanie kroimy na małe kawałki. Groszek odsączamy i wrzucamy do miksera wraz ze szpinakiem, fetą, jogurtem, bazylią i sosem sojowym (tyle sosu, by masa nie była lejąca się, ale też niecałkowicie stała) i miksujemy. Cebulę i paprykę kroimy na małe kawałeczki. Pierś z kurczaka smażymy na oliwie z oliwek

Be Fit Be Strong
Łazanki z kapustą i suszonymi chińskimi grzybami 128

Niekonwencjonalnie, ale pysznie Polecam! Składniki: 30 g suszonych grzybów mun lub shitake 1/2 niewielkiej główka kapusty 1 średnia cebula 2 łyżki sosu tamari albo sojowego sól i pieprz do smaku olej do smażenia ugotowany ulubiony makaron Wykonanie: Do niewielkiego naczynia wrzucamy suszone grzyby, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut. Kapustę drobno szatkujemy. Gotujemy na pół twardo

Lamarida.pl

Proponowane wyszukiwania