makaron sojowy - 1858 przepisów (strona:46/124)

Wołowina z imbirem i pędami bambusa 158

żeby się nie przypaliło i dusić około 10 minut. Kiedy wszystko będzie miękkie zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1-2 łyżkami sosu sojowego i niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki). Podawać z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami) Uwaga - nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony wołowinę pokroić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sajgonki 133

arkuszy papieru ryżowego - 200 g mięsa mielonego z łopatki - średnia cebula - 4 suszone grzyby mun - 3 liście kapusty pekińskiej - ok 25 g makaronu ryżowego - łyżeczka czosnku granulowanego - szczypta imbiru i chilli - dwie łyżki sosu sojowego - sól, pieprz biały do smaku - jajko - olej do smażenia Grzyby mun zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na 15 minut, następnie odcedzamy, kroimy w paski. Makaron

Cook&Love
Udon z kurczakiem i warzywami 176

żółte papryki* 2 średnie marchewki* 1 opakowanie świeżych kiełków fasoli mung* 2 łyżeczki sosu sambal oelek* 3-4 łyżeczki orientalnej vegety*2 łyżeczki sosu sojowego jasnego* 3 łyżeczki tapioki lub skrobi kukurydzianej* 2 wiązki makaronu udonSposób wykonania   Fileta umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski, marchewkę obrać umyć i pokroić w zależności od wielkości w plasterki lub półplasterki, cukinie(...)przyprawy, sos sojowy, sos sambal oelek wymieszać, przykryć i dusić chwile na delikatnym ogniu, następnie dodać kiełki fasoli mung i jeszcze chwile dusić, ale pilnując żeby warzywa pozostały delikatnie twarde. Tapiokę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody, wlać do garnka, delikatnie mieszając zagotować i po chwili zdjąć z ognia.Makaron udon ugotować według przepisu na opakowaniu.Do miseczek nałożyć makaron, a na makaron

Mix smaku
Makaron z warzywami po Azjatycku 258

duża marchewka pokrojona w słupki 1/2 papryczki chilli drobno posiekana 1 mały posiekany pęczek szczypiorku olej do woka ząbek czosnku drobno posiekany sos sojowy szczypta brązowego cukru Grzyby moczyć kilka minut we wrzątku. Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Najczęściej jego również należy zalać wrzątkiem. Do woka wlać kilka 2-3 łyżki oleju i dobrze go rozgrzać. Na olej wrzucić

Jemy Pijemy
Łosoś w sosie teriyaki z warzywami w sosie słodko-kwaśnym z dodatkiem grzybów Mun 176

Dzisiaj zapraszam Państwa na kuchnię azjatycką, przepyszne połączenia smaków i aromatów, tak odmienna od kuchni polskiej a taka smaczna i nietuzinkowa. Dla mnie to początek spotkań

SMYKWKUCHNI
Pak Choi z dodatkami wegetariańskimi 130

łyżeczka białego sezamu 1 łyżeczka czarnego sezamu ok 4 łyżki oleju z kiełków kukurydzy z aromatem trawy cytrynowej i imbiru ( Lidl) 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1/2 łyżeczki brązowego cukru 2 porcje makaronu ( rosołowego ) sok z połowy cytryny świeża kolendra Warzywa umyć i pokroić w grube kawałki. Za patelni ( najlepiej woku) rozgrzać olej.  Wrzucić kalafiory, następnie kapustę, paprykę, posiekany

Jemy Pijemy
Kurczak po chińsku 179

startego imbiru 1 ząbek czosnku 1 marchew 1 słodka papryka 1/2 szklanki groszku, świeżego lub z puszki 1/2 pora grzybki mun - garść makaron olej do smażenia Pierś kurczaka pokroić w cienkie paski, posolić, popieprzyć, polać sosem sojowym, dodać imbir i zmiażdżony czosnek. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 30 minut Marchew i pora pokroić w cienkie

Jadło i czytadło
Chińszczyzna 375

rzeczy...Składniki; makaron chiński pszeniczny /nie ryżowy/, mieszanka chińska mrożona, 1 jajko, 2 łyżki oleju, 2 łyżki oleju sezamowego, 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka sambal olek, 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego, Wykonanie;Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Rozgrzewamy wok z olejem, wrzucamy warzywa i podsmażamy.Doprawiamy wymienionymi składnikami. Dorzucamy odcedzony makaron i energicznie mieszamy. dodajemy jajko i podsmażamy. Gotowe. Szybko

Anioły w kuchni
Chow Main z mieloną wołowiną 5 smaków 266

Miła odmiana dla tradycyjnego kurczaka. Szybkie i aromatyczne danie. Polecam! Chow Main z mieloną wołowiną 5 smaków Składniki: 200 g makaronu Chow Main 300 g mielonej wołowiny 2 łyżki oleju sezamowego olej do smażenia 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego łyżeczka przyprawy 5 smaków ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 czerwonej papryki 50 g pędów bambusa około(...)szklanki wywaru z kurczaka (rozpuszczam ½ kostki rosołku z kurczaka) 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego ½ łyżki octu ryżowego łyżeczka mąki kukurydzianej Przygotowanie: Grzyby mun zalewamy wrzącą wodą i moczymy około 15 minut. Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedy będzie gotowy skrapiamy go odrobiną oleju sezamowego. Mięso mielone podsmażamy w woku

Mania Gotowania
stir fry z fasolką szparagową i kurczakiem 225

Składniki : 250-300g piersi z kurczaka 300g fasolki szparagowej zielonej lub żółtej 1/2 małej czerwonej papryki 1 mała cebula kilkanaście pieczarek 300-400g makaronu tagliatelle 2 łyżki miodu 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 limonka sól i pieprz Sposób przyrządzenia : marynata: sos sojowy (2 łyżki), miód (2 łyżki) i sok z połowy limonki dokładnie mieszamy fasolkę szparagową gotujemy

zobacz ich smak
Zielone spaghetti z suszonymi pomidorami. 128

oliwie z pestkami dyni 2 łodygi selera naciowego 1 puszka pomidorów jeden mały por 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek oregano, bazylia, pieprz, ostra papryka, sos sojowy Zaczynamy oczywiście od nastawienia wody na makaron i gotujemy go al dente. Odcedzamy i przelewamy oliwą extra vigrin. W trakcie, gdy gotuje się makaron, kroimy w kostkę seler, por i suszone pomidory razem

vegetanie
Kalafior Kung Pao 194

łyżeczka płatków chili; 2 łyżki oleju. SOS: 2 łyżki octu ryżowego; 2 łyżki dobrej jakości ketchupu; 4 łyżki jasnego sosu sojowego; 2 łyżki cukru trzcinowego; 1/4 szklanki wody; 3 łyżeczki mąki kukurydzianej.  DODATKOWO: 300 g chińskiego makaronu jajecznego.   1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: SOS: Do miseczki wlać(...)ocet ryżowy, ketchup, sos sojowy i wodę. Dodać cukier trzcinowy i mąkę kukurydzianą. Dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną, aby nie było grudek. KALAFIOR KUNG PAO: Makaron ugotować, w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kalafior umyć, osuszyć, podzielić na niewielkie różyczki. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion, pokroić w kostkę. Szczypiorek wraz z dymką umyć, osuszyć, pokroić

Gospodyni Miejska
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 155

powstaje ze zmielonych ziaren gryki. Charakterystyczny, brudno-szary kolor. Bardzo charakterystyczny smak i zapach. Używana do blinów, naleśników, w niewielkich ilościach jako dodatek do pieczywa. Stosowana także do produkcji makaronów. Z powodu mocnego smaku – polecana do mieszania z innymi mąkami. Można zrobić ją samemu, mieląc nieugotowaną kaszę gryczaną w mocnym blenderze kielichowym lub w młynku do kawy. Mielimy tylko(...)zawartości tłuszczu, pełnotłusta. Wysokobiałkowa mąka często używana w kuchni wegańskiej. Dobra zarówno do wypieku pieczywa, raczej wytrawnych niż słodkich ciast, ciasteczek jak i do makaronu, naleśników czy pierogów. W kuchni Wschodu – do wytwarzania mleka sojowego i past (np. miso). W kuchni wegańskiej często używana jako zamiennik jaja kurzego ze względu na swoje lepiące właściwości. Z powodu mocnego smaku – polecana

Karo in the Kitchen
Pieczone sajgonki, Chicago 186

olejem, octem ryżowym i solą. Składniki na około 25 sztuk: ½ kapusty pekińskiej 1 opakowanie mieszanki chińskiej (warzyw i grzybów) olej ½ opakowania makaronu ryżowego 1 filiżanka ugotowanego białego ryżu (opcjonalnie) 1-2 opakowania przyprawy chińskiej 5 smaków sos sojowy papier ryżowy woda 1 butelka sosu do sajgonek Pokrój drobno kapustę. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Podsmaż na nim kapustę(...)chińską. Następnie podlej kilkoma łyżkami wody i duś aż warzywa i grzyby zmiękną (około kwadrans – w razie potrzeby dolej wody). Przygotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce, dopraw przyprawą chińską i sosem sojowym. http://whiteonricecouple.com/food-photographer-los-angeles/ Nagrzej piekarnik do 180 ° C. Namocz płat papieru ryżowego w letniej wodzie (3-4 sekundy), połóż na desce

Qlinarnie i Qlinarnie
Kurczak wędzony z łazankami 114

dania Kurczak wędzony z łazankami   SKŁADNIKI: 2 cebule czerwone 1 papryka czerwona 2 wędzone udka kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1/2 pęczka szczypiorku 150-200 g makaronu typu łazanki sól czarny pieprz mielony   PRZYGOTOWANIE: Makaron łazanki ugotować według przepisu na opakowaniu. Czerwone cebule obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w piórka(...)pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i na gorący tłuszcz włożyć piórka cebuli, zeszklić, następnie dodać pokrojone mięso kurczaka i paprykę czerwoną, przesmażyć. Wlać jasny sos sojowy i całość smażyć na małej mocy palnika przez kilka minut. Szczypiorek opłukać, osuszyć i posiekać. Na patelnię przełożyć ugotowane łazanki, wsypać posiekany szczypiorek, wymieszać. Doprawić do smaku solą i czarnym

WSZYSTKO SMACZNE

Proponowane wyszukiwania