cytrynowej mleczko kokosowe 1,5l wody 2 kostki rosołowe 2 papryczki pepperoni (może być chili) 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka startego imbiru 3 łyżki cukru trzcinowego pół limonki 0,5 opakowania cienkiego makaronu ryżowego sól, pieprz Kroimy czosnek i cebulę i drobną kosteczkę. Zdejmujemy z trawy cytrynowej zewnętrzną skórę (1 warstwę), obraną trawę kroimy(...)ścieram na drobnych oczkach imbir. Kroję papryczki. Gdy 10 min minie dorzucam przygotowane składniki. Dodaję sos rybny, sojowy, cukier, przyprawiam solą i pieprzem. Wyciskam sok z limonki, następnie skórkę z resztą miąższu wrzucam do garnka. Gotuję kolejne 10 minut. Wyłączam gaz, wrzucam makaron i pozostawiam pod przykryciem ok 3 min. Całość można posypać kolendrą. Palce lizać
Brzuszki Łakomczuszkirównie dobry. Natomiast, jeśli chodzi o mleko sojowe dodawane do beszamelu, to radziłbym go nie zamieniać, ponieważ daje kremowy smak i konsystencję. Jeśli jednak bardzo chcesz, to ja osobiście poeksperymentowałbym z mlekiem kokosowym (nie mylić z mleczkiem). Robiłem beszamel również na wodzie. Nie jest taki szałowy, ale zapiekanka nadal wychodzi pyszna Makaron z brokułami w amarantusowym beszamelu Wydrukuj przepis Porcji(...)świderki 1 brokuł lub paczka mrożonego 4 łyżki (50g) mąki z amarantusa 2 łyżki oleju kokosowego 500ml mleka roślinnego (najlepiej sojowe) sól i pieprz do smaku 1/3 lub 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku Wykonanie: 1 Ugotuj makaron oraz brokuła w osolonej wodzie i odstaw na bok. 2 Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Dodaj mąkę i mieszaj aż powstanie
BlendmanWasza sprawa. Składniki: - makaron Lubella Pełne Ziarno Spaghetti - kiełki - coś co zrobi nam za sos - może to być musztarda, ketchup, starte jabłka, sos sojowy, a nawet przyprawa do zup - spotyka się różne wersje - długa bułka Wykonanie: Makaron gotujemy. Jak chcemy możemy sobie go połamać na pół. Na dużej ilości oleju podsmażamy kiełki. Dodajemy makaron i krótko smażymy. Dodajemy nasz ulubiony
Kryzysowa Książka Kucharskawyruszymy w daleką podróż. Rozpoczniemy w deszczowej Anglii, gdzie króluje połączenie kwaśnej konfitury porzeczkowej, orzeźwiającej mięty oraz pysznej jagnięciny (u mnie zastąpionej kaczką). Później zajrzymy do słonecznej Italii, stolicy makaronu, gdzie w głównej roli wystąpią dzisiaj fusilli (świderki). Stamtąd przeniesiemy się na nasze rodzime Podhale, skąd pochodzi pyszny ser z mleka owczego - oscypek, który przygotujemy na grillu. Z Polski wyruszymy(...)wyprawa na Wyspy Japońskie, gdzie anglosaska kaczka zazna kąpieli w sosie sojowym, occie ryżowym oraz śliwkowym winie. Ponadto odwiedzą ją złote rodzynki prosto z Chile, ostre meksykańskie papryczki chilli oraz śródziemnomorska rukola. Prawdziwe fusion w najpyszniejszym wydaniu!Składniki (na 4 porcje jako danie główne):200 g makaronu fusilli om nom nom*3 piersi z kaczki1 owoc granatu1 mango4 oscypki
Food Squareobiadowe z krewetkami koktajlowymi w roli głównej :) Do jego przygotowania będziemy potrzebować: Składniki: 250 g krewetek koktajlowych (Indyjskie Kidi) 200 g makaronu ryżowego w stylu chińskim (Vermicelli) 100 g masła pęczek natki pietruszki 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki słodkiego sosu chili 4 ząbki czosnku 1 cytryna sól Przygotowanie: Na patelni, na małym ogniu roztapiamy masło. Następnie dodajemy(...)tego zbyt długo, bo wtedy krewetki stwardnieją. Wyciskamy sok z cytryny i wlewamy na patelnię. Następnie dodajemy 4 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki słodkiego sosu chili. W między czasie zagotowujemy w czajniku wodę, i zalewamy nią makaron, dodając płaską łyżkę soli. Makaron łączymy z krewetkami. Gotowe ! Smacznego
Taste Therapyszklanek wody - 1 gwiazdka anyżu - 5 cm korzenia imbiru - 5 cm korzenia galangalu - 4 kapusty bok choy - 60 ml sosu sojowego - 4 małe suszone papryczki "whole chillies" - 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego "szechuan pepper" - 2 cebulki dymki + szczypiorek - makaron ryżowy - sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Wlewamy wodę do garnka. Po zagotowaniu dodajemy mięso, gwiazdkę anyżu, obrany galangal, imbir opalony nad ogniem, papryczki(...)chilli, pieprz syczuański i sos sojowy i dodatkowo solimy i trochę pieprzymy. Gdy nam mięso ugotuje się do miękkości, wyjmujemy go na talerzyk i kroimy w cienkie plastry. Następnie dodajemy pokrojoną kapustę bok choy, cebulkę dymkę i szczypiorek. Teraz makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i moczymy pod przykryciem 3 minuty. Gdy mamy już wszystko gotowe wykładamy makaron do miseczki zalewamy bulionem
Zainspiruj się kuchniąWczoraj na Instagramie zapytałem moich obserwujących, czy próbowali kiedyś dań przyrządzonych metodą stir-fry. Tylko 1/3 użytkowników odpowiedziała, że tak. Z tego prostego powodu postanowiłem podzielić
Vegan TasteSałatka z brokułem jest bardzo prosta w przygotowaniu i wymaga dosłownie kilku składników. Wszystkie składniki się idealnie ze sobą komponują tworząc niepowtarzalny smak. Sałatka ta to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Grillowanie to nie tylko pyszne, aromatyczne potrawy pieczone na rozgrzanym ruszcie, ale również wszelkiego rodzaju dodatki, który urozmaicają smak naszych potraw. Jednym z najbardziej popularnych dodatków
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: 20 dkg wołowiny 10 g grzybów mun 100 g pieczarek 1 marchewka 1 mała pietruszka 1 mały por 100 g makaronu ryżowego 2 ząbki czosnku kawałek imbiru sos sojowy … Czytaj dalej Wołowina po azjatycku
czarrna od kuchniTofu to taki ser sojowy otrzymywany w procesie koagulacji mleka sojowego. Według legendy wynaleziony w Chinach. Tofu nie ma smaku i dlatego przyjmuje smak jaki mu nadamy. Wystarczy go dobrze zamarynować. Jest idealny do makaronu czy udawania mięsa dla wegan. Polecam jeśli ktoś nie jadł bo jest wart spróbowania. Chiński makaron z marynowanym tofu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesmaki Azji, ponieważ dania z tej części świata przygotowuje się bardzo szybko, a co więcej są lekkie i pożywne. Polecam! Śniadanie : Omlet z dymka i sosem sojowym Lunch : Stir-fry z kurczaka z makaronem i warzywami (przepis wkrótce na blogu) Przekąska : Pomidorki koktajlowe Smacznego
Codzienne Gotowanienaleśnik. Jeśli chodzi o farsz to sprawa dowolna, może być z samych warzyw, z mięsa, mięso z warzywami, owoce morza, z ryżem lub makaronem ryżowym. Obowiązkowo farsz powinien być doprawiony sosem sojowym. Mój farsz powstał z produktów, które były dostępne w lodówce, może niektóre mało azjatyckie, ale farsz wyszedł smakowity. Najwięcej czasu zajmuje zawijanie sajgonek w papier ryżowy, w połowie
Kuchcik gotujegofrożerców, które w te wakacje u mnie królują, szczególnie te cukiniowe, coś na szybko, no, a dwa ostatnie pomysły całkowicie wegańsko ^^ Miłego dnia :) Makaron noodle z kurczakiem i warzywami w sosie sojowym Marchewkowe gofry, z pastą ricotta-feta i tymiankiem Tu podobne, z tym, że z cukinią Cukiniowe gofry; z pastą ricotta-feta Cukiniowy
More food, love and dreams