makaron sojowy - 1858 przepisów (strona:57/124)

PULPETY GRYCZANE W SOSIE PIECZARKOWYM 132

tradycyjne, mięsne pulpety 😉 Możemy je podawać z ziemniakami, makaronem, ryżem lub po prostu z samą sałatką.  Idealna propozycja na lekki i zdrowy obiad. Składniki: Pulpety: 1 szklanka kaszy gryczanej 2,5 szklanki bulionu 1 łyżka nasion chia 2 jajka 5 łyżek siemienia lnianego 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz cebulka dymka 4-5 pieczarek(...)było grudek. Zawartość kubka wlewamy do garnka z sosem pieczarkowym i mieszamy. Zagotowujemy. Na końcu sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Pulpety z sosem pieczarkowym podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, ryżem, makaronem

Kuchnia MagdaLeny
ROSÓŁ ORIENTALNY Z KREWETKAMI I KURCZAKIEM 148

imbiru świeżego 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej 1 łyżka sezamu 1/2 puszki groszku zielonego 1 pęczek szczypiorku 3-4 łyżki sosu sojowego 1-2 łyżki oleju 1 limonka (skórka + sok) sól, pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1 op. makaronu chińskiego Mie Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania tradycyjnego rosołu... Udka z kurczaka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy ok. 2 litrami zimnej(...)przez około 5 min. i również przenosimy je do bulionu. Dodajemy groszek z puszki i przyprawiamy: sosem sojowym, solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z limonki. Całość gotujemy jeszcze przez 15-20 min. Na końcu dodajemy sezam oraz posiekany szczypiorek. Zupę podajemy z makaronem Mie, przygotowanym według przepisu na opakowaniu. P.S. Karafka ze zdjęcia dostępna jest w sklepie TarkaiMiarka.pl: Zestaw karafek

Kuchnia MagdaLeny
Makaronowe muszle z tuńczykiem i sosem serowo-pomidorowym 247

dzień wcześniej. Całość lekko zapieczona i pyszne danie gotowe:) Składniki:300g makaronu duże muszle De Cecco,puszka krojonych pomidorów Valfrutta, słoik tuńczyka w sosie własnym Callipo, szklanka soku pomidorowego, 100g serka topionego, 2 łyżki zielonych oliwek, cebula, łyżka glassy sojowej Ponti, łyżka soku z cytryny Limmi, 2 łyżki oliwy z oliwek Olitalia

Z miłości do słodkości
Sajgonki wegetariańskie 145

również do zrobienia sajgonek z mięsem . Zapraszam :) Składniki na farsz (na 12 sajgonek): 50 g makaronu ryżowego 1 marchew 1 cebula 2 ząbki czosnku 250 g pieczarek brązowych 2 czubate łyżki kiełków soi (ze słonej zalewy) 4 liście kapusty pekińskiej 3 łyżki jasnego sosu sojowego 3 łyżki oliwy z oliwek pieprz sól do smaku Pozostałe składniki: papier ryżowy olej rzepakowy(...)wodę i się troszkę podsmażą. W międzyczasie dodajemy sos sojowy i pieprz. Gdy pieczarki są gotowe, odgarniamy je na bok i bezpośrednio na patelnię dodajemy czosnek. Podsmażamy go 1 minutę. Dodajemy kiełki oraz kapustę, całość mieszamy i podsmażamy około 7 minut. Po tym czasie na patelnię dodajemy makaron i całość jeszcze chwilę podsmażamy, aby smaki się połączyły. Próbujemy

Smak mojego domu
Spring rolls - szybki obiad na letnie dni 180

feta - papier ryżowy - jeśli go nie masz lub nie lubisz, zawijaj rollsy w sałatę, też będzie super! - sos sojowy Przygotowanie: 1. Wszystkie warzywa umyć i pokroić w paski/słupki. Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Natki umyć i porozdzielać. 2. Makaron ryżowy włożyć do miski i zalać wrzątkiem. Odczekać kilka minut aż zmięknie, a następnie odcedzić. 3. Fetę pokroić w słupki(...)wodzie, wyjąć i nakładać na niego kolejno: kawałek sałaty, kilka nitek makaronu i resztę warzyw. Z góry można posypać sezamem. Następnie zwijać małe wrapy - nie przejmujcie się, że zwijanie na początku nie wychodzi, szybko się wprawicie. Tak postępować ze wszystkimi rollsami. 5. Podawać z sosem sojowym.   Mamy nadzieję, że zasmakują. Nie dajcie się upałom!  Życzymy smacznego

two broke sisters
Tajska zupa z kurczakiem 168

ugotować sobie aromatyczną i sytą zupę tajską z kurczakiem - zapraszam! Składniki na 4 porcje. Składniki: 400 g piersi kurczaka 150 g makaronu gryczanego soba 1 litr wody 400 ml mleczka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego Sok z 1/2 limonki 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 papryczka chili (ostra) 1 łodyżka trawy cytrynowej 2 cm kawałek świeżego imbiru(...)rozmieszane mleko kokosowe, wodę oraz pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Całość dokładnie mieszamy i następnie dodajemy sos rybny, sos sojowy, cukier trzcinowy, sok z limonki i gotujemy ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie do zupy dodajemy makaron soba i gotujemy ok 5 minut do miękkości. Zupę podajemy na ciepło z dodatkiem świeżego szczypiorku. Po zjedzeniu zupy

Emcia Pichci
Tom kha kai - tajska zupa kokosowa 120

pieczarek 1 papryka czerwona lub żółta (ja użyłam 2 połówek obu dla dodatkowego koloru) 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczki sosu rybnego olej kokosowy lub sezamowy do smażenia marynowane tofu (opcjonalnie) świeża kolendra (opcjonalnie) makaron ryżowy do podania sól i pieprz do smaku Kluczem do szybkiego przyrządzenia tej potrawy jest wcześniejsze pokrojenie wszystkich składników. Imbir, czosnek(...)minuty. Spróbujcie i zobaczcie czy zupa jest odpowiednio doprawiona. Zarówno bulion jak i dodatek sosu sojowego powinny zapewnić odpowiednią ilość soli, ale jeśli czujecie, że wymaga ona doprawienia to dodajcie jeszcze odrobinę soli i pieprzu. Gotowe! Swoją zupę podaję z szerokim makaronem ryżowym oraz dodatkiem marynowanego tofu i świeżej kolendry. Wspaniale sprawdzi się jednak także szczypiorek, podsmażone krewetki czy inne

Cooking Monster
Makaron z kurczakiem, pieczarkami i estragonem 246

Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka 30 dag makaronu (ozdobne kolanka) 1 cebula 25 dag pieczarek 50 ml sos sojowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła  3 łyżki suszonego estragonu 40 dag śmietany 18% oliwa z oliwek sól, pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Mięso myjemy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy sos sojowy i zmiażdżony czosnek. Odstawiamy na 30 minut(...)miejsce dodajemy masło, pieczarki i cebulę. Dodajemy estragon, sól i pieprz. Wszystko razem smażymy na złoty kolor. Następnie wlewamy śmietanę i wrzucamy usmażone wcześniej mięso. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy al dente i dodajemy do sosu. Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki

Qchnia po prostu
Jak naparzyć Sandacza? Łatwizna! 135

Składniki: 3 filety z Sandacza 1 por 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera pół czerwonej papryki pół awokado sos sojowy ulubiona oliwa sól imbir mielony suszona natka pietruszki zioła dalmatyńskie suszona papryka słodka świeżo mielony pieprz kolorowy makaron gryczany Soba Przygotowanie: Sandacza kupiłam całego, więc zaczęłam zabawę od filetowania (skórę pozostawiłam). Gotowe płaty ryby, posoliłam i dałam im po leżakować(...)chwili dodajemy pora. Warzywa mają zmięknąć, a woda odparować. Staramy się ich nie rozgotować, więc niech to będzie 5-7 minut. Całość należy skropić sosem sojowym, którego używamy zamiast soli. Teraz przygotujemy zestaw do gotowania na parze. Do garnka z wodą ponownie dodajemy przyprawy z tą różnicą, że w tym przypadku wodę solimy. Gdy machina już paruje, to wkładamy

Karczma Honorietty
Makaron z kurczakiem i kurkami 206

składniki:400 g makaronu ze szpinakiem1 średnia pierś kurczaka200 g kurek1 mała cebulaodrobina oleju rzepakowego2-3 łyżki sosu sojowego100 ml śmietanki 30 %2 łyżki posiekanej natki pietruszkiCebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone kurki, jeśli są małe można dodać całe. Pierś(...)kurczaka pokroić w małą kostkę i dodać do kurek. Wszystko razem dusić aż składniki będą miękkie, do smaku doprawić sosem sojowym. Potem dodać śmietankę i jeszcze chwilę dusić aż sos trochę odparuje i zgęstnieje, dodać posiekaną natkę pietruszki. Makaron ugotować, odcedzić i dodać do sosu. Wszystko dokładnie wymieszać i podawać. Do przygotowania pysznego obiadku użyłam makaronu ze szpinakiem Bartolini. Firma

Monia miesza i gotuje
Warzywa w sosie śmietanowo-curry 129

świata ale smakuje rewelacyjnie! Składniki: - 1 bakłażan - 1 cukinia - 400g pieczarek - puszka pędów bambusa - 1 czerwona papryka - mała śmietana 18 volt - sos sojowy - sos tabasco - łyżka oleju - przyprawy: kumin, curry, pieprz, sól, mieszanka do potrwa chińskich - makaron Warzywa myjemy, kroimy i podduszamy na patelni, po 20 minutach dodajemy śmietanę oraz przyprawy. Podajemy z makaronem. Pycha

upichcona
Pad thai z kurczakiem 155

akcji wspólnego gotowania ;) Wraz ze mną pad thai przygotowali  Mirabelka , Panna Malwinna i Bartoldzik .  Składniki : Opakowanie makaronu ryżowego (płaski, szeroki na kilka milimetrów) 200-300g piersi z kurczaka 1 łyżeczka maki kukurydzianej 3 łyżki sosu sojowego 3 ząbki czosnku 1 czerwone chili 1 szalotka 2-3 łyżki kiełków fasoli 2 garście zielonego groszku (mrożony(...)opcjonalnie do przybrania) Przygotowanie : Makaron zalej gorącą woda i odstaw aby nasiąkły. Przygotuj sos pad thai - w niewielkiej miseczce dokładnie wymieszaj pastę z tamarynowca, brązowy cukier, sos rybny, pieprz kajeński i biały pieprz. Kurczaka pokrój na niewielkie kawałki, przełóż do miski i zalej marynatą przygotowaną z maki kukurydzianej rozrobionej z sosem sojowym, dokładnie wymieszaj i odstaw

Codzienne Gotowanie
Azjatyckie klimaty - Chow mein 118

ulicach całego świata. Chcielibyśmy pokazać Wam jak łatwe jest przygotowanie chow mein. Chow Mein z warzywami : (3-4 osoby) 1 opakowanie makaronu chow mein 1 opakowanie mieszanki chińskiej 1 papryczka chili przyprawa 5 smaków sos sojowy (grzybowy) pieprz tymianek Warzywa dusimy do miękkości na oliwie z oliwek, dodajemy pieprz, przyprawę 5 smaków, tymianek drobno posiekana papryczkę chili (bez pestek

vegetanie
Pierś kaczki barberie pięć smaków z chow mein 196

opakowaniu. Paprykę i cebulę kroimy w słupki i piórka, a czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy je na oleju sezamowym. W miseczce mieszamy sos sojowy, ocet, cukier, imbir i trawę cytrynową. Dorzucamy na patelnię makaron i wlewamy sos. Podsmażamy chwilę, szybko mieszając. Układamy makaron na talerzu. Na nim kaczkę. Całość posypujemy sezamem (możemy go wcześniej uprażyć). Voila! Smacznego i do napisania

Życie zamknięte w smaku
Makaron ryżowy z indykiem, pak choi i sosem ostrygowym 122

choi 2 cm kawałek świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 5 łyżek sosu ostrygowego 4 łyżki sosu sojowego 1 cm kawałek ostrej czerwonej papryczki chilli 1 łyżka octu winnego 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka brązowego cukru sezam garść orzechy arachidowe makaron ryżowy świeża kolendra 2 łyżki oleju rzepakowego   Zaczynamy od imbiru, obieramy go delikatnie łyżeczką i kroimy(...)paseczki, przekładamy do miseczki. Czosnek obieramy kroimy dodajemy do imbiru wraz z pokrojoną ostrą papryczką. Zalewamy sosem ostrygowym i sosem sojowym. Odstawiamy na czas kiedy przygotujemy Kapustę kroimy w paseczki ( osobno dolne części odkładamy, osobno liście ). Orzeszki ziemne kroimy na drobno, lub rozdrabniamy blenderem. Na patelni rozgrzewamy olej i na nim podsmażamy przygotowany wcześniej imbir z dodatkami przez

Kuchnia na wzgórzu

Proponowane wyszukiwania