powstaje ze zmielonych ziaren gryki. Charakterystyczny, brudno-szary kolor. Bardzo charakterystyczny smak i zapach. Używana do blinów, naleśników, w niewielkich ilościach jako dodatek do pieczywa. Stosowana także do produkcji makaronów. Z powodu mocnego smaku – polecana do mieszania z innymi mąkami. Można zrobić ją samemu, mieląc nieugotowaną kaszę gryczaną w mocnym blenderze kielichowym lub w młynku do kawy. Mielimy tylko(...)zawartości tłuszczu, pełnotłusta. Wysokobiałkowa mąka często używana w kuchni wegańskiej. Dobra zarówno do wypieku pieczywa, raczej wytrawnych niż słodkich ciast, ciasteczek jak i do makaronu, naleśników czy pierogów. W kuchni Wschodu – do wytwarzania mleka sojowego i past (np. miso). W kuchni wegańskiej często używana jako zamiennik jaja kurzego ze względu na swoje lepiące właściwości. Z powodu mocnego smaku – polecana
Karo in the Kitchenolejem, octem ryżowym i solą. Składniki na około 25 sztuk: ½ kapusty pekińskiej 1 opakowanie mieszanki chińskiej (warzyw i grzybów) olej ½ opakowania makaronu ryżowego 1 filiżanka ugotowanego białego ryżu (opcjonalnie) 1-2 opakowania przyprawy chińskiej 5 smaków sos sojowy papier ryżowy woda 1 butelka sosu do sajgonek Pokrój drobno kapustę. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Podsmaż na nim kapustę(...)chińską. Następnie podlej kilkoma łyżkami wody i duś aż warzywa i grzyby zmiękną (około kwadrans – w razie potrzeby dolej wody). Przygotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce, dopraw przyprawą chińską i sosem sojowym. http://whiteonricecouple.com/food-photographer-los-angeles/ Nagrzej piekarnik do 180 ° C. Namocz płat papieru ryżowego w letniej wodzie (3-4 sekundy), połóż na desce
Qlinarnie i Qlinarniedania Kurczak wędzony z łazankami SKŁADNIKI: 2 cebule czerwone 1 papryka czerwona 2 wędzone udka kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1/2 pęczka szczypiorku 150-200 g makaronu typu łazanki sól czarny pieprz mielony PRZYGOTOWANIE: Makaron łazanki ugotować według przepisu na opakowaniu. Czerwone cebule obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w piórka(...)pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i na gorący tłuszcz włożyć piórka cebuli, zeszklić, następnie dodać pokrojone mięso kurczaka i paprykę czerwoną, przesmażyć. Wlać jasny sos sojowy i całość smażyć na małej mocy palnika przez kilka minut. Szczypiorek opłukać, osuszyć i posiekać. Na patelnię przełożyć ugotowane łazanki, wsypać posiekany szczypiorek, wymieszać. Doprawić do smaku solą i czarnym
WSZYSTKO SMACZNEłyżki sera ricotta 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 szklanka passaty pomidorowej oregano, bazylia 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka syropu klonowego szczypta chili 100 gram sera mozzarella 150 gram makaronu kolorowego świeża bazylia do dekoracji sól i pieprz Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente. Piersi kurczaka myję, osuszam, doprawiam solą(...)naczynia żaroodpornego wlewam passsatę pomidorową, którą mieszam z syropem klonowym, sosem sojowym oraz ziołami. Na sosie pomidorowym układam faszerowane piersi kurczaka. Ser mozzarella kroję w plastry i układam na kurczaku. Całość zapiekam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25-30 minut. Upieczoną pierś podaję z ugotowanym makaronem i sosem pomidorowym. Smacznego, Klaudia
Mango Papajapapryki czerwonej, żółtej i zielonej • pęczek szparagów zielonych • kilka pomidorków koktajlowych • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki sosu sojowego • 1 łyżeczka oregano • szczypta rozmarynu • 150 g sera żółtego • 1 duża śmietana 18% – 400 g Wykonanie: • Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. • Polędwiczkę pokroić w kostkę, posypać solą(...)pieprzem, przesmażyć na kilku łyżkach oliwy, pod koniec dodać sos sojowy. • Paprykę pokroić w paski. • Cukinię przekroić na pół, wydrążyć nasiona i pokroić w paski. • Paprykę przesmażyć na oleju, posolić, dodać cukinię i zioła. • Szparagi wrzucić na wrzącą wodę z solą i odrobiną cukru i gotować 5 minut
To co kochamSkładniki na zupę: garść świeżej kolendry garść świeżej pietruszki marchewka pocięta w słupki mała porcja świeżego imbiru czerwona kapusta drobno poszatkowana makaron (shirataki albo z cukini) ew. ryżowy przy diecie samuraja pasta miso lub pasta curry sos sojowy lub sos sriracha łyżka naszej domowej kostki rosołowej czerwona cebula ugotowane mięso np. kurczak zielona cebula opcjonalnie, drobno pokrojone chilli Przygotowanie(...)dwie łyżeczki sosu sojowego. Możecie użyć zamiast miso – pasty curry, zamiast sosu sojowego – sriracha dla ekstra ostrości. A w miejsce sosu sojowego można dodać tamari, aby zupa była bez glutenu. Potem warstwami układamy: makaron, kawałki kurczaka, poszatkowaną kapustę, czerwoną cebulę i marchewkę oraz pocięty w paski imbir. Na górę dajemy: kolendrę, pietruszkę i szczypiorek lub zieloną cebulkę. Zalewamy
PaleoLifepapryki szklanka ugotowanego zielonego groszku 6 pieczarek 2 ząbki czosnku łyżeczka świeżo startego imbiru 1 papryczka chili 150 g makaronu chow mein 100 g makaronu ryżowego 2 łyżki oleju roślinnego szklanka bulionu 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego sól Do podania: natka pietruszki sezam Mięso myjemy i czyścimy z błonek. Kroimy na bardzo cienkie(...)kroimy na cienkie plasterki. Papryczkę chili i czosnek drobno siekamy. Makarony, każdy w osobnej misce, zalewamy wrzątkiem i przykrywamy. Po 3-4 minutach powinien być gotowy (powinien być lekko twardy, ponieważ wchłonie później sos podczas smażenia) musimy go odcedzić i przelać zimną wodą. W miseczce łączymy bulion, sos sojowy, ostrygowy i rybny. W woku rozgrzewamy łyżkę oleju. Pamiętajcie, że kurczaka
PatiGotujemarynowana w sosie sojowym i occie ryżowym gęsina z wywaru marynowana w sosie sojowym i occie ryżowym grzyby shitake z wywaru, smażone z sosem sojowym przez 2 minuty smażone pieczarki cebula dymka wodorosty nori makaron do ramen lub makaron soba Mięso myjemy, suszony. Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy. Wszystkie warzywa i mięso umieszczamy na blaszce do pieczenia
Mango Papajaporcje na bulion: 2 kg racic i kości wieprzowych spory kawałek imbiru 2 cebule sól na marynowane jajka: 4 jajka 1/2 szkl.sosu sojowego 1/2 szkl. wody 3 łyżki mirinu łyżka startego imbiru dodatkowo: ugotowany świeży makaron ramen boczek Chashu np. z TEGO przepisu szczypior z dymki Mayu (olej z czarnym czosnkiem) sezam biały Wieprzowinę zalać zimną wodą, zagotować i doprowadzić(...)przygotować jajka należy ugotować je na miękko przez 6 minut. Przygotować marynatę: wymieszać w rondelku sos sojowy z mirinem, wodą i imbirem. Zagotować i wystudzić. Jajka obrać, wystudzić i włożyć do marynaty na 2-6 godzin. Do misek rozłożyć ugotowany makaron ramen, następnie wyłożyć plastry boczku Chashu i przekrojone na połówki jajka, wlać bulion, dodać szczypior, podprażony sezam i skropić
wyzwania kuchenneząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 150 g mielonej karkówki 2 łyżki jasnego sosu sojowego pieprz sól do smaku Pozostałe składniki: papier ryżowy olej rzepakowy do smażenia sajgonek pikantny sos słodko- kwaśny do sajgonek - przepis na blogu TUTAJ Przygotowanie farszu: Makaron gotujemy (bez solenia) zgodnie z recepturą na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Po ostygnięciu kroimy na nitki(...)lekko zmięknie. Następnie na patelnię dokładamy mięso oraz grzyby i całość podsmażamy kolejne 10 minut. W międzyczasie do farszu dolewamy sos sojowy i doprawiamy go dość mocno pieprzem i do smaku solą. Po tym czasie na patelnię dodajemy makaron i całość jeszcze chwilę podsmażamy, aby smaki się połączyły. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Farsz studzimy
Smak mojego domukawałki suszonych grzybków Mun lub shitake 1 cytryna do polania sokiem na talerzu 1-2 łyżki lekkiego słonego sosu sojowego (nie zabarwia na ciemno) sól i pieprz do smaku wykonanie: W bardzo dużym garnku zagotować wodę i ugotować w niej makaron do momentu gdy nie jest już surowy ale jest wciąż lekko twardy (jędrny). Chodzi o to by nie był(...)Powinny pozostać chrupiące. Po tym czasie wrzucić na patelnię osączony makaron, odkręcić ogień na duży i zamieszać. Gdy temperatura podniosła się wrzucić do makaronu dobrze odsączone owoce morza, cebulę dymkę, natkę pietruszki i doprawić sosem sojowym i pieprzem. Gdy nie masz sosu sojowego użyj soli. Zamieszać Dodać teraz grzybki lub grzybki shitake. Zamieszać i wyłączyć. Grzybki shitake zawsze dodaje się
Sztuka gotowania w/g Samirymielonego mięsa (u mnie wieprzowe z łopatki) - 2 opakowania papieru ryżowego po 200 gram - 100 gram makaronu ryżowego (suchego) - 25 gram grzybów Mun (suchych) - 1 średnia cebula - 1 duża marchewka - kawałek świeżego imbiru (3x3cm) - 4 ząbki czosnku - mały pęczek szczypiorku - 6 łyżek sosu sojowego - 4 łyżki sosu rybnego - 2 jajka - olej (najlepiej arachidowy) - sos chilli słodko-pikantny lub inny ulubiony(...)jakieś 2 minuty. Następnie na patelni lokujemy mięso - smażymy jeszcze przez chwilę, aż przestanie być surowe. Dodajemy sos rybny i sos sojowy. Po dokładnym wymieszaniu przekładamy wszystko do miski. Teraz wrzucamy tutaj: posiekane grzyby Mun, osuszony i posiekany makaron ryżowy oraz posiekany szczypiorek. Jak całość przestygnie, dodajemy dwa jajka i całość łączymy. Farsz mamy gotowy. Papier ryżowy moczymy przez chwilę
Życie zamknięte w smakułyżka mąki ziemniaczanej ( wszystko zależny od tego jak gęsty sos lubicie) 3 łyżki octu ryżowego 3 łyżki cukru 1 łyżka sosu sojowego 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 duże ząbki czosnku pół płaskiej łyżeczki sproszkowanego imbiru sól Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu. Cebule kroimy na piórka, marchewkę w drobne słupki , paprykę w kosteczkę, pierś z kurczaka(...)paprykę i smażymy do momentu zmięknięcia warzyw. W między czasie przygotowujemy sos: Do rondelka wlewamy ocet, cukier, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, posiekany drobno czosnek , imbir, sól, oraz wodę z mąką ,mieszamy i zagotowujemy . Sos przelewamy na patelnie, mieszamy. Makaron nakładamy do miseczek i polewamy sosem. SMACZNEGO
Cukier&Pudermnie osoby, której wersja pierwsza smakowała bardzo. Standardowo mięso i warzywa najpierw karmelizowałam w piekarniku, by potem gotować z nich wywar przez prawie 4 godziny. Jako topping użyłam makaronu do ramen, słodkich papryczek, marynowanych i smażonych pieczarek, grzybów mun i shitake oraz mięsa z wywaru. Całość bardzo smaczna i sycąca. Składniki (na 4-6 porcji): 1/2 kg pręgi wołowej(...)kilka minut) wołowina oraz indyk z wywaru marynowany w sosie sojowym i przesmażone na patelni* 5-6 pieczarek, pokrojonych w ćwiartki i marynowanych w sosie sojowym, następnie przesmażonych przez 3-4 minuty na patelni makaron do ramen przygotowany według przepisu na opakowaniu słodkie papryczki: czerwona, żółta i pomarańczowa, pokrojone w krążki grzyby shitake z wywaru posiekana natka pietruszki lub kolendra
Mango Papaja