makaron ryżowy - 2133 przepisów (strona:58/143)

SAJGONKI 90

mielonego wołowego 0,5 pęczka szczypiorku 200g szpinaku 2 ząbki czosnku 1 niewielka cebula 2 marcewki 300g pieczarek 3 pomidory 1 torebka ryżu basmati sos sojowy pieprz, sól papier ryżowy Surówka: 400g kapusty kiszonej 1 marchewka 2 jabłka 0,5 puszki fasoli czerwonej  2 łyzki pestek słonecznika 3 łyżki siemienia lnianego 0,5 pęczka szczypiorku 2 łyżki majonezu Sajgonki(...)plasterki pieczarki. Na oddzielnej patelni podsmażyć pokrojone w kostkę pomidory.  Wszystkie składniki razem połączyć i wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Dodać posiekany szczypiorek. Jak zwijamy sajgonki? Makaron ryżowy delikatnie zwilżamy w wodzie. Na środku układamy farsz, składamy boki i zwijamy.  Kiedy  ruloniki wyschną smażymy na patelni w niewielkiej ilości oliwy. Zdejmujemy na ręcznik papierowy

Słodki Zakątek
Wegański pad thai z tofu 98

droga), zamiast jajka dodałam pokruszone tofu, a jako zamiennik białka również użyłam tofu z tym, że pokrojonego w kostkę. Pad thai z tofu Składniki (na 2 porcje): 100 g makaronu ryżowego* 100 g kiełków fasoli mung pęczek szczypiorku 200 g tofu 2 ząbki czosnku 4 łyżki cukru 4 łyżki sosu sojowego** 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka słodkiej lub ostrej(...)chilli.. Przygotowanie: Do miski wsypać cukier, paprykę. Dodać sos sojowy, ocet, sok z limonki oraz wodę. Wymieszać i odstawić na bok.  Pokroić szczypiorek na 5 cm kawałki. Makaron zalać gorącą wodą. Tofu podzielić na dwie równe porcje. Jedną pokroić w kostkę, drugą część rozdrobnić (jak do tofucznicy:)) Czosnek drobno posiekać i wrzucić na rozgrzaną patelnie z olejem. Podsmażyć

wegujemy
Magnifica – restauracja ukryta wśród drzew – Kraków 91

pasternaku i burak – oj, nad tym daniem też zachwytów nie było końca.   Zupy   I teraz całkowita zmiana smaków i wjechała zupa .. zupa tajska z krewetkami, makaronem ryżowym, kiełkami bambusa i kolendrą. Rany, to był jedna z lepszych zup tajskich jakie jadłam w dwoim życiu. Obłęd.   Krem z zielonych szparagów, jajko, orzechy, groszek i mięta – dobra(...)szczawiem, mus z selera. Pierś z kurczaka z rabarbarem ( genialnym ), risotto z kozim serem i szparagami, z dodatkiem młodych buraczków – znakomite danie ! Na koniec głównych dań wjechał makaron strozzapreti ze szparagmi w białym winie, ze szpinakiem, oscypkiem czosnkiem niedźwiedzim.     No i zapomniałabym o przepysznym filecie z zębacza z chorizo, szparagami, soczewicą duszoną i kremem z zielonego groszku

Kuchnia na wzgórzu
Babka waniliowo-czekoladowa z gniazdkiem 111

łyżeczka ekstraktu waniliowego lub łyżka cukru waniliowego 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g margaryny 2 łyżki kakao Gniazdko: garść makaronu ryżowego 1/3 tabl. gorzkiej czekolady czekoladowe jajeczka Polewa czekoladowa: 100g śmietanki 30% 100g gorzkiej czekolady Babka: Jajka ubić z cukrem na puch. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać przesiane mąki(...)Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok 40-60 minut do tzw. suchego patyczka. Gniazdko: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Następnie wymieszać z pokruszonym makaronem aby całkiem go pokryła. Miseczkę wyłożyć folią i uformować w niej makaron. Gniazdko włożyć do lodówki do zastygnięcia. Polewa czekoladowa: śmietankę podgrzać aby była gorąca, ściągnąć z ognia i dodać połamaną

Smakołyki Asi
Zupa Miso z kurczakiem 183

bazą jest gotowa zupa Miso od  Oyakata, ale jeśli chcecie spróbować choć namiastki japońskich smaków będzie to idealna propozycja. Do zupy możecie dodać ulubione dodatki: tofu, makaron ryżowy, glony wakame, marchewkę z bulionu, krewetki, szczypiorek, drobno pokrojoną cebulę, rzodkiewkę, grzyby z bulionu, jajka prażony sezam a nawet ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Składniki na bulion: 2-3 litry(...)przyprawy i gotujemy ok 1,5 godziny. Po tym czasie bulion odcedzamy. Odmierzamy 500 ml zagotowujemy (pozostały bulion do słoiczka i do lodówki, przyda się do kolejnej zupy), wrzucamy makaron z torebki gotujemy 3 minuty dodajemy dołączoną do zupy przyprawę i mieszamy. Do podania: jajka ugotowane na twardo szczypiorek marchewka z bulionu grzyby z bulionu  pokrojony kurczak Do miski

Cynamonowe szczęście
Rosół nieco egzotycznie (z selerem naciowym i bakłażanem) 162

bakłażana 1 duża marchew 1 duża cebula 1 duża pietruszka 3 łodygi selera naciowego pół pęczka świeżej natki pietruszki sok z połowy cytryny lub limonki czarny pieprz mielony makaron ryżowy (sojowy będzie lepszy, u mnie zabrakło :/ ) Pałki kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą i zdejmujemy z nich skórę. Umieszczamy w garnku i wlewamy do niego półtora litra wody. Wsypujemy 2 łyżeczki(...)doprawiamy zupę sokiem z cytryny lub limonki, pieprzem i solą według uznania. Wyławiamy mięso i porcjujemy. Do każdej miski wkładamy po kawałku kurczaka i ugotowanego według przepisu na opakowaniu makaronu. Całość posypujemy posiekanymi liśćmi selera naciowego i przyozdabiamy plasterkiem cytryny. Podajemy gorące

Kuchenna Kontrrewolucya
5 niecodziennych przepisów na spaghetti 80

spaghetii z ziemniakami. 5 niecodziennych przepisów na spaghetti Spaghetti to zdrobnienie włoskiego słowa spago, czyli szpagat, sznurek. Szlagaciki są chyba najpopularniejszym rodzajem makaronu na świecie (nie licząc makaronu ryżowego). Mają piękny kształt (kto nie zna sceny miłosnej z disneyowskiego „Zakochanego kundla”:-)) i są prawdziwym przyjacielem kucharza, bo wystarczy bardzo niewiele, np. czosnek i papryczka chili, żeby zrobić(...)maślanym sosie (imponujące, ale łatwe w wykonaniu) i wreszcie… zupełnie niezwykłe spaghetti z ziemniakami – będziecie zaskoczeni jak super smakuje! Sycylijska pasta z kalafiorem, rodzynkami i orzechami Makaron z kalafiorem zawsze stanowią udany zestaw. Jeśli dodać do nich garść rodzynek, orzechów, sos pomidorowy i powstanie niecodzienne danie zarówno pod względem smaku, jak i tekstury. Spaghetti z miętowo-bazyliowym pesto

Niedzielny kucharz
Zupa Tom Kha Goong (ต้มข่ากุ้ง) 154

ząbek czosnku świeży imbir (ok. 2cm) 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka masła Do podania (dla jednej osoby): 1/2 szklanki krewetek, usmażonych na maśle 1/4 limonki + ryż jaśminowy lub makaron ryżowy 1. Imbir ucieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę. Papryczkę kroimy na pół i pozbywamy się pestek można pokroić w paseczki, żeby kawałki papryki "pływały w zupie :) ) Trawę cytrynową(...)zupy dodajemy pastę Tom Kha, cukier i liście kafiru. Gotujemy pod przykryciem 7-10 minut. Wyciągamy liście, dymkę i trawę cytrynową. 4. Sposób podania: Do miski wkładamy ryż lub makaron, a następnie usmażone krewetki. Zalewamy zupą i podajemy z kawałkiem limonki. Posypujemy zieloną częścią dymki. Smacznego

Tajskie smaki
Zupa z kurczakiem w azjatyckim stylu z wolowara 188

cztery 5 cm (ok 40 g) obranego i pokrojonego w plasterki imbiru 6 ząbków czosnku, pokrojone w plasterki sól, pieprz woda do doprawienia: sos rybny sos sojowy do podania: makaron ryżowy pokrojony szczypior, kiełki fasoli, kolendra.  przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Kurczaka umyć, włożyć do misy wolnowaru, dodać , cebulę, imbir, czosnek, pieprz, trochę soli. Dolać tyle gorącej wody(...)przecedzić rosół z wolnowaru do garnka. Doprawić solą, sosem sojowym i rybnym. Dodać mięso, (jeżeli zupa jest za gęsta uzupełnić wywarem warzywnym), podgrzać i ewentualnie jeszcze doprawić.   Ugotować makaron zgodnie ze wskazówkami z opakowania. Na każdy talerz położyć porcję makaronu, zalać rosołem z mięsem, posypać  szczypiorem i kiełkami i kolendrą. Podawać gorące. Smacznego! Uwaga: Możemy mięsa nie wkładać

Stare Gary
Chińskie danie z marynowaną piersią z kaczki 87

filety z kaczki 1 op makaronu ryżowego 2 marchewki 1 cebula kawałek selera pół papryki czerwonej pół papryki żółtej imbir cukier oregano majeranek chili w płatkach 3 ząbki czosnku sos ciemny sojowy sól pieprz pieprz ziołowy oliwa do smażenia Filety z kaczki po oczyszczeniu kroimy w cienkie ukośne plastry. Solimy, lekko posypujemy pieprzem i skrapiamy sosem sojowym przekładając by mięso(...)rozgrzewamy ok 2 łyżki tłuszczu, wkładamy warzywa i smażymy aż odparują wszystkie soki. Dodajemy ok łyżkę sosu sojowego , podlewamy odrobiną wody i dusimy ok 10 min pod przykryciem. Makaron w naczyniu zalewamy wrzątkiem i przykrywamy pokrywką. Kiedy warzywa już są miękkie, dodajemy gotowy odcedzony makaron i lekko mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem. Na drugiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy plastry kaczki

Gotowanie jest łatwe
Pad Thai by chef Pong Aroonsang 149

kostki tofu pokrojonego w kostkę 5 krewetek obranych z pancerzy 3 kawałki marynowanej rzodkwi japońskiej posiekane 1/4 czerwonej cebuli posikanej 4 ząbki czosnku posiekne 2 łyżki olej 1 opakowanie makaron ryżowy 5 mm (namoczony wcześniej w wodzie o temperaturze pokojowej przez 2,5 godz. lub gotowany 3 minuty 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżki cukru kokosowego pasta z tamaryndy(...)tofu i smaż  2-3 minuty aż tofu straci połowę swojej wody. Dodaj krewetki, chwilę smaż aż zmienią kolor na pomarańczowy, przełóż zawartość patelni na talerz. Do odcedzonego makaronu dodaj odrobinę wody, 2 łyżki cukru, 2 łyżki pasty z tamaryndowca, sos rybny i suszone krewetki, chwilę smaż aż woda odparuje. Dodaj zawartość talerza i jajka, smaż chwilę mieszając. Dodaj

SzczyptaSmaQ
Kurczak w marynacie mleczno-jogurtowej FIT (z makaronem ryżowym) 158

sposób i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Mięso wychodzi mięciutkie i soczyste, a z marynaty można przyrządzić pyszny sos. Reszta dodatków zależy od Was. U mnie świetnie sprawdził się makaron ryżowy ( Bio Fabijańscy ). (3 porcje) 1/2 kg podudzi z kurczaka (mogą być inne części) Marynata: 100 ml mleka 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka przyprawy do kurczaka/gyrosa 1 cebula Dodatkowo(...)Piec około 45 minut w 180 stopniach. Ostatnie 10 minut pieczenia powinno odbywać się w rozciętym rękawie/worku - aby mięso lekko podrumieniło się. Powstały sos idealnie nadaje się do makaronu, ryżu lub innych dodatków - można go przecedzić

Di gotuje
Sałatka z makaronem ryżowym 187

porcje 1 op rukoli 1 marchewka 1 brokuł 0,5 kubka sera typu parmezan 0,5 kubka orzeszków ziemnych 2 łyżki brązowego cukru 4 udka z kurczaka 1 op makaronu ryżowego sos: 1 papryczka chili 0,5 kubka wrzątku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka miodu pieprz Przygotowanie: marchewkę obieramy, kroimy w piórka, brokuła myjemy i rozdzielamy(...)mieszamy energicznie.  rukolę wsypujemy do miski, dodajemy zblanszowane marchewkę i brokuł, parmezan ścieramy na tarce o grubych oczkach, dosypujemy gorące orzeszki, polewamy sosem. upieczone udka oddzielamy od kostek makaron przyrządzamy wg receptury z opakowania- czyli wrzucamy na 3 minuty do wrzątku na talerze nakładamy porcję sałatki, odrobinę makaronu i mięso z udek. Smacznego

Luźna Kuchnia
Makaron ryżowy z warzywami i tofu 166

koniecznie wędzonym i zamarynowanym tofu (według mnie 100 razy lepsze niż wersja naturalna) oraz mleczku kokosowym, które nadaje smakowitości i kremowości. Koniecznie spróbuj!  Składniki (3 porcje): 150 g makaronu ryżowego (Terrasana) 200 g tofu wędzonego  300 g fasolki szparagowej 1 duża marchewka 1 łyżka oliwy z oliwek 200 ml mleczka kokosowego (Terrasana) marynata do tofu: 1 łyżeczka wędzonej(...)chwili dodaj tofu i smaż przez ok. 10 minut, co chwilę mieszając.  Następnie dodaj pokrojoną marchewkę i fasolkę szparagową. Duś przez 15 minut.  W międzyczasie ugotuj makaron wg instrukcji podanej na opakowaniu.  Do patelni dodaj mleczko kokosowe, szczyptę soli (gdyby potrawa była za mało słona) i chilli. Smaż przez kilka minut na pełnym ogniu, aby odparować nadmiar

Zdrowie na języku :P
Obiad vege 117

makaronu ryżowego 2 opakowania tofu po ok. 20 dag 1 średnia cebula 3 garście fasolki szparagowej 3 cm świeżego korzenia imbiru 2 ząbki czosnku marynata (1/2 szklanki sosu sojowego, pieprz cayenne, 1 łyżka oleju sezamowego) Tofu kładę na talerzu, dociskam deską i pozostawiam na kilkanaście minut po to aby puścił nadmiar płynu, dzięki temu wchłonie całą marynatę. Tofu kroję(...)czasie odsączam go a marynatę zachowuję. Fasolkę płuczę, odcinam końcówki i kroję na pół. Cebulę kroję w kostkę. Imbir ścieram na tarce. W cienkie plasterki kroję czosnek. Makaron zalewam wrzącą wodą, przykrywam i odstawiam na ok. 15 minut do spęcznienia. Potem dokładnie  odsączam. W woku rozgrzewam olej a kiedy jest bardzo gorący wrzucam do niego imbir, czosnek i cebulę

Bike By Life