makaron na słodko - 1388 przepisów (strona:69/93)

Pomidorowa z prawdziwych pomidorów 245

staram się kupować na lokalnych straganach czy w warzywniakach. Oczywiście mowa tu głównie o owocach, warzywach, pieczywie, jajkach... W markecie, nawet latem, pomidory rzadko kiedy pachną krzakiem. Nie są słodkie ani soczyste, a wygląd ich miąższu i smak przypominają raczej watolinę niż coś jadalnego. Lokalni sprzedawcy nadają koloru miejscom w których mieszkamy. Często są drogowskazami ("tam koło tej babiny(...)doprawić solą i pieprzem. Zmixować pomidory z jedną ugotowaną marchewką. 4. Przecier przelać do wywaru z warzyw i doprawić do smaku sola i pieprzem. 5. Podawać z ryżem lub makaronem ale koniecznie posypać koperkiem. Dla chętnych - łyżka śmietany. P.S. Zanim zabrałam się za pomidorówkę, kilka dni wcześniej zjadłam cząstkę pomidora i obserwowałam maleństwo - podobno są dość silnym alergenem, więc uważajcie

Matka Żywicielka
Zielone kluski śląskie. 150

Witajcie :) Lubicie kluski ? Dla nas to podstawa żywienia, makarony wszelkiego rodzaju, kluski czy pierogi hihi. Uwielbiamy mączne produkty plus całe mnóstwo warzyw :) Dziś w naszym menu: zielone kluski śląskie z warzywnym gulaszem. Proste, smaczne, a to tego efektownie wyglądające zdrowe jedzenie :) Co Wy na to ? Jak wam się podoba ? Zielone kluski śląskie z warzywami : (4 osoby) Składniki do klusek(...)wypłynięcia. Nasza rada : zawsze starajcie się kluski gotować w dużym szerokim garnku i wrzucać na mocno wrzącą wodę. Składniki do gulaszu : 2 młode cukinie 1 duża słodka papryka (czerwona) 1 duża kalarepa 1 duża cebula 1 puszka pomidorów w soku 1 duża garść zielonej fasolki 2 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 ząbki czosnku kukurydza konserwowa estragon, pieprz, oliwa z oliwek

vegetanie
Głód, bezrobocie, wojny, dziura ozonowa? To wszystko mały pikuś. Zlot Food Trucków Kraków to dopiero przeżycie :) 183

przecież wszystkiego na hormony się zwalić nie da: street food. Naparzyłam się na wszelkiego rodzaju programy o jedzeniu z ulicy, ślina mi ciekła jak buldogowi. Śniły mi się burgery, makarony, robaki w cukrze, gotowane kukurydze i inne cuda na patyku. Przecież te dwa i pół miliarda ludzi, którzy dzień w dzień korzystają z ulicznego jedzenia nie może się mylić. Podążając(...)więc ja pełna radości, pomna smaku papryki, pomidorów, natki pietruszki, dobrego majonezu oczekiwałam na ten sos, bo jak zapewniali wszyscy od krewetek po koktajle, sosy robią sami. Aha. O słodka naiwności! Sponsorem generalnym wszelkich bud była firma Fanex i jej wielgachne żółte butle. Sos łaskawie pominęliśmy przy konsumpcji. Po drodze zaliczyliśmy koktajl owocowo – warzywny za jedyne

ladykitchen
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 500

Pierś z kurczaka z warzywami i ananasem w gęstym aromatycznym sosie słodko-kwaśnym. Popularna chińska potrawa prosta do przygotowania i idealna na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Składniki na 4 porcje: 2 piersi z kurczaka ananas w puszce 100 g pędów bambusa ze słoika mała papryka czerwona mała papryka zielona mała cebula 2 cm świeżego imbiru(...)minutach dodać imbir. Dodać obsmażonego kurczaka i wlać sos. Wymieszać całość i podgrzać jeszcze przez kilka minut, aby sos zgęstniał. Podawać na gorąco z ryżem lub chińskim makaronem. Ten przepis bierze udział w akcji

wyzwania kuchenne
The Best of 2014 / Przepisy na sylwestra 210

Koniec roku to czas podsumowań. Co mogę powiedzieć o 2014 roku? Przykro mi, że się już kończy. W tym roku udało nam się odwiedzić przepiękne miejsca

Słodkie Przyjemności
Karkówka w sosie słodko-kwaśnym 235

mniej pikantne dania. Słodko-kwaśny sos nadaje karkówce zupełnie nowe oblicze. Taką karkówkę warto zrobić, choćby dla sprawdzenia nowych doznań smakowych. Smak jest pewnie znany, mi przypomina sos słodko-kwaśny ze sklepu, tylko z tą różnicą, że jest z dużą ilością mięsa, bez tych różnych utrwalaczy i wzmacniaczy smaku. 50 dag karkówki 1 papryka 1 por (biała część(...)Następnie dodać warzywa, ewentualnie pokrojone pędy bambusa i smażyć ciągle mieszając jeszcze około 10 minut. Sprawdzić mięso czy jest usmażone, warzywa mają być lekko chrupiące. Podawać z ryżem lub makaronem. Porcja przygotowana przeze mnie była z podwójnej ilości składników. Jak widać na zdjęciu trochę tego wychodzi i mamy obiad na 2 dni, dla co najmniej 3 osób

Kuchcik gotuje
Klopsy w sosie pomidorowym 186

sosu (ja użyłam tureckiego sosu z ostrej papryki) olej bułka tarta posiekana zielona pietruszka Mięso umieścić w misce. Następnie dodać do niego posiekaną cebulę. Dodać sól, pieprz, paprykę słodką i niecałą łyżeczkę pikantnego sosu. Za pomocą dłoni wszystko ze sobą połączyć. Jeżeli według was masa jest zbyt rzadka - to dodajcie 1-2 łyżki bułki tartej. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju(...)wody; całość ze sobą wymieszać i wlać do gotującego się sosu; ponownie całość zagotować).  Przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką. Powyższe klopsy najlepiej smakują z ziemniakami lub z makaronem

Ugotować
LIEBSTER BLOG AWARD 144

smak z dzieciństwa to...? Grysik 3. Czy posiadasz swój kulinarny autorytet? Moja babcia ze swoim makaronem domowej roboty (zawsze, jako dziecko, lubiłam stać koło niej gdy ciachała ciasto na makaron wielkim nożem na cieniusieńkie nitki i nigdy sobie krzywdy nie zrobiła - nie mogłam pojąć jak Ona to robiła...) 4. Kto nauczył Cię gotować? Książki kucharskie :) Jestem samoukiem 5. Skąd wziął(...)Najdelikatniejsze przytulenie jest po tysiąckroć lepsze niż najmocniejszy antybiotyk 3. Skąd wzięła się nazwa Twojego Bloga? Od nazwy Parku, przy którym mieszkam: Szczęśliwicki :) 4. Twój ulubiony smak?  Słodko-kwaśny 5. Jaki zapach najbardziej lubisz?  Wanilii 6. Czym jest Twój największy kulinarny sukces? Ubite białka, które nie spadają na głowę:) 7. Co lubisz robić w wolnych chwilach? poza

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kostki rosołowe, trolle i panika. Wegańskie, bezglutenowe batoniki owsiane 392

lata wcześniej niż Grażka objawiła światu kotlet z kostki rosołowej. Na początku tatar z parówek mnie zadziwił, a potem przypomniałam sobie spaghetti, jakie jadłam na studiach. Podły makaron, mielonka najpodlejsza i przecier pomidorowy. Więc tatar z parówek przy tym to mały miki. Teraz takie czasy, że wszyscy spożywają tylko consome i tarty a parówkami gardzą. No może poza singlami(...)Pomyślałam sobie, że skoro kostka rosołowa wzbudza tyle emocji to ja sprawdzę po cichu co można zrobić fajnego w temacie wegańskich deserów. Przepisy brzmiały mi tak jak lubię – mało słodko. Padło na batoniki. Wersji batoników powstało kilka. Z różną ilością czekolady, kakao i mleka owsianego. Te, które miały więcej czekolady na zdjęciach wychodziły cudnie, ale były mdłe w smaku

ladykitchen
Przełamywanie barier - makaroniki 209

ogromnie skomplikowane, a jednocześnie nieziemsko pyszne. Wypieki sygnowane przez mistrzów cukiernictwa. Słynne na cały świat. Jako pierwsze - makaroniki ... Gdy pierwszy raz usłyszałam tę nazwę pomyślałam, że to jakiś drobny makaron... Z truskawkami może...? Okazało się, że byłam daleka od prawdy. Makaroniki bowiem to bezowe, migdałowe ciasteczka. Kapryśne, i niezwykle delikatne. Ich przygotowanie wymaga ogromnej precyzji, należy skrupulatnie trzymać się przepisu(...)białkami. Byłam jednak tak przerażona, że przebiję masę, że wolałam nie ryzykować. Następnym razem będzie lepiej. Efekt...? Hmpf... Jakby to powiedzieć...? Są smaczne. Nawet bardzo. Delikatne i nieziemsko słodkie, nie da ich się zjeść dużo (ja wymiękam po dwóch sztukach, a wiecie, że słodkości mi niestraszne). C. bardzo smakują. Mi nieco mniej. Ale nie jest to wina makaroników... Otóż

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto Marcinek 37673

warstwami, mój natomiast plasuje się pośrodku, gdyż posiada ich dwadzieścia. Masa, którą przełożone jest ciasto, to połączenie słodkiej śmietanki 30% i kwaśnej śmietany 18%. Niektórzy przekładają ciasto tylko ubitą słodką śmietanką, często wzmocnioną dodatkiem śmietan-fixu. Według mnie pierwsza opcja jest ciekawsza, a smak masy bardziej wyrazisty. Wierzch ciasta można udekorować wiórkami czekolady lub pokruszonym plackiem, jednym z tych upieczonych(...)być dość zwarte, ale i elastyczne - ciasto podzielić na piętnaście części, zafoliować i krótko schłodzić, zwłaszcza, jeśli zamiast margaryny użyjecie masła - każdy kawałek ciasta rozwałkować bardzo cienko (jak na makaron), aż placek będzie lekko przeźroczysty, od talerza o średnicy 20cm wykroić kształt koła - ścinki odłożyć na bok, powstaną z nich kolejne placki - u mnie powstało z nich dodatkowo pięć placków

Smakołyki Bereniki
KOTLETY MIELONE Z KASZĄ JAGLANĄ 251

Kilka dni temu Joasia na swoim blogu   Kuchenne szaleństwa Margarytki   zamieściła przepis na kotlety mielone z kaszą jęczmienną.  Był to dla mnie

Walijskie Pichcenie
Łosoś gotowany na parze z salsą pomidorowo - paprykową 175

danie na lato, skusicie się? :) Ryba: filety z łososia , sól , pieprz , łyżeczka ziaren pieprzu , łyżka pociętej suszonej trawy cytrynowej - opcjonalnie, cytryna . Salsa: 3 duże pomidory , 2 średnie czerwone słodkie papryki , główka czosnku , mały pęczek zielonej pietruszki , sól , pieprz , 2 łyżki oliwy . Łososia opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, posolić i obsypać świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli(...)czosnek posiekać drobno. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki i oliwę. Dokładnie wymieszać. Podawać na zimno. Gotowanego na parze łososia podałam tym razem z makaronem ryżowym. Łosoś był gorący, natomiast makaron chłodny i polany zimną salsą. Stworzyło to idealną kombinację na upalny dzień :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Asparago bianco – jak wybrać najlepsze szparagi? 286

też nazwisko przybrał Jacopo dal Ponte, wielki włoski malarz renesansowy. Miasteczko położone w Wenecji-euganejskiej, rozdzielone rzeką Brentą poza słynnymi szparagami (D.O.P.), jest znane także z brokułów podawanych z makaronem bigoli, lokalnego tagliatelli i miejscowej ceramiki. W 1796 roku nieopodal Bassano del Grappa jedno z pierwszych zwycięstw z koalicją antyfrancuską odniósł Napoleon Bonaparte. Zgodnie z legendą szparagi zostały do Bassano(...)odpowiednie pH gleby, czy ustawienie grządek na osi północ-południe w celu jak najlepszego przewietrzenia wiatrem przekraczającym dolinę Valsugama. W efekcie szczegółowo uregulowanej uprawy otrzymywane są szparagi o słodko-gorzkim smaku. Najpopularniejszym sposobem podania jest klasyczne danie Asparagi in Salsa di Uova Sode , czyli szparagi z sosem z jajek gotowanych i sardeli. Zaleca się spożycie w ciągu maksymalnie

Bon Ton Italia