smaku * sól – do smaku * pieprz – do smaku * oliwa – ok. 100 ml . SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy w kosteczkę , posypujemy solą , pieprzem i słodką papryką. Na patelni/woku rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, przesmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię , a następnie posiekaną papryczkę chili i czosnek. Smażymy przez ok. 3-4 minuty, uważając(...)czasu. Doprawiamy do smaku łyżeczką cukru, odrobiną soli i pieprzu. Podajemy gorące! Uwaga! By danie było jeszcze bardziej sycące śmiało możemy podać z ugotowanym na sypko ryżem lub makaronem. Smacznego! . , , COŚ O WOKU ( informacja ze strony ) Właściwości stopu metalu zawartego w wokach granitowych Ballarini Granitium gwarantują doskonałą dystrybucję ciepła w naczyniu , podczas gdy wyjątkowa wytrzymałość kamienia pozwala na odnowienie autentycznych
Ostra na Słodkołyżeczka) - kmin rzymski mielony (pół łyżeczki) - pieprz, sól - 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. W garnku rozgrzać oliwę, wsypać ostrą i słodką paprykę, oregano, kmin rzymski. Dodać czosnek i cebulę, smażyć około 3 minuty ciągle mieszając. Do cebuli dodać mięso i smażyć przez kilka minut, dopóki nie zmieni koloru na jaśniejszy. Następnie dodać(...)fasolę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Jeśli jest za mało pikantne dodać ostrej mielonej papryki. Gotować jeszcze 5 minut, tak żeby papryka była miękka. Podawać z ryżem, makaronem lub tortillą. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjiokoło 2-2,5 kg cukinii , około 1 kg pomidorów , 2 średnie cebule , 4 większe ząbki czosnku , sól - do smaku, pieprz cayenne lub ostra papryka - do smaku, 1 łyżka słodkiej papryki , 2-3 łyżki oleju . Cukinię przekroić i wydrążyć z nasion, chyba że jest młoda i niewielka i ma drobne nasiona. Wtedy można je zostawić. Jeśli skóra jest twarda, obrać(...)sklepie. Jest jednak smaczniejszy i pachnący. Można go podawać do wędlin, kiełbas grzanych w wodzie i z grilla. Można nawet pokusić się i zrobić z niego sos pomidorowy do makaronu. Podane przeze mnie przyprawy są tylko propozycją. Polecam wypróbowanie ziół i skomponowanie własnej wariacji smakowej :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj nie znajdziecie tu recepty na pyszne śniadanie. Po wczorajszej urodzinowej zabawie u przyjaciółki Córci (skończyła się o 23ej!!!) nie mam siły. Dzieciaki źle
Dzieje kuchennej Wiewióryjarzynowa, ponadto tartaletki z kapustą kiszoną i żurawiną, paszteciki z kaszą gryczaną, a także wspaniałe kanapki z chałki z pastą z grochu i wędzoną rybą - mniam ! Nie zabrakło też słodkich przyjemności. Tego wieczoru raczyliśmy się wyśmienitymi pierogami z makiem i sosem karmelowym, kremem piernikowym oraz wypiekami: roladą czekoladową, piernikiem, babką z makiem. Wszystko pyszne ! Wieczór zaliczam do tych udanych. Nasza(...)tego dnia tylu prezentów... Mikołaj po cichu zostawił dary w moim samochodzie, dlatego to na mnie spoczął obowiązek obdarowania prezentami blogerów. Poprosiwszy o pomoc Edytę, dźwigałyśmy torby wypełnione: makaronami oraz mąkami Lubella , przyprawami Appetita , kaszą i ryżami Halina , oraz bakaliami Fistaszek . Śmiem twierdzić, że wiele z produktów zostało dobrze zagospodarowanych podczas przedświątecznych przygotowań. fot. Sierotka maRysia w kuchni
kolorowotorcikowoUwielbiam wszystkie sałatki. Te tradycyjne i te nowoczesne… te wegetariańskie i te z dodatkiem wędlin… te z ziemniakami, te z makaronem i te z ryżem, te z tuńczykiem i te z kurczakiem, te na ciepło i te na zimno… wszystkie:) Tyle jest kombinacji do wypróbowania…:) Oprócz tego, że sama wymyślam sobie kombinacje smakowe to również szukam(...)lekka dzięki arbuzowi, zaspokajająca głód dzięki fecie, odświeżająca dzięki limonce, mięcie i pietruszce… No po prostu pyszna! Sałatka z arbuzem i fetą Składniki: 1,5 kg słodkiego, twardego arbuza sok z 2−3 limonek 250 g sera feta 1 mała czerwona cebula mały pęczek natki pietruszki mały pęczek świeżej mięty 3−4 łyżki oliwy z oliwek 100 g drylowanych
UgotujmyTo.plKotlety mielone, to chyba podstawa każdej polskiej kuchni. Lubicie? U mnie w domu wszyscy wprost za nimi przepadają. Takim samy uwielbieniem darzymy również pierogi ruskie . Dlatego
Słodkie okruszkiznajomego Afgańczyka. Polecam spróbować :) Składniki (na 2-3 porcje): 200 g piersi z indyka pół łyżeczki suszonego tymianku sól 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku szczypta pieprzu 3 łyżki oleju ok. 200 g mrożonej fasolki szparagowej mała marchew duża cebula 3 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 4 łyżki sosu lub przecieru pomidorowego(...)proszku, soli i pieprzu. Odstawić pod przykryciem do lodówki na ok. godzinę - dwie. Przygotować warzywa: cebulę pokroić w piórka, marchew za pomocą skrobaczki do warzyw w cieniutkie paseczki jak makaron tagliatelle, paprykę w cienkie paski, fasolkę szparagową pokroić w połówki lub mniejsze kawałki. Płuczemy wybraną kaszę lub ryż w kilku wodach. Dolewamy 2 razy większą objętość wody (u mnie
Weekendy w domu i ogrodzieząbki czosnku 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, papryka słodka,papryka ostra Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę 3x3cm. Sól,pieprz,paprykę słodką,paprykę ostrą wymieszać w miseczce. Posypać mieszanką mięso, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 1h. W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiany kolor(...)razie potrzeby uzupełnić brakującą wodę. Kiedy mięso będzie już miękkie dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Doprowadzić do wrzenia. Sos powinien być gęsty. Polecam z ziemniakami, ryżem, makaronem lub kluskami
O kuchni z uczuciemMiałam zrobić sobie przerwę z blogiem, ale jak na mnie przystało, potrafię zmienić zdanie w ciągu minuty. To jedno z niewielu rzeczy, które przynosi mi... satysfakcję
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćniedawno, szuka informacji na jej temat. CIECIERZYCA- nazywana też cieciorką lub grochem włoskim, pochodzi z Bliskiego Wschodu. Ugotowana, nadaje się do sałatek, zup czy dań z makaronem i nie tylko. Jest źródłem wielu składników odżywczych: białko, fosfor, potas, witaminy z grupy B, żelazo i błonnik. A smak?:) Ciężki do opisania, ale bardzo fajny, troszkę słodkawy, odrobinę podobny do groszku. Najlepiej(...)wcześniej sparzonych i duszonych pomidorów. Jeśli nie chcecie dodawać kupionego przecieru, możecie do zupy dodać 3-4 sparzone i rozdrobnione pomidory. 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka słodka, rozmaryn Ciecierzycę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. U mnie należało ją namoczyć w zimnej wodzie przez 12 godzin (najlepiej na noc), a następnie gotować 1-1,5 godziny
Czerwona Porzeczkaczęść - cebula - 2 ząbki czosnku - 1/2 brokułu obgotowanego - chili świeże - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżka grzybowego sosu sojowego - 1 łyżeczka octu ryżowego - 1 łyżka sosu z tamaryndowca - 1 łyżeczka słodkiego ciemnego octu ryżowego - 1 gwiazdka anyżu - przyprawa chińska do kurczaka - sól, pieprz Udka z kurczaka umyj, natrzyj solą i przyprawą chińską. Na patelnie nalej trzy łyżki oleju rzepakowego, ułóż udka(...)kości, a warzywa jędrne ale uduszone. Ostatnie 7- 10 minut smaż bez przykrycia, tak aby sos zgęstniał. Ja kurczaka podałam z kaszą kuskus, ale swobodnie możecie go podać z makaronem chińskim, kaszą jęczmienną czy z ryżem. SMACZNEGO
SMYKWKUCHNIJakiś czas temu obiecałam Wam pokaza ć ser Koryciński w różnych formach podania. Wspominałam Wam, że praktycznie jest uniwersalny o wielu zastosowaniach. W sałatkach widzieliście, rozpuszczony w makaronie również. Dzisiaj widzicie jak to cudo się zapieka. Co więcej nie musiałam doprawia ć pizzy żadnymi przyprawami, bo ser z miętą w zupełności wystarczył. Ta pizza to mój smak, jeden(...)mąki pszennej 1/3 łyżeczki cukru 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju z awokado z chili DODATKOWO: kawałek Sera Korycińskiego "Swojskiego" z miętą Czesławy Zarzeckiej kilka pomidorków śliwkowych domowy Sos Słodko-Ostry Chili Wykonanie: Ciasto na pizzę zawsze robię w taki sam sposób. Do miski wsypałam sól, następnie przesiałam mąki, zrobiłam wgłębienie, do którego wsypałam cukier, pokruszyłam drożdże i wlałam
Blondynka GotujeZdaję sobie sprawę, że nie wszyscy przepadają za podrobami, ale to danie serdecznie polecam. SKŁADNIKI: 500 g żołądków drobiowych 1 łyżka oleju 1 cebula 200 ml śmietany 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól, pieprz ziarenka smaku mąka do zagęszczenia sosu A jak to zrobić: Żołądki dokładnie oczyścić ze wszystkich błonek i bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Pokroić(...)będą całkowicie mięciutkie. Śmietanę rozmieszać z mąką i papryką w proszku, zahartować odrobiną wywaru i wlać do rondla. Doprowadzić do zagotowania się sosu i podawać. Moja wersja podania to makaron i sałatka z buraczków, ale zarówno dobrze gulasz smakuje z ziemniakami jak i z kaszą
Kuchnia w opałachZdecydujemy wieczorem. A co podam do jedzenia? Będzie pizza, sałata z grzankami i na pewno cytrynowe ciasteczka, czy coś jeszcze? Nie wiem, zobaczę. Wiecie, że jeżeli chodzi o nie słodkie jedzenie to lubię włoską kuchnię bo dobrze pasuje do alkoholi (choć mimo wszystko najbardziej pizzę) to tym razem pomyślałam o zrobieniu Lasagne, ale takiej innej, takiej jak ta - z rukolą(...)pomidorowy 200 ml dodatkowo: ser pleśniowy typu blue 100 g rukola 300 g ser edamski 350 g sos beszamelowy : 3 łyżki masła, 3 szklanki mleka, 3 łyżki mąki makaron do lasagne ( z tego przepisu ) Sposób przygotowania: Makaron do lasagne przygotowujemy z tego przepisu . (Można również wykorzystać gotowy.) Do szerokiej patelni wrzucamy mięso, dodajemy sól i pieprz i smażymy na małym
Słodkie Przyjemności