przepis prosto z Wietnamu. ;) Składniki: 12-14 arkuszy papieru ryżowego (wzięłam 25) Nadzienie: 5 dag makaronu ryżowego (nie dałam i źle zrobiłam, bo dać trzeba, gdyż ten makaron ma w farszu kluczowe znaczenie - wchłania nadmiar wilgoci...) kilka grzybków mun, namoczonych i posiekanych w cieniutkie paseczki (dałam ok. 10 sztuk) 2 posiekane dymki 1 nieduża marchewka posiekana w julienne(...)można zamienić np. ugotowanymi posiekanymi krewetkami) - nie dałam 1 roztrzepane jajko ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego (dałam od siebie) sól do smaku - nie dałam Słodki sos chili do maczania: 2-3 malutkich drobno posiekanych chilli 3 ząbki czosnku ¼ szklanki cukru 3 łyżki soku z limonki 1 łyżka octu ryżowego 3 łyżki sosu rybnego ½ szklanki wody
Kuchnia Prezydentowejróżnorodność zapachów. Na pewno szybciej skusisz się na pięknie podaną, kolorową sałatkę niż na szarą, smutną papkę imitującą zupę. Stawiaj na zdecydowane smaki. Jedz kwaśne rzeczy . W przeciwieństwie do słodkich zwiększają apetyt . 6. Przeglądaj zdjęcia jedzenia. Na blogach, w magazynach i książkach kucharskich. Na sam widok apetycznego jedzenia zrobisz się głodny/głodna. 7. Unikaj potraw o wysokiej(...)bezwartościowe, wywołują utratę apetytu. Dodatkowo mogą długo zalegać w żołądku i powodować uczucie pełności. 8. Ograniczaj potrawy wysokobłonnikowe. Powodują uczucie sytości na długo. Unikaj grubych kasz, ciemnych makaronów, ciemnego pieczywa, płatków owsianych, otrębów czy brązowego ryżu. Owoce i warzywa najlepiej spożywaj po obróbce termicznej - pieczone, duszone, gotowane. 9. Podawaj posiłki na większym talerzu. Porcja wyda się mniejsza
Powiedz dietom nieróżne sposoby. Przeważnie kurczak jest pieczony, z rusztu, lub grilla. My przygotowaliśmy pierś z kurczaka w sosie koperkowym. -1 filet z kurczaka -3 pieczarki -250 ml śmietany słodkiej 12% -łyżka kopru posiekanego -olej -warzywko -pieprz Fileta kroimy w paseczki, pieczarki w plasterki. Oprószamy warzywkiem. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy paseczki fileta i zdejmujemy(...)Wsypujemy koperek. Doprawiamy do smaku i podgrzewamy, stale mieszając do momentu, kiedy sos zgęstnieje. Gotowe. Kurczaka w sosie koperkowym można podać z ziemniakami, ryżem lub makaronem i dowolną surówką, np z białej kapusty. My podaliśmy z malutkimi placuszkami z gotowanych ziemniaków. Jest to wersja bardziej pracochłonna, ale smaczniejsza i ciekawsza. Smacznego
Maminek kulinarnysera z dodatkiem słodkiej wędzonej papryki i mleczka kokosowego. Składniki; grzyby leśne, kozaki, podgrzybki, prawdziwki, świeże lub mrożone 1/2 cebuli kostka sera topionego bez dodatków 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki - dostępna w owocowyraj.eu świeża nataka pietruszki 1 łyżeczka majeranku pieprz sól 2 łyżki mąki pól szklanki jogurtu naturalnego Grzyby gotujemy w lekko osolonej wodzie(...)Zaczynamy łączyć wszystko w garnku i miksujemy, grzyby, masę jogurtową, cebulę i paprykę, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 2-3 minuty, doprawiamy do smaku. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub z makaronem, po wierzchu oprószyć mieloną papryką. Delikatna zupa, która wg.mnie ma zbalansowany i wyjątkowy smak
Apetyczna babeczkaCzerstwego chleba nie wyrzucano tylko zjadano jako paximadi (sucharki). Chleb zawierał dużo otrąb, biały chleb spożywano jedynie w czasie świąt i uroczystości. Ponadto jedzono ryż, pszenicę ( xinochontros ), hilopites (jajeczny makaron), oraz ziemniaki. Warzywa i owoce Należy wybierać warzywa i owoce sezonowe, świeże i pochodzące z lokalnej uprawy , a zjadać je w jak najmniej przetworzonej formie. Kreteńczycy uprawiali warzywa na własny(...)jako główne danie 2-3 razy w tygodniu. Owoce zaś jadali po posiłku jako codzienny deser, były to sezonowe świeże owoce lub w formie suszonej. Sławne greckie ciasta nasączone słodkim syropem piekli raczej od święta. Rośliny strączkowe, orzechy i nasiona Produkty te są bardzo dobrym źródłem zdrowego tłuszczu, białka oraz błonnika. Co najmniej dwa razy w tygodniu na główny posiłek
Chilli Czosnek i Oliwaładnie odeszła) wykładamy przygotowane ciasto, oklejamy nim spód i boki naczynia, zostawiając część na przykrycie góry Jabłko trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cynamon (jeśli jabłko jest mało słodkie możemy dodać odrobinę miodu) wykładamy jabłko do naczynia, a górę wyklejamy resztą ciasta pieczemy w temp 190 stopni przez około 25-30 minut SMACZNEGO ! ! ! :) Dziś zostałam nominowana(...)bardziej się cieszę ;) dzięki! ;) oto moje odpowiedzi ;) 1. Jakie jest Twoje pierwsze skojarzenie z wiosną? Ciepło, słońce, zielone pąki, odłożenie do szafy grubej kurtki ;) 2. Ulubione danie z makaronem to … oczywiście że spaghetti ;) aaa zapomniałabym! przecież ja kocham makiełki! nie ważne czy z kluskami czy makaronem ;) 3. Jaka książka najbardziej utkwiła Ci w pamięci? nie potrafię wymienić jednej, sporo
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćnajpopularniejszych przepisów z roku 2014. Zapraszam! 1 miejsce jak w zeszłym roku bez zaskoczenia: jedwabiste puree ziemniaczane Gordona Ramsaya 2 miejsce zajmuje zestawienie przepisów na ciasta kruche na tarty słodkie i słone Michela Rouxa 3 miejsce zajmuje doskonałe puree z kalafiora autorstwa Gordona Ramsaya W tym roku na 4 miejsce awansował przepis na Piersi kurczaka nadziewane mozzarellą i bazylią(...)kawowe ciastko z mikrofalówki (bez jajek) Na 6 miejscu także po raz pierwszy w zestawieniu przepis na Marchewki glazurowane w miodzie Gordona Ramsaya Na miejscu 7 wylądował przepis na Makaron z kurczakiem w sosie teriyaki Miejsce 8 zajmują Pikantne żeberka z piekarnika Na miejscu 9 znajduje się przepis na Łatwą konfiturę z jabłek Ostatnie 10 miejsce w tym zestawieniu zajmuje
karmelowyodkryć możliwości kulinarne jakie daje ryż. Orientalne nuty imbiru i kurkumy w połączeniu z intensywnym smakiem chili i czosnku zachwycą każdego. Czasami urozmaica się je dodając kawałki kurczaka, warzyw, makaronu smażonego a nawet omletu czy jajka sadzonego. 8. Mak Biały jest bogatym źródłem mikro i makroelementów. Zawiera duże ilości żelaza, fosforu i potasu oraz sód, cynk, miedź i mangan(...)MAKU wpływa kojąco na układ pokarmowy, ma działanie przeciwbólowe i przeciwkaszlow oraz przeciwgorączkowe. Bez dodatku BIAŁEGO MAKU nie można upiec choćby słynnych rogali świętomarcińskich. Dodaje się go do słodkich bułeczek, chleba. 9. Ziele angielskie 10. Proszek do pieczenia 11. Kolendra stanowi składnik wielu mieszanek przyprawowych. Stosuje się ją przede wszystkim do wzmacniania smaku mięs (wieprzowiny, baraniny, drobiu
Słodkości i nie tylkoTak jak Wam pisałam w poprzednim poście, oto jeden z przykładów tego, w jaki sposób wykorzystuję pozostałości po produkcji domowego mleka kokosowego, czyli pulpę kokosową. Otóż
Słodko-Słony Świat IlonyDżem z mirabelek - Dżem mirabelkowy Coś dla wielbicieli lekko kwaskowatego smaku dojrzewających w pełnym sierpniowym słońcu mirabelek. Wersja ze śliwek żółtych oraz czerwonych. Składniki: - 2 kg
Słodka sielankaskładników kuchni i basta! Rozgrzewający krem a'la Gordon Ramsay to idealne danie na naszą zimową porę roku, podbija kubki smakowe i nadaje się również jako sos do klusek, makaronów, kasz i ryżu, dodam, że jest to danie fit, więc dla wszystkich fit-maniaków wręcz wskazane:) Składniki: 6 pomidorów 1 duża papryka lub 2 średnie koncentrat pomidorowy Kotlin(...)przyprawa) 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek 2 łyżki stołowe oliwy z suszonych pomidorów 3-4 suszone pomidory z oliwy garść orzechów włoskich Przyprawy: sól, bazylia, cząber, oregano, lubczyk, słodka papryka, tymianek, cukier brązowy Przygotowanie: Kroję pomidory w ćwiartki, paprykę w paski, czosnek siekam w cieniutkie plasterki. Blachę wykładam papierem do pieczenia i rozkładam na niej pomidory, paprykę oraz czosnek
Pause Gotowanie!muszelki (ja użyłam Czanieckie Makarony La Italia Muszla ) 200 g sera białego półtłustego cukier puder - do smaku truskawki cukier drobny płatki migdałów Skworcu kilka listków świeżej mięty Wykonanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Część truskawek blendujemy z drobnym cukrem, mus wlewamy do rondelka i redukujemy, odparowując część płynu. Pozostałe truskawki kroimy na ćwiartki(...)migdałów prażymy na suchej patelni. Listki mięty płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Na talerzu zrobiłam szlaczki z musu truskawkowego, na które ułożyłam muszelki makaronowe. W muszelkach umieściłam nasz słodki ser biały, po jednej cząstce truskawki. Całość delikatnie polałam musem truskawkowym, posypałam uprażonymi płatkami migdałów. Danie obsypałam pozostałymi cząstkami truskawek i listkami mięty. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie
Blondynka GotujeSpory 14,5% alkohol. Aromatyczne - dominują zapachy kwiatowe bzu oraz akacji. W ustach dominują nuty owocowe oraz kwiatowe. Dobrze zrównoważone. Można polecić do serów, potraw z kurczaka i ryb, makaronów z lekkimi sosami oraz owoców morza. Tenuta J.Hofstätter -Joseph Gewürztraminer Alto Adige 2013. Wino pochodzi z winnicy w Tramin/Termeno uważanej kiedyś za kolebkę gewürztraminera. Jest to największa rodzinna winnica(...)wino o pięknym złoto żółtym kolorze z zielonkawymi refleksami. Nos jest bardzo aromatyczny, klasyczny dla gewürztraminera, zawiera aromaty owocowe liczi, mango, moreli i brzoskwiń, miodu i grejpfruta oraz orientalnych słodkich przypraw. Typowe aromaty kwiatowe są tu mniej wyczuwalne. Wychodzi to temu winu zdecydowanie na dobre, jest świeże i bardzo aromatyczne. Na podniebieniu potężne, mocne i skoncentrowane, z dużą dozą finezji
królestwo garówPulpeciki w sosie pomidorowym z wołowiny, podawane z makaronem spaghetti to włoskie klimaty ale przecież równie dobrze będą smakować z puree ziemniaczanym, ryżem czy pieczywem… Ja najczęściej podaję tradycyjnie, z ziemniakami. Charakterystyczny smak i aromat sosu pomidorowego znakomicie podkreśla smak mięsa wołowego. Pulpeciki w sosie pomidorowym to bardzo proste i szybkie danie, serdecznie zapraszam. Pulpeciki w sosie pomidorowym(...)składniki: 500 g mielonej wołowiny pęczek natki pietruszki 2-3 ząbki czosnku 1 jajko mała czerstwa bułka 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka papryki (słodkiej/ostrej/wędzonej – co kto lubi) 3 puszki pomidorów sól, pieprz, oliwa do smażenia, pół łyżeczki cukru Do mielonej wołowiny dodaję umytą i posiekaną natkę. Namoczoną w wodzie bułkę odciskam i dodaję do mięsa. Wbijam
UgotujmyTo.plNaprawdę miła odmiana dla typowych makaronowych zapiekanek. Polecam kupno dobrej jakości tortellini, bo naprawdę warto. Ja używałam zarówno wersji świeżej jak i tych paczkowanych, które możemy znaleźć w supermarketach obok makaronów. Moim zdaniem te świeże (pakowane jak pierogi) są jednak smaczniejsze. Polecam !!! Zapiekanka z tortellini w sosie pomidorowym Składniki(...)oregano, bazylii, zioła prwansalskie · pieprzu · sos tabasco (opcjonalnie) · papryka słodka Przygotowanie: Tortellini ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek i chili drobno posiekać. Boczek pokroić w małą kosteczkę. Pieczarki obrać i pokroić również w kosteczkę. Na patelni
Mania Gotowania