Tort ten, trzeba lojalnie przyznać, jest przepyszny. Niestety jest także pracochłonny, jednak jeżeli lubicie czekoladę i słodkie torty musicie go zrobić. Idealny na wyjątkowo okazje Biszkopt: 140 g cukru 7 jajek 140 g mielonych migdałów 80 g mielonej gorzkiej czekolady Migdały podprażyć na suchej patelni. 7 żółtek ubić z 90 g cukru na parze, wystudzić i połączyć(...)pudru 1 białko 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego Migdały posiekać jak najdrobniej w malakserze, zmieszać z cukrem i białkiem i wyrobić na gęstą masę (ugnieść jak na makaron). Schłodzić przed użyciem co najmniej 2 godz. Marcepan: 225g pasty migdałowej 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 1/3 szklanki mąki 1 łyżka mleka
Humanistka w kuchnitłuczonymi ziemniakami polanymi mega ilością sosu i oczywiście domowe ogórki kiszone. Składniki: ok 1kg żeberek wieprzowych 3 cebule odrobina mąki pszennej sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra, papryka suszona kolorowa smalec/olej do smażenia ok szkl bulionu Wykonanie: Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na porcje. Każdą z nich opruszamy mąką i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu(...)Trwa to dość długo, ale naprawdę jest warte zachodu. Dla mojej rodziny najbardziej smakują jak już pisałam z ziemniakami i ogórkiem. Ale można podawać je p z kluskami śląskimi, makaronem, kaszą..... Po więcej inspiracji i informacji na temat tak popularnego mięsa zapraszam na stronę http://www.wieprzopedia.pl
Malinowe PocałunkiDzisiejsza propozycja to pulpeciki z mięsa drobiowego podane w słodkim sosie z dodatkiem papryki, ananasa i pędów bambusa. Danie proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Choć szczerze przyznam, że bardziej przypada do gustu kobietą aniżeli mężczyzną ze względu na delikatny, słodkawy sos. Jeśli wolicie bardziej wyraziste smaki można doprawić ostrą papryką i większą ilością pieprzu. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania(...)octu z białego wina 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki ketchupu 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki pszennej Kromka chleba Przyprawy: Sól, pieprz, ostra papryka *Makaron lub ryż jako dodatek do dania Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od przygotowania pulpetów. W misce umieszczamy mięso mielone, doprawiamy je solą i pieprzem. Dodajemy namoczoną w wodzie kromkę chleba. Formujemy kulki
Kolizje SmakówModa na jarmuż trwa w najlepsze! Jest królem zdrowych warzyw i mimo, że szczyt sezonu przypada w zimie, to w dalszym ciągu można go spotkać zarówno
Ostra na Słodkojednocześnie łatwe w przygotowaniu, bo nie starłam ziemniaków tradycyjnie na tarce, a zmiksowałam je w blenderze:) Jeżeli zostanie Wam więcej gulaszu, polecam podać tradycyjnie z ziemniaczkami lub z makaronem. Polecam! Scroll down for recipe in English Placki ziemniaczane po węgiersku (4-5 porcji) Składniki na placki: 1 1/5 kg dużych ziemniaków, obranych i pokrojonych na ćwiartki 1 jajko 2 czubate(...)duże cebule, pokrojone w kostkę 1 ząbek czosnku, posiekany 3-4 łyżki mąki 1 litr bulionu drobiowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3-4 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki papryki słodkiej w proszku (najlepiej wędzonej) 2-3 łyżki oleju do smażenia sól i pieprz do smaku kwaśna śmietana do podania posiekany szczypiorek do podania Przygotowanie: Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj
karmelowyMożna by wymienić mnóstwo osób, w tym ja, które nie znoszą brukselki za jej dość specyficzny smak. Jednak swego czasu miałam okazję spróbować sosu brukselkowego do makaronu i o dziwo ta wersja mi posmakowała, dlatego postanowiłam dać jej drugą szansę. Przypadkiem trafiłam na przepis z bloga Silver Teaspoon , więc padło na potrawkę w roli głównej z brukselką. Rezultat(...)Składniki na 3 porcje: 400 g obranych ziemniaków 350 g oczyszczonej brukselki 2 łyżki oleju 1 cebula pokrojona w kostkę 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki sól pieprz słodka papryka w proszku opcjonalnie kawałek dobrej kiełbasy 150 g śmietany (u mnie 18%) Przygotowanie: Ziemniaki i brukselkę ugotuj w osolonej wodzie. W międzyczasie na łyżce oleju podsmaż cebulę. Gdy stanie
Fabryka pomysłówLasagne to najprostsze danie pod słońcem,pachnące oliwą czosnkiem i pomidorami,smakowity zapach rozchodzący się po kuchni sprawia ze czujemy się przez chwilę jak byśmy byli
Wanilia i Kardamonpodlania zamiast soli jak ktoś lubi mono słone można posolić pieprz kolendra (parę ziarenek max ćwierć łyżeczki - kolendra jest intensywna więc łatwo zepsuć potrawę) gałka muszkatołowa (szczypta) kurkuma papryka słodka Wykonanie: Mięso kroimy w paski i obtaczamy w marynacie. Wkładamy je do lodówki na co najmniej godzinę i w tym czasie kroimy paprykę, cebulę i pora ( w przypadku braku pora(...)wody i dusimy (około 5 minut). W kubku rozrabiamy łyżeczka mąki ziemniaczanej z woda. Dodajemy pietruszkę, orzeszki ziemne i podlewamy mąka. Całość mieszamy i dusimy jeszcze minutkę. Podajemy z makaronem chińskim lub ryżem. Smacznego
Lubczyk i WaniliaPo obiedzie każdy zasługuje na coś dobrego. Mając w domu maluszka zwracam uwagę na to co jemu podaję do jedzenia. Tym przepisem zachęcam mojego łobuza
ClauditteMissCookingokresie dojrzewania 12 miesięcy) dobrze skomponuje się z białym wytrawnym winem, starszy ( minimalny okres dojrzewania 24 miesiące ) to już wina czerwone. Na stołach pojawiły się również wspaniałe rzemieślnicze makarony neapolitańskiego producenta Le Gemme del Vesuvio. Produkowane z najwyższej jakości semoliny pszenicy durum. Ich kształty i smak to już włoska specjalność. Ja zrezygnowałam z sosów sam Parmigiano Reggiano wystarczył(...)się bardzo szybko do wrzenia, dzięki czemu można skoncentrować i wydobyć najlepsze zapachy i aromaty z wyśmienitych sycylijskich win. Były bardzo smaczne. I w ten sposób dotarliśmy do słodkich deserów. Mieliśmy okazję spróbować rzemieślniczych czekoladek Tartufo Dolce i Tarocco których producentem jest firma Blanghe z piemonckiej Alby. Firma powstała w 1977 roku w samym centrum Piemontu
królestwo garówbył dla mnie za słodki. Składniki: 1 kg czerwonej papryki 1 kg cebuli 3 kg cukinii 1,5 szkl. octu 1/2 kg cukru 4 słoiczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka curry sól, pieprz 2 łyżki przyprawy do spaghetti 1 łyżka suszonej bazylii Dodatkowo: ok. 9 słoików o pojemności 1l Wykonanie: Z papryk(...)koncentrat pomidorowy i przyprawy i gotujemy 30 min. Gorący sos nakładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy. Ps. Taki sos nadaje się do makaronu, kurczaka lub jako dodatek do spaghetti Smacznego
IMPRESJA SMAKUJuż niedługo pomału będziemy się żegnać z treściwymi, rozgrzewającymi zupkami typu: krupnik, grochowa, gulaszowa ... Gotuje je z reguły od jesieni do wiosny a potem szlaban
Walijskie Pichceniejedne z moich ulubionych obiadów. Można dodać do nich wszystko to, na co przyjdzie nam ochota, więc nigdy się nam nie znudzą. Przeważnie robię je w wersji z makaronem, ale od czasu do czasu na moim stole pojawia się również ziemniaczana (tej na blogu jeszcze brakowało). Ta za to kojarzy mi się zawsze albo z mięsem mielonym albo z kiełbasą(...)cukinia (20 dag) Olej Sól Pieprz Sos: 15 dag startego sera żółtego Mały pojemniczek śmietany – u mnie 18 % (200g) Szklanka przecieru lub passaty pomidorowej Majeranek Szczypta pieprzu cayenne Jajko Słodka papryka Tymianek Sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie na pół twardo. Ostudzić. Pokroić w talarki, połowę wyłożyć na dnie naczynia uprzednio wysmarowanego odrobiną tłuszczu
Fabryka pomysłówcebula 1 duża papryka 2 garście mrożonki marchew z groszkiem 2 garście mrożonki wiosennej (brokuł, kalafior, fasolka, marchewka) 1 mała śmietana 30% (Zott) 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej 1,5 łyżeczki szałwii 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka lubczyku 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego 3-4 łyżki oliwy z oliwek do smaku: sól i pieprz(...)dusimy razem około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy przyprawy i sos sojowy, mieszamy i smażymy około 5 minut. Wlewamy śmietanę, mieszając gotujemy jeszcze minutę. Podajemy z ziemniakami, makaronem, ryżem lub kaszą :) pasuje do wszystkiego :) Rady: Można dodać również posiekaną natkę pietruszki
Kolorowy Przepisownikpomidorowego - łyżka koncentratu pomidorowego - natka pietruszki - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany - 2 łyżki sosu sojowego - oliwa z oliwek Indyka pokroić w kostkę, posypać solą pieprzem, papryką słodką oraz ostrą, czosnkiem granulowanym, polać sosem sojowym, wymieszać. Smażyć na oliwie z oliwek. Po usmażeniu mięso odstawić. Cebulę, paprykę i cukinię pokroić w kostkę, pieczarki i marchewkę w plasterki(...)przecier pomidorowy, łyżkę koncentratu pomidorowego oraz posypać posiekaną natką pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Podgrzewać aż sos będzie gorący. Podawać można tak naprawdę ze wszystkim: ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą lub pieczywem. Smacznego
Zgrabne Gotowanie