Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 10-12 minut, aż staną się miękki i lekko złote. W międzyczasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron wymieszaj z sosem pesto i połową upieczonego brokuła. Posyp startym parmezanem i podawaj. Pozostałego brokuła zjedz na kolację lub wykorzystaj jako warzywny dodatek do placków z cukinii w środę. Środa(...)nią posiekane warzywa. Podsmaż mieszając przez 5 minut. W tym czasie zagotuj 300 ml wrzątku i wymieszaj z kostką rosołową i szczyptą szafranu. Odstaw na 5 minut. Jeśli masz domowy bulion, podgrzej do i dodaj do niego szafran. Szafran możesz zastąpić kurkumą wrzuconą na bezpośrednio na patelnię z warzywami. Na patelnię wlej bulion z szafranem, wędzoną paprykę, sól i pieprz
Chilli Czosnek i Oliwawielu klientów woli sery starsze, dojrzewające 6 miesięcy, a czasem i dłużej, bardziej pikantne, rozwijające ciekawsza paletę aromatów. Zastosowanie w kuchni Doskonale nadaje się do dań pieczonych, mięs, makaronów oraz warzyw. Świetnie komponuje się na desce z owocami oraz orzechami. Stanowi również samodzielną przekąskę, jak i z bagietką i oliwkami (to mój ulubiony zestaw przekąskowy). Dodawany jest do zielonych(...)żywione latem trawą, zimą sianem daje zdrowe, doskonałej jakości mleko na ser. Jego wyrobem zajmuje się dziś około 60 producentów. Sery dojrzewają od 4 do 6 miesięcy w domowych serowarniach gospodarstwach hodowców albo w warsztatach zwanych Fromagerie , których właściciele skupują mleko od rolników. Zastosowanie w kuchni Abondance jest niezbędnym składnikiem tradycyjnych sabaudzkich dań na bazie ziemniaków, boczku
gutfuttradycyjnego gotowania, gotowania na parze i smażenia jest bardziej efektywny i szybszy. Dodatkowo funkcja sauté pozwala na lekkie smażenie, dzięki któremu uzyskujemy wspaniały aromat potraw duszonych, sosów, ryżu i makaronów. Natomiast specjalna budowa naczynia głównego sprawia, że dania nie przypalają się, ich konsystencja jest idealna, oraz zachowują swój aromat i smak. Poza tym przy pomocy tego robota można zrobić praktycznie(...)jaglana (1 min.), gryczana (2 minuty) i cukier (20 s), wszystko się mieli dzięki przyciskowi turbo i trwało to dosłownie tyle ile podałam. Z mąki jaglanej zaraz przygotowałam pyszny, domowy waniliowy budyń jaglany z owocami i orzechami, a do tej pory przeważnie szłam na łatwiznę i kupowałam budyń w torebce, a jak mi się chciało to przygotowywałam go z mąki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętakie dni, że człowiek marzy tylko o miseczce domowego rosołu ze szczęśliwej kury. A marzenia są po to by je spełniać. Te kulinarne są zazwyczaj najprostsze do realizacji. Koniec września od kilku lat zawsze przynosi mi chorobę. W tym roku nie mogło być inaczej. Prócz worka leków postanowiłam na rozgrzanie ugotować sobie garnek rosołu, czyli zupy, która robi się sama(...)możemy np. wysprzątać mieszkanie albo obejrzeć dobry film. Zupa robi się sama. Przed podaniem odławiamy selera, pora, cebulę oraz pietruszkę (chyba, że ktoś lubi to gotowane warzywko). Podajemy z makaronem rosołowym (jeszcze nie doszłam do tego momentu by makaron sam robić) i natką pietruszki (u mnie dziś niestety suszona
Emskie Smakiznaczenie szczególnie zimą. Co to oznacza w praktyce? Tu przeczytasz o zasadach diety śródziemnomorskiej 1. Produkty zbożowe pełnoziarniste to Twoja baza. Wiele osób błędnie kojarzy dietę śródziemnomorską z górą makaronów, gdy tymczasem powinna ona opierać się przede wszystkim na chlebie i kaszach. Naczelna zasada brzmi: wybieraj produkty pełnoziarniste, mało przetworzone . Nie musicie więc biegać po sklepach w poszukiwaniu kuskusu, bulguru(...)możemy uzupełnić warzywami mrożonymi, które były zbierane w pełni sezonu i dzięki temu mają więcej wartości odżywczych niż ich świeże odpowiedniki. Zamiast jeść zimą świeże pomidory, przygotujcie latem zapasy domowych sosów oraz passaty pomidorowej ( przepis-klik ). Możecie też kupić pomidory w puszce - są świetną bazą do zup, sosów i gulaszy warzywnych. 3. Ciepłe i sycące. Podstaw na comfort food
Chilli Czosnek i Oliwaprzygotowanie go samemu - wystarczy ugotować ziarna soi, a następnie dokładnie je zmiksować (w wodzie, w której się gotowały) i odcedzić. Przygotowywanie mleka sojowego w domowym zaciszu jest nie tylko proste, ale i bardziej ekonomiczne. Zmiksowana masa sojowa, dobrze odciśnięta przez gazę, wykorzystana może zostać do przygotowania różnych past, pasztetów, ciasteczek, placków itd. Tofu(...)poeksperymentować z nim w kuchni, by odkryć zupełnie nowe smaki znanych dań. Ponadto z soi produkuje się również olej, mąkę, kaszę, lecytynę, pasztety czy makaron. Prażone ziarna soi smakują jak orzeszki (przepis tutaj )- są więc doskonałą przekąską. Gotowane możemy dodawać do zup, gulaszów czy sałatek. Jak przyrządzić ziarno soi? Przyrządzenie ziarna soi jest podobne
Smiling Shrimpdzień od ziemniaków wolę kasze i makarony, ale są takie miesiące w roku, kiedy bez ziemniaków nie mogę się obejść. Latem uwielbiam młode ziemniaki odsmażane na maśle z kefirem koperkiem , w sałatce ziemniaczanej ... pycha! Jesienią, kiedy robi się zimniej uwielbiam ziemniaki nadziewane różnymi dobrociami, pieczone - oczywiście najlepsze są z ogniska! Albo w hiszpańskiej tortilli ziemniaczanej. Można ją urozmaicić(...)usmażyła się z drugiej strony. Wystarczą 2 minuty. Gotową tortillę podajemy na ciepło, albo na zimno posypaną szczypiorkiem, z szynką dojrzewającą, albo pomidorami z cebulą. Świetnie smakuje z domowym ajwarem
Kulinarne Inspiracjerozpoczęłam współpracę. Byłam wielce zaskoczona ilością nadesłanych produktów : Dzięki firmie Skworcu , możemy zaopatrzyć się poprzez stronę internetową http://www.skworcu.com.pl/ w różnego rodzaju świetne przyprawy , mieszanki przypraw , które wzbogacą nasze domowe dania o niezwykłe smaki .W mojej paczce znalazłam :1. Tajine ras el hanout - marokańskie TAJINE (Tadżin) jest nazwą odnoszącą się zarówno do potrawy, jak i naczynia, w której się(...)odkryć możliwości kulinarne jakie daje ryż. Orientalne nuty imbiru i kurkumy w połączeniu z intensywnym smakiem chili i czosnku zachwycą każdego.Czasami urozmaica się je dodając kawałki kurczaka, warzyw, makaronu smażonego a nawet omletu czy jajka sadzonego. 8. Mak Biały jest bogatym źródłem mikro i makroelementów. Zawiera duże ilości żelaza, fosforu i potasu oraz sód, cynk, miedź i mangan
Słodkości i nie tylkoMak - papauer somniferum - jest jednoroczną rośliną oleistą z rodziny makowatych, pochodząca zapewne z północno - zachodniej Azji. Na wielką skalę uprawiany jest w Indiach, Iranie, Azji Mniejszej
Ciastka - domowe słodkościrzecze hasło reklamowe zwyczajnie zakochać się w gotowaniu. Na czym to polega? Sprawa jest bardzo prosta. Wchodzimy na stronę mrchef.pl , wybieramy ilość głodomorów w naszym gospodarstwie domowym, ilość dni, w jakie chcemy wcielić się w MrChefa we własnej kuchni oraz preferowaną opcję kulinarną dla mięso - lub roślinożerców. Następnie z noktowizorem w ręku oczekujemy na przyjście kuriera, który dostarczy(...)nich umożliwiał mi upichcenie kaszotto z kaszy pęczak z jarmużem, burakiem i grillowanym serem halloumi , a drugi piersi z kurczaka faszerowanej mozzarellą i suszonymi pomidorami z makaronem farfalle. Brzmi smacznie prawda? Mimo że sam nie przepadam za gotowaniem według przepisów, bo w trakcie gotowania go sześć tysięcy razy zmieniam i modyfikuję na swój sposób, zanim otrzymacie finalną
Food Squareochotę na coś mniej zdrowego, troszkę bardziej tłustego, co na pewno odłoży się w boczkach. :) Nie znaczy to, że od razu muszę jechać do McDonaldsa, oto moja propozycja domowych przepysznych hamburgerów. 6 1630 wejść Ciasto 3 bit To ciasto pojawiło się już na blogach tysiąc razy ale skoro ja również zrobiłam - dlaczego się nie pochwalić. Nie lubię piec(...)Okrasy, tutaj smakowało już lepiej. Dzisiaj wybór padł na Okrasę i wypróbowanie piersi w panierce serowej z pesto. Efekty przerosły moje najśmielsze oczekiwania. Wyszło rewelacyjnie! Mogłabym jeść sam makaron z pesto no coś cudownego! 1 4498 wejść Imprezowe przekąski Niedawno robiłam urodziny, a wraz z nimi przygotowywałam duuuużo przekąsek. Poniżej przedsmak i inspiracja oraz kilka
Brzuszki ŁakomczuszkiZdarza się tak, że ma się ochotę na coś z tzw. pierwszych stronic gazet. Czas świąt i rodzinnych spotkań mobilizuje po dwakroć do spełnienia się w
Karczma HonoriettyZupa ze świeżych grzybów...Kawałki świeżych, aromatycznych grzybów leśnych.Podsmażone wraz z cebulą.Kosteczki ziemniaków, selera i marchewki.Zatopione w pachnącym, warzywnym bulionie.Pyszna domowa zupa o zapachu lasu.Polecam! Składniki:250 g świeżych grzybów (mogą być również mrożone, ewentulanie suszone);3 marchewki;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;5 średnich ziemniaków;1 duża cebula;2 litry zimnej wody(...)pieprzem do smaku. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.Zupę podawać ciepłą, oprószoną natką pietruszki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzą 2,5 litry zupy.Ziemniaki można zastąpić makaronem (gotowanym w osobnym garnku), lub podać zupę z ziemniakami i makaronem lub z chlebem.Z dodatku pietruszki można zrezygnować.Zamiast oleju grzyby wraz z cebulą można podsmażyć na maśle.Do przygotowania
Gospodyni MiejskaZupa z dorszem i mlekiem kokosowym oraz tofu. Zupa z dorszem i mlekiem kokosowym oraz tofu. Zupy nadal goszczą u nas w domu w dużych ilościach
Kuchnia na wzgórzu