makaron domowy - 3223 przepisów (strona:180/215)

CHLEB RAZOWY Z PŁASKURKI, SAMOPSZY I ORKISZU 140

  Moja, a raczej nasza ostatnia miłość wśród chlebów na zakwasie: chleb razowy na mąkach z płaskurki, samopszy i orkiszu. Bajeczny, wprost genialny w smaku, na

Smaczne Zdrowe
Indyk duszony z cukinią szybki obiad 211

Indyk duszony z cukinią szybki obiad Indyk duszony z cukinią, czyli pyszny pomysł na szybki obiad.        Indyk duszony z cukinią to pomysł

Kuchnia na wzgórzu
Hummus, czyli pasta z cieciorki 77

Dzisiaj na blogu przywitajcie ciepło domowy hummus! Hummus to pasta z cieciorki i prażonego sezamu rodem z kuchni libańskiej. Ja starałam się zachować oryginalny skład, ale myślę, że w przyszłości zechcę mocniej osadzić ją w polskich klimatach. A cieciorka... jest cudem natury! Przepyszna, arcyzdrowa i w formie pasty pozwala "wtłoczyć" strączki do codziennej diety :) Jak odkryłam cieciorkę? Jadłam kiedyś hummus(...)smarowidło do kanapek lub dodatek do nich. Idealnie smakuje kanapka z hummusem, orzechami laskowymi i garścią natki pietruszki w razowej bułce... mmm :) Po trzecie - hummus stosowałam jako sos do makaronu ! Grillowane krążki cukinii + cebula + hummus + makaron tagliatelle + garść świeżego estragonu... świetna kolacja :) Masz swój pomysł na hummus? Podziel się nim! Hummus Składniki: 250 g cieciorki ugotowanej na miękko* 5 łyżek

Gary Bez dna
Miso-shiru – historia prawdziwa – przepis 98

jedzeniu nie lubię wyjątkowo, już w czasie tej podróży postanowiłam, że będę zbierać dokładne informacje o daniach, a także przepisy u samego źródła. I tak na pierwszy mój domowy ogień poszła zupa miso. Miso-shiru jest tradycyjną japońską zupą serwowaną praktycznie do każdego posiłku, w tym również na śniadanko. Zauważyłam, że wersja „śniadaniowa” jest znacznie delikatniejsza od tych jedzonych(...)litra wody ok. 20-30 g katsuobushi ok. 25 g glonów kombu 2 łyżki pasty miso 1 kostka twardego tofu Cebulka dymka U mnie dodatkowo w zupie znalazł się makaron udon. Przygotowanie: Zaczęłam od ugotowania bulionu dashi: glony kombu połamałam na mniejsze cząstki i namoczyłam przez ok. 45 minut w zimnej wodzie. Następnie powoli, na wolnym ogniu doprowadziłam wodę

Kate's Kitchen
Wołowina grillowana na kamieniu STEAK ROCK i makaronowa sałatka z suszonymi pomidorami 88

można rozgrzać aż do 400 stopni. Stąd wybrałam metodę grzania bezpośrednio na ogniu. Można je też podgrzać w specjalnym piecu do podgrzewania kamieni (ale to spory koszt jak na domowe potrzeby) czy na kuchence elektrycznej. Kamienie kumulują temperaturę i później utrzymują mniej więcej tą samą przez około pół godziny – w sam raz na przygotowanie na przykład steków. Po tych(...)cienkie (po 100g) lub 2 grubsze (po 200g) steki z polędwicy wołowej gruboziarnista sól morska świeżo mielony czarny pieprz 100g sera halloumi pokrojonego w plastry Sałatka: 30g suchego makaronu, najlepiej pełnoziarniste świderki lub penne 1 niewielka cukinia 2 suszone pomidory z zalewy 1 niewielka gruszka konferencja garść mixu sałat i kiełki słonecznika łyżka ziaren słonecznika prażonego na suchej patelni Makaron

Dietolog
Wolnowar Crock-Pot – recenzja 166

kolei zawiera 29 oryginalnych przepisów znanego polskiego szefa kuchni Darka Kuźniaka. Co możemy przygotować w wolnowarze? Dosłownie wszystko. Zupy, gulasze, konfitury, zapiekanki, dania rybne, mięsne, warzywne, dania z makaronem czy kaszą, jak również ciasta i desery, co było dla mnie sporym zaskoczeniem. Darek Kuźniak w swojej broszurce proponuje np.: “Zapiekane jabłka z cynamonem”, “Orzechową szarlotkę(...)substancji odżywczych znajdujących się w potrawie, wolnowarem powinny zainteresować się osoby dbające o zdrowy tryb życia, weganie czy wegetarianie. Wolnowary sprawdzą się również u osób dbających o swój budżet domowy, gdyż oszczędzają do 75% energii elektrycznej w porównaniu z tradycyjnymi kuchenkami (porównanie wolnowaru Crock-Pot® 220W włączonego przez 8h, do tradycyjnego piekarnika o mocy 2200 W nagrzanego do temperatury

Moja Delicja
Pomidory na hinduską nutę czyli przetwory 2018 103

Pomidory na hinduską nutę czyli przetwory 2018 Jak to w lecie, mam zapędy do przerabiania wszelkich warzyw i owoców na zimę. Pomidory na hinduską nutę –

Kuchnia na wzgórzu
Wtorek: Pęczotto primavera 120

Cirque szef Sirio Maccione po raz pierwszy podał gościom spaghetti primavera, zyskując nieśmiertelność i wieczne miejsce panteonie kulinarnych sław. Prosta pasta, ale niezwykle smaczna, jest dzisiaj jednym z kanonicznych makaronów, podawanych kiedy na rynku pojawiają się nowalijki. W obecnych czasach, kiedy przez cały rok można kupić świeże warzywa, uprawiane w szklarniach lub sprowadzane z cieplejszych zakątków świata, nowalijka nie jest(...)groszku (lub świeżego) Brokuł 2 małe szalotki 1 ząbek czosnku Pół szklanki wytrawnego wina lub cydru (cydr sprawdzi się doskonale, ale musi być wytrawny, nie słodki) 3 szklanki bulionu domowego ewentualnie z kostki 2 boczniaki lub ze 4 duże pieczarki 1 mała cukinia Szklanka suchego pęczaku 60 g masła, czyli około 6 łyżek Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w rondlu łyżkę

Niedzielny kucharz
Pasta z suszonych pomidorów 211

Oliwki, zarówno czarne jak i zielone, oraz suszone pomidory mogę jeść „garściami”. Oliwek niestety nie potrafię zrobić sama, ale pieczone pomidory lub suszone pomidory przygotowuję w

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tradycyjny polski rosół 288

Któż nie lubi rosołu? Mam wrażenie, że bardzo mało jest takich osób. Kiedyś żaden domowy niedzielny obiad nie mógł się obyć bez tej zupy, a i do dziś w niektórych domach dalej jest podawany głównie w ten dzień. Idealny rosół, intensywny i aromatyczny musi być ugotowany na dużej ilości warzyw i na różnych gatunkach mięsa. Najlepszy oczywiście jest taki ugotowany(...)godziny gotowania, ja gotuję go 5 godzin. Gdy rosół jest już gotowy przecedzamy go przez sitko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pokrojoną marchewką i cienkim makaronem, posypany natką pietruszki. Mięso z rosołu możemy wykorzystać do zrobienia farszu do pierogów lub krokietów

Kulinarne przygody Gatity
Domowe burgery 177

niedzielę i jest to swojego rodzaju uczta dla zmysłów. Kanapkę podaję z opiekanymi ziemniaczkami i jogurtowym czosnkowym sosem. To naprawdę smaczna odmiana, szczególnie że dieta NaturHouse zezwala na zjedzenie makaronu, kaszy, czy ziemniaków tylko 3-4 razy w tygodniu.  Pamiętaj: Do smażenia kotletów nie używamy oliwy, nie dodajemy do burgera sosów majonezowych, dobrze gdyby bułka nie była pszenna. Jeśli(...)koniec. Jeśli chodzi o bułkę to możesz ją podpiec chwilę w piekarniku lub tak jak ja użyć do tego opiekacza do kanapek.  TO JEST PYSZNE! Artykuł Domowe burgery pochodzi z serwisu Rusty fork

Rusty Fork
Poutine serowy z kurczakiem 134

Poutine to kanadyjska potrawa przyrządzana z frytek, sosu pieczeniowego i cheese curds powstającego przy wytwarzaniu sera cheddar. Ja zainspirowana potrawami podawanymi w restauracji Pittu Pittu postanowiłam

Cooking Monster

Proponowane wyszukiwania