Moja, a raczej nasza ostatnia miłość wśród chlebów na zakwasie: chleb razowy na mąkach z płaskurki, samopszy i orkiszu. Bajeczny, wprost genialny w smaku, na
Smaczne ZdroweIndyk duszony z cukinią szybki obiad Indyk duszony z cukinią, czyli pyszny pomysł na szybki obiad. Indyk duszony z cukinią to pomysł
Kuchnia na wzgórzuDzisiaj na blogu przywitajcie ciepło domowy hummus! Hummus to pasta z cieciorki i prażonego sezamu rodem z kuchni libańskiej. Ja starałam się zachować oryginalny skład, ale myślę, że w przyszłości zechcę mocniej osadzić ją w polskich klimatach. A cieciorka... jest cudem natury! Przepyszna, arcyzdrowa i w formie pasty pozwala "wtłoczyć" strączki do codziennej diety :) Jak odkryłam cieciorkę? Jadłam kiedyś hummus(...)smarowidło do kanapek lub dodatek do nich. Idealnie smakuje kanapka z hummusem, orzechami laskowymi i garścią natki pietruszki w razowej bułce... mmm :) Po trzecie - hummus stosowałam jako sos do makaronu ! Grillowane krążki cukinii + cebula + hummus + makaron tagliatelle + garść świeżego estragonu... świetna kolacja :) Masz swój pomysł na hummus? Podziel się nim! Hummus Składniki: 250 g cieciorki ugotowanej na miękko* 5 łyżek
Gary Bez dnajedzeniu nie lubię wyjątkowo, już w czasie tej podróży postanowiłam, że będę zbierać dokładne informacje o daniach, a także przepisy u samego źródła. I tak na pierwszy mój domowy ogień poszła zupa miso. Miso-shiru jest tradycyjną japońską zupą serwowaną praktycznie do każdego posiłku, w tym również na śniadanko. Zauważyłam, że wersja „śniadaniowa” jest znacznie delikatniejsza od tych jedzonych(...)litra wody ok. 20-30 g katsuobushi ok. 25 g glonów kombu 2 łyżki pasty miso 1 kostka twardego tofu Cebulka dymka U mnie dodatkowo w zupie znalazł się makaron udon. Przygotowanie: Zaczęłam od ugotowania bulionu dashi: glony kombu połamałam na mniejsze cząstki i namoczyłam przez ok. 45 minut w zimnej wodzie. Następnie powoli, na wolnym ogniu doprowadziłam wodę
Kate's Kitchenmożna rozgrzać aż do 400 stopni. Stąd wybrałam metodę grzania bezpośrednio na ogniu. Można je też podgrzać w specjalnym piecu do podgrzewania kamieni (ale to spory koszt jak na domowe potrzeby) czy na kuchence elektrycznej. Kamienie kumulują temperaturę i później utrzymują mniej więcej tą samą przez około pół godziny – w sam raz na przygotowanie na przykład steków. Po tych(...)cienkie (po 100g) lub 2 grubsze (po 200g) steki z polędwicy wołowej gruboziarnista sól morska świeżo mielony czarny pieprz 100g sera halloumi pokrojonego w plastry Sałatka: 30g suchego makaronu, najlepiej pełnoziarniste świderki lub penne 1 niewielka cukinia 2 suszone pomidory z zalewy 1 niewielka gruszka konferencja garść mixu sałat i kiełki słonecznika łyżka ziaren słonecznika prażonego na suchej patelni Makaron
Dietologkolei zawiera 29 oryginalnych przepisów znanego polskiego szefa kuchni Darka Kuźniaka. Co możemy przygotować w wolnowarze? Dosłownie wszystko. Zupy, gulasze, konfitury, zapiekanki, dania rybne, mięsne, warzywne, dania z makaronem czy kaszą, jak również ciasta i desery, co było dla mnie sporym zaskoczeniem. Darek Kuźniak w swojej broszurce proponuje np.: “Zapiekane jabłka z cynamonem”, “Orzechową szarlotkę(...)substancji odżywczych znajdujących się w potrawie, wolnowarem powinny zainteresować się osoby dbające o zdrowy tryb życia, weganie czy wegetarianie. Wolnowary sprawdzą się również u osób dbających o swój budżet domowy, gdyż oszczędzają do 75% energii elektrycznej w porównaniu z tradycyjnymi kuchenkami (porównanie wolnowaru Crock-Pot® 220W włączonego przez 8h, do tradycyjnego piekarnika o mocy 2200 W nagrzanego do temperatury
Moja DelicjaPomidory na hinduską nutę czyli przetwory 2018 Jak to w lecie, mam zapędy do przerabiania wszelkich warzyw i owoców na zimę. Pomidory na hinduską nutę –
Kuchnia na wzgórzuCirque szef Sirio Maccione po raz pierwszy podał gościom spaghetti primavera, zyskując nieśmiertelność i wieczne miejsce panteonie kulinarnych sław. Prosta pasta, ale niezwykle smaczna, jest dzisiaj jednym z kanonicznych makaronów, podawanych kiedy na rynku pojawiają się nowalijki. W obecnych czasach, kiedy przez cały rok można kupić świeże warzywa, uprawiane w szklarniach lub sprowadzane z cieplejszych zakątków świata, nowalijka nie jest(...)groszku (lub świeżego) Brokuł 2 małe szalotki 1 ząbek czosnku Pół szklanki wytrawnego wina lub cydru (cydr sprawdzi się doskonale, ale musi być wytrawny, nie słodki) 3 szklanki bulionu domowego ewentualnie z kostki 2 boczniaki lub ze 4 duże pieczarki 1 mała cukinia Szklanka suchego pęczaku 60 g masła, czyli około 6 łyżek Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w rondlu łyżkę
Niedzielny kucharzOliwki, zarówno czarne jak i zielone, oraz suszone pomidory mogę jeść „garściami”. Oliwek niestety nie potrafię zrobić sama, ale pieczone pomidory lub suszone pomidory przygotowuję w
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKtóż nie lubi rosołu? Mam wrażenie, że bardzo mało jest takich osób. Kiedyś żaden domowy niedzielny obiad nie mógł się obyć bez tej zupy, a i do dziś w niektórych domach dalej jest podawany głównie w ten dzień. Idealny rosół, intensywny i aromatyczny musi być ugotowany na dużej ilości warzyw i na różnych gatunkach mięsa. Najlepszy oczywiście jest taki ugotowany(...)godziny gotowania, ja gotuję go 5 godzin. Gdy rosół jest już gotowy przecedzamy go przez sitko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pokrojoną marchewką i cienkim makaronem, posypany natką pietruszki. Mięso z rosołu możemy wykorzystać do zrobienia farszu do pierogów lub krokietów
Kulinarne przygody Gatityniedzielę i jest to swojego rodzaju uczta dla zmysłów. Kanapkę podaję z opiekanymi ziemniaczkami i jogurtowym czosnkowym sosem. To naprawdę smaczna odmiana, szczególnie że dieta NaturHouse zezwala na zjedzenie makaronu, kaszy, czy ziemniaków tylko 3-4 razy w tygodniu. Pamiętaj: Do smażenia kotletów nie używamy oliwy, nie dodajemy do burgera sosów majonezowych, dobrze gdyby bułka nie była pszenna. Jeśli(...)koniec. Jeśli chodzi o bułkę to możesz ją podpiec chwilę w piekarniku lub tak jak ja użyć do tego opiekacza do kanapek. TO JEST PYSZNE! Artykuł Domowe burgery pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty ForkPoutine to kanadyjska potrawa przyrządzana z frytek, sosu pieczeniowego i cheese curds powstającego przy wytwarzaniu sera cheddar. Ja zainspirowana potrawami podawanymi w restauracji Pittu Pittu postanowiłam
Cooking Monsterdefault#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Krótki wypad na weekend do Ostródy skończył się dla mnie przymusowym aresztem domowym i przeziębieniem... Ale powoli wracam do siebie i staram się nadrobić zaległości. Dziś zatem krótki raport ;) Trattoria La Riva to restauracja, która znajduje się w hotelu Willa Port, położonym(...)Zupa z soczewicy - mam wrażenie, że soczewica była tylko w nazwie, bo zupa była tak mocno pomidorowa, że gdybyśmy nie wiedzieli, co zamówiliśmy, to pomyślelibyśmy, że to pomidorowa Makarony Tagiattelle z borowikami i wędzoną kaczką - tak samo jak w przypadku zupy rybnej - kompletnie niedoprawione danie. Aż dziw bierze, bo i wędzona kaczka i borowiki powinny nadawać cudowny aromat daniu
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!