makaron domowy - 3223 przepisów (strona:174/215)

„Country chicken” udka duszone w sosie paprykowym 112

chyba że jest się Rockefellerem.. To nie ja więc , jak większość więźniów rzeczywistości staram się gotować pysznie , tanio , praktycznie czasowo Polecam danie zaakceptowane przez ostrych krytyków domowych , czyli dzieciory Nikt i nic , nawet brzytwa i skalpel chirurga ,nie jest tak ostry jak oni w ocenach moich potraw , więc możecie być spokojni , jest pyszne .. Składniki na 3 osoby : 3 udka(...)powrotem do brytfanki , oczywiście mięso także ponownie wkładamy do sosu . Doprowadzamy do wrzenia , dodajemy śmietanę i zagęszczamy mąką rozrobioną z wodą do lubianej konsystencji . Gotowe Serwujemy na gorąco z makaronem , ryżem lub kluskami czy kopytkami Smacznego ! Artykuł „Country chicken” udka duszone w sosie paprykowym pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Blogerka i matka (nie)idealna - autoportret 90

czas z nimi spędzony :)   (Nie) typowa blogerka kulinarna... Wiele posiłków przygotowuję każdego dnia, ale na obiad czasem są kanapki lub inne, proste do zrobienia potrawy (jak ugotowany makaron lub kasza z jogurtem naturalnym). To wszystko nie wynika z mojego lenistwa, a z możliwości czasowych i absorbujących dzieci ;) Zuzia - 2 lata i 7 miesięcy. Wszystko musi robić ze mną(...)siostry. Wiktoria - 9 miesięcy. Od początku chciałam ją "przyzwyczaić", że nie ma mnie na wyłączność, nie nosić za dużo, itp., żeby mieć więcej czasu dla Zuzi i na domowe obowiązki. Nie dało się. Była mądrzejsza i żałosnym płaczem i wzrokiem wychowała mnie sobie nieźle ;) i Zuzię ;) jest nawet "gorsza", bo Zuzi do momentu raczkowania (9 mcy, od tego czasu już

Kolorowy Przepisownik
Tagliatelle z marchewki z serem owczym i czarnuszką 177

wielogodzinny finał przy stole. A ostatnio namiętnie odkrywamy uroki szybkich numerków. Nie mówimy, żeby spieszyć się przy jedzeniu! Raczej, żeby pomyśleć o jego przygotowaniu w kategoriach minimalizmu. Taki zdrowy, domowy fastfood. Dzisiaj kolejny przepis na szybki, pyszny, energetyczny i lekki obiad. Tagiatelle z marchewki, owczy ser, garść frikeh, szczypta czarnuszki i gotowe! My kupiliśmy wór frikeh w Nazarecie zachęceni przez(...)minut, aż będzie miękkie. Nie chłonie ono wody tak, jak ryż, więc możecie ją odlać, jeśli nie odparowała. Marchewki myjecie, obieracie, a potem ścinacie obieraczką paski przypominające makaron tagliatelle. Na patelni rozgrzewacie oliwę z oliwek, wrzucacie marchew i blanszujecie. Posypujecie czarnuszką, przyprawiacie solą i pieprzem, mieszacie. Dodajecie ser pokrojony w kostkę, kaszę, mieszacie i zdejmujecie z palnika. Po chwili, kiedy

GRUBY WAŁEK
Koktajl z pieczonej dyni 127

dostarczyć nam 25% codziennej dawki kalorii. Pierwsze najlepiej zjeść na spokojnie w domu przed wyjściem do pracy czy do szkoły, drugie zapakujmy w szczelne pojemniki i weźmy ze sobą. Domowe jedzenie, także śniadanie, jest o wiele tańsze i zdrowsze niż te, kupowane w sklepach. Wystarczy tylko motywacja, a śniadanie każdego dnia może być naprawdę kolorowe i smaczne, w dodatku przygotowywane(...)także za to, że nie trzeba jej obierać, a to duży komfort. O tej porze roku robię kremowe zupy z tego pieczonego warzywa i pasty idealne do kanapek i makaronów. Lubię aromatyczną, pieczoną dynię z cukinią i ziołami. Aby taką przygotować, wystarczy podzielić warzywo na mniejsze kawałki razem z cukinią, włożyć do naczynia żaroodpornego, polać oliwą z oliwek, dodać suszone

Moja smaczna kuchnia
Być sobą. Zielony hummus i scones z czosnkiem niedźwiedzim - z Hanią na majówkę 178

znaleźć drogę. Swoją drogę.  Taką, której trasa nie prowadzi w ślepy zaułek.  Usianą drobiazgami.  Drobinkami, które nadają tej wędrówce sens.  Jak ciepła piętka domowego chleba.  Jak słowo, które wszystko zmienia.  Jak zapach, którego wstążka wplata się we włosy i na zawsze pozostaje w pamięci.  Jak bukiet fiołków zerwanych na łące. Jak chrupiąca kruszonka(...)poletko nad potokiem cudownie się rozrasta. Wschodzą małe listki - rośnie wielka radość.  Pierwsza ścięta kępka to kulinarne święto.  Była już zupa (klik) i bułeczki (klik) , był też makaron (klik) .  Teraz pora na wytrawne scones z cheddarem - rozrywane jeszcze na ciepło i nurkujące w kremowym, cudownym po prostu hummusie z czosnkiem niedźwiedzim .  Zielona uczta.  Pachnąca wiosną

KUCHARNIA
Chałka z różaną kruszonką 125

pieczenia będę mieć jeszcze więcej, bo marzy mi się zrobić idealną bezę, a by tak się stało, zużyję tony białek. Nie będzie więc problemu z żółtkami. Kiedyś był makaron z 12, więc teraz będą drożdżówki, tym bardziej, że chcę ponownie nagrać filmik jak taką chałkę zapleść, bo ten ostatni zostawia wiele do życzenia... Tak to jest jak się skupia(...)dłużej i będę tylko modyfikować w zależności od potrzeb- z owocami, serem itp ;) Tutaj np. użyłam różanej kruszonki, bo akurat jest czas kwitnienia "smażonki" i fajnie jest zrobić zapas domowego różanego cukru, a później wykorzystać go właśnie w ten sposób! Jeśli nie wiecie jak się za to zabrać, to TUTAJ macie podpowiedź ;) Zarówno cukier jak i chałkę z jego użyciem

Kuchnia w czekoladzie
Łatwy sos Marinara / Easy Marinara sauce 233

zapasteryzować do późniejszego wykorzystania zamiast używać gotowców ze sklepu. Gwarantuję, że będzie od nich smaczniejszy, no i oczywiście znacznie tańszy. Sos ten jest bardzo uniwersalny, można go wykorzystać do makaronu, na pizzę, do zapiekanek, kanapek i do czego dusza zapragnie. Polecam! Scroll down for recipe in English Łatwy sos Marinara (14-16 porcji) Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju(...)gładki sos i wmieszaj bazylię. Jeśli chcesz trochę sosu zamrozić, odstaw go do ostygnięcia po czym przełóż w woreczki do zamrażania. Włóż do zamrażarki i korzystaj ze świeżego, domowego sosu w ramach potrzeb. Smacznego! English version Easy Marinara sauce (14-16 servings) Ingredients: 2 tablespoons olive or canola oil 1 medium onion, diced 2 medium carrots, shredded 5-6 cloves

karmelowy
Organizujesz Sylwestra? Pamiętaj o dobrym jedzeniu! 437

A jakie jedzenie na Sylwestra jest najlepsze? No cóż, co rodzina to zwyczaj, co kraj to obyczaj, jak mówi znane przysłowie… Czasami to proste dania, czasem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Raw Food Janek Paszkowski - recenzja książki 174

diety schudłem ponad 15 kg przez ostatni rok, więc na pewno warto na to zwrócić uwagę, jeść i pić zdrowo, a przy okazji smacznie. Autor przekonuje nas do robienia domowych, naturalnych koktajli, bo to mega bomba witaminowa, która da nam porządnego kopniaka z energią na cały dzień. Można przygotować je wieczorem i rano wypić zamiast kawy, czy herbaty. W kolejnym(...)wiśniami czy sałatkę ze słodkich ziemniaków, malin i pestek dyni. Dania główne w surowej diecie również mogą być pełnowartościowym i świetnym posiłkiem. W rozdziale znajdziemy rozwiązania jak zastąpić makaron i ryż warzywami. Spaghetti z cukinii czy ryż z kalafiora wyglądają świetnie. Zielone tacos z kiwi i szpinaku z sałatką kukurydziano - kokosową po wygląda obłędnie i tak zapewne smakuje. Na końcu

Parowar Faceta
Risotto z bobem, ziołowym pesto i pomidorkami koktajlowymi 135

Makaron z pesto zna każdy. A czy wiedzieliście, że risotto z dodatkiem zielonego sosu to równie genialny duet? :) Kremowe, ziołowe, serowe... no po prostu petarda! Mogłabym je zjeść całe tak po prostu. Ale dodałam koktajlowych pomidorków oraz przyniesiony właśnie świeżutki bób i otrzymałam pyszne i proste letnie danie, którego koniecznie musicie spróbować :) Do risotto możecie dodać tradycyjne pesto bazyliowe(...)kostkę 2 ząbki czosnku posiekane 600-700 ml bulionu warzywnego, wlanego do garnuszka postawionego na wolnym ogniu 200 g ryżu arborio lub carnaroli 100 g pesto, najlepiej domowego , ale taki ze słoika też się nada 200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki ok. 30 g parmezanu sól, pieprz Przygotowanie risotto z bobem: Bób ugotuj w osolonej wodzie, ostudź

Chilli Czosnek i Oliwa
Tradycyjna kuchnia polska - powód do dumy 126

Dzisiaj z łatwością zauważymy, że powstaje coraz więcej typowych polskich restauracji, zaś szefowie kuchni czerpią często inspirację z tradycyjnej polskiej kuchni. Czemu się tak dzieje? Czy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Menu na tydzień: Sushi, sajgonki, gołąbki i tortille bez zawijania 123

taki sposób, że do misy ze składnikami świeżymi dodaliśmy smażone chipsy z papieru ryżowego, które nadają daniu smak oryginału. Pyszny jest sos do sajgonek: z masła orzechowego, zrobionego domowym sposobem. Zobacz przepis. Wtorek: Sushi bowl, czyli sushi bez zawijania „Suszarnie” na trwale wkomponowały się w pejzaż polskiej gastronomii. I bardzo dobrze, bo dobre sushi jest zdrowe i lekko strawne. Taka(...)dania są bez zawijania, to w tym przypadku sytuacja jest odwrotna – trzeba zawijać. Pomysł wziął się stąd, że szukaliśmy sposobu jak uprościć sobie życie z faszerowaniem cannelloni – grubych rur makaronu. W standardowej procedurze wymaga to sprzętu do szprycowania i cierpliwości. Jak się okazuje, można uprościć sobie życie rolując podgotowane płaty makaronu na lasagnię. To naprawdę dobra metoda robienia cannelloni. Tradycyjnie

Niedzielny kucharz
Kuchnia polska dawniej i dziś 124

czasach Sarmatów, czyli od połowy XVI wieku, czy też umiłowanie dla kuchni francuskiej obserwowane w latach późniejszych). Istotny jest fakt, iż od zawsze była to w większości kuchnia domowa – w domu przygotowywano i spożywano posiłki. Często jedzono głównie to, co wyprodukowano we własnym gospodarstwie. Kuchnia polska dziś Współczesna kuchnia polska w dużej mierze utożsamia się z kuchnią polską z okresu(...)Współcześnie albo jemy głównie tradycyjnie w sensie PRL-u, czyli właśnie mięso, ziemniaki, surówka, tudzież produkty mączne – pierogi, naleśniki, trochę oczywiście jest wpływ kuchni włoskiej, więc różnego rodzaju makarony, pizze, szczególnie jak ktoś je na mieście. Ale także mamy dużo większe możliwości zjedzenia kuchni niepolskiej. Czyli co chwilę otwierają się w Krakowie restauracje indyjskie, tej kuchni wschodniej też jest

365 dni dookoła kuchni
Zupa pomidorowa z kurczakiem i makaronem 211

talarki marchewkę, selera i pora. Przesmażamy kilka minut po czym dolewamy bulion. Gotujemy aż warzywa będą w 3/4 ugotowane. Wówczas dodajemy do zupy makaron. Całość gotujemy aż warzywa i makaron będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i  kukurydzę. Doprawiamy zupę solą, pieprzem, bazylią, oregano (lub ulubionymi ziołami) i ewentualnie przyprawą do zup. Garnek zdejmujemy z ognia(...)wielu nowych rzeczy od innych w dziedzinie gotowania.  7. Twoje danie popisowe to... Leczo. I ciasta:D 8. Mięso czy słodkości? Zdecydowanie słodkości^^ 9. Twoje ostatnie kulinarne odkrycie Domowe lody kawowe:) 10. Potrawa, która Ci nie wychodzi, mimo wielu prób, jeśli jest taka Hm...chyba takiej nie ma;) 11. Potrawa, której chciał(a)byś spróbować Na pewno oryginalne włoskie

My simple kitchen
DOMOWY ROSÓŁ Z WIEJSKIEJ KURY 218

mrugać. Nie przyspieszymy jego gotowania zwiększając gaz- bo wtedy zrobi się biały i  nie wydobędziemy z warzyw i mięsa całego aromatu. Idzie zima, tak więc polecam tę aromatyczną, domową zupkę nie tylko od święta.    Składniki: cała lub połowa wiejskiej kury 3 litry zimnej wody 2-3 szt. marchewki 2 szt.pietruszki 1 średniej wielkości seler gałązki natki pietruszki(...)przez około 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie.     Po tym czasie wyjęłam warzywa i kurę. Można jeszcze dodać soli i pieprzu do smaku. Podawałam z ugotowanym makaronem ( lub ziemniakami wedle gustu).     Jeśli lubicie to posypcie rosół natką pietruszki, zjedzcie ugotowaną marchewkę  i pyszne ugotowane mięsko z kury. Smacznego!    A z ugotowanych warzyw

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania