mąka - 10440 przepisów (strona:411/696)

Wykwintna Kaczka... Dziwaczka? 226

sucha dodać można odrobinę wody, aby się nie przypaliła. Jeżeli jest jeszcze taka potrzeba doprawić solą i pieprzem. Najlepsza na ciepło. KLUSKI KŁADZIONE. (nauczyła mnie ich Mama;) szklanka mąki szklanka mleka jajko vegeta i pieprz Z podanych składników umieszałam ciasto o konsystencji gęstego ciasta na naleśniki. Jeśli jest zbyt luźne - dodać mąki, zbyt suche - mleka. W dużym garnku zagotowałam wodę

W kuchni Karmel-itki
Starsza kolejny rok. 172

nienawidzę ich dostawać. Czuję się nieswojo. Ale rozważając pozytywy... Mamy taką piękna pogodę za oknem! Chyba jednak jakoś uczczę swoje "święto".. POMARAŃCZOWE MUFFINY Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY. (przepis autorski;) szklanka mąki 2 jajka 80g cukru 200ml mleka 150ml oleju sok z całej pomarańczy 2 łyżeczki proszku do pieczenia płatki (lub kawałki) czekoladowe  + lukier  kolorowa posypka Cukier utarłam z jajkami(...)dolałam oleju. Przesiałam mąkę z proszkiem i dodałam do płynnych składników. Wlałam sok z pomarańczy i dokładnie zmiksowałam. Na końcu delikatnie wmieszałam łyżką płatki czekoladowe.  Foremki (wedle już uznania piekącego, jakie duże) natłuściłam. Przełożyłam ciast, wypełniają foremki do 3/4 wysokości. Piekłam 20-25 minut w 175 stopniach. SMACZNEGO! nie tylko jubilatom

W kuchni Karmel-itki
Bez owijania...w kapustę! GOŁĄBKI INACZEJ. 190

patelni,  bez panierowania. Zdjęłam je z patelni, osączyłam na ręczniczku papierowym. puszka pomidorów w zalewie (bez skóry) zioła, sól, pieprz duża cebula 1/2 kartonika śmietanki kulinarnej 12% łyżka mąki Na tym samym tłuszczu zeszkliłam drobno posiekaną cebulę. Wlałam pomidory z puszki, rozgniecione wcześniej widelcem i zagotowałam. Dodałam śmietanki kulinarnej z rozprowadza za pomocą odrobiny wody mąką, uważając by się

W kuchni Karmel-itki
Jeśli piątek, to rybka! 158

typowo piątkowy. DORSZ PANIEROWANY Z RYŻEM I SOSEM KOPERKOWYM. 4 filety dorsza 1 jajko 3 łyżki mleka sól, pieprz, odrobina tymianku sok z 1 cytryny szklanka bułki tartej szklanka mąki Jajko rozmąciła. Dorsza oprószyłam przyprawami, skropiłam cytryną, odstawiłam na kwadrans do lodówki. Następnie panierowałam go w jajku i mące wymieszanej z bułką tartą (panierka jest wtedy lżejsza). Usmażyłam na złoto

W kuchni Karmel-itki
Duszki. SERNIK Z CZEKOLADĄ TOFFIE. 183

masła 250g cukru aromat waniliowy 5 jajek sok z 1 cytryny 150g jogurtu naturalnego (mały kubeczek) 1 kg sera białego (niekoniecznie zmielony) 1 budyń waniliowy bez cukru 3 łyżki mąki krupczatki (ew. pszennej) tabliczka czekolady toffie biszkopty okrągłe tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka Masła utarłam z cukrem. Ciągle ucierając, dodaję kolejno jajka. Ser miksuję z jogurtem naturalnym. Mąkę mieszam

W kuchni Karmel-itki
Wariacje sernikowe. CZEKOLADOWY SERNIK BEZ SERA. 208

czekoladą. Udał mi się ten eksperyment, oj, udał ;]   CZEKOLADOWY SERNIK BEZ SERA. (pomysł i wykonanie - Karmel-itka.) na mała blaszkę, 23 x 23 cm ciasto: 1,5 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 kostka margaryny 4 żółtka 1 łyżka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru Masa "serowa": 1kg kwaśnej śmietany 18%  2 budynie czekoladowe (proszek) 1 płaska łyżka(...)kakao 1 i 1/3 szklanki cukru 4 białka Ciasto: Z podanych składników zagniotłam ciasto. Najpierw zimą margarynę posiekałam z mąką,  aby uzyskać efekt piasku. Następnie dodałam pozostał składniki i dokładnie wyrobiłam.  Zawinęłam w folię i na 30 minut włożyłam do lodówki. Po tym czasie wylepiłam, troszkę większą niż połowa ciasta, blaszkę wysmarowaną tłuszczem, a na ciasto wylałam masę

W kuchni Karmel-itki
Drobne wyjaśnienie. SERNIK BEZ SERA KAWOWO-WANILIOWY. 222

kawą. SERNIK BEZ SERA KAWOWO-WANILIOWY. (zmiany - smak kawy i wanilii oraz proporcji niektórych składników - pomysł autorski.) na mała blaszkę, 23 x 23 cm ciasto:   2 szklanki mąki 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 kostka margaryny 4 żółtka 1 łyżka proszku do pieczenia   1 szklanka cukru Masa "serowa": 1kg kwaśnej śmietany 18%  2 budynie waniliowe (proszek) 1 cukier(...)waniliowy kilka kropli olejku waniliowego 1 szklanka cukru 4 białka Ciasto: Z podanych składników zagniotłam ciasto. Najpierw zimą margarynę posiekałam z mąką,  aby uzyskać efekt piasku. Następnie dodałam pozostałe składniki i dokładnie wyrobiłam.  Zawinęłam w folię i na 30 minut włożyłam do lodówki. Po tym czasie wylepiłam, troszkę większą niż połowa ciasta, blaszkę wysmarowaną tłuszczem, a na ciasto

W kuchni Karmel-itki
Schabowy z cukinii? PANIEROWANA CUKINIA. 207

Dojrzałam długą, smukłą młodą cukinię. Popatrzyłam na nią. Leczo? Już było. Coś szybkiego i smacznego. PANIEROWANA CUKINIA. /pyszna! - pomysł własny./ 1 młoda cukinia 2 jajka odrobina mleka bułka tarta mąka pszenna olej do smażenia Cukinię obrałam, pokroiłam w plastry ok. 1 cm. Jajka rozstrzepałam z odrobiną mleka. Bułkę tartą wymieszałam na pół z mąką. Plastry cukinii panierowałam w jajku

W kuchni Karmel-itki
Chwila zadumy. ŁACIATY SERNIK BEZ SERA. 263

Zaparzam aromatyczną herbatę. Zamyślam się. Kontempluję. Analizuję. I częstuję lekkim, kremowym sernikiem. ŁACIATY SERNIK BEZ SERA.  na mała blaszkę, 23 x 23 cm ciasto:   2 szklanki mąki 3 łyżki kakao 1 kostka margaryny 4 żółtka 1 łyżka proszku do pieczenia   1 szklanka cukru Masa "serowa": 1kg kwaśnej śmietany 18%  2 budynie waniliowe (proszek) 1 cukier waniliowy(...)kilka kropli olejku waniliowego 1 szklanka cukru   4 białka Ciasto: Z podanych składników zagniotłam ciasto. Najpierw zimą margarynę posiekałam z mąką,  aby uzyskać efekt piasku. Następnie dodałam pozostałe składniki i dokładnie wyrobiłam.  Zawinęłam w folię i na 30 minut włożyłam do lodówki. Po tym czasie wylepiłam, troszkę większą niż połowa ciasta, blaszkę wysmarowaną tłuszczem, a na ciasto

W kuchni Karmel-itki
BUŁGARSKIE CIASTO KOKOSOWE "CAPRISE". 203

wierzchem z kogla - mogla. Smakuje zupełnie jak wielka biszkoptowa kokosanka. Szybkie w przygotowaniu i nietuzinkowe. BUŁGARSKIE CIASTO KOKOSOWE "CAPRISE". /źródło: sieć;/ 220g miękkiego masła 280g wiórków kokosowych 280g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 białek 1,5 szklanki cukru pudru kogel - mogel: 5 żółtek 3/4 szklanki cukru pudru Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec 1/3 z podanej(...)ilości cukru. Mąkę przesiewamy z proszkiem i mieszamy z wiórkami kokosowymi. Masło ucieramy z pozostałym cukrem na puch. Dodajemy do niego porcjami sypką mieszankę, miksując. W ostateczności musi powstać sypka, grudkowa masa na kształt "piasku". Do masy delikatnie dodajemy pianę z białek i dokładnie łączymy. Powstanie bardzo lepka, ciężka masa, co jest dobrą oznaką. Natłuszczoną i wysypaną bułką tartą średnią

W kuchni Karmel-itki
300 post.. NALEŚNIKI NA KEFIRZE. 160

dogorywających produktów w lodówce". Marnowanie jedzenia strasznie mnie frustruje. Dziś.. kefir. Co zrobić z kefirem, któremu ucieka termin ważności? NALEŚNIKI NA KEFIRZE. (mój.) 2 szklanki kefiru 2 szklanki mąki 1/2 szklanka wody gazowanej 1/3 szklanka oleju łyżka cukru łyżeczka soli łyżeczka proszku do pieczenia (ale niekoniecznie) Wszystkie składniki miksujemy ze sobą. Kiedy ciasto je zbyt gęste, ciężkie i zbyt(...)słabo zlewa się na patelni, dodajemy wodę, a gdy znów jest zbyt rzadkie i w niczym nie przypomina ciasta na zwykle naleśniki,' dosypujemy mąki. Ewentualnie doprawiamy dodatkowo. Potrzebna jest nieprzywieralna patelnia. Wtedy, dzięki dodatku oleju, nie muszą się topić w tłuszczu na patelni. Wylewamy porcje ciasta na rozgrzaną patelnie, wyrównujemy. Uwaga, by naleśniki nie były za grube.  Smażymy

W kuchni Karmel-itki
Coraz bliżej świąt.. PIERNIKOWE MUFFINKI Z LUKREM NA MAŚLANCE. 240

Niczym góra lodowa, której szczyty pokrył śnieg. Zmodyfikowałam przepis na zwykłe cytrynowe muffinki na maślance. PIERNIKOWE MUFFINNKI Z LUKREM. / zmodyfikowany przepis na zwykłe muffinki;/ ok. 12 sztuk 300g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukru pudru 1 czubata łyżka kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika 2 jajka 200ml maślanki 110g masła szczypta soli Masło roztapiam w rondelku(...)zostawiam do ostygnięcia. Mąkę, kakao, proszek, sól i cukier przesiewam razem do miski. Mieszam wraz z przyprawą do piernika. Jajka mieszam dokładnie z maślanką. Wlewam do miski ze sypką mieszanką i drewnianą łyżką łączę ze sobą dokładnie, ale na dość grudkowatą masę (ciasto nie  powinno być gładkie).  Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni. Na płaskiej blasze rozkładam papilotki (jeśli

W kuchni Karmel-itki
Bananowy eksperyment. BANANOWY SERNIK BEZ SERA. 226

banany. I kwaśna śmietana. Bałam się, co mi wyjdzie z tej całej kombinacji.  Ponownie doznałam miłego zaskoczenia. BANANOWY SERNIK BEZ SERA. /autorski;/ blacha 23x33 cm ciasto: 3 szklanki mąki 2 łyżki kako 250g masła 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru Masło siekam z mąką, kakao i proszkiem. Dodaję resztę składników, zagniatam ciasto

W kuchni Karmel-itki
Karp w galarecie pomarańczowej. Życzenia świąteczne. 388

również pełne smaku, wspaniałego aromatu  i różnych rozmaitości. Postanowiłam wprowadzić kilka zmian. Między innymi poniższy karp. KARP W GALARECIE POMARAŃCZOWEJ. /przepis autorski;/   1kg karpia klarowane masło mąka sok z 1/2 cytryny przyprawa do ryb 1 litr soku pomarańczowego (u mnie z 8 pomarańczy) 1 paczka żelatyny 1 sparzona pomarańcza Karpia myję, pozbawiam łusek. Kroję na małe kawałki, posypuję(...)przyprawą, skrapiam z sokiem z cytryny i zostawiam na kwadrans. Po tym czasie obtaczam karpia w mące i smażę na maśle na złoto. Studzę. Sok wyciskam z pomarańczy (lub wykorzystuję sok z kartonika). Odlewam pół szklanki, zagotowuję i w gorącym soku rozpuszczam żelatynę. Mieszam ją dokładnie z resztą soku i zostawiam do wystygnięcia.  Usmażonego karpia układam w półmisku. Ozdabiam

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania