Delikatnie kruche , maślane z delikatnym smakiem pomarańczy . Smakują wybornie polane gorzką czekoladą , która podkreśla cytrusowy smak. 250 g miękkiego masła pół szklanki cukru pudru 2 lyżki mąki ziemniaczanej 2 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki skórki otartej z pomarańczy 60 ml soku z pomarańczy sok z połowy cytryny. Gorzka czekolada do udekorowania ciastek. Miękkie masło
Malinowa KawiarenkaSkładniki : 4 szklanki mąki 3/4 margaryny 3 jajka + jedno do posmarowania rogali 6 dkg drożdży 1,5 łyżeczki sody 5 łyżek cukru ok 220 ml śmietany kwaśnej. Puszka gotowej masy makowej Wykonanie : Mąkę wsypać na stolnicę , posiekać z zimną margaryną. Dodać cukier , sodę , wymieszać . Uformować wgłębienie - wbić w nie jajka. Drożdże wymieszać ze śmietaną ,wylać na jajka. Zagnieść ciasto. Jeśli
Malinowa KawiarenkaBakalii , najróżniejszych smaków, Miękkie jabłka , chrupiące orzechy , ciągnące się suszone owoce - wszystko tu jest. Składniki : 5-6 sporych kwaśnych jabłek szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej szklanka bakalii (rodzynki , orzechy, migdały , suszona żurawina , morele ) łyżeczka cynamonu. Wykonanie : Jabłka umyć , wydrążyć środek , pokroić na kawałki(...)kroję ze skórką) Dodać do nich cukier , bakalie i cynamon. Odstawić na 2 godziny. Po tym czasie wbić do jabłek jajka , wsypać mąkę , proszek i sodę. Wymieszać. Piec ok 50 min w 180'C Smacznego :) Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem , bądź oblać lukrem. Polecam
Malinowa Kawiarenkadelikatny krem stanowią tu doskonałe połączenie .. mmmm rozmarzyłam się na samo wspomnienie tego smaku ... Składniki : Blaty bezowe : 5 białek 1 i 1/3 szklanki przesianego cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej , również przesianej łyżka soku z cytryny. Masa : 200 g kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w łyżce gorącej wody i schłodzona Wykonanie(...)Blaty : Białka ubić na sztywno , dodać cukier puder i ubijać nadal aż masa będzie sztywna i błyszcząca . Wsypać mąkę , wlać sok cytrynowy i delikatnie wymieszać. Upiec trzy jednakowej wielkości blaty , u mnie o wielkości ok 20cm , pieczone jednocześnie w 140'C z termoobiegiem przez ok 1 godzinę. Masa : ubić śmietanę na sztywno z cukrem pudrem , dodać , wciąż ubijając serek
Malinowa Kawiarenkanimi musi być . I zazwyczaj na pierwszy ogień idą te sprawdzone przepisy . Najprostsze , a smakują wybornie. Składniki : 4 jajka 1,5 szklanki cukru 1 margaryna - rozpuszczona 30 dkg mąki pszennej 7 dkg mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok 1 kg rabarbaru 3 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej Cukier puder do posypania ciasta. Wykonanie : Jajka ubić z cukrem
Malinowa Kawiarenkaforemki. Masa serowa : 1kg sera na sernik (ja używam takiego w wiadereczku) 1 szklanka cukru 4 jajka 2 cukry waniliowe 300 ml śmietany 30% 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Ser utrzeć z cukrem i cukrami waniliowymi , dodawać kolejno po jednym jajku. Wlać śmietanę , wsypać proszek budyniowy i mąkę . Ponownie zmiksować . Wlać powstałą masę na przygotowany wcześniej spód
Malinowa KawiarenkaDziś u mnie w podwieczorkowym menu Drożdżówki Małe , zgrabne - cieszą zarówno oko jak i zaspakajają w 100 % zapotrzebowanie na słodkie co nieco :) Ciasto : ok 600g mąki pszennej 300 ml ciepłego mleka 4 łyżki cukru 5 dkg drożdży 1 jajko 1 żółtko (pozostałe białko odłożyć do smarowania bułek przed pieczeniem ) 1/4 szklanki oleju Drożdże rozetrzec z cieplym mlekiem , łyżką(...)cukru i kilkoma łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia . Dodać pozostałe składniki i wyrobić na jednolite , elastyczne ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu , aby ciasto podwoiło swoja objętość. Nadzienie : Pół kg białego sera , ok 4 łyżek cukru ( w zależności jak kwaśny jest ser ) 1 jajko 3 łyżki budyniu śmietankowego (proszku ) Wszystkie składniki dokładnie utrzeć ze sobą aby nie było grudek Wyrośnięte
Malinowa Kawiarenkamoże zamiast pączków w tłusty czwartek skusicie się na faworki ???? Chrupiące , kruche , delikatne Dziś takie smakołyki nie tuczą ( ponoć ) ;). Składniki : 3 szklanki mąki 6 żółtek pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli szklanka kwaśnej gęstej śmietany łyżka spirytusu, octu lub wódki. Tłuszcz do smażenia , olej lub smalec. Wykonanie : Mąkę wysypać na stolnicę , dodać żółtka
Malinowa Kawiarenkaochotę na coś słodkiego ,a niekoniecznie chcemy spędzać w kuchni więcej niż 15 min na przygotowaniach . Wszystkie potrzebne składniki mamy zazwyczaj w szafkach kuchennych. Składniki : 2,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 1 szklanka wody gazowanej lub mleka + 3 łyżki 4 łyżeczki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszku(...)kilka kropel zapachu rumowego Wykonanie : Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia , olej i wodę . Wymieszać. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i kawę oraz 3 łyżki wody. Do formy wlać najpierw jasne ciasto a następnie ciemne . Delikatnie przemieszać. Piec ok 40 min w 170'C Udekorować
Malinowa Kawiarenkaszarlotki z jabłkami dodaję rodzynki , tak tu postanowiłam dołożyć analogicznie żurawinę . Nieskromnie stwierdzam - całkiem udany eksperyment! :) Składniki na dużą blachę - u mnie 2 mniejsze kwadratowe: CIASTO: 600g mąki pszennej - używam tortowej 1 masło roślinne lub margaryna - twarda i schłodzona 25g smalcu - twardy i schłodzony 1 mały proszek do pieczenia (15g) 1 mały cukier wanilinowy (16g) 125g cukru 4 żółtka(...)rabarbaru - przed obraniem to będzie ok. 1150-1250g 1 szkl. suszonej żurawiny 250g cukru 2 łyżki cukru z wanilią - mój wyrób domowy do znalezienia TU Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne . Dodać cukier, cukier wanilinowy, masło i smalec - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne . Składniki
Grunt to przepis!czosnku ( lub szczypta czosnku granulowanego) szczypta cynamonu miód do doprawienia sosu liść laurowy kawałek gałązki rozmarynu 18 dag koncentrat pomidorowy 30 % ( 2 małe słoiczki po 9 dag ) 4 łyżki mąki Ugotować ryż ( raczej z gatunku kleistych ) tak jak na gołąbki. Mięso umyć. Oczyścić z błon i przerostów - pokroić drobno. Zmielić w maszynce do mięsa lub w malakserze. Obrać i drobno(...)listek laurowy i kawałek gałązki rozmarynu. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić ok.30 minut od zagotowania. Wyjąć ostrożnie papryki. Wyłowić listek laurowy i rozmaryn. Wywar zaprawić koncentratem pomidorowym . Mąkę rozrobić z zimną wodą i wlać do sosu .Wymieszać by nie było grudek . Doprawić do smaku odrobiną miodu. Zagotować. Podawać tak jak kto lubi - z pieczywem , plackami ( jak pita) , ziemniakami
Buniabaje w kuchniSkładniki: 1 szklanka drobnych kawałków ugotowanego mięsa kurczaka z zupy 1/6 szklanki porwanych listków natki pietruszki 2 łyżeczki chrzanu tartego ( nie za mocnego) 1 jajko sól pieprz bułka tarta mąka 2 łyżki masła 3 łyżki oleju z pestek winogron Mięso zmiksować w malakserze z natką. Dołożyć jajko, chrzan i 3 łyżeczki bułki tartej - jeszcze chwilę miksować. Doprawić do smaku solą(...)pieprzem. Podzielić masę na 4 części. Panierować małe kotleciki w mące zmieszanej pół na pół z bułką tartą ( myślę , że wystarczy zmieszać po 3 łyżki). Rozgrzać na patelni olej z masłem i ułożyć na nim kotleciki. Smażyć do zrumienienia najpierw na średnim a potem na małym gazie z obu stron ( przekładać kilka razy). Podawać z ziemniakami puree i delikatną
Buniabaje w kuchniTilapii olej z pestek winogron 1 łyżeczka sosu słodko-kwaśnego chilli 2 łyżeczki sosu barbecue ( lub pikantny ketchup) sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny sól mąka do oprószenia papryka mielona słodka 2 łyżki masła Osuszyć filety z Tilapii. Przygotować marynatę mieszając 2 łyżek oleju, sos chilii, sos barbecue, sok z cytryny, otartą skórkę cytrynową i szczyptę soli(...)Marynatę rozprowadzić pędzelkiem kulinarnym po filetach ( z obu stron).Zostawić na pół godziny. Delikatnie usunąć część marynaty kładąc rybę na papierowych ręcznikach kuchennych . Oprószyć filety mąką zmieszaną z papryką słodka mieloną. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju z 2 łyżkami masła. Smażyć filety kilka minut z każdej strony(ok.3 minuty na stronę - a potem zmniejszyć gaz i dosmażyć
Buniabaje w kuchnifilety z Tilapii ( lub innej ryby) 3 małe ziemniaki 1 żółtko sól pieprz mielony 2 łyżki usiekanej natki pietruszki 2 łyżki usiekanych listków świeżego lubczyku ( może być rozkruszony suszony) mąka do oprószenia ryby bułka tarta do panierowania kotletów olej z pestek winogron do smażenia ryby i kotletów Filety z Tilapii posolić i oprószyć mąką. Usmażyć na rozgrzanym oleju. Ugotować ziemniaki
Buniabaje w kuchnitęczowego olej z pestek winogron 1/2 szklanki soku z pomarańczy ( bez cukru ) 1 łyżeczka sosu chilii z limonką i kolendrą ( Tao Tao) 1 łyżeczka brązowego cukru 1/3 łyżeczki soli mąka do oprószenia Umyć rybę . Usunąć dokładnie ości. Delikatnie oddzielić od skóry ( odchodzi bardzo łatwo bo między mięsem a skóra jest warstewka tłuszczu).Odkroić pasek od strony brzucha , końcówkę ogona * . Resztę(...)odkrojone kawałki zamarynować również - po usmażeniu będzie można zrobić z nich np. pastę rybną). Wyjąć pstrąga z marynaty i bardzo dokładnie osuszyć na papierowych ręcznikach kuchennych. Delikatnie posolić. Oprószyć mąką. Smażyć na mocno rozgrzanej oliwie na rumiano z obu stron. * odkrojone kawałki również zamarynować i potem usmażyć - robię z nich potem pastę rybną lub udawanego fishburgera Podajac skropiłam świeżym sokiem
Buniabaje w kuchni