upieczeniu chciałam osiągnąć trzy niezbyt grube blaty, które nie będą wymagały nasączania ponczem. Biszkopt kakaowy z masą kokosową Składniki: biszkopt 3 jajka szczypta soli 4 łyżki cukru 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia masa kokosowa 200ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 250g mascarpone 150g wiórków kokosowych Wykonanie: - składniki na biszkopt powinny mieć(...)sztywną pianę ze szczyptą soli - do sztywnej piany dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać, następnie dodać po jednym żółtku, za każdym razem miksując masę jajeczną do połączenia się składników - mąkę wymieszać dokładnie z kakao, przesiewać ją stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką - tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia (boki pozostają bez natłuszczenia) - ciasto wylać do formy, wstawić
Smakołyki Berenikirobimy je na specjalną okazję czy wizytę gości. Moje ciasto kawowe zostało wykonane w formie o wymiarach 24x24cm. Kostka kawowa Składniki: biszkopt 5 jajek 5 łyżek cukru 9 łyżek mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ponczu kawowego szczypta soli poncz kawowy 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 4 łyżeczki cukru 230ml gorącej wody masa jogurtowa 800g(...)szczyptą soli na sztywną pianę - do piany dodać cukier, ponownie ubić, następnie dodawać po 1 żółtku, za każdym razem chwilę ubijając do połączenia się piany z żółtkiem - mąkę zmieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, stopniowo przesiewać ją do masy jajecznej, cały czas delikatnie mieszając łyżką, aż składniki się połączą - na koniec wlać 2 łyżki zimnego naparu kawowego, wymieszać
Smakołyki Berenikibrzeg o 2cm papierem, gdyż sernik podczas pieczenia w pewnym momencie dość mocno wyrasta i mógłby nie zmieścić się w formie. Sernik z jogurtu greckiego Składniki: ciasto kruche 80g mąki pszennej 20g (2 łyżki) kakao 50g margaryny 50g cukru pudru 1 żółtko masa 500g jogurtu greckiego 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 3 jajka 50g cukru pudru 1 łyżeczka skórki(...)otartej z pomarańczy szczypta soli polewa 1 łyżka margaryny 1 łyżka cukru sok wyciśnięty z 0,5 pomarańczy 0,5 łyżeczki żelatyny 1 łyżka jogurtu greckiego Wykonanie: CIASTO - mąkę przesiać razem z kakao, dodać zimną margarynę, cukier i żółtko, posiekać i szybko zagnieść - ciasto schłodzić przez 1 godzinę w lodówce - schłodzone ciasto rozwałkować cienko, wylepić nim spód i boki tortownicy
Smakołyki Berenikikonsystencja są na tyle oryginalne, że warto je wypróbować. Przepis jak zwykle jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm. Ciasto budyniowe z kaszą manną Składniki: ciasto kruche 100g mąki pszennej 50g masła 50g cukru pudru 1 żółtko masa 2 jajka 1 białko 80g cukru pudru sok wyciśnięty z 0,5 dużej cytryny 200g kwaśnej śmietany 18% 1 opakowanie budyniu(...)waniliowego bez cukru 4 łyżki kaszy manny szczypta soli Wykonanie: - mąkę, posiekane masło i cukier oraz żółtko połączyć razem i zagnieść ciasto, schłodzić je 30 minut w lodówce - tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki lekko posmarować tłuszczem - spód i boki tortownicy wyłożyć cienko ciastem, tak, by sięgało do połowy wysokości formy, nakłuć widelcem i piec przez
Smakołyki Berenikisprawił, że jest ona nieco mniej słodka, z wyczuwalnym aromatem kakao i ładnym brązowym kolorem, kontrastującym w torcie z jasną barwą masy budyniowej. Tort miodowy Składniki: blaty miodowe 400g mąki pszennej 50g masła 3 łyżki miodu 3 łyżki cukru 2 żółtka 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 6 łyżek kwaśnej śmietany 18% krem budyniowy 400ml mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru(...)300g masy krówkowej o smaku kakao 150g masła płatki migdałów i maliny do dekoracji Wykonanie: BLATY MIODOWE - masło, miód i cukier podgrzać do rozpuszczenia i połączenia się składników, ostudzić - mąkę przesiać, dodać żółtka, ostudzoną masę miodową, sodę rozpuszczoną w śmietanie, wszystko wymieszać i wyrobić ciasto - ciasto podzielić na 6 równych części (można pomóc sobie wagą kuchenną), pierwszą z nich cienko
Smakołyki Berenikizostał upieczony w tortownicy o średnicy 18cm i w niej przygotowałam ciasto. Biszkopt z kremem mascarpone i musem rabarbarowo-truskawkowym Składniki: biszkopt 2 jajka 2 łyżki cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka zimnej wody szczypta soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia krem mascarpone 250g mascarpone 150g śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru mus rabarbarowo-truskawkowy 300g czerwonych łodyg(...)temperaturę pokojową - białka oddzielone od żółtek ubić na sztywno ze szczyptą soli - do piany dodać cukier, nadal ubijając - stopniowo dodać żółtka oraz łyżkę wody, krótko zmiksować na niewielkich obrotach - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, powoli dosypywać do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką do połączenia się składników - ciasto przelać do tortownicy wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia (boków formy
Smakołyki Berenikikrem rabarbarowy (rabarbarowy curd) 300g czerwonych łodyg rabarbaru 10 łyżek cukru 4 żółtka szczypta soli 1-2 łyżki soku z cytryny 40g zimnego masła 50ml wody ciasto kruche 135g mąki pszennej 115g masła 50g cukru szczypta soli Wykonanie: KREM RABARBAROWY - rabarbar oczyścić, nie obierać, pokroić na kawałki (1-2cm), przełożyć do rondla, zasypać 3 łyżkami cukru i odstawić(...)gęsta, wtedy zdjąć z ognia - do ciepłego kremu dodać zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, wymieszać do jego rozpuszczenia się - krem ostudzić i schłodzić w lodówce CIASTO KRUCHE - przesiać mąkę, dodać cukier, sól i zimne masło, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto - ciasto można schłodzić - jeśli mamy już gotowy curd, możemy od razu rozwałkować ciasto na placek o grubości
Smakołyki Berenikiwymiarach 25x30, ciasto jest wtedy wyższe i lepiej się kroić, trzeba tylko chwilkę dłużej piec. składniki: 2 jajka 100 g margaryny lub masła 75 g cukru 160 g mąki 150 ml mleka ok 250 -300 g małych truskawek Formę lekko natłuścić i posypać tartą bułką. Tłuszcz rozpuścić w rondelku i wystudzić. Do miski wbić jajka i ubić mikserem. Następnie cały(...)czas ubijać na wolnych obrotach i dodawać porcjami resztę składników -cukier, rozpuszczoną margarynę, mąkę i mleko. Owoce można wymieszać razem z masą lub ułożyć na dnie formy i zalać przygotowanym ciastem. Ja zrobiłam tym drugim sposobem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C piekarnika i piec ok 20-25 minut. Używam trukawek małych wtedy nie puszczą dużo soku
Monia miesza i gotujerozpadały podczas smażenia, jeśli tak owo się dzieje, obtoczyć można w bułce.). Osączyłam na ręczniczku papierowym. sos pieczarkowy: 300g świeżych pieczarek 1 - 2 cebule łyżka masła 2 łyżki mąki 1/2 szklanki śmietany (lub jogurtu naturalnego) sól, pieprz Cebulę zeszkliłam na maśle. Pieczarki oczyściłąm, pokroiłam i dodałam do cebuli. Dodałam sól i pieprz. Podsmażyłam, po czym chwilę dusiłąm pod przykryciem(...)pieczarki puściły sok. Następnie śmietanę rozrobiłam z mąką (i ewentualnie odrobiną wody). Delikatnie wymieszałam z pieczarkami. Doprawiłam, dosoliłam. Zagotowałam. Podałam z gryczakami. Smacznego
W kuchni Karmel-itkichcę. Właśnie taki poranek pamiętam. We wspomnieniach z babcią w roli głównej. To ten chleb. Ten, który tak pachniał co rano. CHLEB WIELKANOCNY. (Babciny.; na dwie porcje; ) 1 kg mąki pszennej 1 szklanka otrąb pszennych 1 szklanka siemienia lnianego 1 szklanka łuskanego słonecznika 100g świeżych drożdży litr ciepłej (ale nie gorącej) wody łyżeczka soli i cukru 4 łyżki oleju(...)odrbinie wody rozpuściłam drożdże i połączyłam z resztą wody. Wsypałam otręby, siemię, słonecznik, mąkę, sól, cukier i dodałam olej. Wrobiłam porządnie na jednolitą, gładką masę. Przelałam do dwóch foremek (u mnie kesksówka i mała tortownica). Piekłam w rozgrzanym do 170 stopni piecu przez prawie 2h. Przed końcem pieczenia, ok. 15 minut, zwilżyłam wierzch bochenków wodą. Smacznego
W kuchni Karmel-itkinajważniejszy jest On. Kiedy tak chodzimy, czas staje w miejscu. Pozwala się ustawiać. Jesteśmy władcami. CIASTO BRZOSKWINIOWO - KOKOSOWE. (znów autorką jestem ja;) biszkopt: 5 jajek szklanka cukru szklanka mąki szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzieliłam od żółtek, ubiłam sztywną pianę. Zółtka utarłam z cukrem. Dodałam przesianą mąkę z proszkiem. Wmieszałam bardzo delikatnie białka. Wylałam do wyłożonej papierem tortownicy
W kuchni Karmel-itkinasłuchuję, wypatruję. I widzę Go. Szanowny Pan Rabarbar uśmiecha się do mnie. Zapraszam więc Go na babeczkę. OWSIANE MUFFINKI Z RABARBAREM. (autorski? Hm... zmodyfikowany, to na pewno;) 1 szklanka mąki 1 szklanka otrąb 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 szklanka + 0,5 szklanki cukru 2 jajka 75g roztopionego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 300g rabarbaru Rabarbar umyłam, obrałam(...)pokroiłam w kostkę. Zasypałam połową szklanki cukru i odstawiłam. Mąkę, proszek przesiałam, dodałam otręby i sól, wlałam roztrzepane jajka, jogurt, wystudzone masło. Wszystko dokładnie zmiksowałam. Delikatnie wmieszałam rabarbar. 10 foremek natłuściłam, wypełniłam ciastem do 2/3 wysokości. Piekłam 25 minut w 180 stopniach. Smacznego
W kuchni Karmel-itkiPAPRYKOWE KLUSKI. (przepis własny; ) kluski: szklanka mąki szczypta soli jajko woda lub mleko Wstawiłam garnek z osoloną wodą, z łyżką oliwy. Do roztrzepanego jaja wsypałam mąkę i sól. Dodałam wodę (lub mleko) i bardzo dokładnie wymieszałam. Ciasto powinno miec konsystencję baardzo gęstego ciasta na naleśniki. Naprawdę, bardzo gęstego, jednak bez przesady. Kluseczki formowałam łyżką i kładłam na wrzątek. Gotowałam
W kuchni Karmel-itkisię jak z cebra. I ani myślał przestac. A rankiem wyszło słońce. OTRĘBOWE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI. (oryginał: tutaj . podaję z moimi zmianiami.) puszka brzoskwiń 2 jajka 180 g mąki krupczatki wymieszanej z jedną łyżeczką proszku dopieczenia 4 duże łyżki otrąb pszennych 150 g cukru 125 ml maślanki 50 g stopionego masła cukier waniliowy Wszystko, prócz brzoskwiń, zmiksowałam ze sobą(...)Brzoskwinie odcedziłam z soku. Tortownicę natłuściłam i wysypałam mąką. Na spodzie ułożyłam brzoskwinie, przykryłam ciastem, wstawiłam do pieca. Piekłam przez 45 minut w 180 stopniach. Smacznego
W kuchni Karmel-itkiDROBIOWE W SOSIE. (przepis autorski;) 3 cebule czubata łyżka masła 1 kg drobiowych wątróbek sól, pieprz liśc laurowy 1 szklanka bulionu (np. z kostki) 1/2 małego kubeczka śmietany łyżka mąki Cebule pokroiłam w półplastry, rozdzieliłam na cienkie paseczki i zeszkliłam na maśle. Wątróbki oczyściłam, pozbawiłam błonek, umyłam. Wrzuciłam do cebuli. Chwilę podsmażyłam, po czym podlałam bulionem. Dodałam listek laurowy. Dusiłam(...)przykryciem, póki wątróbka nie stała się jędrna, a zarazem miękka. Zdjęłam z ognia. Mąkę dokładnie rozrobiłam w śmietanie z odrobiną wody. Zdjęłam rondelek z ognia. Delikatnie wlewałam do całości, mieszając energicznie, by nie powstały grudki. Następnie zagotowałam, wyłączyłam. MIESZANKA KASZ. (przepis autorski;) 1 filiżanka kaszy gryczanej 1 filiżanka kaszy jęczmiennej 3 szklanki wody 1 kostka rosołowa łyżeczka masła
W kuchni Karmel-itki