Składniki : 1 szklanka puree ziemniaczanego 20 dag filetu rybnego bez skóry i ości ( płat ) 6 łyżek pokrojonego świeżego tymianku 1 cebula 1 jajko 1/2 średniej bułki sól pieprz mielony mąka olej z pestek winogron do smażenia Filet rybny rozmrozić i dobrze osuszyć . Pokroić i zmiksować z pokrojoną w kostkę bułką. Cebulę usiekać drobno i rumienić na 2 łyżkach oleju(...)drobno tymianek. Zmieszać puree ziemniaczane z jajkiem, rybą, cebulą, usiekanym tymiankiem. Doprawić szczyptą soli i pieprzu . Podzielić masę na kotlety (mnie wyszło 8 małych kotletów) ,a potem panierować w mące. Usmażyć na rumiano na gorącym oleju ( smażę początkowo na dużym płomieniu by zrobiła się rumiana skórka - przewracam na drugą stronę za pomocą 2 widelców - znów ma się zrumienić - zmniejszam
Buniabaje w kuchnimasła ( 1/4 kostki) 1/ 2 cytryny 1/4 soczystej pomarańczy 1/2 łyżeczki otartej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 listek Kafiru 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego sól mąka do oprószenia Sandacza oczyścić ( sprawdzic czy nie zostały łuski lub ości). Przygotować marynatę z soku z cytryny, skórki pomarańczowej ( otartej i kandyzowanej),soku z pomarańczy, oleju ( 2 łyżki ), połowy pieprzu(...)Zostawić na godzinę w marynacie . Wyjąć. Marynatę obetrzeć . Sandacza osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi. Podzielić na porcje ( u mnie wyszły 3). Posolić, posypać pieprzem i oprószyć mąką. Rozgrzać na patelni pozostały olej z masłem .Wrzucić listek Kafiru. Smażyć przez moment by aromatyzować tłuszcz. Kłaść rybę na tłuszcz i smażyć aż się zarumieni ( najpierw stroną
Buniabaje w kuchnisobą. Ktoś mnie zapytał czy robiłam racuchy z otrębami - nie jeszcze nie robiłam , te są pierwsze . I z przyjemnością ogłaszam , że smaczne. Czas : 1 godzina Składniki : 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki otrębów żytnich 3/4 szklanki jogurtu 1 opakowanie suszonych drożdży ( ok. 7 g - świeżych 4 dag ) szczypta soli olej z pestek winogron do smażenia(...)truskawek zmiksować z kilkoma łyżkami cukru na sos do polania racuchów. Drożdże utrzeć z 2 łyżeczkami cukru pudru i ciepłą wodą . Odstawić na 15 minut by zaczyn wyrósł. Mąkę wymieszać z otrębami , szczyptą soli i kilkoma łyżkami cukru. Zmiksować jogurt, jajka, 2 łyżki oleju, rozczyn drożdżowy. Wymieszać suche i płynne części ciasta na racuchy. Odstawić na 30 minut
Buniabaje w kuchniPrzy podawaniu posypać i udekorować tymiankiem. * Podałam do młodych ziemniaczków odsmażanych i posypanych tymiankiem z jajkiem sadzonym ** Można jarzynkę przed dodaniem tymianku zasypać odrobiną mąki ( ok. 2 łyżeczki) i zasmażyć mieszając by mąka straciła posmak surowizny. Dopiero wtedy dodać tymianek i wymieszać
Buniabaje w kuchniugotowanego ryżu 1 cebula 2 listki świeżych listków tymianku 1/2 pęczka pokrojonego koperku 2 łyżki oleju maggi w płynie pieprz mielony sól 2 łyżki masła 1 pełna łyżka mąki 3 szklanki wywaru warzywnego Mięso pokroić zmiksować w malakserze ( Rozdrabniaczu). Pokroić bardzo drobno i usmażyć na złoto cebulę ( na oleju) . Wymieszać mięso , ryż , cebulę, pokrojony drobno tymianek(...)minutach , na duże trzeba będzie 40 minut). Wyjąć ostrożnie kalarepy. Do sosu wsypać 3/4 kopru który został. Sos zmiksować w malakserze .Dodać masło. Podgrzewać aż sie rozpuścić. Zmieszać mąkę z odrobiną zimnej wody i wlać do sosu. Zagotować mieszając by zgęstniał. Zagotować. Doprawić do smaku. Podawać posypane resztą kopru. * Podaję składniki na 2 duże kalarepki
Buniabaje w kuchniwiem czemu najpierw go wstawiłam , a potem ukryłam w roboczych - no ale ważne , że się odnalazł ) Czas : 30 minut Składniki : 2 jajka 3,5 łyżki cukru 1/3 szklanki mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania 1/2 słoika dobrej konfitury malinowej świeże maliny do dekoracji listki mięty ( melisy ) do dekoracji 2-3 łyżki masła Nastawić piekarnik(...)Jajka miksować z cukrem na puch ( tak ok. 10 minut) . Dodać mąkę i proszek do pieczenia . Blaszkę do pieczenia wielkości ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na niego ciasto. Wstawić do wygrzanego piekarnika i piec 6 minut . W tym czasie rozłożyć na blaszce drugi kawałek papieru do pieczenia i posypać go cukrem pudrem. Gotowy biszkopt
Buniabaje w kuchnikokosowy) 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka papryki mielonej 1/2 łyżeczki mielonego kminku 4 łyżki oleju 0,5 szklanki wywaru z gotowania kurczaka szczypta soli 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego mąka do oprószenia ( użyłam 2 łyżki kokosowej) Umyć i pokroić na kawałki kurczaka. Ułożyć w garnku. Warzywa obrać, umyć i osuszyć. Opiekać na patelni bez tłuszczu aż wydzielą się naturalne cukry(...)godziny. Wyjąć mięso i warzywa - bulion przecedzić i doprawić.* Odłożyć warzywa( seler, pietruszkę i marchew)** Z mięsa wybrać kawałki których użyjemy do II Dania *** Przygotować sos: Kawałki kurczaka oprószyć mąką. Pokroić paprykę w paseczki. Pomidora pokroić w kostkę. Obrać i rozetrzeć czosnek. Usiekać świeży rozmaryn i tymianek . Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę i czosnek uważają by się
Buniabaje w kuchnikisiel. Szybki , smaczny kisiel robiony z musu mirabelkowego . Czas :10 minut Składniki : 1 szklanka musu z mirabelek miód do smaku 1,5 szklanki wody 3 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej Wymieszać mus z 1 szklanką wody .Zagotować .Dosłodzić miodem . Mąkę ziemniaczaną rozrobić z ½ szklanki wody .Wlać do gotującego się musu z wodą . Zagotować mieszając . Podzielić na porcje. Przestudzić . Udekorować
Buniabaje w kuchniwątróbek drobiowych 2 twarde gruszki 20 dag ryżu parabolicznego 2,5 szklanki bulionu ( może być warzywny lub drobiowy - może być z kostki) sól pieprz mielony papryka mielona mąka do oprószenia 1 goździk kilka nitek szafranu listek Kafiru ( lub kawałek skórki cytrynowej 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego ( lub kawałek laski wanilii) 1 szklanka wody 4 łyżeczki konfitury z czarnej(...)się tłuszczem. Wlać bulion i gotować na małym gazie aż ryż wchłonie cały płyn i będzie sypki i miękki. Osuszyć wątróbki drobiowe. Posypać solą , pieprzem, mieloną papryką. Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść wątróbki i smażyć na rumiano i chrupiąco z obu stron. Dorzucić resztę masła i chwilę dusić . W tym momencie ryż powinien już być
Buniabaje w kuchnimasełku. A z czym u Was przeważnie są omlety ? Z wędliną ? Warzywami ? Czy na słodko ? Składniki : * 2 jajka * pół czerwonej papryki * łyżka masła * ulubione zioła * łyżka mąki pszennej * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Podsmażam paprykę na łyżce masła. Roztrzepuję jajka z mąką i przyprawami. Wylewam na patelnię i opiekam po 2-3 minut z każdej strony
Magiczne Życie MartyProsty i szybki sposób na rybę. W tej wersji łosoś. W tym roku na pewno będzie gościł u mnie na wigilijnym stole. Składniki : * łosoś * pieprz czarny mielony * mąka pszenna * cytryna * olej , oliwa bądź patelnia teflonowa Przygotowanie : Łososia przyprawić pieprzem i sokiem z cytryny. Oprószyć mąką. Smażyć około 5 minut z każdej strony na małym ogniu. Rybę
Magiczne Życie MartyZobaczcie co z tego wyszło. Składniki : Ciasto : * 25 dag masła * 1,5 szklanki cukru * 3 łyżki kakao * 5 łyżek wody * cukier waniliowy * 4 jajka * 1,5 szklanki mąki pszennej * 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa : * 10 dag masła * kg sera twarogowego * 4 jajka * szklanka cukru Przygotowanie : Rozpuścić masło z cukrami , dodać wodę i kakao(...)Gotować 5 minut. Ostudzić. Wbić żółtka. Ucierać i dodawać po trochę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszać. Ubić pianę z białek. Delikatnie połączyć z ciastem. Wylać do formy nasmarowanej margaryną oraz posypanej kaszą manną. Przygotować masę serową ucierając masło z cukrem i dodając po łyżce sera oraz jednym jajku. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na ciasto kakaowe. Piec
Magiczne Życie Martyjeszcze posypałam cukrem pudrem to jednak był kwaskowaty. Może za sprawą cytrynowego kisielu ? Ale smaczny. To już ostatnie śliwki więc trzeba było wykorzystać. Składniki : * 4 szklanki mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1,5 szklanki cukru * 5 jajek * kostka masła * kisiel cytrynowy * śliwki Przygotowanie : Z mąki , proszku do pieczenia , szklanki cukru , żółtek
Magiczne Życie Martyprzepis bierze też udział w Durszlakowej Akcji Ale Mniam Rogale! Częstujecie się! Składniki : * kostka drożdży * kostka margaryny Kasia * 3 łyżki cukru * 3 łyżki zimnej wody * 0,5kg mąki pszennej tortowej * ulubione nadzienie - u mnie mus jagodowy Lukier : * białko jajka * 6 łyżek cukru pudru * 3 łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie : Drożdże rozetrzeć w wodzie z cukrem i odstawić(...)wyrośnięcia. Mąkę przesiać , dodać pokrojoną w kostkę margarynę oraz drożdże i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować ciasto , wykroić trójkąty , nadziewać dżemem , budyniem , czekoladą i piec na złoty kolor. Polukrować
Magiczne Życie Martyduża cebula * 2 łyżki oleju rzepakowego * papryka zielona , czerwona * mała marchewka * kostki ananasa z puszki * 3 łyżki cukru * 3 łyżki octu balsamicznego * 3 łyżki ketchupu pikantnego * 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie : Sos : Na oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w dużą kostkę , wrzucamy pokrojone papryki oraz marchewkę w słupki. Dodajemy 3 łyżki ananasa z puszki oraz cukier i ocet. Mieszamy(...)dodajemy ketchup. Wodę z puszki z ananasem mieszamy z mąką ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy i dodajemy do naszego sosu. Mieszamy i czekamy aż się zagotuje. Ściągamy z ognia i miksujemy. Dodajemy parę kostek ananasa oraz kawałki marchewki i papryki. Ryba : Rybę oprószyć solą i pieprzem , skropić sokiem z cytryny. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Można rybę
Magiczne Życie Marty