mąka - 10440 przepisów (strona:414/696)

MUFFINKI ZE SNICKERSEM. 162

dzień. Coś, co wywoła ciepły na twarzy uśmiech i uczucie błogostanu. Coś, co nie wymaga wiele wysiłku. Może muffinkę? MUFFINKI ZE SNICKERSEM. /własny;/ na 12 muffinek 2 szklanki mąki 1 jajko 1/2 szklanki oleju rzepakowego 3/4 szklanki mleka  1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli (1/2 łyżeczki) tabliczka gorzkiej czekolady(...)snickersy Mąkę, proszek, sodę przesiewam razem do miski i mieszam ze solą.  W osobnej misce miksuję jajka z cukrem, olejem i mlekiem. Gorzką czekoladę ścieram na tarce, a batoniki dzielę na 3 części każdy. Składniki mokre wlewam do miski ze suchymi, wsypuję też startą czekoladę i mieszam wszystko łyżką krótko, tylko do połączenia składników, nic dłużej. Szykuję 12 papilotek

W kuchni Karmel-itki
TARTA POMARAŃCZOWA Z PIANKAMI. 177

gorąco, gdy pianki są tak cudownie miękkie, klejące, syczące... Rozkoszy nie ma końca. TARTA POMARAŃCZOWA Z PIANKAMI. /całkowicie autorski od A-Z; współpraca z JOJO; / spód: 250g mąki 135g (nieco więcej niż połowa kostki) miękkiego masła szklanka cukru 1 jajko 1 żółtko łyżeczka proszku do pieczenia krem: 1,5 szklanki soku pomarańczowego (z 8-10 pomarańczy) 2 opakowania budyniu(...)waniliowego (w proszku)* 200 ml kremówki 3 jajka 1 żółtko szklanka cukru Z przesianej mąki, masła, cukru, proszku do pieczenia,żółtka i jednego jajka szybko zagniatam ciasto. Pozostałym masłem smaruję formę na tartę o średnicy 28 cm, wylepiam ją rozwałkowanym ciastem, delikatnie dociskając brzegi. Przykrywam kawałkiem papieru do pieczenia  i przyciskamy grochem lub fasolą (suche).  Piekę

W kuchni Karmel-itki
CZEKOLADOWE CIASTO Z KASZĄ GRYCZANĄ. 201

CIASTO Z KASZĄ GRYCZANĄ. /źródło: http://mariolabialolecka.com/?p=2082 ;/ 200g kaszy gryczanej 500ml wody 150g cukru trzcinowego 150g masła 200g gorzkiej czekolady 4 jajka szczypta soli 1/2 laski wanilii 100g mąki pszennej tortowej 3 batoniki Snickers Kaszę zalewam w garnku wodą, doprowadzam do wrzenia i gotuję przez około 20 minut, do miękkości. Następnie odcedzam, wrzucam do wysokiego naczynia i mielę(...)Jajka ubijam w misce około minuty, następnie dodaję sól, przestudzoną czekoladę z masłem i wydłubane z laski wanilii ziarenka. Miksuję razem  na jednolitą masę, a następnie dodaję przesianą mąkę. Również miksuję. Na samym końcu wrzucam pulpę z kaszy i cukru. Dokładnie miksuję. Batoniki drobno kroję, dodaję do ciasta i mieszam łyżką. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładam papierem

W kuchni Karmel-itki
ŚWIATOWY DZIEŃ CZEKOLADY. CIASTECZKA. 211

dobre by nie wyszło. COOKIES Z GORZKĄ CZEKOLADĄ WG SIGRID VERBERT / źródło: przepis /   270 g gorzkiej czekolady ( u mnie groszki ) 160 g cukru  110 g mąki pszennej  2 duże jajka 60 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli W garnku zagotowuję wodę. W miseczce, najlepiej miedzianej, która średnicą odpowiada garnkowi (tak, że można(...)Jajka wraz z cukrem ucieram na białą, puszystą masę  (u mnie trwało to jakieś 6-7 minut) Następnie, ciągle miksując, dodaję porcjami masę czekoladową. Na sam koniec wsypuję mąkę, proszek do pieczenia i sól, a także resztę czekolady, czyli 50g. Wszystko dokładnie mieszam, ale już za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki silikonowej.   Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

W kuchni Karmel-itki
TORT KAWOWY Z WIŚNIAMI. 155

przeciwieństwie do żelatyny, stąd czujemy wyłącznie smak kawy w śmietankowym kremie.   TORT KAWOWY Z WIŚNIAMI. / własny; spód z: Moje Wypieki ; / spód: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/3 szklanki kakao krem: 3 śmietany kremówki (po 375 ml) 4 łyżeczki agaru 5-6 łyżek cukru pudru 1/3 szklanki naparu kawy  1/3 szklanki proszku kawy Inka(...)dodatkowo: opakowanie migdałów w płatkach 14 wiśni kandyzowanych likier kawowy do nasączenia spodu słoik (370g) domowego dżemu wiśniowego spód: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao wymieszałam i przesiałam. Białka oddzielam od żółtek, ubijam je na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania partiami cukier. Musi powstać sztywna i lśniąca piana. Następnie dodaję po kolei żółtka, ciągle ubijając

W kuchni Karmel-itki
ORZESZKI - PRZEPIS PODSTAWOWY. 7313

pokrywką i gotowe. Prawda, że to zajęcie dość czasochłonne, ale efekt gwarantowany. ORZESZKI - PRZEPIS PODSTAWOWY. / z książeczki dołączonej do urządzenia; / na ok. 60 całych orzeszków (czyli 120 połówek) 400g mąki pszennej 100g drobnego cukru 100g miękkiego masła 2 jajka 100 ml mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję jajka, miksuję. Mąkę mieszam

W kuchni Karmel-itki
PULPECIKI JAGLANE Z GULASZEM DYNIOWYM. 178

liść laurowy 2 ziela angielskie sos sojowy do smaku pulpeciki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 jajko 2-4 łyżki mąki gryczanej łyżeczka suszonej kolendry olej do smażenia gulasz: Dynię, ziemniaki, marchew obieram i kroję w miarę równą, średnią kostkę. Wrzucam do garnka, wlewam wody tyle, by warzywa były zaledwie(...)wchłonęła cały płyn. Następnie studzę. Cebulę obieram, drobno siekam i przesmażam na odrobinie oleju roślinnego. Studzę. Kaszę przestudzoną, roztarte ząbki czosnku, przesmażoną cebulkę, suszoną kolendrę wrzucam do miski. Dodaję mąkę gryczaną, jajko i wyrabiam ciasto, jakby na mielone.  Musi być zwarte, ale nie twarde. Nieco lepkie. Stąd dodajemy tyle kaszy gryczanej,  aby uzyskać właśnie taką konsystencję. Z ciasta

W kuchni Karmel-itki
OTRĘBOWY CHELBEK BANANOWY Z RABARBAREM. 169

torba gwoździ atmosferą. Zero cukru, dużo błonnika, wyśmienity smak i nuta majowa w postaci rabarbaru. OTRĘBOWY CHLEBEK BANANOWY Z RABARBAREM. /całkiem własny;/ 2 przejrzałe banany 3/4 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1 i 1/3 szklanki otrębów orkiszowych 1 łyżeczka z czubkiem sody oczyszczonej 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju ryżowego 2 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru Banany rozgniatam widelcem(...)mieszam ze sodą oczyszczoną. Zostawiam. Jajka ucieram na jasną masę. Dodaję banany, miksuję. Kolejno dodaję przesianą mąkę, otręby, mleko, miksuję. Na samym końcu cienkim strumieniem wlewam olej ryżowy. Mieszam i dodaję rabarbar. Formę keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę w 180 stopniach 30-35 minut, do suchego patyczka. Studzę kwadrans w piecu

W kuchni Karmel-itki
Owsiane batoniki z truskawkami – zdrowe i pyszne 815

tahinę lub masło orzechowe, a zamiast płatków migdałowych ziarna słonecznika czy sezamu. Pycha. Inspiracja . Nadzienie: 400 g truskawek 1/4 szklanki syropu klonowego 1-2 łyżki miodu 2 płaskie łyżki mąki (skrobii) kukurydzianej Batoniki: 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 2 czubate łyżki masła 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cynamonu 1/3 szklanki migdałów 1/3 szklanki orzechów włoskich 1 banan 1 duże jajko(...)kroimy w kostkę. Do rondla wlewamy syrop klonowy, miód i dodatkowo dwie łyżki wody. Zagotowujemy. Dodajemy truskawki i dusimy przez ok. 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia, dodajemy przesianą mąkę kukurydzianą, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Płatki owsiane (pamiętajcie, aby były tzw. „błyskawiczne”) mieszamy z cynamonem. W blenderze miksujemy na pył orzechy włoskie i migdały. Gdy będą zmielone

Poezja smaku
Groszek ptysiowy do zup 290

kremów. W następnym wpisie pokażę do jakiej zupy pasuje idealnie. Składniki: 40 g masła (ciut mniej niż 1/4 kostki) 100 ml wody (niepełne pół szklanki) 80 g mąki (pół szklanki) 2 jajka duża szczypta soli listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Do małego rondelka wlewamy wodę i dodajemy masło. Włączamy ogień i czekamy, aż masło się rozpuści(...)masło będzie całkowicie płynne, dodajemy sól i całą mąkę. Energicznie mieszamy łyżką, aż stworzy się jednolita masa. Zdejmujemy rondelek z ognia i lekko studzimy masę (nie może być gorąca, aby po dodaniu jajek nie zrobiła się jajecznica). Następnie dodajemy jedno jajko i miksujemy (można mikserem, można też ręczną ubijaczką), aby napowietrzyć masę. Gdy jajko się wmiesza dodajemy kolejne i ponownie

Poezja smaku
Botwinka 177

liście) - 1 duża marchewka - 1 mała pietruszka - 2 duże ziemniaki (najlepiej młode) - 2 kostki bulionowe - 3 listki laurowe - ziele angielskie (4 ziarna) - łyżka cukru - łyżka octu - sól, pieprz - łyżka mąki - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 2 ząbki czosnku - jajko do podania Warzywa pokroić w kostkę, liście botwinki posiekać. Wszystkie warzywa wrzucić do garnka, zalać 1,5 litra wody i zagotować. Dodać(...)liście laurowe, ziele angielskie, czosnek oraz kostki bulionowe. Gotować aż warzywa zmiękną. Następnie doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem. Zdjąć zupę z gazu, mąkę wymieszać z jogurtem i odrobiną gorącej zupy, dodać do garnka, wymieszać wszystko dokładnie. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo

Zgrabne Gotowanie
Sos beszamelowy 187

beszamelowy, świetny dodatek do potraw. Szczególnie pieczonych lub gotowanych. Pasuje zarówno do mięsa jak i warzyw. Warto urozmaicać nim swoje dania :) SOS BESZAMELOWY - kopiasta łyżka masła - kopiasta łyżka mąki - szklanka mleka - sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa Masło roztopić na patelni lub w rondelku, dodać mąkę i zrobić zasmażkę energicznie mieszając. Dodać mleko, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, gotować

Zgrabne Gotowanie
Zupa szczawiowa 189

porcje) - około 200 gram świeżego szczawiu (tak żeby po wysmażeniu wyszło 2/3 szklanki) - 1,5 litra bulionu (u mnie drobiowo-warzywny) - 150 ml śmietany 12% - pół łyżeczki cukru - łyżka mąki - sól, pieprz Zacząć od przygotowania bulionu. Ja robiłam na włoszczyźnie i udkach z kurczaka, w ostateczności można użyć kostek rosołowych. Szczaw umyć, odciąć łodygi i suche liście, posiekać. Następnie usmażyć(...)maśle, aż szczaw straci surowość, po czym przetrzeć przez sitko i dodać do bulionu.  Śmietanę rozrobić z wodą i mąką, dodać do zupy, wymieszać porządnie. Doprawić odrobiną cukru, solą i pieprzem. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. Zapraszam na następny wpis prosto

Zgrabne Gotowanie
Naleśniki z twarogiem i powidłami śliwkowymi 142

naleśników) Masa twarogowa: - 100 gram twarogu chudego lub półtłustego - około 2-3 łyżki jogurtu naturalnego - cukier (ja użyłam brązowego) - wg uznania Ciasto naleśnikowe: - 1 jajko - szklanka mąki pszennej - około szklanki mleka - szczypta soli - olej do smażenia Zaczynamy od przygotowania masy twarogowej. Twaróg zgniatamy widelcem, dodajemy stopniowo jogurt naturalny, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję (mi wyszło troszkę za rzadkie, przez co masa(...)się trochę wylewała). Następnie dodajemy cukier, ilość jest dowolna, ja nie lubię zbyt słodkich naleśników, więc dodaję około łyżki. Następnie przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Ja najpierw mieszam jajko z mąką za pomocą trzepaczki, a następnie stopniowo dolewam mleka ciągle mieszając, aż ciasto będzie miało konsystencję ciasta naleśnikowego :) Na koniec dodaję szczyptę soli. Na patelni rozprowadzam tłuszcz za pomocą ręcznika papierowego. Rozgrzewam

Zgrabne Gotowanie
Sushi 317

musi być zimny, w przeciwnym wypadku nori zrobi się gumowate i zepsuje nasze sushi. Gdy ryż będzie już gotowy zabieramy się do zawijania rolek. Ja przyrządzam dwa rodzaje sushi - maki (z nori na wierzchu) i uromaki (z nori pod spodem).  Aby przygotować maki, należy ułożyć płat nori na macie bambusowej i rozłożyć ryż na 2/3 powierzchni. Ryż powinien się

Zgrabne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania