mąka - 10440 przepisów (strona:422/696)

Piernik z nadzieniem truskawkowym 253

Przepis na ten piernik jest niezwykle prosty i szybki. Wychodzi przepysznie wilgotny , przełożony dżemem truskawkowym . Naprawdę polecam , super się nadaję do kawki z mleczkiem :) Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1/2 słoika dżemu truskawkowego 1/2 szkl. oleju 3 jajka 2 łyżeczki kakao 1 tabliczka mlecznej czekolady(...)orzechy włoskie do posypania 100 g kremówki 2 łyżeczki przyprawy do piernika Jajka wbijamy do miski i łączymy z cukrem na gładką masę.  Wlewamy mleko, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz sodą oczyszczoną a następnie mieszamy z kakao. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej, wszystko dokładnie mieszamy i na końcu dodajemy wlewamy olej. Ciasto przelewamy

Słodkości i nie tylko
Ciasto czekoladowe z kremem śmietanowym z wiśniami 320

źródło- inspiracje : "Życie na gorąco" Składniki: 450 ml mleka 100 g czekolady o smaku kawowym ( wzięłam gorzką czekoladę i dodałam 2 łyżki kawy rozpuszczonej ) 125 g cukru  125 mąki 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 słoik wiśni w syropie ( mogą być z kompotu ) 1 budyń waniliowy ( na 500 ml mleka ) 3 łyżeczki żęlatyny(...)Sposób wykonania: W rondelku podgrzewamy mleko , po czym dodajemy połamaną na kawałeczki czekoladę. Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Jajka ubijamy z 125 g cukru na puszysty krem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Małymi porcjami wsypujemy do masy jajecznej.  Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i delikatnie mieszamy.  Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożonej folią spożywczą i lekko

Słodkości i nie tylko
Puszyste maślane bułeczki z lukrem 137

udany :) Temp. pieczenia  195 C Czas pieczenia : 40 - 45 minut /źródło : czasopismo dla kobiet/ Składniki: 30 g drożdży ( lub 2 opakowania drożdży instant ) 300 ml mleka 4 szklanki mąki łyżeczka cynamonu 90 g masła szklanka suszonych owoców ( morele, rodzynki, śliwki ) 1/4 szklanki cukru jajko   Lukier : 10 łyżek cukru pudru łyżka wrzątku łyżka soku z cytryny   Sposób wykonania(...)Wymieszać mleko, cukier i drożdże. Kiedy zaczną rosnąć dosypać mąkę , cynamon i pokrojone w kostkę masło. Następnie dodać jajko i posiekane owoce suszone. Wyrobić ciasto ( można robotem kuchennym ). Przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę aby wyrosło. Uformować z ciasta kulki w kształcie bułeczek i poukładać na natłuszczonej blaszce. Znowu poczekać ok. 40 minut żeby bułeczki urosły

Słodkości i nie tylko
Schabowe kieszonki z serem i suszonymi pomidorami 182

serem obtoczony płatkami migdałowymi.  Składniki dla 4 osób: 6 kotletów schabowych 6 połówek suszonych pomidorów 6 plastrów żółtego sera 6 łyżek płatków migdałowych 3 jajka 6 łyżek mąki pszennej 3 ząbki czosnku 3 łyżki soku cytrynowego sól, pieprz zioła prowansalskie 4 łyżki oleju Sposób przygotowania: Schab opłukać. Czosnek obrać i drobno posiekać. Kotlety skropić sokiem z cytryny i natrzeć(...)kieszeń. Kotlety posypać solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Połówki pomidorów owinąć plasterkami sera. Następnie wsunąć w kieszenie każdego kotlecika.. Otwory spiąć wykałaczkami. Jajka roztrzepać widelcem . Kotlety opruszyć mąką. Po kolei każdy z kotlecików panierować w jajkach i płatkach migdałowych. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć kotlety i smażyć po 5 minut z każdej strony. Podawać zaraz po przygotowaniu

Słodkości i nie tylko
Ciasteczka jogurtowe z morelami 143

margaryny 150 g jogurtu naturalnego 1 jajko 120 g cukru trzcinowego 150 g suszonych moreli 100 g migdałów 100 g płatków owsianych 1 łyżeczka mielonego cynamonu 260 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Sposób przygotowania: Margarynę rozpuścić. Jogurt naturalny wymieszać z jajkiem oraz cukrem trzcinowym. Suszone morele opłukać i pokroić na małe cząstki. Migdały zmielić blenderem. Kawałki(...)płatkami owsianymi dodać do jogurtu naturalnego z jajkiem i cukrem. Dosypać mielony cynamon. Wymieszać. Wystudzoną margarynę wlać do masy jogurtowej z płatkami owsianymi. Do podanych składników dodać przesianą mąkę z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Ciasto dobrze wymieszać . Wykładać małe porcję , formować w koła i lekko przygniatać na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia  . Piec ok. 20 - 25 minut

Słodkości i nie tylko
Migdałowe księżyce 130

piernika , która tym bardziej uwydatnia migdałowy smak.  Bardzo polecam wypróbować. Temp. pieczenia : 170 C Czas pieczenia : ok. 25 minut źródło : " Gotuj krok po kroku " Składniki: 200 g mąki 100 g zmielonych migdałów 180 g masła 80 g cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta soli 50 g drobnego cukru do dekoracji   Sposób wykonania: 200 g mąki przesiać

Słodkości i nie tylko
Muffiny czekoladowe z białą czekoladą 173

polecam zagrzać muffinki w mikrofalówce, pod warunkiem , że nie mają polewy. Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 25 - 30 minut   źródło : "Moje smaki życia " Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao 300 ml kefiru 1 jajko 150 g czekolady deserowej 100 g masła(...)białej czekolady Sposób przygotowania: Składniki suche takie jak : mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda i kakao. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej.( ostudzić ) Składniki mokre :  kefir , jajko,rozpuszczona czekoladę z masłem. Składniki suche i mokre wymieszać ze sobą tak ,aby masa pozostała grudkowata. Część ciasto wylać do foremki muffinkowej , położyć kostkę białej czekolady i przykryć następną porcją ciasta

Słodkości i nie tylko
Ciasto serowo-makowe " Cielaczek" 422

wyjątkowe okazje rodzinne.  Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Czas pieczenia : 10 minut + 60 minut Temp. pieczenia : 180 C źródło : " Ciasta : Składniki : Ciasto kruche : 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej 125 g margaryny 8 łyżek cukru pudru 1 żółtko   Masa makowa: 500 g maku 1 i 3/4 szkl. cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki masła 2 łyżki bułki(...)sera białego ( w kubełku ) 1 i 1/2 szkl. cukru pudru 5 jaj 125 g margaryny kilka kropli aromatu migdałowego Dodatkowo: orzechy do posypania polewa czekoladowa Sposób przyrządzania: Ciasto kruche: Mąkę przesiewamy , siekamy ze schłodzoną margaryną i cukrem. Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy po czym wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkujemy na placek większy niż blaszka o jakieś

Słodkości i nie tylko
Tarta cytrynowa 250

lodami :) Średnica blaszki : 26 cm Temp. pieczenia: 175 C Czas pieczenia : 20 min, 20-30 minut Składniki: Ciasto kruche 200 g masła 1/3 szkl. cukru 4 żółtka 2 szkl. mąki Masa cytrynowa: skórka starta z 1 cytryny 1/3 szkl. soku z cytryny 1/2 szkl. cukru 4 całe jajka śmietana kremówka 30%   Sposób przygotowania: Masło z cukrem mieszamy do momentu(...)ładnie się połączą ( masło musi być miękkie) Następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy. Na końcu dodajemy mąkę. Wstawiamy na 1 godz. do lodówki. Rozwałkujemy i przekładamy do foremki pokrytej papierem do pieczenia. Ponakuwać widelcem. ( ciasto podczas pieczenia lekko mi się wybrzuszyło ale po wyjęciu opadło więc nie sypałam wcześniej fasoli ) Piekarnik nagrzać do 175 C i piec ok. 20 minut. Masa

Słodkości i nie tylko
Tradycyjna babka z lukrem 293

według mnie jest łatwiejsze do pracy i w pieczeniu niż babki ucierane.  Temp. pieczenia : 170 C Czas pieczenia : 50-60 minut źródło : gotujmy.pl Składniki: 3,5 szkl. mąki pszennej 50 g drożdży 1/2 szkl. cukru 7 jaj szklanka mleka 1/2 kostki masła po 1/2 szkl. rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej ( ja dodałam kandyzowany cedrat )   Lukier: 12 łyżek cukru(...)malinowego posypka kolorowa Sposób wykonania: Drożdże mieszamy z połową ciepłego mleka. Odstawić na chwilkę. W tym czasie 6 żółtek , 1 jajko i cukier , ucieramy na gładki krem. Do przesianej mąki dodajemy masę jajeczną , drożdże, pozostałe mleko . Mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy ( można robotem kuchennym) do czasu aż ciasto wchłonie cały

Słodkości i nie tylko
Tartaletki z lekkim kremem budyniowym 138

kruchego i delikatny krem budyniowy posypany świeżutkimi truskawkami . Coś pysznego :) Czas pieczenia : 25 - 30 minut Temp. pieczenia: 180 C  Ilość porcji : 8 - 10  Składniki: 1,5 szkl. mąki 120 g masła 1/4 szkl. cukru 2 żółtka szczypta soli Krem: 300 ml mleka 1/2 szkl. cukru torebka budyniu waniliowego 100 g masła Sposób wykonania: Do miski wsypujemy mąkę

Słodkości i nie tylko
Pomyslowe sniadanie 147

dodajac jarzynke  Naczamy chleb w jajaku  Smarzymy na rozgrzanej patelni  I gotowe  Szybko, latwo i pysznie  Kluski lane na mleku  4 lyzki maki 1 jajko  200 ml mleka  sol Wbijamy jajko do kubeczka Do jaajek  dodajemy stopniowo po lyzce maki i mieszamy  Dodac szczypte soli  W garnuszku zagotowujemy mleko

Klaudynkowa kuchnia
Kapusniak z mlodej kapusty 158

zeberek  30 dag kielbasy wedzonej  30 dag boczku   3 liscie laurowe 8 ziarenek pieprzu  6 ziarenek ziela angielskiego  jarzynka  pieprz sypany maslo maka   Myjemy mieso i zagotowywujemy je  W tym czasie obieramy warzywa  Kroimy w cwiartki marchewke i pietruszke, a ziemniaki w kostke  Do gotujacego odszumowanego miesa wrzucamy warzywa(...)Gotujemy ok 20 min Dorzucamy kapuste i wszystko jeszcze razem gotujemy 30 min  Na koniec rozpuszczamy 1/4 masla na patelni i na rozgrzane maslo wsypujemy 2- 3 lyzki maki  Make mieszamy szybko i energicznie podsarzajac ja (powstaje nam zasmarzka) dodajemy do zupy  Na koniec smakujemy i doprawiamy sola i pieprzem do smaku   Ps Zupa swietnie smakuje

Klaudynkowa kuchnia
Piers kurczaka w nalesniku 157

podwojna piers  1 jajko  4 lyzki maki  sol  1 lyzeczka pieprzu  1 lyzeczka papryki  Umyc i oszuszyc w reczniczkach piers  Pokroic w male kawalki, ale nie w kostke  Posypac mieso sola i wetrzec w nie sol  Do miski wbic jajko rozrobic je, dosypac maka razem wymieszac i dodac troche mleka znow

Klaudynkowa kuchnia
Placki na kefirze 143

kefiru 3 szklanki mąki 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder ( 2 łyżki do ciasta I do posypania ) jabłko lub ser biały     Do miski wlewamy kefir dodajemy mąkę, jajka, proszek do pieczenia, cukier puder Wszystko razem mieszamy mikserem Ciasto powinno być dosyć gęste Do ciasta można dodać jabłko ( pokrojone w drobne plasterki) lub ser biały ( pokruszony

Klaudynkowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania