ciasto jest bez jaj. Takie muffiny możecie zrobić z kupnymi jabłkami prażonymi lub domowy, w najbliższym czasie na blogu będzie przepis na domowe jabłka prażone. Składniki: 2 szklanki mąki 150 g masła 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki jogurtu naturalnego Jabłka prażone Przygotowanie: Mąkę wraz z masłem rozcieramy na drobne kawałeczki, dodajemy cukier, proszek
Kuchnia Łukaszarolady, bo jest za miękki, więc postanowiłem zrobić sernik, który udał się po prostu idealny! Składniki: Biszkopt: 5 jaj szklanka cukru 2 łyżki mleka 2 łyżki miodu 140 g mąki Masa sernikowa: 1 kg sera z kubełka 250 g twarogu tłustego 100 g śmietanki kremówki 4 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki cukru 100 g czekolady 5 łyżek kakao ,,Nesquik(...)łyżki kwaskowatej konfitury Dekoracja: 300 g czekolady Przygotowanie: Jaja ubijamy z cukrem na bardzo puszystą masę. Do masy przesiewamy mąkę mieszamy i dodajemy roztopione masło z miodem. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blasze i pieczemy z rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 8-10 minut. Po upieczeniu biszkopt rwiemy i wykładamy rwanym biszkoptem dno tortownicy
Kuchnia ŁukaszaKarmel: 3/4 szklanki cukru 100 ml śmietanki 2 małe pomarańcze szczypta soli Ciasto: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 200 g śmietany 1/2 szklanki oleju szklanka płatków owsianych 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z dwóch pomarańcz szczypta soli Przygotowanie: Na patelnię nie przywierającą wsypujemy cukier i dodajemy 2 łyżeczki wody. Gotujemy, aż karmel ściemnieje i dodajemy(...)wyjmowanym dnem, wtedy karmel nie będzie ,,uciekał". Wstawiamy do lodówki na 20 min. Jaja, cukier, oliwę, śmietanę, skórkę pomarańczy ubijamy na jasną masę mikserem. Dodajemy płatki, mąkę, sól, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy łyżką, aby powstała gęsta masa bez grudek. Powstałe ciasto wlewamy na zamarłszy karmel i pieczemy w rozgrzany do 180 stopni piekarniku przez
Kuchnia Łukaszaśniadanie. Bardzo smaczne, z chrupiącym dnem i dobrze przypieczonym serem. Pycha! Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tych ciasteczek, a właściwie pizzerek. Składniki: Ciasto i dodatki: 250 g mąki 125 ml wody 4 g drożdży instant 0,5 łyżeczki soli łyżeczka oliwy 2 łyżeczki cukru 250 g sera mozzarella suszona bazylia Sos: 3 pomidory 3 łyżeczki octu 2 łyżeczki cukru(...)łyżeczki kolendry w proszku 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku Przygotowanie: Robimy rozczyn: drożdży wraz z cukrem zalewamy ciepła wodą i mieszamy. Odstawiamy na 3 min. W między czasie mąkę wraz z solą przesiewamy do misy i dodajemy oliwę, następnie wszystko mieszamy. Do ciasta dodajemy rozczyn i wyrabiamy około 10 min, najlepiej to zrobić za pomocą miksera planetarnego
Kuchnia ŁukaszaPlacuszki udają się pyszne, mięciutkie, smaczne i z lekko chrupiącą skórką. Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu. Składniki: 5 banany szklanka mleka 2 jajka 6-8 łyżek mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie: W blenderze miksujemy banany na gładką masę, dodajemy jaja, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, sól i miksujemy
Kuchnia Łukaszafarszu wieprzowego 100 g cebuli 75 g marchewki 500 g pomidorów 2 łyżki sosu pomidorowego 0,5 szklanki bulionu sól, pieprz Beszamel: 100 g masła 2-3 łyżki mąki pszennej 1 l mleka sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę i marchew kroimy w bardzo drobną kostkę, pomidory w ćwiartki. Na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę, dodajemy farsz i wszystko dokładnie podsmażamy(...)wlewamy bulion, dodajemy marchew, pomidory, sos pomidorowy i dusimy pod przykryciem 10 min, następnie solimy, pieprzymy i dusimy kolejne 20 min. Masło topimy w dużym garnku i dodajemy mąkę, bardzo intensywnie mieszając dodajemy po trochę na raz mleko. Gotujemy, aż beszamel zgęstnieje. Pod koniec solimy i pieprzymy . Na dno naczynia żaroodpornego układamy płat makaronu, na niego wlewamy dużą
Kuchnia Łukaszabardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu. Składniki: 150 g masła 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cynamonu 300 g jogurtu naturalnego 1/2 szklanka mleka 2 jajka 400 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300-400 g rabarbaru Przygotowanie: Masło kręcimy z cukrem i cynamonem na puszysty krem, dodajemy jogurt, mleko i ponownie miksujemy. Do masy dodajemy jaja(...)mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy na gładką masę. Rabarbar myjemy i kroimy w jedno centymetrowe paski. Do naczynia wykładamy 2/3 ciasta, na to układamy rabarbar i przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 60-75 minut. Smacznego
Kuchnia Łukaszaprzypraw. Dzięki dużej ilości składników płynnych, a małej suchych ciasto po upieczeniu jest bardzo wilgotne i przyjemne do jedzenia. Składniki: 3 marchewki 0,5 kabaczka lub cukinii 200 g mąki 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia szklanka mleka 2 jaja 100 g cukru 100 g roztopionego masła lub oleju Przygotowanie: Kabaczka i marchewkę ścieramy(...)tarce o grubych oczkach. Oddzielnie przesiewamy mąkę, cynamon, sól i proszek do pieczenia. Jaja, masło, mleko miksujemy z cukrem na gładką masę, dodajemy warzywa, ponownie miksujemy i dodajemy składniki suche, mieszamy łyżką do połączenia się wszystkich składników. Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 60 minut. Smacznego
Kuchnia Łukaszabrzoskwiniami i kremem kajmakowym, które jest przepyszne! Smaczne, słodkie, mięciutkie i niesamowicie wilgotne, takie przekładańce uwielbiam. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Spód: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki Krem maślano-budyniowy: 500 ml mleka 200 g masła opakowania budyniu o smaku toffi 150 g cukru Dodatkowo: Puszka brzoskwiń w zalewie Przygotowanie: Jaja w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem(...)przez ok. 10 min, aby masa powiększyła swą objętość w 4-5 razy. Do puszystej masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i lekko mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, i pieczemy przez ok. 20 min w temperaturze 180 stopni. 450 g mleka doprowadzamy do wrzenia, a w pozostałym mleku rozpuszczamy budyń, dodajemy do wrzącego
Kuchnia Łukaszałagodnym kremem i kwaśnymi jagódkami. Zapraszam! Składniki: Spód: 2 opakowania czekoladowych herbatników 100 g roztopionego masła Krem: 500 ml mleka 2 łyżki cukru łyżeczka cukru wanilinowego 2 jaja łyżeczka mąki ziemniaczanej 125 g masła 200 g czarnej porzeczki Przygotowanie: Herbatniki mielimy w malakserze, dodajemy masło, zagniatamy. Powstałą kruszonką wylepiamy formę na tartę (ja nie mam takiej formy, więc użyłem(...)tortownicy). Odstawiamy do lodówki na 30 min. Mleko doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. W osobnej miseczce ubijamy jaja z mąką, do jaj dodajemy dwie chochle wrzącego mleka, mieszamy i wracamy do garnka. Gotujemy przez ok. 5-6 min. Do ugotowanego kremu dodajemy masło i energicznie mieszamy do roztopienia się masła. Ostudzamy. Do koszyczka
Kuchnia Łukaszajest to danie bardzo kaloryczne, ale bardzo bardzo smaczne. Zapraszam! Składniki: 1,5 kg ziemniaków 2 cebulki 350 ml mleka 50 g solonej słoniny 2 jajka 5 łyżek mąki 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Słoninę kroimy w kostkę i smażymy na patelni przez ok. 4 min na małym ogniu. Po tym usmażoną słoninę odsączamy z nadmiaru(...)myjemy i oczyszczamy. Ścieramy na tarce o małych oczkach i lekko odsączamy. Do startych ziemniaków dodajemy wrzące mleko i odstawiamy na 5 min. Po tym dodajemy jaja, mąkę, słoninę, cebulę ( z pozostałym od smażenia tłuszczem) i dokładnie mieszamy. Solimy i dodajemy pieprz. Powstałą masę przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni
Kuchnia Łukaszadziś robiłem z moją babcią, a jeżeli razem z babcią to już wiadomo, że placki są przepyszne. Zapraszam! Składniki: 1 kg ziemniaków 2 cebuli 2 jaja 5-8 łyżek mąki 1 łyżeczka soli 0.5 łyżeczki pieprzu olej do smażenia Przygotowanie: Oczyszczone i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, lub mielimy w malakserze z nożem do tarcia ziemniaków(...)Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, jaja, mąkę, sól i pieprz, i dokładnie mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 3-4 min z każdej strony. Po tym obsączamy na papierowym ręczniczku. Serwujemy z kwaśną śmietaną. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaPyszne, smaczne, słodkie, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu takie właśnie powinny być! Zapraszam! Składniki: 100 g masła 2 jaja 70 g brązowego cukru 4 łyżki otrębów pszennych Szklanka mąki owsianej 2 szklanki płatków owsianych 100 g migdałów Łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Roztopione masło ubijamy z cukrem i ubijając kolejno dodajemy jaja. Do masy jajeczno-maślanej dodajemy otręby, mąkę owsianą
Kuchnia Łukaszastołu jeszcze ciepłe, co jest dobrym wskaźnikiem, że było udane. Zapraszam! Składniki: 3 duże jabłka 2 jaja 100 g śmietany 18% 90 g cukru 75 g masła 250 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Jaja miksujemy z cukrem, śmietaną, roztopionym masłem do połączenia składników. Po tym dodajemy przesianą mąkę z proszkiem
Kuchnia Łukaszaciasto jest po prostu przepyszne! Bardzo gorąco polecam i zapraszam do wypróbowania! Składniki: Biszkopt czekoladowy: 5 jaj 130 g czekolady 75 g masła 200 ml mleka 220 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem Cappuccino: 400 ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru 4 łyżki kawy cappuccino 2 łyżeczki żelatyny Bita śmietana: 100 ml śmietany kremówki 36% łyżka cukru(...)wrzenia mleko, dodajemy pokrojoną czekoladę i masła, mieszamy, aż masa będzie gładka i jednolita. Po tym mleko z czekoladą powoli dodajemy do ubitych jaj, dokładnie mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Powstałe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (20 cm x 30 cm) i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez
Kuchnia Łukasza