mąka - 10440 przepisów (strona:290/696)

Pizza hawajska 178

było więc innego wyjścia, tylko trzeba było się wziąć za testy :-). Wprawdzie za pierwszym razem miałam małe kłopoty ze zsuwaniem pizzy z drewnianej łopatki, bo podsypałam za mało mąki i ciasto się do niej przykleiło, ale trening czyni mistrza i przy drugim placku poszło mi już zdecydowanie lepiej. Pizza wyszła doskonała, lekko chrupiąca po bokach, ale niezbyt wysuszona. Teraz przyszła(...)ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie placki, które przekładamy później na drewniane łopatki oprószone mąką. Ciasto smarujemy koncentratem i oliwą, posypujemy żółtym serem. Ananasa i szynkę kroimy w grubą kostkę i układamy na plackach. Przykrywam je ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia, co trwa około

Kulinarne przygody Gatity
Napoleonka na kruchym cieście 398

lekko zwilgotnieje. Inaczej będzie się przy krojeniu kruszyć, a do krojenia polecam nóż - piłkę. Napoleonka na kruchym cieście Składniki: Na ciasto  300 g mąki pszennej 150 g cukru 150 g masła 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem: 1 budyń waniliowy bez cukru 400 ml mleka  1/2 laski(...)wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie piekarnik nagrzewany do 170 stopni. Ciasto dzielimy na 2 części, każdą z  nich wałkujemy na blacie posypanym delikatnie mąką, na prostokąt o grubości 0,5 cm ( mniej więcej 22 x 30 cm). Ciasto przekładamy na blachy wyłożone papierem do pieczenia lub na silikonowe maty i pieczemy  około 20 minut

Kulinarne przygody Gatity
Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie 162

upieczeniu, pozwólmy wiec mu trochę dojrzeć, zanim go pokroimy :-). Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie Składniki: I faza 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego 150 ml wody 150 g mąki żytniej typ 720 II faza 380 g mąki żytniej typ 720 1,5 łyżeczki soli 200-230 ml wody  w temperaturze pokojowej opcjonalnie kulka wielkości orzecha

Kulinarne przygody Gatity
Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy z żurawiną 188

cytryny 2 jajka 1/4 szklanki ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 3/4 łyżeczki soli 1 szklanka suszonej żurawiny 4 szklanki mąki pszennej Dodatkowo 1 łyżeczka cukru mleko Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na 15 minut, aż pojawi się piana. W niewielkim garnuszku podgrzewamy mleko z masłem, miodem(...)skórką cytrynową, cały czas mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia.  Do miski wbijamy jajka, wlewamy przestygnięte mleko z masłem, dodajemy sól. Miksujemy dodając po szklance mąki, aż do momentu kiedy ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski i nie stanie się gładkie. Wtedy dodajemy żurawinę i wyrabiamy, aż ciasto się z nią całkowicie

Kulinarne przygody Gatity
Jajka w żółtym sosie chrzanowym 182

chrzanowego dodałam odrobinę kurkumy, dzięki czemu sos uzyskał piękny "kurczaczkowy" żółty kolor. Jajka  w żółtym sosie chrzanowym Składniki: 6 jajek   2 łyżki mąki 2 łyżki masła 2- 3 łyżki chrzanu około szklanki bulionu przygotowanego na bazie  domowej warzywnej pasty bulionowej 2 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej  1/2 łyżeczki(...)kurkumy sól pieprz Wykonanie: W garnuszku o grubym dnie rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy.  Następnie powoli dolewamy bulion, cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką rózgową. Są dwie szkoły, jedna mówi, żeby płyny dolewać stopniowo, druga, żeby od razu wlewać wszystko.... Wybór należy do Was :-). Ilość użytego wywaru jest

Kulinarne przygody Gatity
Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek 173

był upieczony na prawdziwym zakwasie, jeśli jest oszukany lub upieczony na drożdżach, zakwas spleśnieje. Inspiracja  Gzik i pyry . Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Składniki: 150 g mąki żytniej typ 720 7 łyżek płatków owsianych 750 ml przegotowanej zimnej wody 3 ząbki czosnku 3 liście  laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziaren  czarnego pieprzu opcjonalnie(...)łyżka aktywnego chlebowego zakwasu żytniego  Wykonanie: Płatki owsiane mielimy w blenderze. Do dużego słoika wsypujemy mąkę żytnią i owsianą, dolewając po trochu wodę, cały czas mieszając np. rózgą. Dolewamy pozostałą wodę, dorzucamy przyprawy i lekko zgniecione nieobrane z łupinek ząbki czosnku. Wszystko mieszamy, przykrywamy  ściereczka

Kulinarne przygody Gatity
Spaghetti w sosie śmietanowymi z pulpecikami i brokułami 185

pulpecikami Składniki: 500 g schabu wieprzowego 1/2 brokuła 400 ml śmietany 18 % sól pieprz 1 ząbek czosnku świeżo start parmezan  1 opakowanie makaronu spaghetti Malma mąka do obtoczenia pulpecików olej do smażenia Wykonanie: Mięso mielimy, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wyrabiamy, tak aby masa była klejąca. Z mięsa formujmy małe pulpeciki, które obtaczamy(...)mące, a następnie smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Pulpeciki smażymy ze wszystkich stron do lekkiego zbrązowienia. Do garnuszka wkładamy śmietanę i podgrzewamy ją na bardzo małym ogniu, żeby się nie zważyła Gdy będzie już letnia dodajemy do niej pulpeciki z sosem, który powstał w trakcie smażenia. Mięso dusimy

Kulinarne przygody Gatity
Mazurek kajmakowy 169

wersję dla leniuchów, czyli gotowanie skondensowanego mleka w puszce. Zdecydowanie jest to metoda mniej praco i czasochłonna. Mazurek kajmakowy Składniki Kruche ciasto: 150 g masła 250 g mąki krupczatki 60 g cukru 3 żółtka 2 łyżeczki  domowego cukru waniliowego  Masa kajmakowa: 1 puszka skondensowanego słodzonego mleka 1/2 kostki masła 1/2 laski wanilii Dodatkowo: migdały skórka pomarańczowa(...)powidła śliwkowe Wykonanie: Masło siekamy z mąką, dodajemy cukry i żółtka. Zagniatamy w kulę, owijamy w folię i wkładamy na 60 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, przenosimy na okragłą szklaną formę o średnicy 30 cm, podnosimy lekko brzegi ciasta i nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200° C prze około 30 minut. Puszkę z mlekiem

Kulinarne przygody Gatity
Schiacciata, toskański chlebek 170

lekko ciepły ! Schiacciata, toskański chlebek  Składniki: 30 g świeżych drożdży lub 2,5 łyżeczki suszonych 125 ml wody o temp. 43 stopni 1/2 łyżeczki cukru 400 g mąki pszennej chlebowej 1/2 łyżeczki soli 75 ml oliwy z oliwek EV, plus do skropienia po upieczeniu 125 ml zimnej wody gruboziarnista sól posiekany rozmaryn Wykonanie: Drożdże mieszamy w miseczce(...)ciepłą wodą i cukrem, odstawiamy na 5 minut. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy drożdże, sól i 2 łyżki oliwy. Ciasto wyrabiamy kolistymi ruchami, a w połowie pracy dodajemy zimną wodę. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić on ścianek miski. Następnie wykładamy je na omączony blat i ugniatamy przez 10 minut. Formujemy

Kulinarne przygody Gatity
Zielona pizza ze szparagami 173

być  pesto z rukoli z bazylią  czy też  pesto szpinakowe . Serdecznie zachęcam do wypróbowania.   Zielona pizza ze szparagami Składniki na  2 placki: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek EV 1 łyżeczka suszonej bazylii Dodatkowo: 1/2 pęczka zielonych(...)ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie placki, które przekładamy później na drewniane łopatki oprószone mąką.  Szparagi, po odłamaniu stwardniałej końcówki kroimy w cienkie paseczki obieraczką do warzyw, wkładamy je do miski i skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy i mieszamy. Ciasto smarujemy pesto, układamy

Kulinarne przygody Gatity
Tęczowy tort (rainbow cake) 183

szybciej. Inspiracja  Domowe wypieki . Tęczowy tort (rainbow cake) Składniki Ciasto na 6 blatów: 360 g masła 210 g cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego 6 jajek 300 g mąki pszennej 120 g mąki ziemniaczanej 6 łyżeczek proszku do pieczenia 6 łyżeczek mleka 6 barwników spożywczych w żelu, u mnie Wilton Na krem: 500 g serka mascarpone

Kulinarne przygody Gatity
Brownie z Kinder Bueno 337

się przepisem z bloga  Chochliki kuchenne ,  z tym, że nieco odsłodziła przepis nie dodając brązowego cukru i Kinder Maxi. Brownie z Kinder Bueno Składniki: 300 g mąki 1/2 łyżeczki soli 400 g gorzkiej czekolady 4 łyżki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 250 g masła 5 dużych jajek(...)mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy czekoladowej dodajemy ekstrakt i jajka, mieszając niezbyt dokładnie, tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę i kakao, mieszamy. Teraz do masy dodajemy połamane batoniki i delikatnie mieszamy. Formę o wymiarach 24 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy do niej

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką 197

propozycje:  jogurtowe ciasto z rabarbarem ,  kruche ciasto rabarbarowe  i   lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem . Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Składniki: 460 - 480 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko 75 g roztopionego masła 68 g cukru   25 g świeżych drożdży mleko do pomalowania bułeczek Karmel: 100 g cukru(...)cukru 1,5 łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka suszonego imbiru Wykonanie: Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy do nich wystudzone masło, ciepłe mleko i jajko. Mieszamy, następnie dodajemy cukier i mąkę. Wszystko wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto, które nie klei się do rąk. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. U mnie zajęło to 60 minut. Rabarbar kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Bułki do hot-dogów 163

dogów. Tym razem ja skusiłam się na paluchy do hot dogów, bo bułki do hamburgerów już kiedyś piekłam. Bułki do hot-dogów Składniki Zaczyn: 340 g mąki pszennej chlebowej 2 łyżeczki drożdży instant (lub 10 g drożdży świeżych) 340 g ciepłego mleka ( 35-38 stopni ) Ciasto właściwe: 215 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli

Kulinarne przygody Gatity
Merluza a la mediterránea, czyli morszczuk po śródziemnomorsku 157

ząbki czosnku 70 g zielonych oliwek bez pestek 500 ml przecieru pomidorowego 70 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki posiekanej natki oliwy z oliwek do smażenia mąka do obtoczenia ryby sól pieprz Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka, czosnek w drobną kostkę i szklimy na gorącej oliwie. Następnie dolewamy wino, czekamy aż lekko odparuje i wlewamy przecier pomidorowy(...)małym  ogniu przez 10 minut.  Sos solimy i pieprzymy, zdejmujemy z ognia, dodajemy natkę i mieszamy. Rybę solimy i pieprzymy, obtaczamy  w mące i smażymy na rozgrzanej  oliwie. Wykładamy na nią pomidorowy

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania