blogu pojawiły się też w odsłonie z karmelizowanym rabarbarem . Serdecznie zachęcam do upieczenia :-). Drożdżówki z owocam i i kruszonką Czas przygotowania: około 120 minut Składniki: 460 - 480 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko 75 g roztopionego masła 68 g cukru 25 g świeżych drożdży mleko do pomalowania bułeczek Kruszonka: 3 łyżki maki pszennej(...)masła 1 łyżeczka suszonego imbiru Dodatkowo: świeże maliny suszone wiśnie Wykonanie: Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy do nich wystudzone masło, ciepłe mleko i jajko. Mieszamy, następnie dodajemy cukier i mąkę. Wszystko wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto, które nie klei się do rąk. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. U mnie zajęło to 60 minut
Kulinarne przygody Gatitypatelni Czas przygotowania: 90 minut Składniki: 350 ml wody 1 płaska łyżka suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g mąki pszennej 550 2 łyżeczki soli Wykonanie: W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto. Następnie wyrabianym mikserem, aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wykładamy na oprószony(...)mąką blat i wyrabiamy dalej ręcznie, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. W razie potrzeby dodajemy odrobinę maki. Ciasto wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy znowu na blat, odgazowujemy
Kulinarne przygody Gatitywłożyć praktycznie wszystko, moja dzisiejsza wersja to panini ze szpinakiem i wędzonym łososiem. Panini z łososiem Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 90 minut Na chlebki: 250 g mąki pszennej 550 1 łyżeczka suszonych drożdży ok. 3/4 szklanki letniej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 3/4 łyżeczki morskiej soli Nadzienie: 150 g świeżego młodego szpinaku(...)blanszujemy przez 60 sekund w gorącej wodzie. Odcedzamy na sitku i zostawiamy, żeby dobrze obciekł. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat, dzielimy na 4 części, przykrywamy i zostawiamy na 20 minut. Każdy kawałek formujemy w kulkę, a następnie rozciągamy na placek o wymiarach około
Kulinarne przygody Gatitywyjąć wcześniej, rozmrozić i dobrze odsączyć. Szarlotka z wiśniami Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm Czas przygotowania: 120 minut Składniki: Na ciasto 220 g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru Nadzienie: 5 średnich(...)jabłek 1 szklanka wydrylowanych wiśni 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków Wykonanie: Z zimnego masła, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki na około 30 minut. Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną tortownicę o średnicy 27 cm, wywijając ciasto delikatnie do góry przy
Kulinarne przygody Gatitysię ocieplić i wtedy zacząć przygotowywać kanapki. Panini z szynką Składniki na 4 chlebki Czas przygotowania: 90 minut Składniki: Na chlebki: 250 g mąki pszennej 550 1 łyżeczka suszonych drożdży ok. 3/4 szklanki letniej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 3/4 łyżeczki morskiej soli Nadzienie: 150 g świeżego młodego szpinaku 100 g szynki(...)blanszujemy przez 60 sekund w gorącej wodzie. Odcedzamy na sitku i zostawiamy, żeby dobrze obciekł. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat, dzielimy na 4 części, przykrywamy i zostawiamy na 20 minut. Każdy kawałek formujemy w kulkę, a następnie rozciągamy na placek o wymiarach około
Kulinarne przygody Gatitydużą ilością jabłek a ta jest naprawdę wyjątkowa :) Przepis z bloga ChilliBite.pl. Po oryginał zapraszam tu —>KLIK, a u mnie z delikatnymi zmianami poniżej, polecam :) 500 g mąki krupczatki 250 g masła 80 g cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki maślanki 3,5 kg jabłek szara reneta 3 łyżeczki cynamonu 3 łyżki(...)płatków migdałów Masło siekamy z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy żółtka i maślankę i zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 części (ok. 40% i 60%). Większym ciastem wykładamy blaszkę o wymiarach 22 x 33 cm i wkładamy do lodówki. Mniejsze przekładamy do woreczka i wkładamy do zamrażarki. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych
Mienta blogświeżo mielony czarny pieprz do smaku Sos grzybowy: 1 duża cebula 350 g świeżych grzybów (dałam pieczarki i kozaki - pół na pół) 2 ząbki czosnku 2 płaskie łyżki mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30% masło olej pół pęczka natki pietruszki sól i pieprz zioła do pizzy - ok. płaskiej łyżeczki Do duszenia gołąbków: 1,5-2 szklanki bulionu(...)masła i 2 łyżki oleju. Wrzucić oczyszczone i pokrojone grzyby i obsmażyć. Zalać 1,5-2 szklanek bulionu (może być grzybowy) i dusić około 20 minut. Śmietankę wymieszać z mąką. Wlać do wywaru z grzybami. Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem
Czerwień i błękitmnie z połowy tej porcji wyszło 8 ..ja dodatkowo do środka dodałabym jeszcze jakieś owoce..i tak zrobię następnym razem.. 4 jajka 3/4 szkl.cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 2 opakowania budyniu waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże łyżki majonezu wiejskiego Develey 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka syropu klonowego Jajka ubić (w całości(...)dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać. Następnie dodawać mąkę, budyń i proszek do pieczenia, cały czas mieszając. Dodać majonez i ekstrakt waniliowy.Do kubeczka odłożyć ok. 14 łyżeczek ciasta, do którego należy dodać kakao oraz syrop klonowy.Ciasto nakładać do formy do pieczenia muffinek (ok 3/4 wysokości). Na górze każdej muffinki robić kleksy z ciemnego ciasta [ lekko zamieszałam wykałaczką] . Piec około
Moje domowe kucharzenieNowa wersja placków z cukinii! Jeszcze lepsza od tej :) Składniki na ok. 6 placuszków: 1 średniej wielkości cukinia 1/4 puszki kukurydzy 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Olej do smażenia Przepis: Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy razem ze skórką na tarce, na grubych oczkach. Następnie dodajemy kukurydzę, mąkę, jajko oraz przyprawy i dokładnie
Emcia Pichciimprezie czy nawet uroczystym obiedzie. A przygotowanie jej wcale nie jest trudne. Składniki: ( na 8-12 ptysie - zależnie od wielkości ) CIASTO: * 100 ml wody * 35 g masła * 70 g mąki * 2 jajka * szczypta soli FARSZ: * 150 g serka Almette ( smak ziołowy ) * 50 g łososia wędzonego na zimno dodatkowo : rukola Wykonanie: Wodę zagotować z solą i masłem. Dodać mąkę
kolorowotorcikowosmaku. Niestety nie umiem jeszcze zrobić, aby miały idealny kształt. Przepis na donuty pochodzi z bloga diethood . Składniki (na 8 - 10 sztuk): 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy korzennej 1/4 szklanki oleju 1 jajko 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki puree dyniowego Wykonanie: Rozgrzać piekarnik(...)stopni. W misce wymieszać mąkę, przyprawę, sól, proszek i cukier. W drugiej misce wymieszać jajko, puree i olej. Połączyć zawartość misek. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego z grubą końcówką. Masę wlewać do formy do donutów, do około 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 - 18 minut. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem
Sto kolorów kuchniAromatyczne, korzenne ciasto z dyni z orzechami - spróbujcie - jest pyszne :) SKŁADNIKI 1/2 kg dyni bez pestek i skórki 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru (może być brązowy) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu 1 czubata łyżeczka przyprawy korzennej 3 jajka 2/3 szklanki oleju szczypta soli szklanka łuskanych(...)wrzenia, po czym przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Odcedzamy. Miksujemy blenderem na gładką masę. Studzimy. Dodaj napis Orzechy siekamy. W misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, przyprawy, proszek i sól. Olej miksujemy z jajkami i dodajemy zimny mus dyniowy. Łączymy suche składniki z mokrymi i dodajemy orzechy. Tortownicę (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy
Moje Kuchenne Rewelacjekeksówkę - o wymiarach 30x12x8 cm (LxWxH) : 2 jajka (całe) szczypta soli 2/3 szkl. cukru (150g) 1/2 szkl. oleju (100ml) 1 mały cukier wanilinowy (16g) 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej (250g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka ciemnego kakao 1 łyżeczka cynamonu 3 duże dojrzałe banany (lub 4 małe) 1 szkl. wiórek kokosowych(...)100g) Banany rozgnieść widelcem na papkę. Wymieszać oddzielnie w misce składniki sypkie - mąkę, proszek, sodę, kakao, cynamon . Jaja ubić mikserem ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Dolać olej i stopniowo dosypywać składniki sypkie, nadal miksując. Na końcu dołożyć rozgniecione banany oraz wiórki kokosowe i krótko zmiksować do połączenia składników. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem
Grunt to przepis!Bardzo lubię zapach pieczonego ciasta. Jest wtedy tak rodzinnie, ciepło. A teraz najlepiej smakują szarlotki. Moją ulubioną jest szarlotka z pianką , pyszna rozpływająca się w ustach. Składniki : 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 3 żółtka 300 g masła 1,5 kg jabłek 6 białek 1,5 szklanki cukru Spód kruchego ciasta: Zagniatamy mąkę, cukier puder, 200 g masła
Salonik smakówciasto jest bardzo smaczne, widać to było po ilości zjedzonych kawałków! Pyszne Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową na blaszkę o śr. 25 x 25 cm. 1,5 szkl. mąki + szczypta soli 1/3 szkl. startych orzechów włoskich + 2 łyżki do obsypania tortownicy 5 łyżek cukru 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki skórek pomarańczowej(...)szklanki oleju 1/3 szklanki wody gazowanej 2 szklanki marchewki startej na grubych oczkach jarzynowych orzechy do posypania polewa czekoladowa wg tego przepisu Przygotowanie: W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę ze szczyptą soli, sodą, proszkiem do pieczenia, skórką pomarańczową, zmielonymi orzechami. Do drugiej miski wbijamy całe jajko, dodajemy cukier i ubijamy za pomocą trzepaczki, wlewamy płyn i dokładnie łączymy cały
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię