mąka - 10440 przepisów (strona:287/696)

Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką 214

propozycje:  jogurtowe ciasto z rabarbarem ,  kruche ciasto rabarbarowe  i   lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem . Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Składniki: 460 - 480 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko 75 g roztopionego masła 68 g cukru   25 g świeżych drożdży mleko do pomalowania bułeczek Karmel: 100 g cukru(...)cukru 1,5 łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka suszonego imbiru Wykonanie: Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy do nich wystudzone masło, ciepłe mleko i jajko. Mieszamy, następnie dodajemy cukier i mąkę. Wszystko wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto, które nie klei się do rąk. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. U mnie zajęło to 60 minut. Rabarbar kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Bułki do hot-dogów 176

dogów. Tym razem ja skusiłam się na paluchy do hot dogów, bo bułki do hamburgerów już kiedyś piekłam. Bułki do hot-dogów Składniki Zaczyn: 340 g mąki pszennej chlebowej 2 łyżeczki drożdży instant (lub 10 g drożdży świeżych) 340 g ciepłego mleka ( 35-38 stopni ) Ciasto właściwe: 215 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli

Kulinarne przygody Gatity
Merluza a la mediterránea, czyli morszczuk po śródziemnomorsku 171

ząbki czosnku 70 g zielonych oliwek bez pestek 500 ml przecieru pomidorowego 70 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki posiekanej natki oliwy z oliwek do smażenia mąka do obtoczenia ryby sól pieprz Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka, czosnek w drobną kostkę i szklimy na gorącej oliwie. Następnie dolewamy wino, czekamy aż lekko odparuje i wlewamy przecier pomidorowy(...)małym  ogniu przez 10 minut.  Sos solimy i pieprzymy, zdejmujemy z ognia, dodajemy natkę i mieszamy. Rybę solimy i pieprzymy, obtaczamy  w mące i smażymy na rozgrzanej  oliwie. Wykładamy na nią pomidorowy

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżówki z owocami i kruszonką 166

blogu pojawiły się też w odsłonie z  karmelizowanym rabarbarem . Serdecznie zachęcam do upieczenia :-). Drożdżówki z owocam i i kruszonką Czas przygotowania: około 120 minut Składniki: 460 - 480 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko 75 g roztopionego masła 68 g cukru   25 g świeżych drożdży mleko do pomalowania bułeczek Kruszonka: 3 łyżki maki pszennej(...)masła 1 łyżeczka suszonego imbiru Dodatkowo: świeże maliny suszone wiśnie Wykonanie: Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy do nich wystudzone masło, ciepłe mleko i jajko. Mieszamy, następnie dodajemy cukier i mąkę. Wszystko wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto, które nie klei się do rąk. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. U mnie zajęło to 60 minut

Kulinarne przygody Gatity
Lavas, turecki chlebek z patelni 189

patelni Czas przygotowania: 90 minut Składniki: 350 ml wody 1 płaska łyżka suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru  pudru 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g mąki pszennej 550 2 łyżeczki soli Wykonanie: W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto. Następnie wyrabianym mikserem, aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wykładamy na oprószony(...)mąką blat i wyrabiamy dalej ręcznie, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. W razie potrzeby dodajemy odrobinę maki.  Ciasto wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy znowu na blat, odgazowujemy

Kulinarne przygody Gatity
Panini z łososiem 244

włożyć praktycznie wszystko, moja dzisiejsza wersja to panini ze szpinakiem i wędzonym łososiem. Panini z łososiem Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 90 minut Na chlebki: 250 g mąki pszennej 550 1 łyżeczka suszonych drożdży ok. 3/4 szklanki letniej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 3/4 łyżeczki morskiej soli   Nadzienie: 150 g świeżego młodego szpinaku(...)blanszujemy przez 60 sekund  w gorącej wodzie. Odcedzamy na sitku i zostawiamy, żeby dobrze obciekł. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat, dzielimy na 4 części, przykrywamy i zostawiamy na 20 minut. Każdy kawałek formujemy w kulkę, a następnie rozciągamy na placek o wymiarach około

Kulinarne przygody Gatity
Szarlotka z wiśniami 194

wyjąć wcześniej, rozmrozić i dobrze odsączyć. Szarlotka z wiśniami Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm Czas przygotowania: 120 minut Składniki: Na ciasto 220 g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki   domowego cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru Nadzienie: 5 średnich(...)jabłek 1 szklanka wydrylowanych wiśni 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków Wykonanie: Z zimnego masła, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki na około 30 minut. Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną tortownicę o średnicy 27 cm, wywijając ciasto delikatnie do góry przy

Kulinarne przygody Gatity
Panini z szynką 443

się ocieplić i wtedy zacząć przygotowywać kanapki.  Panini z szynką Składniki  na 4 chlebki Czas przygotowania:  90 minut Składniki: Na chlebki: 250 g mąki pszennej 550 1 łyżeczka suszonych drożdży ok. 3/4 szklanki letniej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 3/4 łyżeczki morskiej soli   Nadzienie: 150 g świeżego młodego szpinaku 100 g szynki(...)blanszujemy przez 60 sekund  w gorącej wodzie. Odcedzamy na sitku i zostawiamy, żeby dobrze obciekł. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat, dzielimy na 4 części, przykrywamy i zostawiamy na 20 minut. Każdy kawałek formujemy w kulkę, a następnie rozciągamy na placek o wymiarach około

Kulinarne przygody Gatity
Szarlotka tatrzańska 166

dużą ilością jabłek a ta jest naprawdę wyjątkowa :) Przepis z bloga ChilliBite.pl. Po oryginał zapraszam tu —>KLIK, a u mnie z delikatnymi zmianami poniżej, polecam :) 500 g mąki krupczatki 250 g masła 80 g cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki maślanki 3,5 kg jabłek szara reneta 3 łyżeczki cynamonu 3 łyżki(...)płatków migdałów Masło siekamy z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy żółtka i maślankę i zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 części (ok. 40% i 60%). Większym ciastem wykładamy blaszkę o wymiarach 22 x 33 cm i wkładamy do lodówki. Mniejsze przekładamy do woreczka i wkładamy do zamrażarki. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych

Mienta blog
Tradycyjne gołąbki z sosem grzybowym 287

świeżo mielony czarny pieprz do smaku  Sos grzybowy: 1 duża cebula 350 g świeżych grzybów (dałam pieczarki i kozaki - pół na pół) 2 ząbki czosnku 2 płaskie łyżki mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30% masło olej pół pęczka natki pietruszki sól i pieprz zioła do pizzy - ok. płaskiej łyżeczki Do duszenia gołąbków: 1,5-2 szklanki bulionu(...)masła i 2 łyżki oleju. Wrzucić oczyszczone i pokrojone grzyby i obsmażyć. Zalać 1,5-2 szklanek bulionu (może być grzybowy) i dusić około 20 minut. Śmietankę wymieszać z mąką. Wlać do wywaru z grzybami. Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem

Czerwień i błękit
Muffinki z majonezem 229

mnie z połowy tej porcji wyszło 8 ..ja dodatkowo do środka dodałabym jeszcze jakieś owoce..i tak zrobię następnym razem.. 4 jajka 3/4 szkl.cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 2 opakowania budyniu waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże łyżki majonezu wiejskiego Develey 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka syropu klonowego Jajka ubić (w całości(...)dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać. Następnie dodawać mąkę, budyń i proszek do pieczenia, cały czas mieszając. Dodać majonez i ekstrakt waniliowy.Do kubeczka odłożyć ok. 14 łyżeczek ciasta, do którego należy dodać kakao oraz syrop klonowy.Ciasto nakładać do formy do pieczenia muffinek (ok 3/4 wysokości). Na górze każdej muffinki robić kleksy z ciemnego ciasta [ lekko zamieszałam wykałaczką] . Piec około

Moje domowe kucharzenie
Placki z cukinii z kukurydzą 199

Nowa wersja placków z cukinii! Jeszcze lepsza od tej :) Składniki na ok. 6 placuszków: 1 średniej wielkości cukinia 1/4 puszki kukurydzy 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Olej do smażenia Przepis: Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy razem ze skórką na tarce, na grubych oczkach. Następnie dodajemy kukurydzę, mąkę, jajko oraz przyprawy i dokładnie

Emcia Pichci
Wytrawne ptysie z masą serowo-łososiową 257

imprezie czy nawet uroczystym obiedzie. A przygotowanie jej wcale nie jest trudne. Składniki: ( na 8-12 ptysie - zależnie od wielkości ) CIASTO: * 100 ml wody * 35 g masła * 70 g mąki * 2 jajka * szczypta soli FARSZ: * 150 g serka Almette ( smak ziołowy ) *   50 g łososia wędzonego na zimno dodatkowo : rukola Wykonanie: Wodę zagotować z solą i masłem. Dodać mąkę

kolorowotorcikowo
Dyniowe ciasto z orzechami 238

Aromatyczne, korzenne ciasto z dyni z orzechami - spróbujcie - jest pyszne :) SKŁADNIKI 1/2 kg dyni bez pestek i skórki           2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru (może być brązowy) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu 1 czubata łyżeczka przyprawy korzennej 3 jajka  2/3 szklanki oleju szczypta soli szklanka łuskanych(...)wrzenia, po czym przykrywamy  i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Odcedzamy. Miksujemy blenderem na gładką masę. Studzimy. Dodaj napis Orzechy siekamy. W misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, przyprawy, proszek i sól. Olej miksujemy z jajkami i dodajemy zimny mus dyniowy. Łączymy suche składniki z mokrymi i dodajemy orzechy.   Tortownicę (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasto bananowe z cynamomem i kokosem 383

keksówkę - o wymiarach 30x12x8 cm (LxWxH) : 2 jajka (całe) szczypta soli  2/3 szkl. cukru (150g) 1/2 szkl. oleju (100ml) 1 mały cukier wanilinowy (16g) 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej (250g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka ciemnego kakao  1 łyżeczka cynamonu 3 duże dojrzałe banany (lub 4 małe) 1 szkl. wiórek kokosowych(...)100g) Banany rozgnieść widelcem na papkę. Wymieszać oddzielnie w misce składniki sypkie - mąkę, proszek, sodę, kakao, cynamon .  Jaja ubić mikserem ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Dolać olej i stopniowo dosypywać składniki sypkie, nadal miksując. Na końcu dołożyć rozgniecione banany oraz wiórki kokosowe i krótko zmiksować do połączenia składników. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania