idealne połączenie. A przepis testowaliśmy dla Was z nowego czasopisma APETYT.Składniki; 250 g cukru, 250 g roztopionego masła, 200 g mąki tortowej, 50 g pełnoziarnistej maki, 1/2 opakowania proszku do pieczenia, 100 g zmielonych migdałów, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, 50 g orzeszków, 100 g gorzkiej czekolady, 3 jajka, 2 gruszko(...)pokrojone w kostkę Polewa; 300 ml kwaśnej śmietany, 100g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady Po przyprawy zapraszam do SKWORCUWykonanie;Cukier mieszamy z dwoma rodzajami maki, proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i przyprawami. Orzechy mieszamy z migdałami. Trochę odstawiamy do posypania wierzchu ciasta. Dodajemy posiekaną czekoladę. W oddzielnej misce mieszamy roztopione masło z jajkami. Mokre składniki dodajemy do suchych. Mieszamy
Anioły w kuchniciepło nigdy Wam się nie nudzi(tak jak nam!) to zapraszamy: Składniki:(na 6 muffinek w papilotkach o 5,5x6cm)1 i 1/2 szklanki mleka1 i 1/4 mąki tortowej1 jajook. 300g jabłek (preferujemy antonówkę)pół szklanki cukru pudru + do posypania upieczonych muffinek1 łyżeczka sody oczyszczonej1/4 szklanki roztopionego masłaszczypta solipo 3 cm startej kory cynamonu oraz świeżego imbirunasionka(...)połowy laski waniliipół łyżeczki suszonej kurkumy dla koloru1 łyżka cukru trzcinowego do posypania wierzchu w trakcie wypieku1 skłócone jajo Przygotowanie: Mąkę, sodę, odrobinę soli oraz cukier puder mieszamy razem w głębokiej misce. Do składników dodajemy jajo, roztopione masło, mleko, świeżo starty imbir, startą korę cynamonu oraz nasionka wanilii. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą za pomocą trzepaczki, widelca lub wolnych obrotów
Symfonia Smakównaprawdę smaczne nie umywają się do domowych. Wracając jednak do mojego wypieku, zobaczcie co można wymyśleć gdy ma się do dyspozycji dżem, miód i orzechy. Składniki: ciasto: 600 g mąki 300 g cukru 4 łyżki miodu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 żółtka 300 g margaryny lub masła łyżeczka sody masa: 1 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe dodatkowo dżem wiśniowy(...)orzechów włoskich 6 łyżki miodu Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto aż będzie ono jednolitą kulę. Dzielimy gotowe ciasto na trzy części. Jedną zostawiamy na stolnicy a dwie schowamy do lodówki. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Ciasto pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Tak samo postępujemy
ciastkarnia na kruchym spodziemiłośników wiórek kokosowych i płatków owsianych - idealne! Nie przepadasz za kokosem? Spróbuj, na pewno zmienisz zdanie! :)Składniki na 25 całych ciastek, czyli 50 połówek:100 g wiórków kokosowych130 g mąki pszennej110 g masła70 g miodu1 łyżeczka sody100 g płatków owsianych110 g cukruPrzygotowanie:Do miseczki wsypać wiórka, mąkę, płatki owsiane i cukier. W rondelku roztopić masło z miodem. Sodę rozpuścić
Czarnawisienkaprzerwa. Od dziś wakacje. Więcej przepisów.Ciasto leciutkie, mokre, smaczne. Zniknęło w oka mgnieniu. Wyszło niziutkie.. wina piekarnika.Składniki:500 g + do dekoracji, serka homogenizowanego naturalnego/waniliowego3 łyżki mąki ziemniaczanej1/3 szklanki mleka3 jajka4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej5 łyżek brązowego cukru150 g borówek amerykańskichPrzygotowanie:Kawę rozpuszczamy razem w ciepłym mleku z cukrem. Dodajemy do serka aż do uzyskania jednolitego koloru. Dodajemy(...)mąkę ziemniaczaną. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka dodajemy do masy kawowej i delikatnie łączymy z pianą. Masę przelewamy do formy i pieczemy ok. 60-70 minut - do suchego patyczka.Przestudzone ciasto smarujemy serkiem i dekorujemy borówkami. Lekki sernik kawowy z borówkami
Czarnawisienkaszkl. maki tortowej1,5 łyżeczki proszku do pieczenialaska wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego0,5 szkl.cukru pudru200 g masła 4 żółtkapiana4 białka1,5 szkl. cukru pudru2 łyżki maki ziemniaczanej1 słoik jabłek lub 21 szklanka orzechów włoskich2 łyżeczki cynamonuZagnieść ciasto, odłożyć 1/4 do zamrażarki na kruszonkę.Z białek i cukru ubić pianę, dodać mąkę ziemniaczaną.Średnią blaszkę wyłożyć ciastem
Kulinarny karnet Christopherawersję z majowymi szparagami. Tę zapiekankę możemy potraktować jako przekąskę lub danie obiadowe.Polecam to delikatne i bardzo smakowite danie szczególnie z zielonymi szparagami.500g szparagów zielonych3 łyżki koperku100g sera gruyere60g mąki pszennej4 jajka3 łyżki śmietany kremówki200ml mlekasól ,pieprz ,gałka muszkatołowa do smakuSzparagi umyć ,oczyścić i pokroić na 0,5cm plasterki. Czubki możemy pozostawić całe.Żaroodporne naczynie lekko natłuścić masłem ,ułożyć szparagi(...)posypać posiekanym koperkiem i połową startego sera.Do miski wsypać mąkę ,powoli wlewać roztrzepane jajka i ubijać na gładką masę .Wlać śmietanę ,ubijać i stopniowo dolewać mleko. Dodać przyprawy do smaku.Ciasto ostrożnie wlać na szparagi ,posypać resztą sera.Piec w temp.190stop.C ,35-40 min ,aż ciasto się zetnie i podrośnie.Jeżeli zbyt szybko wierzch się zrumieni ,przykryjmy folią aluminiową.Podajemy po kilku
Kulinarny karnet Christopheramężczyzną, powinien zjeść jego ogon. Składniki 2 kg ogon wołowy 3 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 1 por biała część 5 ząbków czosnku 1 butelka wino czerwone vegeta pieprz mąka olej do smażenia Wykonanie Ogony pokroić na 4-5 cm kawałki. Oczyścić ze zbędnego tłuszczu. Warzywa pokroić w plasterki. Pokrojone ogony ułożyć w szklanym naczyniu, dodać pokrojone warzywa(...)ząbki czosnku. Zalać butelką czerwonego wina. Ogony powinny być zakryte. Odstawić na 24 godziny. Ogony wyjąć z marynaty, osuszyć, posypać vegetą, pieprzem, oprószyć mąką i obsmażyć z każdej strony. Przełożyć do brytfanny. Marynatę przecedzić. Warzywa przesmażyć na oleju pozostałym po obsmażanych ogonach i rozsypać na ogony. Całość zalać przecedzonym winem. Dusić w temperaturze 190 oC około
Kulinarny karnet ChristopheraJeśli dozwolone są jajka to zamiast siemienia lnianego i mleka można dodać dwa żółtka. Zamiast mieszanki bezglutenowej Mix C można użyć skrobi kukurydzianej (2/3) z drobno mieloną mąką kukurydzianą (1/3). Przygotowanie: ciasto: Siemię lniane rozmieszać z mlekiem, pozostawić do spęcznienia. Mąkę wymieszać z karobem, proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać masło i kleik z siemienia lnianego. Wyrobić ciasto
głodny alergikzarówno z słodkimi jak i słonymi dodatkami, czyli wędliną, sałatką, serkiem, miodem czy owocowymi dżemami. Składniki: 50 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 250 ml wody, 500 g maki pszennej, 1 łyżeczka soli, 40 ml oleju rzepakowego, żółtko do posmarowania, 60 g sezamu. Przygotowanie: Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i 50 g maki. Odstawiamy pod przykryciem
Moniki Smakołykijuż za mną i zamierzam wam teraz wynagrodzić ten czas ciszy i porozmieszczać dobrymi smakołykami. Jakoż mamy jesień zapraszam na ciasto z gruszkami. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 3/4 kostki masła 3 żółtka masa: 1/3 szklanki cukru 330 g śmietany kwaśnej 18% budyń śmietankowy aromat śmietankowy 3 białka Dodatkowo : 3 twarde gruszki Wykonanie: Mąkę
ciastkarnia na kruchym spodzieporcje) Składniki: 700 g dyni, pokrojonej w małą kostkę 3 pomidory, pokrojone w kostkę 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 3 łyżki oleju roślinnego 3 łyżki keczupu 1 łyżka mąki 2/3 szklanki śmietany 18% mała garść posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, papryka mielona i cukier do smaku Przygotowanie: W średnim rondelku, rozgrzej na średnim ogniu cebulę i smaż do zeszklenia(...)mieszając, aż dynia stanie się miękka, około 10-15 minut. Po tym czasie zmiksuj blenderem ręcznym na gładkie puree. W międzyczasie na małej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Podsmaż przez chwilę (tak by nie zdążyła się zarumienić) i wmieszaj masę do puree wraz ze śmietaną i gotuj na małym ogniu
karmelowyPieczenie chleba sprawia mi wielką frajdę, zwłaszcza testowanie nowych przepisów! Oto jeden z nich. Składniki ; 5 dag drożdży 3 łyżeczki cukru 1 kg mąki pszennej 750 ml letniej wody, 3 szklanki szklanka otrębów pszennych Po 3 łyżeczki soli, siemienia lnianego, sezamu, pestek dyni i ziaren słonecznika 1. Drożdże rozetrzyj z cukrem i rozrób z jedną szklanką(...)ciepłej wody. Mąkę przesiej, dodaj pozostałe sypkie składniki, wymieszaj. Wlej zaczyn drożdżowy oraz pozostałą wodę. Wszystko dokładnie wymieszaj, ciasto będzie klejące i lekko lejące, pozostaw w misce pod przykryciem, najlepiej zabezpiecz folią do żywności, bez dostępu powietrza, wtedy lepiej wyrośnie. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. Po godzinie gdy ciasto powoi objętość, przełóż do posmarowanych tłuszczem
Apetyczna babeczkazresztą najlepiej będzie jak sami się o tym przekonacie:) Składniki na ciasto; 15 dag masła 25 dag cukru pudru 6 żółtek 10 dag płynnego miodu 30 dag zmielonego maku 5 łyżek kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Utrzeć masło, cukier i żółtka. Dodać miód, zmielony mak i ucierać ok 30 minut. Dodać kakao, sodę
Apetyczna babeczkaNowy smaczny eksperyment, mega zdrowy i dietetyczny!, bułeczki z orkiszu i marchewek, a do tego jesienny dżem dyniowy ze słoiczka...mniammm :) Składniki: 50 dag maki orkiszowej 28 dag maki pszennej 500 ml wody 25 ml oliwy z oliwek 1/2 łyżki miodu 5 dag drożdży 2 średnie marchewki garść otrąb pszennych garść płatków owsianych 8 dag słonecznika
Apetyczna babeczka