mąka - 10440 przepisów (strona:278/696)

Czekoladowe Babeczki z Kremem Kakaowym 167

ucieramy jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym i solą. Następnie dodajemy ostudzone masło z czekoladą oraz kakao i dokładnie mieszamy łyżką do otrzymania gładkiej konsystencji.Do masy dodajemy 1/3 przesianej mąki - mieszamy. Następnie wlewamy śmietanę, znów mieszamy i wsypujemy resztę mąki  - krótko mieszamy szpatułką do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy przygotowanym ciastem

Słodka Strona
Muffiny z Pieczarkami i Serem 198

ponieważ może się okazać, że niejednej osobie przypadną do gustu. Babeczki warto podać z sosami, np. czosnkowym, meksykańskim. Muffiny z Pieczarkami i Serem - Składniki: 2 jajka340 g mąki pszennej130 g masła + ok. 1 łyżka do podsmażenia pieczarek (lub 125 ml dobrej jakości oliwy)250 ml mleka2 łyżeczki proszku do pieczenia180 g pieczarek100 g dobrej jakości żółtego serałyżeczka oreganołyżeczka(...)ścieramy na tarce o niedużych oczkach.Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka razem z mlekiem i roztopionym masłem, a następnie łączymy z mąką i proszkiem. Do całości dodajemy pieczarki, starty ser, oregano i bazylię. Dodatkowo doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości

Słodka Strona
Ciasto Cappuccino (bez pieczenia) 1675

dodatkiem cappuccino to wyjątkowa kombinacja smaków, która z pewnością zasmakuję niejednemu amatorowi delikatnej kawy.Ciasto Cappuccino (bez pieczenia) - Składniki: Masa Budyniowa:1 l mleka2/3 szklanki cukrucukier waniliowy2 budynie śmietankowe2 łyżki mąki ziemniaczanejok. 200 g masłaok. 40 g kawy cappuccino (proszku) Masa Śmietanowa:400 ml mocno schłodzonej kremówki 30%2 fixy do ubijania śmietany ok. 300-350 g herbatników (miękkich, jeden(...)kakao do posypaniawiórki gorzkiej czekolady do posypania (opcjonalnie) Ciasto Cappuccino (bez pieczenia) - Sposób przygotowania:Masa Budyniowa:Do miski odlewamy ok. szklankę mleka i dodajemy budynie oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - studzimy. Gdy budyń ostygnie chwilę go miksujemy w celu pozbycia się

Słodka Strona
Tradycyjne Pierogi Ruskie 175

Ziemniaki oraz biały ser przeciskamy przez praskę (lub ścieramy na tarce). Następnie dodajemy do nich podsmażoną cebulkę wraz z masłem, doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy.Z mąki, wody, oleju oraz soli zagniatamy elastyczne ciasto, a następnie przykrywamy je miską (tak aby nie miało dopływu powietrza) i odstawiamy na minimum 15 minut aby odpoczęło. Po tym czasie(...)oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2 mm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki i na każdy z nich wykładamy ok. pół łyżki farszu - lepimy pierogi.Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku (do wody możemy dodać ok. łyżkę oleju - wtedy pierożki nie powinny się posklejać). Gdy tylko pierogi wypłyną na wierzch zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty.W

Słodka Strona
Pierogi z Pieczarkami 211

podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Do zeszklonej cebulki dodajemy starte na tarce o dużych oczkach pieczarki i dusimy do zmięknięcia. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Ciasto:Z mąki, wody, oleju oraz soli zagniatamy elastyczne ciasto, a następnie przykrywamy je miską (tak aby nie miało dopływu powietrza) i odstawiamy na minimum 15 minut aby odpoczęło. Po tym czasie(...)oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2 mm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki i na każdy z nich wykładamy ok. pół łyżki farszu - lepimy pierogi.Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku (do wody możemy dodać ok. łyżkę oleju - wtedy pierożki nie powinny się posklejać). Gdy tylko pierogi wypłyną na wierzch zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty.W

Słodka Strona
Ciasteczka z maszynki (Domowe kruche) 160

roślinnego (odjąć dwie  łyżki do wysmarowania blachy lub papieru do pieczenia. Ciastka lepiej wtedy odchodzą)2 żółtka1 łyżka proszku do pieczenia1 łyżka śmietany 18%pół opakowania cukru waniliowegoWykonanie:Mąkę przesiać dodać cukier waniliowy, cukier i proszek wymieszać.Masło pokroić w kawałki i dodać do mąki, posiekać nożem.Następnie dodać do tego żółtka i śmietanę.Wszystko razem zagnieść, ja najpierw

Moje pyszne gotowanie
Ciasto szwedzkie z dżemem 163

składników, dlatego jest dżem. Ciasto jednak, bez problemów można wciągnąć z popołudniową kawą.Składniki:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml wrzącej wodysłoik dżemuMąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać.Ubić jajka z cukrem na, puszystą masę. Dodać mąkę, wymieszać

Moje pyszne gotowanie
Szarlotka krojona z pianką 159

Krojona dlatego, że jabłuszka krojone są w plasterki. Jedna z moich lepszych szarlotek :DSkładniki: (duża brytfanka prostokątna)Ciasto:3 szklanki mąki krupczatkimargaryna5 żółtekcukier waniliowyłyżeczka proszku do pieczeniaodrobina mleka (dosłownie dałam łyżkę)3-4 łyżki cukruPianka:5 białek2 łyżki cukru pudruNadzienie:5-6 większych jabłekcynamon2 łyżki cukruWykonanie:Ciasto:Mąkę przesiać do miski z proszkiem i cukrem waniliowym, dodać cukier pomieszać.Następnie

Moje pyszne gotowanie
Kule drożdżowe z serem i marmoladą 144

żółtka4 łyżki cukru80 g drożdży + łyżka cukru1,5 szklanki letniego mleka150 g masłaMasa serowa:ok. 250 g twarogużółtko3 łyżki cukrucukier waniliowyDodatkowo:pół szklanki marmoladybiałko do smarowania bułeczekWykonanie:Ciasto:Mąkę przesiać do dużej miski.Do mniejszego pojemnika pokruszyć drożdże, dać łyżkę cukru i pół kubka letniego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować. Ok.15 minut.Mas(...)roztopić w rondelku i przestudzić, aby było letnie.Kiedy drożdże wyrosną dodać do mąki, następnie dodać jajka, żółtka i rozrobić ciasto, powoli dodawać mleko, a następnie masło. Ciasto musi być zwięzłe i dobrze wyrobione, nie może być za rzadkie.Ciasto to odstawiamy do wyrośnięcia na przynajmniej godzinkę.Masa serowa:Nasz serek wrzucamy do miseczki i miksujemy, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy

Moje pyszne gotowanie
"Zawijaki" - drożdżówki z serem (pyszne na drugie śniadanie) 175

mąki3 jajka2 żółtka4 łyżki cukru80 g drożdży + łyżka cukru1,5 szklanki letniego mleka150 g masłaMasa serowa:350 g twarogużółtko4 łyżki cukrucukier waniliowyDodatkowo:białko do smarowania bułeczekWykonanie:Ciasto:Mąkę przesiać do dużej miski.Do mniejszego pojemnika pokruszyć drożdże, dać łyżkę cukru i pół kubka letniego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować. Ok.15 minut.Masło roztopić(...)rondelku i przestudzić, aby było letnie.Kiedy drożdże wyrosną dodać do mąki, następnie dodać jajka, żółtka i rozrobić ciasto, powoli dodawać mleko, a następnie masło. Ciasto musi być zwięzłe i dobrze wyrobione, nie może być za rzadkie.Ciasto to odstawiamy do wyrośnięcia na przynajmniej godzinkę.Masa serowa:Nasz serek wrzucamy do miseczki i miksujemy, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtko. Dokładnie

Moje pyszne gotowanie
Szybkie, zdrowe i smaczne czyli idealne śniadanie...dla łasucha 159

pożytecznym. Zapraszam na moje słodkie śniadanko.Do przygotowania jednego omletu potrzebujemy:1 jajko,szczypta soli, 4-5 łyżek mleka,2 płaskie łyżeczki mąki, masło do smażenia (na 1 jajko wystarczy 1 łyżeczka).Do kubeczka wlać mleko, dodać sól i mąkę. Dokładnie rozmieszać, żeby nie było grudek. Wbić jajko i dobrze roztrzepać. Na patelni

Codzienna kuchnia niecodzienna
Fondue serowo - boczkowe z nutą chili 166

sera ementaler,70 g sera pleśniowego lazur,3 średnie plastry wędzonego boczku,1 duży ząbek czosnku,papryczka chili marynowana - według smaku,ok. 1 szklanka białego wytrawnego wina,1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.Jako dodatek: świeżo upieczona bułka pokrojona w kosteczki.Boczek pokroiłam w drobną kosteczkę, przesmażyłam na patelni aż się dobrze wytopił. Wlałam wino, dodałam posiekaną drobniutko papryczkę, a po chwili(...)mieszając połączyłam wszystko. Faktycznie, jak pisał o tym Christopher, miałam kłopot, aby ser dobrze połączył się z winem, więc w niewielkiej (dodatkowej) ilości wina rozprowadziłam mąkę ziemniaczaną i tym połączyłam wszystko.Czosnek rozgniotłam, natarłam nim kociołek, czosnek został w środku, żeby nadawać smaku :)Masę serową przełożyłam do kociołka z podgrzewaczem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wątróbki Drobiowe z Sosem Balsamicznym Malinowo-Figowym i Grillowanym Serem Halloumi 154

garście :)*2 łyżki kremowego octu balsamicznego figowego225 g sera halloumi kilka malin (użyłam mrożonych)kilka jeżyn (użyłam mrożonych)4 łyżki musu z malin (użyłam domowego, który zrobiłam latem)mąka pszenna do obtoczenia wątróbekmleko do namoczenia wątróbeksmalec do smażenia wątróbekWykonanie:Hmm, w pierwszej kolejności oczyściłam wątróbki,włożyłam je do miseczki i zalałam mlekiem.W tym momencie zadzwonił telefon, więc porozmawiałam(...)osuszyłam. Do rondelka wlałam ocet balsamiczny i mus malinowy. Owoce rozmrażałam w mikrofalówce. Na jedną dużą rozgrzaną patelnię wyłożyłam smalec. W czasie, w którym się topił obtaczałam wątróbki w mące i kolejno wkładałam na rozgrzany tłuszcz. Każdą wątróbkę ponakłuwałam wykałaczką. W czasie, w którym wątróbki smażyły się na jednej stronie rozgrzałam patelnię grillową, na którą poukładałam ser halloumi uprzednio pokrojony

Blondynka Gotuje
Amerykańskie pancakes 188

efekt wprost zdumiewająco smaczny. Łasuchom polecam dodanie do ciasta kawałków czekolady lub rozgniecionych widelcem bananów. Potrzebne nam będą:- 2 duże jajka- 1,5 szklanki mleka- 2 szklanki mąki- 0,5 szklanki cukru pudru- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 75 g sklarowanego masłaPrzepis: W misce roztrzepać jajka, połączyć z mlekiem i cukrem pudrem. Powoli dodawać mąkę, mieszając

W poszukiwaniu inspiracji
Babka piernikowa z rodzynkami 203

wody2 łyżki masła1/2 szklanki śmietany kremówki 30%Wykonanie:Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i przelewamy do wysokie naczynia w którym będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy jajka, cukier, przyprawę piernikową i mąkę oraz rodzynki. Wszystko razem wyrabiamy aż ciasto przestanie się lepić do brzegów. W tedy przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie gdy ciasto podwoi

ciastkarnia na kruchym spodzie

Proponowane wyszukiwania