Składniki: duża garść umytej i osuszonej roszponki 2-3 ugotowane jajka pół pęczka rzodkiewek 2/3 szklanki ugotowanego bobu, pozbawionego łupin Sos: mały kubek jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy sól i pieprz Składniki sosu wymieszać i schłodzić. Jajka obrać, pokroić w ćwiartki. Umyte rzodkiewki pokroić w plastry. Ułożyć wraz z bobem na sałacie, polać sosem
Czerwień i błękitBardzo lubię wędzoną makrelę, dlatego też często gości na moim stole, czasami w tej najprostszej i tradycyjnej formie (czyt. chleb-makrela-kapka majonezu-suszona cebulka), jednak zdecydowanie wolę poświęcić te 5 minut więcej i przyrządzić z niej pastę. W zależności od chęci i zasobów lodówki takową pastę z makreli można modyfikować o dowolne i ulubione dodatki, ja jednak dzisiaj proponuję
Kraina Miodem Płynącaopakowanie mixu sałat 500 g pieczarek 125 g sera feta 2 pomidory mały słoik zielonych oliwek 100 g orzechów włoskich 3 łyżki oliwy sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego łyżka majonezu łyżka pikantnego keczupu łyżeczka soku z cytryny ew sól, pieprz do smaku Składniki sosu wymieszać, spróbować i ew. doprawić do smaku. Odstawić do lodówki na czas przygotowania sałatki. Pieczarki obrać
6niebodrobiu Przygotowanie: Warzywa oraz kurczaka kroimy w dość drobną kostkę. Kurczaka oprószamy lekko solą oraz przyprawą ziołową (może być do grilla - nadaje mięsu fajny smak). Mieszamy z łyżeczką majonezu pokrojone w paski. Warto skropić je lekko cytryną by pozostały jasne. Odstawiamy na godzinkę do zamarynowania. Mięso będzie soczyste. Warzywa kolejno podsmażamy na oliwie. Najpierw cebulę - z dodatkiem szczypty soli
Kuchnia po mojemuSkładniki: 2 tortille 4 jajka 1 łyżka chrzanu Proeco 1 łyżka majonezu sól i pieprz 100 g łososia wędzonego w plasterkach kilka liści sałaty Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo i zetrzeć … Czytaj dalej Tortille z pastą jajeczną
czarrna od kuchnipiekarniku. Gotowe ziemniaczki smakują najlepiej posypane gruboziarnistą solą morską i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Najczęściej podaję je do pieczonych lub smażonych mięs. Dobrze komponują się także z majonezem i ulubioną sałatką. Pasują niemal do wszystkiego. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 1,5 kg ziemniaków 125 ml oliwy lub dobrego oleju roślinnego listki z 4 gałązek rozmarynu 4 ząbki czosnku
cool and mintyLubicie zabierać ze sobą sałatkę do pracy? Taka sałatka ze świeżych warzyw, makaronu i szynki to idealne drugie śniadanie. Żeby ograniczyć kalorie zamiast majonezu dodałam serek wiejski, który idealnie pasuje do tej sałatki. Składniki: 200g szynki z indyka 200g drobnego makaronu 2 pomidory 1 ogórek szklarniowy długi 100g serka wiejskiego pół pęczka szczypiorku Sposób przygotowania: Makaron ugotować według
Cukiernia PychotkiAmbasador Chile w Polsce Pan Alfredo Garcia Castelblanco W jego trakcie chilijski szef kuchni Alejo Torreblanca przygotował, korzystając oczywiście z chilijskich produktów, drobne szybkie przekąski, między innymi: - abalone z majonezem (chilijskim oczywiście) – abalone czyli suchotki, uchowce - ślimaki morskie. Bytują przytwierdzone do skalistego podłoża nogą i właśnie ta noga jest cenionym przysmakiem. Jest to bardzo ceniona i niestety bardzo droga
królestwo garówketchup/majonez/musztarda Ketchup tylko z wysoką zawartością pomidorów i bez sztucznych dodatków i cukru dodajemy niemal do wszystkiego, zawiera sporo likopenu i jest idealnym dodatkiem do kanapek, zapiekanek czy pizzy, majonez stanowi bazę sosów jogurtowych, których jemy bardzo dużo, musztarda to składnik wielu marynat i dressingów jogurt naturalny/grecki Używam go zamiast śmietany, której mój organizm nie trawi, do sosów, do zabielania
Cooking Monsterprzesmażyć, gdy mięso będzie ścięte, przykryć i dusić minutę, wystudzić. Ananasa pokroić w kostkę. W misce wymieszać wszystkie składniki wraz z pozostałą łyżeczką carry. Schłodzić w lodówce. Sałatkę z majonezem wymieszać tuż przed podaniem bo makaron lubi go wchłonąć
Delicious Titbitsłyżki pokrojonej w drobną kostkę czerwonej cebuli 4-5 kromek chleba 4-5 plastrów sera cheddar/ementaler/gouda 8-10 cienkich plasterków pomidora DIP MAJONEZOWO-CZOSNKOWY 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu lub cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub zmiażdżony i drobno posiekany 1/4 łyżeczki suszonego oregano sól morska
cool and mintytarce lub rozdrobnionego (mozzarella, cheddar, gouda, gruyere) sos pomidorowy do podania np. połowa ilości sosu z TEGO PRZEPISU dip jogurtowo-czosnkowy (3 łyżki jogurtu mieszamy z 1 łyżką majonezu, dodajemy starty na tarce ząbek czosnku i szczyptę soli, mieszamy) 2-3 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku / do posypania WYKONANIE Przygotowujemy CIASTO NA PIZZĘ , odstawiamy
cool and mintyłyżki oliwy sól morska, pieprz DRESSING 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy 1 łyżka musztardy francuskiej (ziarnistej) / np. TAKIEJ 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18% lub majonezu sól morska WYKONANIE DRESSING : W miseczce mieszamy miód z musztardą ziarnistą i szczyptą soli. Dodajemy oliwę i jogurt naturalny. Mieszamy do połączenia składników. SAŁATKA : Poszatkowaną sałatę lodową i pokrojoną szalotkę wkładamy
cool and mintyoczywiście, aby były to ziemniaki młode. SKŁADNIKI / 2 porcje ¹⧸₂ małego brokuła 2 jajka 2 ziemniaki 2 łyżki płatków migdałowych 100 g cienko pokrojonego boczku oliwa SOS 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżeczka musztardy ziarnistej/ polecam taką 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska pieprz 1-2 łyżki oliwy/ opcjonalnie WYKONANIE
cool and minty