Tymiankowe placki cukiniowe z surówką z kalarepki 356łyżeczką jogurtu i kawałkiem gałązki tymianku w towarzystwie np. nasion granatu. Smacznego! Składniki na surówkę z kalarepki: - 700-800g kapusty - 500g kalarepy - 200g marchewki - 2 łyżki majonezu (np. wegańskiego) - 2 łyżki jogurtu naturalnego (np. sojowego) - 3/4 łyżeczki ksylitolu - sok z połowy cytryny - sól, pieprz Kalarepę i marchew obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach., a kapustę siekamy
Be Fit Be Strong
Gdzie zmierza mięso? 160projektem wspiera właśnie między innymi Bill Gates. Starają się oni stworzyć np. cieknącego krwią burgera bez grama mięsa. Do tej pory udało im się wynaleźć roślinnego kurczaka i wegański majonez – produkty, które nie dość, że idealnie imitują wygląd, teksturę i smak, ale są podobno jeszcze lepsze w smaku. Wszystko po to, żeby przekonać zatwardziałych mięsożerców, że mają realny wybór
Moja smaczna kuchnia
60 przepisów śniadaniowych dla studenta 1215woreczków i zamroźcie. Nie trzeba zawsze kupować świeżego pieczywa, na grzanki najlepsze jest bowiem pieczywo czerstwe. Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bruschetta z cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską
Moja smaczna kuchnia
,,Duet warkoczy rybnych” 158halibuta • przyprawa do ryb • 2 ząbki czosnku • 2 plasterki cytryny • sól, pieprz, świeże zioła np. rozmaryn i tymianek • 6 łyżek oliwy Sos chrzanowy: • 2 łyżki śmietany 18% • 2 łyżki majonezu • 2 łyżeczki chrzanu śmietankowego • 1 łyżeczka soku z cytryny • pieprz świeżo mielony Sposób wykonania: Ryby myjemy i osuszamy a następnie przecinamy wzdłuż na około 20-centymetrowe paski, o szerokości około
Podróż w kulinaria
,,Jajeczne koguciki” 246plasterki z których wycinamy kogutkowe grzebienie i dziubki. Do przygotowanych jajek wkładamy grzebienie i dziubki a z ziarenek robimy oczy. Gotowe koguciki układamy na talerzu wyłożonym sałatą i majonezem
Podróż w kulinaria
,,Mini kebaby’’ 519paski, ogórki kroimy w plastry. Tortillę podgrzewamy na patelni. Nakładamy wszystkie składniki zawijamy i przecinamy w pół. Najlepiej podawać ciepłe! Sos czosnkowy: 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku sól pieprz Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku
Podróż w kulinaria
"Wrapy" po domowemu. Jak zrobić placki tortilla. 209tortilli ze zdjęć użyłam stripsy z kurczaka , sałatę lodową, paprykę czerwoną, pomidor, ogórek i sos czosnkowo- paprykowy. Sos czosnkowo- paprykowy: 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu ząbek czosnku (zmiażdżony) 1/2 łyżeczki mielonej papryki szczypta soli Składniki sosu wystarczy dobrze wymieszać. Placki posmarować sosem, nałożyć dodatki, mięso, zwinąć i zajadać. Smacznego
Maślane ciasteczko
Sałatka Szuba na pumperniklu 199Podana w ten sposób Szuba jest ozdobą stołu, a użycie jogurtu zamiast tradycyjnego majonezu powoduje, że jest ona „lżejsza” kalorycznie. Składniki: 6 płatów śledzi matiasów, 2 średniej wielkości buraczki, 2 cebule, 4 ziemniaki, 2 marchewki, 5 jaj, opakowanie chleba pumpernikiel (250g), jogurt naturalny, sól, pieprz Dodatkowo: Szklanki i folia aluminiowa Sposób przygotowania: Matiasy namoczyć w wodzie
Nie tylko w kuchni
Niespodzianka od WSP Społem Kielce 177ślicznie dziękuję. Testowałam już produkty tej firmy, które z czystym sumieniem mogę polecić. Możecie też zajrzeć na ich stronkę i dowiedzieć się o nich więcej , majonez kielecki oraz https://www.facebook.com/majonezkielecki?fref=ts . Jakie nowe produkty wprowadza firma, nie wiem ??? ale mam nadzieję że wkrótce wszyscy się dowiemy, ja stawiam na sosy warzywne. (function
Kuchnia Danusi
Kebab w chlebku pita 248kurczaka papryka ostra mielona 4-5 łyżek oleju ryżowego 1 czerwona papryka 1 cebula biała 1 cebulka czerwona groszek konserwowy marchew konserwowa sałata lodowa Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę Wykonanie: Z drożdży ciepłej wody, cukru i odrobiny mąki robię zaczyn, odstawiam by zaczął pracować, następnie dodaję olej
Bea(u)ty kitchen
Burgery z kaszy i botwinki 255minut. Obróć je. Piecz kolejne 5-10 minut. Burgery podałam z bułkami posmarowanymi pesto z rzodkiewki, awokado,sałatą,pomidorami malinowymi, rzodkiewką, ogórkiem małosolnym lub zielonym. Jako sosu użyłam majonezu. Posypałam płatkami chili i pieprzem cytrynowym. Zapakowałam w torebki śniadaniowe i nakarmiłam chłopaka oraz przyjaciółkę.(oboje nadal żyją - sukces!) SMACZNEGO! przepis zaczerpnięty z jadłonomia
Fiolka w kuchni
Pasta z makreli i jaj 246Składniki: 2 jaja ugotowane na twardo pół wędzonej makreli 1ogórek małosolny/kiszony pół małej cebulki łyżeczka musztardy 1łyżka jogurtu naturalnego lub majonezu biały pieprz szczypior kolendra Wykonanie: 1. Oddziel mięso ryby od ości i skóry. Dokładnie sprawdź czy nie zostały ości. 2. Jaja ugotuj,obierz i posiekaj w kosteczkę. 3. Cebulę obierz i posiekaj. Ogórka posiekaj. 4. Do michy wrzuć
Fiolka w kuchni
Kanapkowa vendetta 259Kanapki z chleba amarantusowego, serkiem typu almette śmietankowym/serkiem kermowym tip, brokułem na chwilę sparzonym w bulionie warzywnym Kanapki z chleba ze śliwką z masłem, sałatą lodową, wędliną drobiową,majonezem light, ogórkiem zielonym,pomidorem, porem, kiełkami+sól,pieprz,przyprawa fit up + zajedzone michą zupy ogórkowej zabielanej jogurtem naturalnym Bułka fitness/bułka z dynią/pszenna bułka grubo posmarowana masłem i miodem
Fiolka w kuchni
Pizza z serowymi brzegami 205oliwek 1 parówka SOS CZOSNKOWY: 1 opakowanie jogurtu greckiego lekkiego 2 malutkie ząbki czosnku (jeśli jest polski to uwaga na ostrość) 1/3 pęczka koperku sól, pieprz 1 łyżka majonezu (ewentualnie, ja nie daję) Przygotowanie: CIASTO: Drożdże rozpuścić w wodzie, dosypać sól i cukier. Wsypać mąkę, wlać olej i wyrobić (ja robię to robotem z końcówką do ciasta drożdżowego
Cakes By Kejt