już w 10 minut i, co najważniejsze, najeść się do syta. Zalety takiego rozwiązania? Satysfakcja, że dbamy o racjonalne odżywianie, nie kupujemy po drodze niezdrowej i drogiej kanapki z majonezem i dobry humor do wieczora. – Smaczny posiłek dobrze nastraja od samego rana i zapewnia dużą dawkę sił witalnych na pierwszą część dnia. A to pozwala skuteczniej zmierzyć się z wyzwaniami
Tradycyjna Kuchniajest przepyszna! Składniki: 0,5 piersi z kurczaka 1 kulka mozzarelli pół sałaty lodowej 1 ogórek 2 pomidory sos z jogurtu naturalnego: jogurt naturalny duży ( 400 g) majonez 1 łyżka koperek czosnek (ja dałam granulowany) vegeta pieprz bułka tarta jajko olej (ja używam olej kokosowy) sól, pieprz, przyprawa do gyrosa, papryka słodka Na początek robię
Kuchnia Vikiszkl płatków owsianych duża łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej sałatka: 100 g wędzonego boczku pęczek szczypiorku 2 duże zielone ogórki omlet cebula sos: 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu łyżka marynaty z cebuli sól, pieprz Cebulę pokroić w kosteczkę. Składniki marynaty zagotować, wrzącą marynatą zalać cebulę, przykryć, odstawić na minimum 24 godziny. Następnie cebulę odcedzić. Boczek pokroić w kosteczkę, wytopić
6niebowięc zrobiłam bardzo szybką sałatkę. Dorzuciłam jeszcze kiszonego ogórka i marynowane pieczareczki , które otrzymałam od Dagomy. Gotową sałatkę skropiłam tylko olejem ale równie dobrze można zrobić ją z dodatkiem majonezu. składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 2 puszki tuńczyka kawałki w oleju 1 mały słoik marynowanych pieczarek 2 duże kiszone ogórki 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Monia miesza i gotujejajek, które, nie ma siły, po prostu lekko rozpadną się przy mieszaniu, tworzą miksturę, która smakowicie oblepi liście szpinaki i połączy wszystko w całość. Nie potrzeba już innych sosów, majonezów- jeśli wyjdzie zbyt sucha, dolejcie jeszcze trochę oliwy. Smacznego
Pichceniomaniapomidory 3-4 ogórki małosolne (ewentualnie surowe lub kiszone) 3/4 opakowania serka feta 1/2 puszki kukurydzy (można pominąć) 3/4 szklanki nasion słonecznika sos jogurtowo czosnkowy 2 łyżki majonezu 3/4 szklanki gęstego jogurtu 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz Brokuł podzielić na małe różyczki i ugotować w osolonej wodzie, schłodzić i ułożyć na półmisku na to pokroić
Jadło i czytadłociekawy obiad SKŁADNIKI opakowanie makaronu muszle, ½ pora, 25 dag pieczarek, 25 dag mięsa mielonego, sól, pieprz, czosnek, 2 łyżki koncentratu Sos: ½ szkl. śmietany, 2 łyżki majonezu, ser żółty, przyprawy: sól, pieprz, bazylia WYKONANIE Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Pora kroimy w plastry, pieczarki na małe części. Podsmażamy mięso, następnie dodajemy pora i pieczarki, dusimy
słodki bratekdowolnego ugotowanego makaronu ( świetnie sprwdzi się niewykorzystany makaron z obiadu ) - 2 średnie pomidory - 1 puszka tuńczyka w sosie własnym - 3 łyżki siekanego szczypioru, pora bądź cebulki dymki - 2 łyżki majonezu, sól, pieprz do smaku Z pomidorów należy usunąć pestki, ich obecność sprawi, że sałatka podejdzie wodą. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka odsączyć, wymieszać z pomidorami i pozostałymi składnikami. Odstawić
kawawszklanceszerokie pasy. Przełożyć do plastikowego pojemnika, dodać tymianek, sól, pieprz, słodką paprykę, olej. Dokładnie wetrzeć marynatę. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Składniki na sos: -2 łyżki majonezu - 1 łyżeczka musztardy stołowej - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1 łyżeczka oliwy - ząbek czosnku - pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki razem wymieszać. Składniki na grzanki: - chleb tostowy -oliwa
Coś z niczegonigdy dość. Dziś szybka i praktyczna pasta z makreli. Polecam :) Pasta z wędzonej makreli Składniki: 1 wędzona makrela 2 ogórki konserwowe/kiszone 1 mała cebula koprek/natka pietruszki 1 łyzka majonezu 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Sposób wykonania: Makrele dokładnie oczyszczamy ze skóry i ości. Przekładamy do blendera. Dodajemy cebule i ogórki pokrojone w kostkę oraz pozostałe składniki
Smaki NataliiNapewno tak! Smacznego! Sałatka makaronowa z sosem koperkowym Składniki: około 250 g makaronu świderki 3-4 ogórki kiszone jedna czerwona papryka kilka plasterków szynki/lub kiełbasa Sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 3-4 łyżki bardzo drobno posiekanego koperku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz Sposób wykonania: Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Ogórki, paprykę, szynke
Smaki Nataliikażdy będzie zadowolony. Zaczynamy od przygotowania sałatki , kapustę, pokrojone pomidorki, pokrojone ogórki, posiekany szczypiorek i natkę pietruszki, rzodkiewki pokrojone w plasterki wymieszać. Przygotować sos – taką samą ilość majonezu jak i ketchupu wymieszać razem w miseczce. Polać warzywa oliwką z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Odstawić. Do gorącej wody dodać parówki i podgrzewać, aż będą ciepłe. W tym samym czasie
Kuchnia PokoleńŁyżka ziaren pieprzu Łyżka jagód jałowca ½ łyżki nasion kopru włoskiego Pęczek kopru Sos ½ łyżki miodu 100 ml oliwy ½ łyżeczki octu winnego 150 ml musztardy Opcjonalnie żółtko jajka lub łyżeczka majonezu Rybę oczyszczamy, dzielimy tak aby powstał równy płat i usuwamy ości ( możemy do tego użyć pęsety ). Skórę pozostawiamy. Przed natarciem ryby można wstawić ją na ½ godziny do zamrażalnika lub natrzeć
Markowy smakjeszcze dość krótko, ale zakochałam się w nim bez pamięci. Bardzo ułatwia pracę w kuchni, pomaga w najprostszych i najtrudniejszych czynnościach – ubija pianę i śmietanę, robi masło, dżemy, ketchup, majonez, wyrabia ciasto, gotuje zupy, robi sałatki i wiele, wiele innych rzeczy. Na pewno napiszę jeszcze o tym urządzeniu nie raz. A tymczasem na blogu pojawia się nowa kategoria przepisów
W mojej kuchni