majonez - 14247 przepisów (strona:263/950)

Jajka a’la sushi – czyli przepis na jajka wielkanocne, które totalnie zaskoczą Twoich gości 298

fanów sushi? No właśnie Moja rodzina je uwielbia i to mnie zainspirowało. Kiedy wpadłam na pomysł połączenia łososia i jajka, nie chciałam iść na łatwiznę i dodać po prostu majonez, i wiecie, podać jajka z majonezem i łososiem ;p Banał nie? choć oczywiście przepyszny ;p Chciałam stworzyć lekką, zdrową przystawkę, która będzie zaskakiwać smakiem i formą. I takie właśnie

Eat me! Fit me!
Sałatka z kurczakiem 899

misce, mieszamy na talerzu. Wersja wymieszana klasyczna, gdy wszystko wymieszamy w misce i przełożymy do serwowania. Skład: makaron- op.500 g ugotowany i schłodzony, 2 piersi z upieczonego kurczaka-porwane, majonez 6-8 łyżek, puszka fasoli-opłukana, cebula, ser żółty pokrojony w paski 200 g, korniszony kilka sztuk, coś zielonego tj. szczypiorek lub szpinak, sól, pieprz... opcjonalnie trochę chili. Przygotowane produkty(...)wrzucamy do miski, dodajemy trochę majonezu, sól, pieprz... Dokładnie mieszamy i przekładamy do miski, potem schładzamy 1 h w lodówce i serwujemy. Jak widać na fotce poniżej z podanej  ilości produktów można uzyskać 3 miski sałatki. Ja przygotowałem w dwóch wersjach i powiem, że smakowały tak samo i zniknęły tak szybko jak się pojawiły :) w naszej 10 osobowej rodzinie

chleba naszego
Sałatka z selera naciowego i żurawiny 200

żurawiny  i aromatycznego kurczaka to jest poezja :) Składniki: -1 pęczek selera naciowego -150g żurawiny suszonej -podwójny filet z kurczaka -1 puszka kukurydzy -1 opakowanie makaronu ryżowego (250g) -majonez (lub jogurt grecki) -gyros, sól, pieprz -olej do smażenia Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Filet z kurczaka po dokładnym opłukaniu kroimy(...)patelni, następnie odcedzamy z nadmiaru tłuszczu i dodajemy do makaronu. Seler naciowy po opłukaniu kroimy w paski o szerokości ok. 0,5 cm. Wszystkie składniki łączymy i mieszamy z majonezem lub jogurtem. Doprawiamy do smaku. Smacznego

KasiekGotuje
Burgery z szarpaną wieprzowiną i purpurowym coleslawem 188

łyżki octu jabłkowego; 3 łyżki sosu Worcestershire; 2 łyżki przyprawy Cajun (przepis poniżej). PURPUROWY COLESLAW: 1 mała główka czerwonej kapusty; 2 duże marchewki; 1/2 średniej czerwonej cebuli; 3/4 szklanki majonezu; 3 łyżki octu jabłkowego; 2 łyżki białego cukru; Sól; Pieprz. DOMOWA PRZYPRAWA CAJUN: 2 łyżki czosnku granulowanego; 2 łyżki słodkiej czerwonej papryki; 2 łyżki czarnego pieprzu; 2 łyżki soli(...)Dokładnie wymieszać. PURPUROWY COLESLAW: Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Cebulę obrać, drobno posiekać. Dodać do kapusty. Marchewki obrać, drobno pokroić. Dodać do kapusty z cebulą. Wymieszać. Do miseczki przełożyć majonez (3/4 szklanki). Dodać ocet jabłkowy (3 łyżki), biały cukier (2 łyżki) i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Do miski z warzywami wlać sos i dokładnie wymieszać. Surówkę przykryć

Gospodyni Miejska
Wielkanocne jajka w szynce 8781

Przepyszna i prosta w wykonaniu przekąska na stół Wielkanocny. Składniki: Jajka na twardo 4 szt. Majonez 4 łyżki Ogórek kiszony 2 szt. Szynka konserwowa 4 plasterki Chrzan tarty(może być ze słoiczka) 2 łyżki Natka pietruszki 1 pęczek Jogurt naturalny 1 mały kubek Serek śmietankowy 1 kubek Sól i pieprz do smaku Wykonanie: Jaka i ogórki pokroić w drobną kostkę(...)dodać serek śmietankowy, posiekana natkę pietruszki, przyprawić do smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Powstałą pastę wykładać na plasterki szynki i zwinąć w roladkę. Jogurt połączyć z chrzanem, majonezem , posiekaną natką pietruszki, polać roladki powstałym sosem i udekorować natka pietruszki. Podawać na śniadanie wielkanocne

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z kapustą pekińska 136

mojego menu. Mam nadzieję, że i u Was też tak będzie:) Składniki: 1 kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy 1 cebula 30 dag szynki 1 pęczek koperku pieprz sól majonez Przygotowanie: 1. Kapustę pekińską, cebulę i szynkę pokroić w drobną kostkę. 2. Dodać kukurydzę oraz drobno pokrojony koperek. 3. Dodać majonez oraz sól i pieprz do smaku:) Gotowe:) Przed podaniem najlepiej

la cuchara
Sałatka makaronowa z szynką 143

goście. Zrobiona po prostu ze składników, które miałam w domu. Smakuje całkiem dobrze:) Składniki: 1 opakowanie makaronu ( ja wybrałam kolanka) 30 dag szynki 6 ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy majonez ( ok. 4 łyżek lub wg uznania) ketchup ( 2 łyżki) sól pieprz Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. 2. Do miski wrzucamy makaron, pokrojoną w kostkę szynkę(...)pokrojone również w drobną kostkę ogórki. Dodajemy kukurydze. Mieszamy. 3. Do sałatki dodajemy majonez, ketchup, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę przed podaniem najlepiej przechować parę godzin w lodówce. Hasta Luego

la cuchara
Sałatka z porem, kukurydzą i makaronem 424

przygotowuję na każdą imprezę. Nie może jej zabraknąć na moim stole. SKŁADNIKI: 1 por, ½ puszki kukurydzy konserwowej, ½ słoika selera konserwowego, 100g makaronu w kształcie ryżu, 3 jajka, 4 łyżki Majonezu Kieleckiego lekkiego , sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Pora kroję w półplasterki. Wrzucam do osolonego wrzątku i parzę 5 minut pod przykryciem. Następnie odcedzam na sitku i studzę. Kukurydzę oraz selera odsączam(...)zalewy. Jajka gotuję na twardo. Obieram i kroję w małą kostkę. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Odcedzam. 2. Do salaterki przekładam pora, kukurydzę, seler, jajka oraz makaron. Dodaję majonez. Mieszam. Sałatkę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Gotową sałatkę wykładam na talerz

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makaronowa sałatka z papryką i szynką konserwową 160

się na imprezowym stole oraz w postaci drugiego śniadania w pracy. Składniki: 300g makaronu kolanka 300g papryki konserwowej 450g szynki konserwowej 1 puszka kukurydzy 2 pęczki szczypiorku 4 łyżki majonezu sól pieprz Wykonanie: 1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. 2. Paprykę pokroić w większą kostkę, a kukurydzę odsączyć z zalewy. 3. Szynkę konserwową pokroić w plasterki(...)następnie w prostokątne paski. 4. Szczypiorek drobno posiekać. 5. Wymieszać makaron, paprykę, szynkę, kukurydzę, szczypiorek, dodać majonez, doprawić solą, pieprzem, całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki

Szalona Kuchnia Eweliny
Serowa rolada z zielonym farszem 188

Drobiowo - serowa rolada z zieloną niespodzianką z groszku i pachnącej bazylii to nie tylko świetna imprezowa przekąska, ale również pełnowartościowe danie obiadowe. Składniki: Ciasto serowe: 4 jajka 4 łyżki majonezu 250g sera żółtego gouda 250g sera żółtego edamskiego sól pieprz Farsz: 650g fileta z kurczaka 100g startego, żółtego sera 250g mrożonego, zielonego groszku 50g liści świeżej bazylii 80g orzeszków ziemnych(...)niesolonych 30g parmezanu 60ml oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól pieprz Wykonanie: 1. Ciasto: Żółty ser zetrzeć na tarce, dodać jajka, majonez a następnie całość wymieszać mikserem. Przygotowaną masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (30 x 40 cm) i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie oderwać delikatnie papier od ciasta, tak żeby

Szalona Kuchnia Eweliny
Pasta jajeczna z wędzoną makrelą 176

wędzoną makrelą. Składniki:   1 wędzona makrela (250 g) 4 jajka ugotowane na twardo 1 ogórek kiszony 4 łyżki posiekanego szczypioru 100g serka topionego 2 łyżki majonezu sól, pieprz     Makrele obierz ze skóry i ości, mięso przełóż do miski. Dodaj jajka starte na tarce, ogórek kiszony pokrojony w drobną kostkę, szczypiorek, serek(...)topiony i majonez. Dopraw solą i pieprzem do smaku, całość ugnieć widelcem ale niezbyt drobno, pasta powinna mieć wyczuwalne kawałki makreli. SMACZNEGO! Artykuł Pasta jajeczna z wędzoną makrelą pochodzi z serwisu Jakub Kuroń

kuron.com.pl
Makaronowa sałatka z papryką i szynką konserwową 907

się na imprezowym stole oraz w postaci drugiego śniadania w pracy. Składniki: 300g makaronu kolanka 300g papryki konserwowej 450g szynki konserwowej 1 puszka kukurydzy 2 pęczki szczypiorku 4 łyżki majonezu sól pieprz Wykonanie: 1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. 2. Paprykę pokroić w większą kostkę, a kukurydzę odsączyć z zalewy. 3. Szynkę konserwową pokroić w plasterki(...)następnie w prostokątne paski. 4. Szczypiorek drobno posiekać. 5. Wymieszać makaron, paprykę, szynkę, kukurydzę, szczypiorek, dodać majonez, doprawić solą, pieprzem, całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki

Szalona Kuchnia Eweliny
Serowa rolada z zielonym farszem 565

Drobiowo - serowa rolada z zieloną niespodzianką z groszku i pachnącej bazylii to nie tylko świetna imprezowa przekąska, ale również pełnowartościowe danie obiadowe. Składniki: Ciasto serowe: 4 jajka 4 łyżki majonezu 250g sera żółtego gouda 250g sera żółtego edamskiego sól pieprz Farsz: 650g fileta z kurczaka 100g startego, żółtego sera 250g mrożonego, zielonego groszku 50g liści świeżej bazylii 80g orzeszków ziemnych(...)niesolonych 30g parmezanu 60ml oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól pieprz Wykonanie: 1. Ciasto: Żółty ser zetrzeć na tarce, dodać jajka, majonez a następnie całość wymieszać mikserem. Przygotowaną masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (30 x 40 cm) i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie oderwać delikatnie papier od ciasta, tak żeby

Szalona Kuchnia Eweliny
SAŁATKA WESELNA Z SELEREM I KURCZAKIEM 167

każdej imprezie. PRZEPIS seler naciowy 800 g.  żurawina suszona lub rodzynki około 50 g. filety z kurczaka 2 szt. cebula 3 plastry przyprawa do kurczaka 2 płaskie łyżki majonez około 3 łyżki jogurt grecki lub naturalny 2 łyżki pieprz do smaku olej do smażenia Seler naciowy myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce z płaskim ostrzem do tarcia ogórków. Kurczaka(...)kostkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, mieszamy i smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Dodajemy do selera. Następnie żurawinę lub rodzynki i cebulę siekamy na mniejsze części. Dodajemy do selera. Majonez mieszamy z jogurtem. Dodajemy do sałatki i dokładnie wszystko mieszamy. Sałatkę przechowywać w lodówce

Kuchnia Paulettes
Surówka ze świeżej pietruszki, ananasa i chrupiących migdałów 119

płatków migdałów idealnie sprawdzi się jako dodatek do dania obiadowego. Składniki: 350g obranej pietruszki 1 puszka ananasa w kawałkach 70g płatków migdałowych 1 pęczek natki z pietruszki 5 łyżek majonezu 5 łyżek soku z ananasa sól pieprz Wykonanie: 1. Obraną pietruszkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. 2. Kawałki ananasa odsączyć z zalewy. 3.Płatki migdałów uprażyć na suchej, rozgrzanej(...)patelni. 4. Natkę z pietruszki drobno posiekać. 5. Wymieszać ze sobą pietruszkę, ananasa, natkę z pietruszki, dodać majonez, sok z ananasa, doprawić solą, pieprzem, całość dokładnie wymieszać i na końcu dodać płatki migdałów i wszystko delikatnie wymieszać

Szalona Kuchnia Eweliny

Proponowane wyszukiwania