Składniki: pół kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 marchew por pęczek szczypiorku sól, pieprz 1-2 łyżki majonezu sok z cytryny Kapustę pekińską poszatkować, marchew obrać i zetrzeć na tarce. Por i szczypiorek drobno pokroić. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa wymieszać, skropić sokiem z cytryny, przyprawić i wymieszać z majonezem. Życzę Smacznego
talerz przyjemnościProste, kilkuskładnikowe wypełnienie świetnie pasuje do przystawki na zimno, nie tylko na świątecznym stole. Składniki (5 porcji) -5 jaj -100 g łososia wędzonego -kilka gałązek szczypioru -1 czubata łyżka majonezu -sól, pieprz Przygotowanie Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Przekroić na połówki. Delikatnie wyjąć żółtka i przełożyć do miseczki. Łososia i szczypior drobno pokroić i wymieszać z żółtkami. Dodać(...)majonez, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Farszem wypełnić połówki jaj. Podawać na zimno. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 151,8 kcal Tłuszcz: 11,3g Białko: 12g Węglowodany: 0,6g Smacznego
Zielona Kuchniaabsolutna klasyka bez której nie wyobrażam sobie świątecznego śniadania. Składniki: 10 jajek ugotowanych na twardo 10 dużych pieczarek, obranych i pokrojonych w mniejsze części mała cebulka drobno posiekana łyżka majonezu łyżka posiekanego szczypiorku pieprz, sól masło do dekoracji: koperek, kawałki rzodkiewki Przygotowanie: Pokrojoną cebulkę szklimy na maśle, następnie dodajemy do niej pieczarki i dusimy ja aż będą lekko podsmażone. Gotowe(...)studzimy i przekładamy do misy blendera. Jajka obieramy i przekrawamy na pół. Białka odkładamy na półmisek, a żółtka dodajemy do pieczarek wraz z majonezem, szczypiorkiem i przyprawami. Farsz miksujemy tak aby pieczarki sie porozpadały jednak nie na tyle by powstał na mus. Połówki jajek nadziewamy powstałym farszem. Dekorujemy posiekanym koperkiem i kawałkami rzodkiewki. Smacznego
Życie ze smakiemjajek 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 150 g korzenia pora 1 łyżka masła Garść posiekanego szczypiorku 1 czubata łyżeczka musztardy 1 czubata łyżeczka jogurtu naturalnego 1 czubata łyżka majonezu Kilka rzodkiewek Sól Pieprz czarny mielony Wykonanie: Jajka ugotować na twardo (ok. 10 min.) w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i obrać ze skorupek. Przekroić na połowę i wyjąć żółtka. Wrzucić(...)półtalarki. Podsmażyć na maśle tak, aby się nie zrumienił (ok.3-5 min.). Żółtka, tuńczyka, podsmażony por, szczypiorek i 3 rzodkiewki pokrojone w drobną kostkę wymieszać z solą i pieprzem. Dodać majonez, jogurt i musztardę i ponownie wymieszać. Ja dałam dużą puszkę tuńczyka (180 g) i farszu zostało mi na kanapki, ale możecie dać mniejszą puszkę. Tylko pamiętajcie, że pasta na kanapki
Przepisy Babciprzepisy . Do wszystkich sosów wykorzystałam oliwę Nettare d'Oliva Monini o łagodnym smaku, który subtelnie łączy się z pozostałymi składnikami przeróżnych dressingów. Można ją również wykorzystać jako bazę domowego majonezu. Oliwa ta jest do kupienia w Biedronce. Jak zrobić dobry sos sałatkowy? Rady, dzięki którym dressing zawsze się uda! Pamiętajcie, że obecność jakiejś formy tłuszczu, np. dobrej jakości oliwy, jest(...)składników . Sól nie rozpuści się w oliwie, dlatego najpierw mieszamy ją z octem, musztardą, czosnkiem czy innymi przyprawami, a dopiero na końcu, ciągle mieszając, stopniowo dolewamy oliwę. Musztarda, majonez oraz żółtko jajka nie tylko dodają smaku dressingowi, ale także stanowią emulgator, czyli stabilizują dressing, który nie rozwarstwi się na olej i wodę. Ocet możecie zastąpić w sosie sokiem
Chilli Czosnek i Oliwapieczarek 5 pomidorów pół główki sałaty lodowej (lub pół główki małej kapusty pekińskiej) 1 puszka kukurydzy konserwowej puszka czerwonej fasoli 120 g żółtego sera 3 czubate łyżki majonezu 1 jogurt typu greckiego (ok. 400g) 2 czubate łyżeczki ziół ulubionych,np.prowansalskich ok. 60-80g chipsów tortilla/nachosów (Ja dałam pikantne paprykowe i takie polecam) 1 duży ząbek czosnku(...)pomidorowym,wystudzić. Pieczarki pokroić w plasterki i również podsmażyć z odrobiną soli,wystudzić. Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy. Pomidory i sałatę pokroić w większą kostkę.Jogurt zmieszać z majonezem i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku 2 łyżeczkami ziół prowansalskich i solą i pieprzem.Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach,cebulę pokroić w cieniutkie
Swojskie jedzonkolepiej smakuje. Idealna na każdą okazję. Składniki: 200g kaszy kuskus 400g szynki konserwowej 4 zielone ogórki 2 czerwone papryki 2 pęczki świeżego koperku 1 puszka konserwowej kukurydzy 6 łyżek majonezu sól pieprz Wykonanie: 1. Kaszę przygotować według instrukcji na opakowaniu, szynkę pokroić w kostkę, koperek posiekać, odsączyć z zalewy kukurydzę, paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. Ogórki obrać(...)wydrążyć ze środka miąższ a pozostałe części pokroić w kostkę (pozostawienie miąższu spowoduje, że ogórek puści sok). 2. Składniki sałatki przełożyć do miski, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem, wszystko dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki
Szalona Kuchnia Ewelinynaprawdę pyszna! Składniki: 1 słoik selera konserwowego 1 wędzona noga z kurczaka (lub filet) 4 jajka pół szklanki kukurydzy konserwowej 1 czerwona papryka pół pęczka szczypiorku sos: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku sól, pieprz *** Jajka gotujemy na twardo. Seler i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Szczypiorek siekamy. Mięso z kurczaka, paprykę oraz ugotowane(...)jajka kroimy w kosteczkę *** *** W miseczce mieszamy składniki sosu: majonez, jogurt i przeciśnięty czosnek. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem *** *** Wszystkie składniki sałatki mieszamy dokładnie z sosem *** *** Całość doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ
Blog z Apetytemłyżeczka cukru, łyżka oleju, łyżeczka octu.Kapustę i marchewkę ucieramy na grubych oczkach tarki, potem przyprawiamy, mieszamy dokładnie i serwujemy po schłodzeniu. Opcjonalnie możemy dodać czubatą łyżkę domowego majonezu ... majonez-domowy-w-10-s Serwujemy na różne sposoby : nie wymieszane i wówczas przyprawiamy sobie na talerzu, natomiast wymieszane możemy po porcjować i serwować w gotowych
chleba naszegoSkładniki: 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 burak 1 jabłko sok z 1 cytryny 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania: Umytego, nieobranego buraka owijamy w aluminiową folię i pieczemy w 180 °C przez 50 minut. Kapustę pekińską szatkujemy w paski a następnie skrapiamy ją sokiem z cytryny i oprószamy solą, pieprzem i cukrem. Buraka schładzamy, obieramy(...)ścieramy razem z obranym jabłkiem na dużych oczkach tarki. Łączymy z kapustą, dodajemy majonez i mieszamy. Ewentualnie doprawiamy sola i pieprzem
Qchnia po prostuSuper szybka przekąska na stół Wielkanocny. Składniki: Jajka na twardo 2 szt. Majonez 2 łyżki Papryka słodka mielona 1 łyżeczka Ogórek korniszon 2 szt. Chrzan tarty 2 łyżki(może być ze słoiczka) Jogurt naturalny ½ małego kubka Szynka konserwowa 2 plasterki Ser biały chudy 15 dag Sól i pieprz do smaku Wykonanie: Jajka, ogórki drobno posiekać, wymieszać z majonezem, chrzanem
Tradycyjna Kuchniałyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich 3 ząbki czosnku 1 czubata łyżka majonezu 1 czubata łyżeczka musztardy delikatesowej Zalewa: 2 łyżki soli 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 3 czubate łyżki majonezu
Malinowo w kuchniposiłków. W połączeniu z jabłkiem i porą dodaje życiu lekkiej, acz zdrowej pikanterii ;) Surówka z białej rzodkwi i jabłka 1 korzeń białej rzodkwi 2 jabłka kawałek pora 2 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego sól, pieprz sok z cytryny Rzodkiew obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Podobnie robimy z jabłkiem. Por myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie(...)składniki wrzucamy do jednej miski. Skrapiamy cytryną, solimy, pieprzymy i dodajemy majonez lub jogurt. Smacznego
Kuchnia smakówsera żółtego 1 cebula 1 ząbek czosnku pęczek koperku 2 łyżki kaszy manny 1/2 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki sezamu 1 jajo 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka majonezu sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Filety z kurczaka, myjemy,osuszamy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wrzucamy do rozdrabniacza i mielimy na drobno. Przenosimy do miski. Cebulę obieramy(...)tarce o małych oczkach. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Umyty koperek drobno siekamy. Wszystkie przygotowane składniki dodajemy do mięsa i mieszamy. Następnie do masy mięsnej wbijamy jajko i dodajemy majonez, kaszę mannę oraz przyprawy: sos sojowy, sól i pieprz. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji. Na talerzu mieszamy bułkę tartą z sezamem. Z masy formujemy burgery i obtaczamy
Kuchnia MagdaLenySkładniki: - makaron świderki - 2 zielone ogórki - szynka konserwowa - puszka kukurydzy - pęczek koperku - śmietana 18% - 3 łyżki majonezu - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz, cukier Przygotowanie: 1 . Makaron gotujemy, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 2. Kroimy w kostkę szynkę, ogórki, siekamy koperek i przekładamy do dużej miski. 3. Dodajemy kukurydzę i wystudzony makaron. Wszystko razem dokładnie mieszamy. 4. Do osobnej miseczki wlewamy śmietanę(...)przeciskamy czosnek przez praskę, dodajmy majonez, sól, pieprz i szczyptę cukru. 5. Tak sporządzony sos wlewamy do sałatki. Odpowiednio przyprawiamy solą i pieprzem
Coś z niczego