majonez - 14247 przepisów (strona:259/950)

Pyszna sałatka na obiad, kolację lub do pracy z ryżem i kurczakiem 211

kurczaka (surowa około 600 g) około 500 g ugotowanych buraków 200 g ogórków konserwowych 200 g ryżu 100 g żółtego sera około 150 g czerwonej cebuli 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Sałatka z ryżem i kurczakiem Przygotowanie: Przed przygotowaniem sałatki buraki gotuję do miękkości. Pierś z kurczaka gotuję w mleku(...)kroję i dodaję do ryżu. Ogórki i cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do sałatki. Buraki ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do sałatki. Dodaję ser, majonez, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – sałatka jest gotowa. Sałatka z ryżem i kurczakiem jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
ROLADKI Z SZYNKI 417

wykorzystać tak naprawdę co lubimy lub mamy w lodówce. Wyszły pyszne. Polecam :) WYKONANIE: ok. 15-20 dag szynki konserwowej lub gotowanej w plasterkach serek śmietankowy 150 g 4 łyżki majonezu łyżka żelatyny 1-2 ogórki konserwowe 1/3 czerwonej papryki szczypiorek wg uznania 5 dag startego żółtego sera sól, pieprz WYKONANIE: Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia(...)stole rozkładamy folię spożywczą, układamy plastry szynki tak żeby delikatnie na siebie zachodziły, na prostokąt mniej więcej o wymiarach 25/35 cm. Żelatynę rozpuszczamy, do miski przekładamy serek, majonez oraz żelatynę. Mieszamy ze sobą i doprawiamy. Paprykę, ogórek oraz szczypiorek drobno kroimy, razem z serem żółtym dodajemy do masy. Mieszamy i równo smarujemy na szynce. Zwijamy od dłuższego boku, pomagając sobie

Pani na deser
Surówka z pora i jabłka 442

Smaczna, mało składnikowa i prosta w wykonania surówka pasuje jako dodatek do każdego obiadu :) Składniki ( porcja dla 2 osób): * 1 mały por biała część * jabłko * łyżka majonezu * łyżka śmietany 12 % * sól * pieprz * 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Por kroimy na półplasterki solimy i odstawiamy na 15 minut, aż por zmięknie. Nadmiar wody z pory można odlać. Jabłko obieramy ze skórki(...)pozbywamy się nasion i ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy majonez, śmietanę i doprawiamy pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i gotowe.                   Zapraszam na film z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału

Kulinarne przygody
Greckie kofty z sosem tzatziki 166

łyżeczka oregano świeżo zmielony pieprz szczypta rozmarynu sól szczypta mielonej kolendry odrobina chili Na sos tzatziki: duży grecki jogurt kumin 2 ząbki czosnku ogórek zielony sól i pieprz łyżka majonezu(można pominąć) koperek  odrobina tartej skórki z cytryny Przygotowanie: Cebulkę ,czosnek,natkę pietruszki drobniutko posiekać,dodać do mięsa,dodać również przyprawy,wymieszać dokładnie i nabijać na patyczki do szaszłyków(...)żeby nie wysuszyć za bardzo mięsa. Przygotowujemy sos-ogórka myjemy dokładnie i ze skórką trzemy  na tarce o drobnych oczkach,następnie odciskamy z nadmiaru wody ,następnie dodajemy jogurt,majonez,i wyciśnięty przez praskę czosnek,posiekany koperek,skórkę z cytryny i doprawiamy do smaku kuminem i solą i pieprzem. Mięso podajemy na talerzu z sosem. Smacznego!! Rada :namoczcie wcześniej patyczki

Swojskie jedzonko
Jajka z kawiorem 167

siewrugi. Natomiast kawior z dorszowatych jest tak zwanym kawiorem norweskim. 6 jajek ugotowanych na twardo , 70 g kawioru z dorsza, 1 łyżka posiekanego koperku, 3 – 4 płaskie łyżki majonezu, Jajka obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka. Żółtka włożyć do miski, rozgnieść widelcem. Dodać kawior, koperek i majonez, wymieszać. Napełnić farszem połówki białek. Ułożyć na talerzu, przybrać według uznania

królestwo garów
Sauerkraut Burger – Wolfenstein II: The New Collossus – burger z kiszoną kapustą 207

dijon – 1 łyżka 0,30 zł boczek wędzony – 3 plastry [30g] 0,90 zł bułka grahamka, duża – 1 szt. 0,80 zł sól, pieprz //SOS// majonez – 2 łyżeczki [10g] 0,20 zł chrzan tarty – 0,5 łyżeczki 0,10 zł Razem 7 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. FORMOWANIE KOTLETÓW (4 min) Świeżą, chudą wołowinę wyciągamy(...)TOSTOWANIE BUŁEK (1 min) Na patelni po smażeniu bekonu umieszczamy połówki przekrojonej bułki (najpierw od wewnętrznej strony), tostujemy je do zrumienienia z obu stron. 5. SOS (1 min) Majonez łączymy z chrzanem i szczyptą soli, mieszamy. 6. MONTAŻ BURGERA (2 min) Spód bułki smarujemy sosem chrzanowym, na to kładziemy kotlet, smarujemy go sporą warstwą musztardy, następnie nakładamy pokaźną porcję kapusty

Nerds Kitchen
kotlety siekane z kurczakiem i brokułem 682

równymi warzywami dzisiaj przedstawiam wersję z brokułem. Smakuję równie dobrze na ciepło jak i na zimno.  Składniki: * filet z kurczaka 0,5kg * brokuł 500 g * jajko * łyżka majonezu * łyżka musztardy * łyżka mąki pszennej * łyżka mąki ziemniaczanej * sól * pieprz * słodka papryka Przygotowanie: Brokuła podzielić na różyczki, głąb odciąć. Przełożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować przez 10 minut(...)godziny. Brokuła odcedzić i zostawić do wystygnięcia. Następnie każdą różyczkę pokroić w drobną kostkę lub rozgnieść widelcem. Przesypać do miski. Dodać pokrojony filet z kurczaka, jajko mąki, musztardę i majonez. Wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzewamy olej i formujemy kotlety łyżka. ( u mnie jeden kotlet z jednej czubatej łyżki masy). Smażymy z każdej strony na złoty kolor na średnim ogniu. Smacznego

Kulinarne przygody
Jajka nadziewane śledziem 212

zbliża się wielkimi krokami Wielkanoc,więc może warto zrobić coś nowego  i zaskoczyć swoich gości.....polecam gorąco Składniki:  8 jajek 5 płatów śledziowych w oleju 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy miodowej szczypiorek koperek do dekoracji Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo,obieramy i kroimy na pół.Śledzie spróbujcie jak są za słone to je wymoczcie w wodzie(...)razu kroimy w drobne kawałeczki (jeden płat zostawcie na wierzch do dekoracji).Żółtka wyjmujemy do miseczki i rozgniatamy widelcem,dodajemy drobniutko pokrojone śledzie ,majonez,musztardę mieszamy doprawiamy odrobinę pieprzem,z solą uważajcie,ale trzeba próbować,wszystko zależy od śledzi,dodajemy drobniutko pokrojony szczypiorek,mieszamy dokładnie,nadziewamy jajka masą i na wierzch dajemy paseczek śledzika i gałązkę koperku. Gotowe

Swojskie jedzonko
Ryba w cieście serowym 192

pomysł na obiad. Polecam!     Składniki: 250g filetów rybnych (dorsz, miruna, mintaj, sola itp.) 1 jajko 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 łyżka majonezu 3 łyżki startego żółtego sera przyprawy: sól, pieprz cytrynowy (lub zwykły) olej do smażenia   *** Rybę kroimy na kawałki i posypujemy z dwóch stron solą oraz pieprzem cytrynowym. Odkładamy(...)około pół godziny aby przeszła przyprawami *** *** W miseczce umieszczamy składniki na ciasto : jajko, mąki, majonez i starty żółty ser *** *** Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto doprawiamy szczyptą soli *** *** Rybę panierujemy w cieście serowym i smażymy na rozgrzanym oleju, z dwóch stron na złoty kolor *** *** Po zdjęciu z patelni ryby odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu *** *** SMACZNEGO *** POLECAM

Blog z Apetytem
Karaibska sałatka 142

suszona ,jeśli nie lubicie mega ostrych , użyjcie 1 szt zwykłego chilli mała puszka kukurydzy lub 1/2 puszki zwykłej 2 łyżki łagodnej papryki wędzonej 1 łyżeczka curry 4 łyżki majonezu dekoracyjnego , gęstego 1 łyżeczka miodu 2 ząbki czosnku sól do smaku Posiekanego pora , mieszamy z ugotowanym makaronem , pokrojonym w kostkę , ananasem i szynką . Dodajemy ,odsączoną z zalewy kukurydzę , majonez , curry,miód

Ogrodnik w podróży
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I MARCHEWKI 124

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 5 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: mała kapusta pekińska, większa marchewka, nieduże jabłko, sól, pieprz, 3-4 łyżki majonezu. Przygotowanie: Kapustę myję i osuszam, drobno szatkuję. Marchewkę i jabłko obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki surówki mieszam z majonezem, doprawiam do smaku solą i pieprzem

JejKuchnia
Surówka z kalarepy 131

innych dobroci, nie mówiąc już o pysznym smaku. Polecam zatem i surówkę z kalarepy, pyszną i aromatyczną. Płatki drożdżowe i sól kala namak wymieszane dają z jogurtem smak majonezu. Jeśli nie macie dajcie majonez lub jogurt i sól morską. Surówka z kalarepy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Roladki z szynki parmeńskiej 307

przystawki nie może zabraknąć sosu. Zrobiłam tutaj karmelizowany sos balsamiczny. Roladki z szynki Składniki: na 8 porcji 240 g szynki parmeńskiej 180 g raków, odwłoki w zalewie 200 g majonezu 5 łyżek posiekanego koperku 1 mały ząbek czosnku sól do smaku Karmelizowany ocet balsamiczny 100 ml balsamicznego octu 3 łyżki cukru Dodatkowo różne rodzaje sałaty, rukola, rzymska,mangold Raki odcedź(...)drobno pokrój. Umieść w miseczce i dodaj pokrojony koper, majonez, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj sałatkę i dopraw solą. Delikatnie oddziel plastry szynki. Na każdy połóż 2 łyżki nadzienia i zwiń w rulon. Ułóż na talerzu w sałatą. Do rondelka wlej ocet balsamiczny, dodaj cukier i gotuj aż sos zgęstnieje, około 5 minut. Udekoruj talerzyk sosem. Smacznego

codojedzenia
Schab gotowany w 10 minut 159

mamy ładniejszy i smaczniejszy efekt na koniec. Po pierwszym gotowaniu^ Save Print Schab gotowany w 10 minut   Składniki 1 kg wąskiego schabu 2 litry zimnej wody 4 łyżki majonezu 1 łyżka słodkiej papryki 4 łyżki soli 3 ząbki czosnku 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe siatka wędliniarska 2 łyżki majeranku ½ łyżeczki pieprzu ziarnistego Przygotowanie Wszystkie składniki oprócz(...)schabu razem połączyć w garnku, zagotować dokładnie mieszając tak, aby majonez rozpuścił się w zalewie. Odstawić do ostygnięcia. Schab oczyścić z błon i warstwy tłuszczu. Siatkę wędliniarską naciągnąć na schab, a następnie schab włożyć do zalewy. Ważne: zalewa musi w całości przykrywać schab. Tak schab powinien peklować się 12 h, wiele przepisów pomija takie peklowanie, ale to dzięki tym dodatkowym

zjem to blog kulinarny
Warzywna sałatka z marynowanymi pieczarkami i chrupiącym boczkiem 368

chrupiącego wędzonego boczku. Składniki: 300g marynowanych pieczarek 3 ziemniaki 4 marchewki 1/2 selera 1 por 240g wędzonego boczku 1 ząbek czosnku 1 pęczek natki z pietruszki 5-6 łyżek majonezu sól pieprz 1 łyżka oleju Wykonanie: 1. Ziemniaki, marchewki i seler ugotować, następnie wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Por drobno pokroić, a natkę z pietruszki i czosnek drobno posiekać(...)jeśli są duże przekroić na połowę. 3. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. 4. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do dużej miski, dodać majonez, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki

Szalona Kuchnia Eweliny

Proponowane wyszukiwania