boczku, całość dalej fajnie smakuje. Opcje wykończenia sałatki pozostawiam do indywidualnego wyboru, można dodać do makaronu trochę wytopionego tłuszczyku z boczku, albo po przestudzeniu wszystkich składników wymieszać je z majonezem. Obie wersje są fajne, choć obie są kaloryczne;) Wszyscy Ci, którzy dobrze mnie znają, wiedzą, że ja jednak wybieram opcję z majonezem;) Nie musi go być dużo, ale lubię(...)świderki 200 g boczku w plastrach (u mnie 2 op. surowego z Sokołowa) 2 pęczki rzodkiewek 2 dymki kilka łyżek ziaren słonecznika sól, pieprz opcjonalnie 1-2 łyżki majonezu Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy. Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy ziarna słonecznika. Przekładamy je na miseczkę. Oczyszczone rzodkiewki kroimy na plasterki/półplasterki. Zieloną część cebulki drobno siekamy
Smaki Na TalerzuZapiekać w temperaturze 200 stopni C, najlepiej z termoobiegiem. Jak zrobić sos czosnkowy do pieczonych ziemniaków lub frytek? Około 150 ml kwaśnej śmietany połączyć z 3-4 łyżeczkami dobrego majonezu. 3-4 większe ząbki czosnku obrać, posiekać, dodać sporą szczyptę soli i całość razem rozetrzeć czubkiem noża. Dodać do śmietany z majonezem, przyprawić świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą. Dobrze(...)wymieszać i odstawić na kilka-kilkanaście minut do lodówki. Sos czosnkowy w wersji dietetycznej: śmietanę zastąpić naturalnym jogurtem (najlepiej greckim) i zrezygnować z majonezu. Skończył Ci się majonez? Nie musisz biec do sklepu, zrób majonez samodzielnie w domu , to proste
Codzienna kuchnia niecodziennaróżnych wariacjach, z dodatkiem pure z innych warzyw, była też na blogu causa wegańska, a ta dzisiejsza jest z pięknych fioletowych ziemniaków, przekładana tradycyjnie smaczliwką, jajkiem i tuńczykiem z majonezem, a do tego czerwona quinoa i oprócz klasycznej dekoracji w postaci oliwki, jajka i majonezu, dodałam wiosenne nowalijki. Im bardziej kolorowo i wesoło tym lepiej. Składniki: 1 szklanka ugotowanej czerwonej(...)quinoy 600 - 700 gram fioletowych ziemniaków 1 puszka tuńczyka Princes w kawałkach w sosie własnym 1 smaczliwka 2 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki majonezu sok z jednej limonki 1/4 szklanki oliwy z oliwek sos z ostrej papryki (najlepiej aji amarillo) wiosenne nowalijki i zielenina do ozdoby sól Wykonanie: Fioletowe ziemniaki gotujemy w mundurkach, żeby nie straciły koloru. Gdy będą
Quinoa Raz!Każdy ma swój sposób na czerwoną kapustę. Ja robię w różnych wersjach, ale teraz po raz pierwszy zrobiłam z dodatkiem majonezu. Majonez w surówkach nie jest mi obcy. Dodawałam go nawet do buraczków i bardzo mi to smakowało. Natomiast do czerwonej kapusty nigdy . Okazało się, że to był świetny pomysł. Majonez dodał kapuście łagodności i delikatności. Coś mi się zdaje(...)będzie moja ulubiona surówka :) Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty 1 nie duże jabłko 1 nie duża cebula 1 kopiasta łyżka majonezu sól, pieprz ocet Wykonanie: Kapustę drobno pokroić, lub zetrzeć na tarce do kapusty. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno pokroić. Wszystko razem wymieszać. Dodać sól, pieprz i ocet. Nie podałam tu dokładnych ilości ponieważ
Agusiowe smakołykipora i jajek z sosem chrzanowym ma świeży i bardziej wyrazisty smak. U mnie sałatka jest w lżejszej formie, gdyż bez dodatku sera żółtego i z mniejszą ilością majonezu. Sałatka dobrze smakuje zarówno z serem, jak i bez niego. Składniki sałatki łączyć z sosem najlepiej tuż przed podaniem, gdyż po pewnym czasie chrzan nieco wietrzeje i sałatka staje się(...)mniej ostra. Mam nadzieję, że lubicie takie sałatki i chętnie je robicie. Koniecznie wypróbujcie z sosem chrzanowym, gdyż z samym majonezem nie jest taka smaczna. Składniki: (na 3 - 4 porcje) 1 duży por 500 g pieczarek 1 puszka kukurydzy 3 ogórki kiszone 6 jajek 1 - 2 łyżki chrzanu 2 - 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny
Kuchcik gotujewizualnych świetnie uzupełnia również smak sałatki. Sałata rzymska długo zachowuje swoją świeżość i nie musimy się martwić, że zwiędnie i będzie brzydko wyglądała na talerzu. Jeśli chodzi o ilość majonezu, to osobiście nie lubię sałatek ociekających majonezem i dodaję go bardzo mało. Sałatka zawiera seler naciowy, który nadaje jej soczystości i świeżości. Polecam ją zarówno na przyjęcie(...)osób) 4 jajka 2 puszki po 185 g tuńczyka w sosie własnym 4 łodygi selera naciowego 1 średnia papryka czerwona pęczek szczypiorku 2 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku sałata rzymska do podania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak przygotować sałatkę z jajek i tuńczyka? Jajka ugotować na twardo (8 - 9 minut) i pokroić w drobną kostkę. Selera
Kuchcik gotujesałatka, którą podaję w formie przystawki lub świątecznej przekąski. Składniki: 40szt krakersów cebulowych 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 5 jajek 120g żółtego sera 2 kiszone ogórki 9 łyżek majonezu 1 pęczek szczypiorku pieprz Wykonanie: 1. Ser i ogórki zetrzeć osobno na tarce o grubych oczkach. Z ogórków odlać powstały sok. Następnie wymieszać ser i ogórki z 4 łyżkami majonezu(...)Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Obrać i oddzielić białka od żółtek. Białka i żółtka osobno zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do białek dodać 2 łyżki majonezu doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać. 3. Drobno posiekać szczypiorek, a tuńczyka odsączyć z sosu, rozgnieść widelcem, doprawić pieprzem i wymieszać z 1 łyżką majonezu. 4. Składanie sałatki: Na talerzu ułożyć z krakersów
Szalona Kuchnia EwelinyWielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Lada dzień będziemy przygotowywać ulubione mazurki, babeczki i babki. Na liście przedświątecznych zakupów nie zabraknie z pewnością majonezu do przyrządzenia tradycyjnej sałatki i jajek z tym dodatkiem. A ja proponuję, abyście upiekli także majonezową babkę. Majonez świetnie zastępuje olej czy masło, a ciasto wychodzi niezwykle delikatne i puszyste. Ja wybieram ulubiony Majonez Kielecki, który(...)żadnych niepotrzebnych dodatków. Jego data ważności wynosi jedynie 3 miesiące, a po otwarciu 2 tygodnie, a to świadczy o jego naturalności. Zresztą myślę, że nie muszę Wam przedstawiać najlepszego majonezu na rynku, ponieważ jest to już kultowa marka, dostępna od pokoleń :) Majonezowa babka jest puszysta niczym biszkopt. Upiekłam ją z dodatkiem wiórków kokosowych oraz żurawiny, której smak super się
Mienta blogsłoika ogórków konserwowych, pokrojonych w drobną kosteczkę puszka groszku czerwona cebula, drobno posiekana w kosteczkę 5 jajek ugotowanych na twardo – białka siekamy a żółtka ścieramy na tarce słoik majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Śledzie wyjmujemy z zalewy i odsączamy, a następnie kroimy je w mniejsze paseczki. W szklanej misce układamy warstwami: ziemniaki, marchew, majonez, buraczki, śledzie, majonez, groszek, cebulka, ogórki(...)majonez, żółtka, białka, sól, pieprz i jeszcze raz majonez. Sałatkę schładzamy przez przynajmniej godzinę w lodówce. Smacznego! Przepis dodaję do akcji „Mama smaka na buraka” na durszlak.pl
Życie ze smakiemwiem jak u Was, ale u mnie już pierwsze przymiarki do świątecznych wypieków. Dziś babka na majonezie. Wykorzystanie majonezu w słodkich wypiekach nie jest nowością, jednak teraz dopiero zebrałam się, aby takową babę upiec. Majonez jest nie wyczuwalny, ale nadaje jej puszystości i lekkości - w końcu to żółtka i olej. Baba pyszna ! Biszkoptowa, bardzo lekka(...)stołu. Będziecie potrzebowali: 5 jaj (białka i żółtka osobno) 120 g mąki pszennej 120 g mąki ziemniaczanej 200 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 czubate łyżki majonezu. 3 łyżki maku otarta skórka z cytryny sok z połowy cytryny. Foremkę o pojemności 2.5 litra, lub dwie mniejsze wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, lub kaszą manna, albo mielonymi
Piekarz-Kucharz-Garkotłukbanalnie prostego przepisu nie można tu nic zepsuć... będę pełna podziwu dla każdego komu się spartaczenie jednak uda, bo naprawdę niełatwa to sztuka... Jest NADZWYCZAJNIE smaczne, puszyste i wilgotne - majonezu w ogóle tu nie czuć i nikt, kto babki posmakował nie śmie przypuszczać, że jest on jej głównym składnikiem Do ukręcenia TYLKO w 15 minut - prostota przygotowania jest wprost porażająca(...)DŁUGO zachowuje świeżość - nie tracąc nic na smaku, puszystości i miękkości Jak zwykle wykorzystałam tu majonez typu "krzak" - czyli najtańszy, wyjątkowo nędznej jakości, w sumie najgorszy, jaki tylko mogłam znaleźć w sklepie - wyjątkowo się sprawdza w tym wypieku. Taki słoiczek majonezu "do zadań specjalnych" skrzętnie chowam potem w lodówce i używam do kilku następnych babek - bo do innych celów spożywczych
Grunt to przepis!Bardzo łatwe, szybkie danie z piersi kurczaka. Kotlety smażone w majonezie. Są wilgotne, puszyste i mega smaczne. Niewiele pracy i mamy szybkie danie mięsne. Podałam z ziemniakami pure oraz z surówką z kapusty pekińskiej. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie w zakładce Mięsa. Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Z góry bardzo(...)dziękuję. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 5 łyżek majonezu bułka tarta do panierowania sól pieprz olej do smażenia Każdą z piersi pokroić na niezbyt cienkie kotlety. Delikatnie rozbić. Każdy kotlet oprószyć solą i pieprzem. Posmarować kotlet grubo majonezem, przyłożyć do bułki tartej i nasmarować drugą stronę kotleta majonezem i obtoczyć w bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano
O kuchni z uczuciemkurczaka 1 duża czerwona papryka 1 czerwona cebula 1 puszka konserwowej kukurydzy 400g świeżego brokułu 3 kiszone ogórki 6 jajek ugotowanych na twardo 250g żółtego sera przyprawa do kurczaka majonez sól pieprz cukier masło klarowane Wykonanie: 1. Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć przyprawą do kurczaka i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie(...)kukurydzę odsączyć z zalewy. 5. Paprykę, czerwoną cebulę, ogórki kiszone i żółty ser pokroić w kostkę. 6. Sałatkę układać warstwami w dużej misce: kukurydza, ryż, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, kawałki fileta z kurczaka, żółty ser, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, papryka, kiszony ogórek, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, jajka, brokuł i cebula (można również wymieszać wszystkie składniki
Szalona Kuchnia EwelinyMajonez wegański znaleziony u Marty Dymek a tutaj tylko zmodyfikowany na moje potrzeby. Majonez jest zrobiony z aquafaby czyli wody z gotowania ciecierzycy. Wydaje się niemożliwe ze woda da się zamienić na majonez ale tak jest, uwierzcie mi na słowo i zabierajcie się za kręcenie majonezu. Najfajniejsze w nim to, że nie da się go popsuć tak jak tradycyjny(...)zważy się podczas kręcenia a smakuje obłędnie. Majonez wegański paprykowo - łososiowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki na 10 szt Czas przygotowania: 2,5 h szarpana wołowina (przepis) maślane bułki do burgerów (przepis) Coleslaw 1/4 główki czerwonej kapusty 1 marchewka 4-5 łyżek majonezu 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka octu winnego z białego wina 1/4 szklanki maślanki sól pieprz Dodatkowo ogórki kiszone kilka łyżek majonezu ewentualnie ketchup Przygotowanie: 1. Szarpaną wołowinę przygotować(...)według przepisu 2. Bułki przygotować według przepisu 3. Colesław - kapustę bardzo drobno szatkujemy na mandolinie, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, majonez mieszamy z maślanką,octem i syropem klonowym, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy kapustę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do czasu użycia 4. Upieczone bułki przekrawamy, lekko grillujemy w piekarniku, smarujemy majonezem, nakładamy porcję mięsa
Słodki Kompromis