majonez - 14247 przepisów (strona:30/950)

Majonez domowej roboty 86

Jest to bardzo szybki i prosty przepis na majonez domowej roboty. Jeśli macie w domu blender z taka końcówką jak ja jest to dosłownie kilka minut. Majonez wychodzi bardzo delikatny, a co najważniejsze bez zbędnych konserwantów. Polecam! Majonez 1 żółtko 1 szklanka oleju 2 łyżki musztardy 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny pieprz Wszystkie produkty powinny być(...)lodówki (jednakowa temperatura). Wszystkie składniki majonezu włożyć do kubka. Następnie miksować przez około 1 minut. Aby uzyskać majonez bardziej gęsty dodać łyżkę gorącej wody. Smacznego

Biały fartuszek
Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkowy 195

wersji wytrawnej;).  Tort kanapkowy składa się z kilku warstw pieczywa, które mogą być przełożone: wędzonym  łososiem , gravlaxem, śledziem, krewetkami, gotowanymi jajkami, korniszonami i wieloma innymi składnikami. Dodatek majonezu, jogurtu lub serka twarogowego sprawia, że każda z warstw jest kremowa i łatwa do rozsmarowania. Najczęściej tort kanapkowy ma kształt prostokąta, na który składa się kilka kromek chleba tostowego (jego(...)dowolna, ale najłatwiej pokroić go gdy składa się z  3 warstw nadzienia i  4 warstw chleba. Nadzienie nie powinno być zbyt wilgotne, ponieważ chleb tostowy łatwo rozmięka. Majonezu czy jogurt najlepiej dodawać do składników nadzienia tylko tyle, aby się połączyły. Po ułożeniu wszystkich warstw tortu, wierzch i boki posmarować majonezem lub serkiem twarogowym i udekorować. Składniki na tort

Codziennik Kuchenny
Majonez 90

AmpedSense.OptimizeAdSpot('AP'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('IL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('IR'); Opis: Podobno każdy dobry kucharz musi potrafić zrobić majonez. Więc przyszła pora aby zaprezentować ten przepis na blogu. Domowy majonez smakuje najlepiej i mamy pewność, że nie zawiera żadnych konserwantów. Taki majonez w smaku nie różni się niczym od tych kupionych. AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); Składniki: 1 jajko 1 łyżeczka musztardy(...)ocet. Na koniec dodajemy pomału olej, cały czas miksując pozostałe składniki blenderem. Ważne aby miksować unosząc końcówkę blendera w górę i w dół. Miksujemy wszystko przez kilka sekund i majonez jest gotowy. Miksujemy do czasu, aż powstanie nam gęsta i puszysta mieszanka. Możemy przełożyć go do słoiczka i przechowywać w lodówce przez maksymalnie 4-5 dni.   AmpedSense.OptimizeAdSpot('3L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
DELIKATNIE CZOSNKOWE NUGGETSY Z KURCZAKA 139

bardziej chrupiąca panierka, mniej nasiąknięte tłuszczem filety i ładny złoty kolor. Po usmażeniu odsączam nuggetsy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaję z miseczką słodkiego sosu chili wymieszanego z majonezem i skropionego sokiem z limonki. Przygotowane w ten sposób nuggetsy zawsze wychodzą takie jak lubię - soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz.  Mogą być doskonałą przekąską na przyjęciu(...)pieprzu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/5 łyżeczki chili w proszku 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę 2 szklanki panierki panko lub mąki pszennej 1/3 szklanki mleka SŁODKI MAJONEZ CHILI 4 łyżki słodkiego sosu chili 1 łyżka majonezu 1 łyżka soku z limonki  szczypta soli (opcjonalnie) WYKONANIE SOS : W miseczce mieszamy majonez i słodki sos chili. Doprawiamy szczyptą

cool and minty
Jajka faszerowane na trzy sposoby 72

szczypiorku 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz    Farsz z łososiem: 5 jajek ugotowanych na twardo 100 g wędzonego łososia 100 g serka śmietankowego Philadelphia 2 łyżki majonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki do dekoracji     Farsz z awokado: 4 jajka 1/2 ząbka czosnku, drobno posiekanego(...)mała cebulka szalotka, drobno posiekana dojrzałe awokado 1 łyżka soku z cytryny lub limonki 1 łyżka majonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku 11 sól morska świeżo zmielony czarny pieprz   Przygotowanie Farsz z mozzarellą

R'n'G Kitchen
Muffinki majonezowe z kiwi 131

środka i ciasto nie ma siły się podnieść :) Nic to! Może i nie olśniewają wyglądem, ale za to jak brylują smakiem!  Tym razem postanowiłam poeksperymentować z dodatkiem Majonezu Kieleckiego , zamiast typowego tłuszczu do ciast. Babki majonezowe piekę regularnie , wychodzą rewelacyjne, czemuż by więc nie użyć majonezu w muffinkach? Eksperyment udał się znakomicie! Majonez nadał babeczkom dużej wilgotności i puszystości(...)szkl. mąki ziemniaczanej 2/3 szkl. mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl. cukru szczypta soli SKŁADNIKI MOKRE: niepełna szkl. mleka 2 łyżki Majonezu Kieleckiego od SPOŁEM KIELCE - czubate 1 jajko aromat waniliowy  POZOSTAŁE: szczypta zielonego barwnika spożywczego - na czubek wykałaczki 3 owoce kiwi - małe posypka cukrowa - na wierzch W dużej misce wymieszać suche

Grunt to przepis!
Sałatka Leśna polana 24366

sera, 1 duża pierś z kurczaka (ok. 300g) sól, pieprz, czosnek papryka słodka (do doprawienia kurczaka do smaku) oliwa z oliwek do smażenia pęczek szczypiorku i koperku kilka łyżek majonezu     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka Leśna polana – Wykonanie: Marchew i ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, a następnie obrać z łupin i pokroić w kosteczkę. Ogórki również pokroić(...)średnicy 23-24 cm wyłożyć folią spożywczą. Na samym dnie poukładać dość ciasno pieczarki, nóżkami do góry. Następnie posypać posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Na to wyłożyć marchewkę. Rozsmarować warstwę majonezu, lekko dogniatając warstwy. Posypać solą i pieprzem. Następnie wyłożyć kurczaka, kukurydzę oraz ogórki. Ponownie posmarować majonezem oraz doprawić odrobiną soli i pieprzu. Wysypać drobno posiekane jajka i starty ser, lekko

Kulinarne Przeboje
Sosy do jajek na zimno 91

Święta coraz bliżej, więc temat jak najbardziej na czasie. Nie musimy przecież jadać jajek tylko z majonezem. Smacznym urozmaiceniem mogą być sosy na bazie majonezu  z domieszką jogurtu). Te tradycyjne wielkanocne przysmaki będą jeszcze bardziej efektowne dzięki naczyniom firmy Glasmark - polskiej rodzinnej firmy z wieloletnią tradycją w produkcji i zdobieniu wyrobów ze szkła i ceramiki. To właśnie w internetowym(...)zdjęciach trójdzielną salaterkę Poniżej kilka propozycji na wielkanocne sosy do jajek - mam nadzieję, że wam zasmakują :) Sos chrzanowy 4 łyżki chrzanu 2 łyżki gęstego naturalnego jogurtu 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz i cukier do smaku Sos pikantny 4 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego naturalnego jogurtu 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 drobno posiekana papryczka chili

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Prosta zapiekanka porowo-ziemniaczana 283

szczelnie owinięte plastikowymi foliami- pozbawione są smaku, o tyle ziemniaki i por dostępne są o każdej porze roku. Pięknie zapieczony wierzch, który widzisz na zdjęciu powstał dzięki użyciu wegańskiego majonezu – możesz użyć kupnego, ale moim zdaniem najsmaczniejszy i zdecydowanie mniej kosztowny będzie ten, który przygotujesz sobie w domu: 1 szklankę mleka sojowego, 2 łyżki octu jabłkowego oraz 3 łyżeczki musztardy(...)ubijaj stopniowo dolewając cieniutkim strumieniem ¾ szklanki oleju rzepakowego dobrej jakości – możesz to zrobić przy użyciu blendera (ja miksowałam swój majonez jakieś 5 minut aż uzyskał pożądaną konsystencję). Taki majonez rozłożony na wierzchu zapiekanki po wyjęciu z piekarnika zamienia się w pyszną chrupiącą skorupkę, dzięki której zapomnisz o istnieniu sera. Składniki: 4 średnie pory 1 łyżka wegańskiej margaryny/2 łyżki oleju

Roślinna - blog wegański
Współpraca z firmą FOLWARK. Sosy i majonezy. 123

Kilka dni temu otrzymałam od firmy Folwark paczkę z produktami do testowania. Dziękuję :) Paczuszka zawiera trzy sosy i dwa opakowania majonezu. Majonezowy sos chrzanowy Delikatny, kremowy sos chrzanowy na bazie majonezu i śmietany. Wyśmienity do pieczonych mięs, wędlin, pasztetów, jaj i potraw grillowanych. Pozycja niemal obowiązkowa na tradycyjnym, polskim stole. Remulada duńska Remulada duńska – Skarb(...)sezamu i wyraźną słodką nutą. Może służyć jako marynata do ryb, mięs na grilla lub jako dodatek do dań z ryżem. Doskonały jako dip. Majonez kremowy Majonez – legendarny, podstawowy sos w każdej kuchni na całym świecie. Produkowany jest według oryginalnej receptury. Aksamitna, kremowa konsystencja i doskonale skomponowany smak sprawiają

Kuchnia z widokiem na ogród
Sos holenderski – jak zrobić 101

Ostatnio zgłębiam tajniki jak zrobić dobry sos holenderski. Sos holenderski to gęsty sos na żółtkach i maśle, który konsystencją przypomina majonez. Pewnie myślicie po co sobie zadawać trud i taki sos przyrządzić, jeśli majonez ma się pod ręką. Ponieważ ja robię majonez na moje potrzeby, więc nie widzę powodu dla którego miałabym zrezygnować z posiadania umiejętności w przyrządzaniu sosu holenderskiego(...)pozór łatwy sos holenderski czasami może się jednak nie udać. Podobnie jak w domowym majonezie ubijamy żółtka ale zamiast oleju dodajemy rozpuszczone masło. Poza tym sos przyrządzamy podgrzewając stopniowo na parze. Cała sztuka robienia sosu polega na tym, aby zmiksowane żółtka i stopione masło miały tę samą temperaturę. Jeśli nie to masło się zetnie. Za trzecim razem sos mi się

codojedzenia
Sałatka z brokułem, pieczarkami i kurczakiem 253

Brokuły to warzywa posiadające wyjątkowe właściwości zdrowotne. Zawierają wiele cennych witamin i wartości odżywczych. Tym razem wykorzystałam je do przygotowania pysznej sałatki. Połączenie brokuła z pieczarkami, kurczakiem i majonezem Roleski jest połączeniem doskonałym. Warto przygotować tę sałatkę.  SKŁADNIKI: 250g pieczarek, 1/2 brokuła, 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 4 jajka, 3 łyżki Majonezu Tradycyjnego ROLESKI , oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE(...)piersi kurczaka kroję w kostkę i smażę 10 minut na oliwie. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 2. Wszystkie przygotowane składniki sałatki przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Gotową sałatkę wykładam na talerz. Podaję z pieczywem. Do przygotowania sałatki wykorzystałam Majonez Tradycyjny, który otrzymałam do testowania od firmy ROLESKI . Majonez ma doskonałą, kremową konsystencję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wegańska Wigilia - relacja z warsztatów kulinarnych 209

obala się mity, że kuchnia wegańska jest mdła, nijaka i schematyczna!   Na warsztatach własnoręcznie przyrządziliśmy i co najważniejsze wspólnie zjedliśmy (!) : korzenne boczniaki a'la śledzie majonez wegański kartoffelsalat z domowym majonezem, cebulą i ogórkami kiszonymi smalec z białej fasoli pasztet z zielonej soczewicy ze śliwką i majerankiem tofurnik kutia z kaszą jaglaną witariańskie kuleczki piernikowe Każdy uczestnik został(...)nauczyłam czegoś nowego :) Potrawy jakie Ewa nam zaproponowała miały ciekawy skład i stanowiły bardzo intrygujące odpowiedniki tych bardziej tradycyjnych dań mięsnych czy warzywnych.  Zafascynowały mnie zwłaszcza wegańskie zamienniki majonezu czy domowego smalcu - tak banalnie proste do przygotowania, jeśli tylko zna się na nie sposób :)  Wiele z prezentowanych dań pozostawiło na moich kubkach smakowych permanentne wrażenie i wyjątkowo zgrabnie

Grunt to przepis!
Jarzynowa sałatka z papryką, kukurydzą i groszkiem 129

takie osoby, które najpierw je obierają, a dopiero potem gotuję. Wodę, oczywiście, wylewają wraz ze smakiem i wartościami odżywczymi. Takie sałatki są raczej dość mdłe i smaku dodają im majonez i przyprawy.  Lepiej ugotować niedzielny rosół z podwójną ilością warzyw, a potem je wystudzić i skroić. Polecam Wam ten sposób na smaczną sałatkę jarzynową. Składniki: 4 gotowane marchewki(...)gotowane pietruszki średni kawałek gotowanego selera ok. 10 cm jasnej części świeżego pora 1 mała czerwona papryka (słodka) 1 puszka kukurydzy 1 puszka zielonego groszku majonez sól i pieprz do smaku natka pietruszki Warzywa pokroić w kostkę. Pora dokładnie wypłukać i posiekać. Paprykę opłukać, wykroić gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Kukurydzę i groszek odsączyć na sicie, lekko przepłukać. Natkę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka ze śledziem 177

słoik marchewki konserwowej krojonej ( 250 g)  6 filetów śledzia marynowanego  1 puszka groszku konserwowego ( 400 g)  1 por  1 słoik ogórków korniszonów ( 500 g)  majonez (pikantny) + jogurt lub śmietana -wymieszać sól i pieprz do smaku Marchew i groszek odcedzam, każdy osobno. Z filetów ściągam skórę i kroję w kostkę. Por myję i kroję drobniutko(...)Korniszony kroję w kosteczkę. Jeśli robię tradycyjną sałatkę, to wszystkie składniki mieszam w misce z majonezem, doprawiam i gotowe. Jednak warstwowa wygląda bardziej apetycznie. W pucharku układam kolejno, marchew, groszek, majonez, lekko oprószam pieprzem i solą. Kolejno idą śledzie znowu majonez i przyprawiam. Teraz por, ogórki, śledzie i majonez. Na wierzchu dekoruję marchewką i groszkiem. pyszne śledzie można kupić tutaj

Takie tam pichcenie