majonez - 14247 przepisów (strona:22/950)

Domowy McWrap - Klasyczny Chrupiący Kurczak - jak z McDonald's 194

rozbełtane z ok. 2 łyżkami mleka olej do smażenia tortille (gotowe lub z tego przepisu ) sałata lodowa garstka rukoli ok. 2 pomidory ketchup (lub sos chili z tego przepisu ) majonez śmietana 18% (opcjonalnie) ok. 100 g cheddara lub innego żółtego sera Domowy McWrap - Klasyczny Chrupiący Kurczak jak z McDonald's - Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy na paski o grubości(...)kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron). Sałatę lodową siekamy, pomidory kroimy w plasterki. Żółty ser kroimy w słupki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Majonez mieszamy ze śmietaną w proporcji 3 łyżki majonezu na łyżkę śmietany (możemy użyć samego majonezu - bez dodatku śmietany). Każdą tortillę smarujemy po ok. łyżce ketchupu (lub sosu chili) i sosu

Słodka Strona
Majonez 114

dodatkiem do jajek jest … chrzan , no ale na chrzan już przepis Wam podałam Jak dla mnie drugim istotnym dodatkiem, bez którego generalnie świąteczne pisanki nie mogą się obejść jest majonez. Ale nie taki zwykły majonez ze sklepu, tylko taki prawdziwy, domowy. Puszysty i żółciutki z jajek prosto od babcinych kurek XD Przygotowanie majonezu to żadna filozofia, nie wiem dlaczego(...)rzadko sami go robimy. Musicie przygotować go na święta! Majonez Składniki: 2 żółtka 1 łyżeczka musztardy stołowej około 1-2 łyżek soku z cytryny około 300 – 350 ml oleju pieprz (opcjonalnie) sól Jajka najpierw sparzamy wrzątkiem. Następnie oddzielamy żółtka od białek (z białek możemy przygotować bezę lub chmurki ). Żółtka umieszczamy w wysokim pojemniku, dodajemy sól, pieprz, musztardę

PatiGotuje
Sos remoulade - prawie fit 170

Remoulade to sos rodem z kuchni francuskiej. Baza sosu to olej, ocet winny, żółtko i musztarda (tradycyjne składniki na majonez) plus dodatki: zioła jak pietruszka, koperek lub estragon, kapary, sardele i ogórki konserwowe. Idealny do panierowanej lub pieczonej ryby, owoców morza, potraw z jaj, zimnych mięs, rostbefu, frytek, hot-dogów, czy po prostu kanapek. Nie tylko podnosi smak potraw(...)jest ich ozdobą. Jeśli do przygotowania sosu użyjesz gotowego majonezu zrobisz go w kilka chwil. Dodatkowo sos odchudziłam i połowę majonezu zastąpiłam gęstym jogurtem greckim. Na smaku nic nie stracił, a jest dużo lżejszy i mamy sosik prawie fit! Bardzo przydatny w okresie grillowym! Składniki: 2 czubate łyżki majonezu 2 czubate łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka musztardy posiekany koperek sól

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka grzybowa polana 252

ugotowane marchewki 1 większy lub 2 małe ugotowane ziemniaki 1 filet z kurczaka (ok. 200g) 2 jajka ugotowane na twardo 2 ogórki konserwowe 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku majonez sól pieprz przyprawa do gyrosa 2 łyżki oleju Filet z kurczaka drobno pokroić,oprószyć przyprawą,usmażyć na oleju i wystudzić. Przygotować okrągłą tortownicę ( ja użyłam o śred. 17cm) i wyłożyć(...)dnie ułożyć pieczarki nóżkami do góry a w przerwy między nimi wsypać posiekany szczypiorek. Dodać pokrojoną w kosteczkę marchewkę,lekko docisnąć,oprószyć solą i pieprzem oraz posmarować warstwą majonezu. Kolejna warstwa to pokrojone w kosteczkę ziemniaki,sól,pieprz i majonez. Na ziemniaki ułożyć pokrojone w kostkę ogórki konserwowe i usmażone mięso. Posmarować majonezem i ułożyć warstwę z posiekanych jajek,oprószyć

Kolorowa kuchnia Elki
Sałatka Wielkanocna 356

height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Staram się także dekorować ją w staroświecki sposób , tak jak to kiedyś robiła moja babcia . Kopuła pokryta majonezem i przyozdobiona składnikami " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> W tym roku będzie dokładnie tak samo ..tradycyjnie " class(...)miskę : 4 marchewki średniej wielkości 5 ziemniaków , także średnich 5 ogórków kiszonych 1/2 średniej wielkości selera korzeniowego 10 jajek 1 jabłko 1 średnia cebula 1 puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu – gęstego , duże , czubate 1 łyżka musztardy sarepskiej 1-2 łyżeczki pieprzu sól do smaku , wedle uznania dodatkowo : sok z buraczków do barwienia jajka ( potrzebny tylko do ozdoby ,można pominąć

Ogrodnik w podróży
Domowy majonez wielkanocny. 97

smaku solą i pieprzem. Zmiksuj całość za pomocą np. blendera. Na koniec wlej sok z cytryny i jeszcze przez chwilę zmiksuj całość. Gotowe.   D zięki kurkumie nasz majonez będzie miał piękny złoty kolor i będzie zdrowszy, ale jeśli ktoś nie lubi lub nie ma pod ręką tej przyprawy to może zrobić majonez bez niej. Taki domowy majonez znacznie(...)różni się od tego kupowanego w sklepach. Jest on o wiele zdrowszy, bo nie zawiera żadnych konserwantów ani polepszaczy !   N ajlepsze do tego majonezu będą jajka oczywiście z własnego chowu. Jeśli nie masz własnych kur to możesz kupić od zaufanych hodowców.   M ajonez ten możesz przechowywać ( w wyparzonym wcześniej słoiku ) w lodówce nie dłużej niż

Przepisy i porady kulinarne
Pasta z białej fasoli szybka i aromatyczna. 101

upalne dni, mam świetną propozycję na fajne smarowidło do kanapek. Robi się szybko, można  regulować intensywność smaku i przypraw według własnego gustu. Ten przepis także startował w konkursie Majonez Kielecki, ale to inna moja  pasta wygrała. puszka białej fasoli 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu ( u mnie Kielecki) sól i pieprz do smaku Przy wyborze fasoli patrzcie(...)listę składników, czym mniej tym lepiej. Fasolę z czosnkiem i majonezem miksujemy na gładko. Powinna być jednolita masa bez widocznych kawałków i skórek z fasoli. Doprawiamy sola i pieprzem, dokładnie mieszamy. Potraktujcie tą fasolę i majonez jako bazę, a dodatki smakowe można zmieniać. Ostatnio dodałam bazylii, znakomicie smakowało. Na kanapkę z taką pastą obowiązkowo jakiś pomidor czy inne warzywko

Dieta moja pasja
DOMOWY MAJONEZ 156

Tradycyjny przepis na domowy majonez przygotowany z całego jajka, musztardy i delikatnego w smaku oleju. Z dodatkiem cukru, białego octu winnego i soli.  Pomimo, iż w swoim składzie zawiera całe jajko jest gęsty, ma lekką, zwartą konsystencję i bogaty smak.  Do jego przygotowania użyjcie składników jak najlepszej jakości. Przede wszystkim, jak najbardziej świeżego jajka, najlepiej z hodowli ekologicznej(...)majonez się nie zważył, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Nie zapomnijcie więc wyjąć z lodówki musztardy i jajka na minimum 1 godzinę przed planowanym użyciem.  Olej należy wlewać cieniutkim strumieniem, cały czas miksując, blendując lub energicznie ubijać składniki rózgą. Polecam regulować ilość wlewanego oleju, tak aby zachować odpowiednią gęstość masy. Smak majonezu możecie wzbogacić dodając do niego zioła

cool and minty
Surówka z białej rzodkiewki (z majonezem) 113

robię z niej surówki, dodaję ją do różnych sałatek, a nawet past. Dziś zapraszam Was na prostą i smaczną surówka z białej rzodkiewki (z majonezem). Spróbujcie. Surówka z białej rzodkiewki (z majonezem) Surówka z białej rzodkiewki (z majonezem) 2016-05-15 22:05:41 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na 2 porcje) 1 biała rzodkiewka (około 300 g przed obraniem) 1 średnia marchewka 1 cm pora 1 jabłko 1 łyżka majonezu Folwark 3 łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku Przygotowanie Rzodkiewkę, marchew i jabłko (u mnie średniej wielkości) obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Następnie delikatnie solimy

Słodkie okruszki
Domowy majonez na święta i nie tylko 148

chyba smaczniejszego dodatku do sałatek, past, dipów i jajek na twardo niż domowy majonez. Na sklepowych półkach mamy co prawda do wyboru pełną gamę wszelakich majonezów, ale oprócz jajek, oleju i przypraw najczęściej zawierają też..... konserwanty i zupełnie zbędne naszemu organizmowi dodatki w postaci np. substancji zagęszczających czy barwników. Po co więc je kupować, skoro przygotowanie domowego majonezu jest banalnie(...)cukru pudru Sprzęt Extra szef Tupperware Przygotowanie Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku Extra Szefa Tupperware (olej dodajemy na końcu),  pociągamy kilkakrotnie za sznureczek i..... gotowe :) Domowy majonez można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Uwaga Im gęstszy chcemy uzyskać majonez tym więcej dodajemy oleju - dlatego w przepisie podałam przedział

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babka majonezowa 171

laty, jak i teraz. Robi się ją prosto i błyskawicznie. To ciasto, które sprawdzi się zarówno jako codzienny smakołyk do herbaty czy jako baba na uroczystą Wielkanoc. Nietypowy dodatek majonezu stanowi zamiennik masła/oleju i sprawia, że ciasto jest pulchne. Oczywiście majonezu nie czuć w cieście (wszak to głównie olej i żółtka!). Babka przypomina babkę piaskową, lecz jest bardziej wilgotna(...)równie dobra, jak po upieczeniu. Babka majonezowa: 6 średnich lub dużych jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru (u mnie trzcinowy) 1 czubata szklanka majonezu (270 ml) 1 łyżka gorzkiego kakao 3 łyżki cukru z wanilią (lub wanilinowego) 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia polewa, lukier lub cukier puder listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7

Poezja smaku
Paprykowo majonezowe , pieczone udka 155

według moich chłopaków . Uwielbiają je praktycznie pod każdą postacią , pieczone, smażone, duszone , a nawet gotowane . Czasami jednak powiewa nudą , nawet od tak wspaniałego kąska . Ciekawym rozwiązaniem jest marynata z majonezu i mielonej papryki , pyszna lekko pikantna i chrupiąca. Majonez może nie najzdrowszy ale na pewno bardzo smaczny , mięsu nadaje soczystość i delikatność , pozostawia fajny smaczek…Polecam(...)majonezowy kurczaczek . Składniki: 4 uda kurczaka , tak zwane L 4 czubate łyżki majonezu 4 łyżeczki mielonej ,papryki słodkiej szczypta papryki mielonej ostrej ( wg.uznania -tyle żeby nas nie spopieliło ) sól do smaku Udka myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem , solimy , odstawiamy na godzinę – dwie . Po tym czasie , posypujemy uda papryka mieloną , słodką i ostrą ( łyżeczka słodkiej na udo ) , a następnie nacieramy obficie

Ogrodnik w podróży
Jajka faszerowane 160

plus, ja byłam bardzo zaskoczona, że z takich prostych składników można wyczarować takie cuda. Można je również wykonać w wersji sałatkowej, tj. wszystkie składniki posiekać i wymieszać z majonezem. Aha, rzecz ważna, są łatwe w wykonaniu, więc każdy poradzi sobie z ich zrobieniem. Polecam! Składniki na 16 jajek faszerowanych (połówek): 8 dużych jajek 1/3 małego brokuła (tylko różyczki, łodyżki się(...)nadają, bo będą za twarde) 50 gr sera żółtego 2 łyżki oliwek 1/4 – 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka szczypiorku 3 łyżki majonezu lub 1 łyżka majonezu i 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego sól pieprz Jaja ugotować na twardo. Brokuł podzielić na drobne różyczki, ugotować na parze przez 10 min, moją być al’dente. Mój mąż gotował w jednym

moj przepis na
Papryka faszerowana wątróbką pod majonezem 146

Papryka faszerowana wątróbką pod majonezem Jest to ciekawa propozycja dla amatorów podrobów. Wątróbka zapieczona z pachnącym wędzonką boczkiem , jest soczysta i pyszna . Całość ma ciekawy smak i z pewnością zaskoczy pozytywnie biesiadników . Doskonałe danie główne , jeśli jeszcze do niego podamy mizerię , to mamy kompletny obiadek . Składniki na 6 porcji : 0,5 kg drobiowej wątróbki 3 białe papryki 150 g wędzonego(...)boczku 1 łyżeczka miodu 2 cebule średniej wielkości kawałek 4 -5 plastrów wędzonego sera np. rolady ustrzyckiej 4 łyżki majonezu 2 łyżki bułki tartej 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1 ząbek czosnku sól , pieprz do smaku Cebulę obieramy , siekamy i podsmażamy na patelni na złoty kolor – musi być dość drobno pokrojona .Wątróbkę oczyszczamy i kroimy w kawałki średniej wielkości

Ogrodnik w podróży
Sałatka makaronowa z wedzoną piersią z kurczaka. 150

wprost ubóstwiam, na prawdę. ;) Przygotowuje się je bardzo szybko i są bardzo sycące. Dziś proponuję sałatkę z makaronem o niewielkich kształtach z dodatkiem wędzonej piersi z kurczaka i pysznym majonezem Kieleckim od WSP Społem , którego smak jest bardzo zbliżony do smaku domowego majonezu. Potrzebujemy: 1 opakowanie makaronu o niewielkim kształcie, u nas był to makaron gwiazdki 1 wędzona pierś kurczaka(...)czerwona papryka 6 jaj ugotowanych na twardo 1 cebula około 5 łyżek majonezu Kieleckiego 1 łyżka musztardy grillowej WSP Społem sól, pieprz Makaron gotujemy wg wskazówek producenta, po czym przelewamy go zimną wodą, wręcz można nazwać ten proces studzeniem, bo taki makaron właśnie jest niezbędny do przygotowania sałatki. Cebulę, jaja ugotowane na twardo i paprykę kroimy w kosteczkę i dodajemy

MamaOskarka