magdy gessler - 402 przepisów (strona:14/27)

Kurczak na butelce piwa 5310

Elos kurczakos / Kurczak na butelce piwa... Pewnie wielu z Was oglądało "Kuchenne Rewolucje" kiedy to pani Magda Gessler robiła na kolacje generałów, czyli kurczaki na butelce piwa. Tak mnie ta potrawa zainspirowała, że postanowiłam zrobić ją sama. Kurczak jest naprawdę wyśmienity, soczysty w środku i ta chrupiąca skórka... Mniam! Kurczaczka myjemy, oczyszczamy z resztek piór i wycinamy szyję. Do miseczki

Pelusiowa Kuchnia
Knedle z morelami II 138

razem zrobiłam z innego przepisu. Kiedyś testowałam przepis z gotowanymi ziemniakami i twarogiem, tym pozostałam tylko przy gotowanych ziemniakach. Pierwszy przepis można znaleźć TUTAJ , a ten jest autorstwa Magdy Gessler. W mojej ocenie, ciasto bez twarogu jest o wiele bardziej elastyczne i miękkie. Knedle jem tylko na słodko i najczęściej raz w roku. Z morelami właśnie albo ze śliwkami

bistro mama
Kurczak can-can – pieczony na puszce, z warzywami korzeniowymi 158

puszkę zamiast butelki? Jeśli nie, to przeczytajcie jakie ma plusy dlaczego warto ją wykorzystać. To nie jest żaden nowy sposób, chociaż w naszym kraju rozpowszechniła go (chyba zupełnie niechcący) Magda Gessler po swoich „Kuchennych rewolucjach”. W jednym z odcinków hitem i znakiem rozpoznawczym jednej z knajp po przejściach miał zostać „kurczak generał” – upieczony właśnie na butelce, stojący pionowo i dumnie

Karo in the Kitchen
Restauracja Rybna Rodzinna – „Piekielny Hotel” w Otominie 142

Otomina pojechaliśmy w poszukiwaniu jednej z kuchennych rewolucji Magdy Gessler. Ponieważ pomysł przyszedł nam do głowy w ostatniej chwili nie  zabraliśmy ze sobą dokładnego adresu, licząc na dobre oznakowanie i reklamę. Położony tuż przy granicy z gdańską metropolią Otomin to w końcu nieduża wieś. Okazało się, że dobrego oznakowania zabrakło, za to całkiem przypadkiem znaleźliśmy się przy hotelu

Smaki Ewy
Gołąbki w liściach botwinki 140

Zeszłoroczny przepis inspirowany artykułem Magda Gessler: Pani Botwina ok 20 dużych liści młodych buraczków ( wielkości dłoni ) 0,5 kg mielonego mięsa cielęcego ( lub drobiowego ) 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku  1/4 szklanki posiekanego koperku łyżka śmietany 12 % 5 namoczonych w mleku biszkoptów sól i pieprz Liście botwiny myjemy i blanszujemy. Dokładnie odsączamy na sicie. Do mielonego mięsa dodajemy posiekany szczypiorek

Atlas Smaków
Kaczka marynowana w zalewie do ogórków 222

Nigdy za kaczką nie przepadałam, ale zaciekawiła mnie marynata w jednym z odcinków programu „Kuchenne rewolucje”. Pani Magda Gessler użyła tej marynaty do gęsi. Pomyślałam, że skoro nadaje się do gęsi, to dlaczego nie – do kaczki. Kaczka marynowana w zalewie do ogórków (nie z ogórków).       Składniki: - kaczka 2 kg Marynata (zalewa): - 3l wody - 6 łyżek soli

mojewypiekiinietylko
Urlop od bloga czyli krótkie wakacje 83

Wracając do serialu to podobno kościół i plebania filmowa znajduje się pod Sandomierzem. Ale wiele miejsc można z serialem skojarzyć jak i również restaurację, w której swoją rewolucję przeprowadzała Magda Gessler. Wracając z Sandomierza kupiliśmy sobie picie na drogę powrotną do domu, bo już pobyt po za domem dobiegał końca. I tu mieliśmy przygodę jakiej chyba nigdy nie zapomnę. Moje

Ewa w kuchni
Stek z tuńczyka 177

Prosto , szybko, pysznie. A jak mogłoby być skoro to przepis Magdy Gessler Składniki stek z tuńczyka ok. 200 g , 2 cm grubość suszony rozmaryn pieprz kolorowy oliwa z oliwek sól cytryna Przygotowanie   Marynata : wymieszałem oliwę z rozmarynem, solą i zmielonym pieprzem. Posmarowałem marynatą steki z obu stron. Odstawiłem na 15 minut. Patelnię grillową mocno rozgrzałem. Smażyłem tuńczyka po minucie

R'n'G Kitchen
Moja przygoda z MasterChef :) fotorelacja 135

którym przepadam i jadłam go wiele razy. http://myjemypijemy.blogspot.com/2014/05/tunczyk-tataki-na-ogorku-i-mango.html Zagadałam się z jurorami i o mały włos nie zdążyłam ułożyć dania na talerzu !!! Dowiedziałam się, że ulubionym koktajlem Magdy Gessler jest ukochana przeze mnie Margarita w klasycznym wydaniu. Nie wiem jak wpadła na to, że moja rodzina pochodzi ze Lwowa... Zamurowało mnie! Moja babcia urodziła się we Lwowie. Tuńczyk

Jemy Pijemy
Spaghetti Caprese 186

popularną i bardzo często spotykaną na naszych stołach, a co za tym idzie ... niczym rewelacyjnym. Ale ... Będąc jakiś czas temu w Warszawie, postanowiłam z ciekawości kulinarnej odwiedzić restaurację Pani Magdy Gessler.  Zamówiłam wszystko - od startera do deseru. :) Jako danie główne wybrałam spaghetti, które właśnie dziś Wam zaprezentuję.  Sam "przepis" właściwie wysmakowałam w restauracji, ostatecznie zmodyfikowałam według własnych smaków

Garniec Magalie
Schabowy wg Magdy Gessler 244

Kotlet schabowy upieczony wg Magdy Gessler to kotlet usmażony z wieprzowiny namoczonej uporzednio w mleku z cebulą. Ten spsób przygotowania schabowego podpatrzyłam w ostatnim odcinku "Kuchennych rewolucji". Czy jest rzeczywiście najlepszy oceń sama. Mi osobiście przeszkadzał posmak cebuli, ponieważ podałam kotleta z młodymi ziemniaki i młoda kapustą, pewnie z innymi dodatkami byłby rewelacyjny. Nie tylko postępowanie z mięsem ma znaczenie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa czosnkowa w bake rollsami zamiast grzanek 119

Przepis wg receptury Magdy Gessler, lekko przeze mnie zmodyfikowany. Nietypowe w tej zupie jest zastosowanie tartego parmezanu oraz smakowych bake rollsów zamiast grzanek. Połączenie wyśmienite ! Składniki: 1 cebula 1 główka czosnku 1,5 litra bulionu 50 g masła 4 ziemniaki 20 dag boczku  200 ml śmietany 30%  majeranek pieprz tatry parmezan bake rollsy smakowe (wg gustu) ewentualnie

Tradycyjna Kuchnia
Krupnik 129

Blueberry Corner by "jagodzianka" Magda Gessler gotuje krupnik na żeberkach cielęcych. Ja, tak samo jak moja mama i babcia do przygotowania krupniku wykorzystuję kości … Przeczytaj cały artykuł Post Krupnik pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Programy kulinarne: Czary Gary (Radio Eska) 103

tworzona przez Michała Hanczaka. Prezenter w krótkim materiale przedstawia przepis na wybrane przez siebie danie, który jest przeplatany cytatami znanych osób, w tym osób związanych z kulinariami (np. cytatami Magdy Gessler z programu „Kuchenne rewolucje”, Michela Morana z „Masterchefa”, Wojciecha Modesta Amaro z programu „Top Chef” i wielu innych). Nie dość że smacznie

WojnaNaSmaki.pl