już często goszczącymi u nas na stole batatami. Pieczarki balsamico robiłam już kilkakrotnie, marchewkę w sosie balsamico tak samo więc postanowiłam połączyć oba i bazując na przepisie Magdy Gessler z książki "Kolory smaków" po drobnych modyfikacjach powstał poniższy przepis Składniki 1 duża lub 2 mniejsze polędwice z tuńczyka (tak żeby miały min 1,5 do max 2 cm grubości) olej
Piekielna Kuchnia Patiblogu, ten przepis jest trochę inny, przede wszystkim tym razem zostały wykorzystane golonki peklowane, a golonka nie była podsmażona przed duszeniem. Na pewno jest 100 razy lepsza od golonki Magdy Gessler! Golonka w piwie z warzywami : składniki: 4 małe peklowane golonki sól do smaku pieprz młotkowany z kolendrą ostra papryka włoszczyzna: 2 marchewki,1/2 małego selera,1 pietruszka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis wzorowany na oryginalnym Magdy Gessler z książki "Smaczna Polska" Składniki 2 małe golonki przednie włoszczyzna 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu Glazura : szklanka ciemnego piwa ( w oryginale wschowskiego ) pół szklanki oleju pół szklanki miodu pitnego trójniaka 1 łyżka miodu gryczanego 1 łyżeczka kminku mielonego sól Przygotowanie Glazura : wymieszałem piwo z olejem, miodem pitnym
R'n'G Kitchengotowy. Nie powinno się trzymać zakwasu pracującego dłużej niż 10-14 dni. Jeśli pojawi się jakakolwiek pleśń – zakwas jest do wylania i do zrobienia od nowa. Na stronie Magdy Gessler ‘Smaki życia’ znalazłam przepis na zakwas, w którym pleśń na zakwasie buraczanym brzmi jak coś pożądanego – nie! Nie! NIE do cholery! Opadły mi ręce (tak, dobrze że nie cycki
Karo in the Kitchenwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pomysł Magdy Gessler z moimi małymi modyfikacjami. Mleko doskonale skrusza mięso i zachowuje jego soczystość. Natomiast dodatek przypraw - nadaje kotletom idealnego smaku. Tak przygotowane kotlety są miękkie, delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. 700-800g karkówki/schabu/boczku Marynata: 1/2 szklanki mleka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 listek laurowy
Di gotujeprzypadku tego ciasta, wyrabianie jest troszkę cięższe ponieważ ciasto bardzo się klei, najlepiej wyrabiać w robocie z hakiem do drożdżowego. Przepis pochodzi ze strony Smaki życia wg. przepisu pani Magdy Gessler. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='około 610 gr mąki tortowej 160 ml mleka u mnie sojowe 33 gr drożdży świeżych 100 gr cukru 160 gr masła
moj przepis naPrzepis Magdy Gessler, podpatrzony w telewizji. Kurczak fajny , soczysty. Składniki: kurczak 1,50 do 1,70 kg 2 kg ziemniaków ( lub wg uznania ) 1 piwo w butelce przyprawa do kurczaka pikantna prymat przyprawa do ziemniaków i frytek prymat olej Sposób wykonania: kurczaka, oczyścić i umyć natrzeć pikantną przyprawą do kurczaka prymat i odrobiną oleju, pozostawić w lodówce najlepiej
Darcia w kuchnilekkości. Clou nadzienia i cały jego smak to dodatek ogromnej ilości świeżej posiekanej natki pietruszki. Przepis wszechobecny w starych książkach kucharskich. W internecie znany jako kurczak po polsku Magdy Gessler. Popularność zyskał dzięki "Kuchennym rewolucjom". To sycące, niezbyt ciężkie danie, bardzo aromatyczne, zaskakujące prostotą składników jest mi znane właściwie od zawsze. Uwielbiam tak przygotowanego kurczaka. W towarzystwie klusek śląskich
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rozgrzewająca zupa ogórkowa. Robię ją bardzo tradycyjnie, w sposób jaki robiła ją moja Mama. Okazuje się również, że jest to zupa bardzo podobna do tej z przepisu Magdy Gessler - moja jednak różni się kilkoma szczegółami, które moim zdaniem mają dość istotny wpływ na jej ostateczny smak. Waszej ocenie zostawiam, czy jest to przepis lepszy czy gorszy. Wypróbujcie
Garniec Magaliemogłabym się zając czymś takim - takie pole do popisu! Musiałabym uruchomić do tego całą swą fantazje i jej już widzę te nazwy - były by lepsze niż te u Magdy Gessler! No ale... koniec z marzeniami czas wracać do paskudnej rzeczywistości. Poszukiwanie pracy baaaardzo dołuje. Jej, nie zdawałam sobie sprawy, że aż tak bardzo. Niech mi ktoś zdradzi może jakiś sposób
sierotka maRysia w kuchniodrobinę czasu, zjeść coś za przyzwoitą cenę, a miła obsługa nienachalnie obsłuży Cię jak będziesz, człowieku, grzeczny ; ) Będąc kolejną razą w Zakopanem, zawitam tam, oj zawitam. PS Tak, Magda Gessler była
Right Behind The Kitchendość, że wielkością danią zostałem wręcz porażony (w szczególności ilością mięsa w daniu mięsnym) to jeszcze zaszokowany ile przychodzi szaremu człowiekowi zapłacić za tą nieprzyjemność. Nie tak dawno Magda Gessler była w indyjskiej restauracji w Zielonej Górze i zjechała równo właścicieli, którzy podobne praktyki stosowali - porcje dań śmiesznie małe, a ceny przerażająco-odstraszające. No i jakby to powiedział pan prezydent
Right Behind The Kitchenwarzywa i gotujemy wszystko do miękkości. Na koniec doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym i jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany i jasnym pieczywem" Źródło: Kuchenne rewolucje. Przepisy Magdy Gessler. Wyd. znak litera nova *W mojej zupie pominęłam kminek, dodałam 2 papryki, 5 ziemniaków,więcej zacierek i ok. 800g mięsa. Podałam bez dodatku kwaśnej śmietany
A Ty Smakuj MnieJakiś czas temu jedna z czytelniczek poprosiła mnie o przetestowanie tego przepisu. Jak później się okazało jest to przepis pani Magdy Gessler, który przywiozła z Londynu. To zupełne odwrócenie klasycznego przepisu na kruche ciasto, jakie wszyscy znamy. Nie używamy tu zimnego masła a rozpuszczamy je i gorące mieszamy z mąką (coś podobnego do ciasta parzonego, tyle że bez jajek). Bardzo
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawałka - lepienie pierogów było dla Niej rytuałem i formą odpoczynku. I oczywiście piekła je w piecu chlebowym :) Długo nie mogłam odtworzyć tego smaku, aż trafiłam na przepis pani Magdy Gessler. I strzał w dziesiątkę - dokładnie takie jak u Babci! Przepis jest bardzo dobry - ciasto miękkie i elastyczne, a farsz idealny - nie jest zbyt zwarty, ale też nie rozsypuje się
Nie tylko w kuchni