maca - 307 przepisów (strona:13/21)

McFalafel 105

ciecierzycy - czyli falafel właśnie. To co czyni tą kanapkę fast foodowego giganta wyjątkową jest również to, że jej skład jest znany. Zamiast pilnie strzeżonego sosu a'la Big Mac mamy tutaj pastę Tahini. Do tego dołożymy świeże warzywa i otrzymujemy burgera, którego naprawdę warto spróbować i którego nie znajdziemy w restauracjach w naszej części świata

Milion Smaków
Makaron z serem po meksykańsku 382

Blueberry Corner by "jagodzianka" Bardzo smaczne i sycące danie kuchni amerykańskiej, znane jako „Mac and Cheese”. Dzięki dodatkowi kurczaka, warzyw i meksykańskich przypraw staje … Przeczytaj cały artykuł Post Makaron z serem po meksykańsku pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Hot - dog XXL na miarę Bic Maca, czyli fast-food najbardziej pospolity w pysznej odsłonie imprezowej 179

gotowe. Dodatkowo., przed włożeniem warzyw można posmarować bułkę musztardą. Czynnikiem, który robi różnicę i totalnie odmienia hot - doga jest sos. Jest przepyszny - smakuje jak ten w kultowej kanapce Bic Mac. Poznaliśmy z Mężem jego tajemnicę dzięki autorowi filmiku na YouTube . Pozdrawiamy autora ;)  To nagranie zmieniło nasze spojrzenie na fast - food. Od tamtej pory możemy w domu wyczarować cuda smaczniejsze

Kuchnia po mojemu
Hummus pomidorowy 179

mnie idealnie sprawdziła się jako smarowidło do kanapki. Nie mogłam jej się oprzeć także w połączeniu z krakersami. Hummus możemy podawać również z innymi dodatkami, takimi jak – pitą, macą

Pink Envelope
Grzyby suszone panierowane 179

łyżek bułki tartej 3 łyżki oleju sól przepis Grzyby myjemy w letniej wodzie i gotujemy do miękkości z cebulą, dodatkiem soli i pieprzu. Ugotowane grzyby odsączamy, otaczamy w mace, rozmąconym jajku, tartej bułce i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor

Smakowite Dania
Hummus pomidorowy 194

mnie idealnie sprawdziła się jako smarowidło do kanapki. Nie mogłam jej się oprzeć także w połączeniu z krakersami. Hummus możemy podawać również z innymi dodatkami, takimi jak - pitą, macą lub z chrupiącymi i świeżymi warzywami. Od niedzieli można w sieci znaleźć nowy magazyn kulinarny "Kocioł", w którym miałam swój udział. "Kocioł" tworzy grupa dolnośląskich blogerów, z którymi macie okazję poznać

pink envelope
Sos śliwkowy do ryby 189

dzieje się w ogrodzie, bo sama za bardzo nie wiem. Wpadam tam tylko przed zachodem słońca, żeby podlać to co pod brzozami i podjeść ostatnie maliny lata. Macam brzoskwinie, czy już choć trochę zmiękły, podglądam gruszki czy już można je jeść- i wracam do domu bo zimno, ciemno i następnego dnia trzeba do pracy. Z gotowaniem jest łatwiej, bo można

les mirabelles
Makaron z pulpecikami, gałką i cynamonem 149

kosteczkę cebulę i zmiażdżony przez praskę czosnek. Tak przygotowaną masę mięsną wyrabiałam około 10 min. Następnie uformowałam pulpeciki ( z tej porcji wyszło mi 15 szt), które lekko obtoczyłam w mace. Patelnię nagrzałam, wlałam 3 łyżki oleju i smażyłam pulpety  do momentu zarumienienia (około 7 min). W międzyczasie ugotowałam na półtwardo makaron. Następnie  na patelni na której smażyłam pulpeciki

Gosia gotuje
Małże z pesto 168

więc postanowiłam ugotować coś specjalnego dla męża. W porównaniu do mnie jest miłośnikiem owoców morza. Kupiłam mrożone małże w muszlach, ponieważ świeżych nigdzie bym nie dostała. Oglądałam je, macałam i zastanawiałam się co z nich zrobić a niestety nie jestem ekspertem w owocach morza. I zrobiłam coś takiego: Składniki:      400g mrożonych małży

Amatorka kuchenna
TU I TAM nr 29. Niech króluje czosnek! Pieczony. I galaretka 188

starych cywilizacji śródziemnomorskich. Już Egipcjanie cenili czosnek. Według Herodota dawali go na wzmocnienie niewolnikom pracującym przy Wielkiej Piramidzie.  Powszechnie wiadomo, że Mojżesz wyniósł z Egiptu mąkę na mace. Choć Biblia o tym milczy, schował też pewnie do kieszeni kilka główek czosnku.  Tak czy inaczej, Żydzi w starożytnym Izraelu za czosnkiem po prostu przepadali. Ze względu na smak

KUCHARNIA
Marchewkowe muffiny z jagodami Goji, chałwowym kremem i świeżym granatem 332

stopniowo mąkę przesianą przez sito wraz z sodą, proszkiem, cynamonem i kakao. Na koniec - najlepiej drewnianą łyżką - dodajemy marchewkę i delikatnie mieszamy. Teraz dorzucamy sparzone i obtoczone w mace jagody Goji, delikatnie mieszając łączymy z masą. Muffiny wstawiamy do  nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na około 25 do 30 minut.  Muffinki zaraz pójdą do pieca... Takie piękne

Sajkofanka smaku
Polska odpowiedź z japońskim akcentem na amerykańskie brownie. Greenie 188

internetach można wygrzebać wszystko. Od instrukcji składania statków kosmicznych dla NASA, przez rozbrajanie bomb wiszących na terrorystach po sposoby prasowania pieluch tetrowych. Więc czemu nie można o sposobach macania wora? Poszukując interesującej nas wiedzy, trafiamy na różne strony, portale i ludzi. Jak odróżnić wiedzę nam pomocną od tej totalnie z tyłka wziętej, że pozostanę przy tematyce około genitalnej? Chyba tylko

ladykitchen
Bagietka z paluszkami rybnymi i pure z groszku, Dzika pycha i Piaty smak, czyli Srodowe Rybki odc.54 201

gładko. Doprawiamy sokiem i skórką cytryny (troszkę zostawiamy do śmietany), solą oraz cukrem. Rybę osuszamy, kroimy na kawałki grubości palca. Rozgrzewamy patelnię z olejem. Kawałki ryby obtaczamy w mace (wymieszanej z solą i pieprzem), białkach i bułce. Smażymy na chrupiąco i rumiano. Bułkę podgrzewamy chwilę w piekarniku, przekrawamy na pół. Jedna połowę smarujemy śmietaną i posypujemy skórką startą z cytryny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pizza na cienkim cieście z papryką i salami 355

jakiś czas. Od puszystego, doszłam do cienkiego, ale to, które właśnie pokazuję na zdjęciach, najcieńsze jeszcze nie jest. Najcieńsze, które zrobiłam, było również drożdżowe, ale w smaku przypominało macę i smakowało mi najbardziej ze wszystkich dotychczasowych. Czytaj więcej

bistro mama
Pączki na piwie 169

drożdży* 1/2 szklanki cukru* 80 g masła lub margaryny* 1/4 szklanki mleka* 1 piwo ( niecałe 500 ml)* marmolada* 1 litr olejuSposób wykonaniaPrzesianą mąkę wsypać do garnka, w mace zrobić dołek, wlać mleko,rozkruszyć drożdże,wsypać 2 łyżeczki cukru, nieco rozmieszać i zostawić do wyrośnięcia.Rozpuścić masło i wystudzićŻółtka utrzeć z cukrem i wlać do mąki, wlać również masło i piwo

Mix smaku

Proponowane wyszukiwania