tylko. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki, 150g masła, 4 żółtka, 4 łyżki cukru pudru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, skórka otarta z jednej cytryny, 1 łyżka śmietany 18%, Lukier: 1 szklanka cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję masło i razem siekam nożem. Następnie dodaję cukier puder, żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę(...)cieście dowolne kształty. Ciastka układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Piekę około 15 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Cukier puder ucieram z sokiem z cytryny na jednolitą masę. Lukrem polewam przestudzone ciasteczka. Ciastka odstawiam na 15 minut w chłodne miejsce
Tradycyjna kuchnia Kasicukru pudru 1 jajko 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli 80g stopionego masła 2 jabłka 1/2 puszki kajmaku 3 łyżki mleka 1/2 szklanki cukru pudru+2 łyżki wody na lukier Wykonanie : do miseczki pokruszyć drożdże, zasypać łyżką cukru, łyżką mąki i połową porcji ciepłego mleka. Wymieszać, miseczkę przykryć ściereczką, odstawić na 15min w ciepłe miejsce. Do głębszego naczynia(...)formować okrągłe bułeczki. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek smarować delikatnie mlekiem. Piec w 180C przez ok. 25-30min. Pół szklanki cukru pudru utrzec na lukier z 2 łyżkami wody. Polać przestudzone bułeczki. Smacznego! Artykuł Słodkie bułeczki z jabłkiem i kajmakiem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniapieczenia - ¾ szklanki + 1 łyżka oleju (200 ml) - 2 łyżeczki esencji pomarańczowej - świeżo starta skórka z 1 cytryny - świeżo starta skórka z 1 pomarańczy - 125 g suszonych wiśni Dodatkowo: - lukier pomarańczowy (1/2 szklanki cukru pudru utrzeć z kilkoma łyżkami soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy i odrobiną skórki pomarańczowej) - opcjonalnie cukier puder do oprószenia zamiast lukru * szklanka – u mnie miarka o pojemności
mojewypiekiinietylkoDawno go nie robiłam, więc była okazja przypomnieć sobie i przy okazji pokazać Wam na blogu. Ciasto jest proste i bardzo lekkie. Nie trzeba go niczym ozdabiać. Żadne polewy, lukry czy posypki nie są potrzebne. Biszkopt delikatnie nabiera wilgoci od śmietanowej pianki. Jeśli jednak lubicie bardziej wilgotne ciasta, to możecie biszkopt skropić ponczem lub wodą z cytryną. Składniki: biszkopt(...)folią spożywczą i wstawić przynajmniej na kilka godzin do lodówki. Najlepsze jest na drugi dzień, kiedy delikatny biszkopt nabierze odrobiny wilgoci z pianki. Wierzchu ciasta nie trzeba oblewać ani lukrem, ani żadną polewą. Ciasto jest bardzo lekkie i delikatne w smaku i konsystencji. [Ciasto przygotowałam w prostokątnej blasze o wymiarach 40 cm X 24 cm] A skoro już ciasto gotowe
Codzienna kuchnia niecodziennałyżki, skórka pomarańczowa kandyzowana 125 gram CIASTO DROŻDŻOWE: drożdże świeże 5 dag, cukier 1/2 szklanki, sól - szczypta, mąka tortowa 4 szklanki, mleko 3,2% 200 ml, margaryna 100 gram, lukier biały - w opisie pomysł na przepis dostałam od koleżanki Ewy Nawrockiej ze Świnoujścia, pozdrawiam Ewę i jej kochane kotki.... = twaróg półtłusty, mleko, aromat, cukier, żółtka, skórka kandyzowana pomarańczowa w misce(...)minut, przy uchylonych drzwiczkach zostawić na 30 minut 3/4 szklanki pudru cukru wymieszać z sokiem z cytryny i śmietaną na tyle jej dać, aby był nie za gęsty lukier, polać letnie ciasto, zostawić do wystudzenia w chłodnym miejscu - ciasto lekko sie odrywa, smakuje wybornie, lepiej od kuponych drożdżówek..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięRogaliki dwukolorowe.. dwusmakowe ..p okryte lukrem utrzymują dłużej świeżość .Lukier nadaje także rogalikom słodyczy..Pomysł na takie rogaliki znaleziony dawno temu [ oj 2 lata prawie hihi] u Mikołaja , a zrobiłam je dopiero teraz..Ja zrobiłam z mniejszej ilości składników, ale podaję tak jak znalazłam. Składniki : około 1 kg mąki Na zaczyn : 250 ml mleka 2 łyżeczki cukru
Moje domowe kucharzeniesłodkości? Składniki 4 jajka 500 g mleka skondensowanego bez cukru 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki 3/4 szklanki suszonej żurawiny lukier 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki mleka Wszystko dokładnie wymieszać Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. dodać mleko skondensowane, olej i zmiksować. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia(...)babeczek i do każdej nałożyć ciasta do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut do tzw "suchego patyczka." Po wystudzeniu każdą babeczkę polać lukrem. babeczki z żurawiną
O kuchni z uczuciemdrugie skradły moje serce i .... podniebienie :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mleka (250 ml) 100 g masła szczypta soli 1 1/4 szklanki mąki pszennej 4-5 jajek tłuszcz do smażenia Lukier: 150 g cukru pudru 2-3 łyżki wody kilka kropel aromatu rumowego Przygotowanie: Mleko zagotować z masłem i szczyptą soli. Zestawić z ognia, wsypać mąkę i energicznie wymieszać do połączenia(...)papierkami (ciastem do dołu). Po chwili zdjąć papier (łatwo schodzi). Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone odłożyć na papierowy ręcznik, by odciekły. Gniazdka moczyć w lukrze (składniki wystarczy rozmieszać) lub posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO
Malinowo w kuchniszkl cukru 1 i 1/4 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mleka 1 płaska łyżeczka amoniaku parę kropel esencji waniliowej 2 łyżki soku z cytryny i tyle cukru pudru aby lukier był dość gęsty, ale wciąż lejący, wtedy szybko zastygnie. 1. Masło zmiksować z cukrem na puch, pod koniec miksowania wbijamy jajko i miksujemy do połączenia się. 2. Następnie dodajemy przesianą(...)przez około 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciastka przekładamy na kratkę do studzenia (w tedy w parę minut ulotni się reszta amoniaku) Na koniec wystudzone amerykany polewamy lukrem i odstawiamy do zastygnięcia
Gotowanie...to proste !lekko cytrynowy posmak, długo zachowuje świeżość. Z podanych proporcji wyjdzie jedna duża baba, albo - jak u mnie - dwie małe i jeszcze dwie malutkie :) Na wierzch moja Córcia ukręciła królewski lukier:) składniki: 2 szkl mąki 1 szkl cukru 4 jajka 250 g twarogu 2 łyżki jogurtu greckiego 125 g masła łyżeczka proszku do pieczenia skórka i sok z 1/2 cytryny lukier
6niebomożemy ubrać w piękne łaszki. Już sama forma,w której ją upieczemy potrafi nadać charakteru, a na rynku można dostać cudowne kształty. Babka może być „goła”, polana lukrem, czekoladą, możliwości jest wiele wszystko zależy od Was. Składniki: 240 g mąki pszennej 4/5 szklanki mąki ziemniaczanej kostka margaryny 250 g cukru 4 jajka 1 szklanka maku(...)nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy około godziny. Przed wyjęciem sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto już jest upieczone. Babka piaskowa z makiem kiedy już wystygnie może zostać udekorowana lukrem przygotowanym z 2-3 łyżek wrzącej wody wymieszanej z cukrem pudrem( dodaj tyle aby uzyskać odpowiednią konsystencję,przynajmniej 4 łyżki.) Artykuł Babka piaskowa z makiem pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty Forkwiem jeszcze jak długo utrzymuje świeżość, ale zapowiada się wspaniale.....nie wiem czy do jutra dotrwa ;) Jeszcze jedną zaletą tej babki jest bardzo mała ilość cukru. Ja polałam lukrem, ale myślę, że jest tak pyszna, że nie trzeba jej dosładzać. Jedynie cukrem pudrem troszkę posypać dla ładniejszego wizerunku :) Przepis zaczerpnięty z książki " Nowoczesna dietetyczna książka kucharska" Zofia Wieczorek-Chełmińska Składniki(...)wylać wyrobione ciasto, przykryć ponownie ściereczką. Odczekać do momentu aż ciasto ładnie wyrośnie. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180C i piec ok. 45 minut. Piekłam na samym dole piekarnika. Polać lukrem albo posypać cukrem pudrem. Smacznego
Różne smaki w kuchniaromatu cytrynowego 2 łyżki oleju masło do smarowania formy (pojemność formy 2,5 litra, wymiary około 25 x 10 cm) do dekoracji: kandyzowana skórka z pomarańczy i płatki migdałów lukier: szklanka cukru pudru + 2 łyżki mleka + kilka kropel aromatu pomarańczowego Przygotowanie babki: Smaruję masłem formę. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam ze szczypta soli na sztywno. Stopniowo do ubitych białek(...)aromat cytrynowy. Gotowe ciasto wlewam do formy. Piekę 50 minut bez termoobiegu, grzaniem góra-dół. Gotową babkę wyjmuję z piekarnika, studzę w formie, wyjmuję i polewam polewą, dekoruję. Przygotowanie lukru: Mieszam ze sobą energicznie cukier puder i mleko, dodaję aromat, polewam babkę i posypuję skórką i migdałami. Smacznego! (przepis pochodzi z gazety TeleTydzień, kwiecień 2017, lekko go zmodyfikowałam zamiast
Zasmakuj KuchniProstszego mazurka nie znajdziecie! Jedno co trzeba tu przygotować to kruche ciasto. Masa krówkowa jest z puszki, a dekoracja to po prostu włoskie orzechy i napis "Alleluja" wykonany z lukru. Słodki, kaloryczny....jak mazurek! Przy okazji chciałam Wam złożyć najserdeczniejsze życzenia. Przede wszystkim zdrowych, radosnych i pogodnych Świąt Wielkanocnych spędzonych w gronie najbliższych. Smacznego jajka i mokrego dyngusa! Odpocznijmy(...)się ją rozprowadzało po cieście. Wyłożyć ją na ostudzony spód ciasta, wyrównać szpatułką. Mazurka udekorować połówkami orzechów włoskich. Z cukru pudru (3 łyżki) i odrobiny soku z cytryny utrzeć lukier, przełożyć go do tutki z papieru do pieczenia i wykonać napis "Alleluja". Ciasto schłodzić w lodówce, by masa krówkowa dobrze się kroiła. Smacznego
Nastoletnie Wypiekanie