kostka masła -2/3 szklanki cukru -2 cukry wanilinowe -5 żółtek -1 czubata szklanka mąki krupczatki -1 szklanka cukru pudru* -4-5 łyżek soku z cytryny* *składniki na lukier, który spotkał się u mnie ze sprzeciwem, dlatego posypałam cukrem pudrem. Przygotowanie Ciasto francuskie zostawić na ok. 20 minut w temperaturze pokojowej. Gdy rozmarznie, podzielić na 2 płaty. Przełożyć do blach(...)ciągle ucierając. Przelać do garnka i stale mieszając, gotować, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia i przestudzić. Placki przełożyć jeszcze ciepłym kremem. Cukier utrzeć z sokiem cytrynowym na gęsty lukier. Posmarować nim wierzch napoleonki, a kiedy zastygnie, pociąć ciasto na porcje. Smacznego
Zielona Kuchniawracać. Składniki -1 szkl. mąki pszennej -1 szkl. cukru -6 jajek -1 szkl. mąki ziemniaczanej -3/4 szkl. oleju -olejek cytrynowy -łyżka kakao -2 łyżeczki proszku do pieczenia -biały lukier -tłuszcz i bułka tarta do formy Przygotowanie Białka zmiksować z cukrem. Cały czas mieszając, dodawać po 1 żółtku. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawać do ucieranej(...)połowę wymieszać z kakao i również wlać do formy. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. i piec ok. 50 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić. Lukier przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polać babkę. Odstawić do zastygnięcia. Udekorować według uznania. Źródło: Jeden ze starych numerów 'Chwili dla Ciebie' Smacznego
Zielona Kuchniaskórka otarta z 1 pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej Dodatkowo: ulubiona marmolada/dżem do nadziania tłuszcz do smażenia, u mnie olej rzepakowy z dodatkiem smalcu cukier puder do oprószenia lub lukier ( 1 szklanka cukru pudru rozprowadzona z kilkoma łyżkami gorącej wody; gęstość lukru można regulować poprzez dodanie cukru pudru - jeśli wyjdzie za rzadki lub wody - jeśli wyjdzie za gęsty; proporcje
Opowieści z piekarnikakwaśnej śmietany * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 łyżki mąki ziemniaczanej * 100 g wiórków kokosowych (użyłam Skworcu) * garść wiórków kokosowych do dekoracji * cukier puder i woda do lukru Wykonanie: Całe jajka wbić do miski, dodać cukier i wszystko razem ucierać około 4 minut. Następnie wlać mleko i kwaśną śmietanę, wymieszać mikserem. Kolejno wsypać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną(...)delikatnie wymieszać ciasto, najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto wlać do foremki do pieczenia babki. Piekarnik nagrzać do 170'C. Wstawić ciasto i piec około 45-50 minut. Wystudzone ciasto polać lukrem zrobionym z cukru pudru i wody, posypać wiórkami kokosowymi
Zrób to smaczniejajka L 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 300g śliwek cukier puder + odrobina wody na lukier 1. Ze śliwek usuwamy pestki, kroimy je w kostkę. Jogurt, jajka, olej i cukier mieszamy ze sobą w jednej misce. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę w drugiej. Do miski(...)przygotowaną masę wykładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Studzimy. Cukier puder łączymy z wodą, mieszamy. Powstałym lukrem polewamy muffinki
Szefowa kuchnisól - szczypta, aromat cytrynowy 1 łyżeczka, mleko 150 ml, masło 75 gram, twaróg 50 dag, masło 5 dag, cukier 2 łyżki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 1 sztuka "L", lukier - w opisie ciasto bezglutenowe różni się w konsystencji od klasycznego pszennego, jeśli jest z jajkami staje się znacznie lżejsze niż w wersji bez jajek - użyłam mąki do testowania razem(...)posmarować pędzelkiem maczanym w wodzie piekarnik nagrzany 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut, 3/4 szklanki cukru pudru wymieszać z wodą na nie za gęsty lukier i posmarować po wierzchu, na blaszce zostawić do wystudzenia - ciasto jest smaczne, delikatne, wyglądem przypomina ciasto proszkowe ale smakuje jak drożdżowe, może być bazą do innych farszów wytrawnych i słodkich
W Mojej Kuchni Lubięminut (dół ciasteczek powinien się zarumienić, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika). W miseczce mieszamy sok z limonki z cukrem pudrem tworząc a la lukier* (rzadszy, ma odrobinę wsiąknąć w ciasteczka i pozwolić się utrzymać posypce). Smarujemy/polewamy nim jeszcze ciepłe ciasteczka i posypujemy dekoracyjnym maczkiem. Zostawiamy ciasteczka do całkowitego wystudzenia. *można też zrobić tradycyjny gęsty lukier
Słodkie okruszkiszklanki cukru pudru 250 g twarogu półtłustego 250 g margaryny 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia przyprawa do kawy i deserów Nadzienie maliny albo inne owoce np wiśnie Lukier sok z malin 0,5 szklanki cukru pudru Wszystkie składniki ciasta zagnieść, zawinąć w folię i schłodzić przez 30 min w lodówce. Schłodzone rozwałkować na grubość około 3 mm, pociąć(...)kwadracików, nadziać owocami i zawinąć. Piec do zrumienienia około 25-30 min. Po ostudzeniu polać lukrem. Artykuł Rogaliki z nadzieniem malinowym pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaŚwiąt. Pierniczki 50 dkg mąki 20 dkg miodu 10 dkg cukru 5 dkg masła 1 jajko 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1-2 łyżeczki kakao Lukier białko cukier puder sok z cytryny Rozpuścić miód, dodać przyprawę do piernika, cukier i masło. Podgrzewać aż wszystkie składniki rozpuszczą się i połączą. Przesiać mąkę, dodać sodę, kakao i jajko. Wlać(...)cienko rozwałkowanego ciasta wykrawać ciasteczka. Piec na papierze do pieczenia ok 10 minut w temperaturze 180 stopni. Białko utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na bardzo gęsty lukier, nałożyć do szprycki i dekorować wedle uznania. *źródło Every Cake You Bake Artykuł Tradycyjne pierniczki pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchnia350g) 85 g masła 85 g rodzynek 85 g migdałów 2 łyżki domowej skórki pomarańczowej (użyłam świeże skórki startej z 1 pomarańczy) 5 średnich jajek olejek migdałowy do smaku Lukier 200 g cukru pudru kilka łyżek gorącej wody 100 g obranych ze skórki i posiekanych migdałów Mak opłukać, zalać gorącą wodą i gotować przez 30 minut na małym ogniu. Często(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy do zrumienienia przez 20-30 minut w temperaturze 180 st. Ciepłe rogale smarujemy lukrem i posypujemy posiekanymi migdałami . Artykuł ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniaoczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli NADZIENIE SEROWE 250 g kremowego serka śmietankowego( może być z wiaderka ) 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 jajko LUKIER 150 g kremowego serka śmietankowego ( może być z wiaderka ) 3 łyżki cukru pudru orzechy do dekoracji W dużej misce wymieszać cukier z jajkami, dodać resztę składników i wymieszać łyżką. Ciasto(...)Piec w temperaturze 170 stopni przez 1 godzinę lub dłużej – do tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę marchewkową przełożyć na kratkę i ostudzić. Z serka i cukru pudru utrzeć lukier. Zimne ciasto polukrować i udekorować orzechami wedle własnego uznania. Artykuł BABKA MARCHEWKOWA Z SEREM pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniaserka homogenizowanego ( ok. 3 dużych łyżek ) 500 g jagód szczypta soli 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1 łyżeczka skórki z cytryny ( ja wlałam kilka kropel esencji cytrynowej ) Lukier : 12 łyżek cukru pudru 2 łyżki letniej wody Sposób przygotowania: Jagody myjemy i wysypujemy na talerz w celu ich wysuszenia. Posypujemy mąką ziemniaczaną i cukrem. Mleko podgrzewamy , rozdrabniamy drożdże(...)podsypać troszkę mąką. Podgrzewamy piekarnik do 190 C i pieczemy ok. 25 - 30 minut do momentu ,aż jagodzianki nabiorą pięknego złocisto - brązowego koloru. Na koniec polewamy nasze pyszne jagodzianki lukrem. Smacznego
Różne smaki w kuchniroku krzywi się na widok malin, aż uszy się trzęsły, gdy zajadał się drożdżówką z tymi owocami :). Drożdżówki malinowe udekorowałam dwoma różnymi lukrami, ponieważ na zrobienie malinowego lukru wpadłam w ostatniej chwili. Z białym wydawały mi się mało apetyczne ;). W tym Więcej... Artykuł Drożdżówki malinowe – Raspberry Sweet Rolls pochodzi z serwisu Słodki
Słodki Pomysłstroną przeciętą,na dnie tortownicy i pod przykryciem ponownie zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C na około 30-40 minut.Wystudzone ciasto polać lukrem. Nadzienie: 40 g płynnego masła 40 g cukru trzcinowego 1 łyżka cukru waniliowego 2-3 łyżki cynamonu Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia.Cukry i cynamon wymieszać w miseczce. Lukier
Anielskie wypiekijakie robiłam. SKŁADNIKI 150g mąki pszennej tortowej 100g mąki ziemniaczanej 60g cukru pudru 3 ugotowane żółtka 150 g masła opakowanie cukru waniliowego DODATKOWO dowolny gęsty dżem powidła lub marmolada LUKIER sok z cytryny łyżeczka białko cukier puder (ile weźmie-musi być lekko gęsty) Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto (żółtka rozcieramy widelcem) Ciasto wkładamy do woreczka i dajemy na około(...)dość cienko wykrawamy części dolne ciasteczek i górne (z dziurką) dajemy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni. Studzimy przekładamy powidłami polewamy cienkimi strużkami lukru I gotowe :) Ciasteczka są wspaniałe,najlepsze Polecam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku