lukier - 7892 przepisów (strona:188/527)

Błyskawiczne pierniczki na ostatnią chwilę 190

robiłam grubsze pierniczki traciły po upieczeniu kształt- wręcz wyrastały nieco). Wykrawam ciasteczka i piekę w temp. 170 ºC, przez około 12 minut. Pierniczki zdobię lukrem (cukier puder-200 g, mieszam dokładnie z białkiem z jednego jaja), który zrobiony w ten sposób długo pozostaje biały. Zrobiłam też eksperyment i zamiast takiego lukru wykorzystałam taki z cukru pudru i soku z cytryny

Arbuziaki
Truskawki w kokilkach z kruszonką 184

Truskawki w kokilkach z kruszonką kilogram truskawek 200 g cukru brązowego cztery łyżeczki bułki tartej Kruszonka: 200 g mąki pszennej 100 g cukru 100 g miękkiego masła ewentualnie lukier Przepis – Truskawki w kokilkach z kruszonką Truskawki kroimy na kostkę. Całość wrzucamy na rozgrzaną patelnię, na którą wcześniej dodajemy nieco oleju (najlepiej kokosowego). Truskawki smażymy aż puszczą sok, należy uważać(...)posypujemy truskawki bułką tartą. Następnie sypiemy nasz kruszonkę. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy maksymalnie 10 minut, aż truskawki zaczną wrzeć. Gotowe. Możemy też użyć lukru . Koszt: 15 zł (porcja dla czterech osób – truskawki po 7,50 zł/kg) Przygotowanie: 40 minut Truskawki w kokilkach z kruszonką Truskawki w kokilkach z kruszonką Truskawki w kokilkach

Kuchennyviral.pl
Kostka warszawska (Napoleonka) 125

kostka masła -2/3 szklanki cukru -2 cukry wanilinowe -5 żółtek -1 czubata szklanka mąki krupczatki -1 szklanka cukru pudru* -4-5 łyżek soku z cytryny* *składniki na lukier, który spotkał się u mnie ze sprzeciwem, dlatego posypałam cukrem pudrem. Przygotowanie Ciasto francuskie zostawić na ok. 20 minut w temperaturze pokojowej. Gdy rozmarznie, podzielić na 2 płaty. Przełożyć do blach(...)ciągle ucierając. Przelać do garnka i stale mieszając, gotować, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia i przestudzić. Placki przełożyć jeszcze ciepłym kremem. Cukier utrzeć z sokiem cytrynowym na gęsty lukier. Posmarować nim wierzch napoleonki, a kiedy zastygnie, pociąć ciasto na porcje. Smacznego

Zielona Kuchnia
Babka dwukolorowa 174

wracać. Składniki -1 szkl. mąki pszennej -1 szkl. cukru -6 jajek -1 szkl. mąki ziemniaczanej -3/4 szkl. oleju -olejek cytrynowy -łyżka kakao -2 łyżeczki proszku do pieczenia -biały lukier -tłuszcz i bułka tarta do formy Przygotowanie Białka zmiksować z cukrem. Cały czas mieszając, dodawać po 1 żółtku. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawać do ucieranej(...)połowę wymieszać z kakao i również wlać do formy. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. i piec ok. 50 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić. Lukier przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polać babkę. Odstawić do zastygnięcia. Udekorować według uznania. Źródło: Jeden ze starych numerów 'Chwili dla Ciebie' Smacznego

Zielona Kuchnia
Pączki II 179

skórka otarta z 1 pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej Dodatkowo: ulubiona marmolada/dżem do nadziania tłuszcz do smażenia, u mnie olej rzepakowy z dodatkiem smalcu cukier puder do oprószenia lub lukier ( 1 szklanka cukru pudru rozprowadzona z kilkoma łyżkami gorącej wody; gęstość lukru można regulować poprzez dodanie cukru pudru - jeśli wyjdzie za rzadki lub wody - jeśli wyjdzie za gęsty; proporcje

Opowieści z piekarnika
BABKA KOKOSOWA 159

kwaśnej śmietany * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 łyżki mąki ziemniaczanej * 100 g wiórków kokosowych  (użyłam Skworcu) * garść wiórków kokosowych do dekoracji * cukier puder i woda do lukru Wykonanie: Całe jajka wbić do miski, dodać cukier i wszystko razem ucierać około 4 minut. Następnie wlać mleko i kwaśną śmietanę, wymieszać mikserem. Kolejno wsypać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną(...)delikatnie wymieszać ciasto, najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto wlać do foremki do pieczenia babki. Piekarnik nagrzać do 170'C. Wstawić ciasto i piec około 45-50 minut. Wystudzone ciasto polać lukrem zrobionym z cukru pudru i wody, posypać wiórkami kokosowymi

Zrób to smacznie
Jogurtowe muffinki ze śliwkami 155

jajka L 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej  300g śliwek cukier puder + odrobina wody na lukier 1. Ze śliwek usuwamy pestki, kroimy je w kostkę. Jogurt, jajka, olej i cukier mieszamy ze sobą w jednej misce. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę w drugiej. Do miski(...)przygotowaną masę wykładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Studzimy. Cukier puder łączymy z wodą, mieszamy. Powstałym lukrem polewamy muffinki

Szefowa kuchni
bezglutenowe drożdżowe ciasto z twarogiem... 232

sól - szczypta, aromat cytrynowy 1 łyżeczka, mleko 150 ml, masło 75 gram, twaróg 50 dag, masło 5 dag, cukier 2 łyżki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 1 sztuka "L", lukier - w opisie ciasto bezglutenowe różni się w konsystencji od klasycznego pszennego, jeśli jest z jajkami staje się znacznie lżejsze niż w wersji bez jajek - użyłam mąki do testowania razem(...)posmarować pędzelkiem maczanym w wodzie piekarnik nagrzany 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut, 3/4 szklanki cukru pudru wymieszać z wodą na nie za gęsty lukier i posmarować po wierzchu, na blaszce zostawić do wystudzenia - ciasto jest smaczne, delikatne, wyglądem przypomina ciasto proszkowe ale smakuje jak drożdżowe, może być bazą do innych farszów wytrawnych i słodkich

W Mojej Kuchni Lubię
Szybkie czekoladowe ciasteczka z limonkową nutą 217

minut (dół ciasteczek powinien się zarumienić, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika). W miseczce mieszamy sok z limonki z cukrem pudrem tworząc a la lukier* (rzadszy, ma odrobinę wsiąknąć w ciasteczka i pozwolić się utrzymać posypce). Smarujemy/polewamy nim jeszcze ciepłe ciasteczka i posypujemy dekoracyjnym maczkiem. Zostawiamy ciasteczka do całkowitego wystudzenia. *można też zrobić tradycyjny gęsty lukier

Słodkie okruszki
Rogaliki z nadzieniem malinowym 129

szklanki cukru pudru 250 g twarogu półtłustego 250 g margaryny 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia przyprawa do kawy i deserów Nadzienie maliny albo inne owoce np wiśnie Lukier sok z malin 0,5 szklanki cukru pudru Wszystkie składniki ciasta zagnieść, zawinąć w folię i schłodzić przez 30 min w lodówce. Schłodzone rozwałkować na grubość około 3 mm, pociąć(...)kwadracików, nadziać owocami i zawinąć. Piec do zrumienienia około 25-30 min. Po ostudzeniu polać lukrem. Artykuł Rogaliki z nadzieniem malinowym pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Tradycyjne pierniczki 149

Świąt. Pierniczki 50 dkg mąki 20 dkg miodu 10 dkg cukru 5 dkg masła 1 jajko 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1-2 łyżeczki kakao Lukier białko cukier puder sok z cytryny Rozpuścić miód, dodać przyprawę do piernika, cukier i masło. Podgrzewać aż wszystkie składniki rozpuszczą się i połączą. Przesiać mąkę, dodać sodę, kakao i jajko. Wlać(...)cienko rozwałkowanego ciasta wykrawać ciasteczka. Piec na papierze do pieczenia ok 10 minut w temperaturze 180 stopni. Białko utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na bardzo gęsty lukier, nałożyć do szprycki i dekorować wedle uznania. *źródło Every Cake You Bake Artykuł Tradycyjne pierniczki pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE 166

350g) 85 g masła 85 g rodzynek 85 g migdałów 2 łyżki domowej skórki pomarańczowej (użyłam świeże skórki startej z 1 pomarańczy) 5 średnich jajek olejek migdałowy do smaku Lukier 200 g cukru pudru kilka łyżek gorącej wody 100 g obranych ze skórki i posiekanych migdałów Mak opłukać, zalać gorącą wodą i gotować przez 30 minut na małym ogniu. Często(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy do zrumienienia przez 20-30 minut w temperaturze 180 st. Ciepłe rogale smarujemy lukrem i posypujemy posiekanymi migdałami .   Artykuł ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
BABKA MARCHEWKOWA Z SEREM 162

oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli NADZIENIE SEROWE 250 g kremowego serka śmietankowego( może być z wiaderka ) 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 jajko LUKIER 150 g kremowego serka śmietankowego ( może być z wiaderka ) 3 łyżki cukru pudru orzechy do dekoracji W dużej misce wymieszać cukier z jajkami, dodać resztę składników i wymieszać łyżką. Ciasto(...)Piec w temperaturze 170 stopni przez 1 godzinę lub dłużej – do tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę marchewkową przełożyć na kratkę i ostudzić. Z serka i cukru pudru utrzeć lukier. Zimne ciasto polukrować i udekorować orzechami wedle własnego uznania. Artykuł BABKA MARCHEWKOWA Z SEREM pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Jagodzianki 488

serka homogenizowanego ( ok. 3 dużych łyżek ) 500 g jagód szczypta soli 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1 łyżeczka skórki z cytryny ( ja wlałam kilka kropel esencji cytrynowej ) Lukier : 12 łyżek cukru pudru 2 łyżki letniej wody Sposób przygotowania: Jagody myjemy i wysypujemy na talerz w celu ich wysuszenia. Posypujemy mąką ziemniaczaną i cukrem. Mleko podgrzewamy , rozdrabniamy drożdże(...)podsypać troszkę mąką. Podgrzewamy piekarnik do 190 C i pieczemy ok. 25 - 30 minut do momentu ,aż jagodzianki nabiorą pięknego złocisto - brązowego koloru. Na koniec polewamy nasze pyszne jagodzianki lukrem. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Drożdżówki malinowe – Raspberry Sweet Rolls 228

roku krzywi się na widok malin, aż uszy się trzęsły, gdy zajadał się drożdżówką z tymi owocami :). Drożdżówki malinowe udekorowałam dwoma różnymi lukrami, ponieważ na zrobienie malinowego lukru wpadłam w ostatniej chwili. Z białym wydawały mi się mało apetyczne ;). W tym Więcej... Artykuł Drożdżówki malinowe – Raspberry Sweet Rolls pochodzi z serwisu Słodki

Słodki Pomysł