lukier - 7892 przepisów (strona:196/527)

orzechowe klawisze 179

cukru pudru łyżeczka soku z cytryny Składniki ciasta posiekać i zagnieść. Wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Białka utrzeć z cukrem na gęsty lukier, pod koniec dodać sok z cytryny. Lukrem posmarować ciasto. Radełkiem pokroić je w miarę równe prostokąty o wymiarach około 3*7 cm. Delikatnie podważać szerokim nożem i przenosić na blaszkę. Wstawić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rogale Marcińskie edycja II 207

gram orzechów włoskich 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany 3 pokruszone podłużne biszkopty Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka lukier: 1 szklanka cukru pudru + 2-3 łyżki wody  5 łyżek posiekanych migdałów i orzechów Przygotowanie: Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy resztę składników ( poza masłem)  i rozcieramy między(...)Wyrośnięte rogale smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem z mlekiem i wstawiamy do piekarnika na ok 20-30 minut aż się ze złocą. Wyjmujemy na kratkę i jeszcze ciepłe polewamy lukrem i posypujemy orzechami

Życie zaczyna się w kuchni
Orzechowe ciasto z morelami i lawendą 170

orzechów włoskich 90 g maki pszennej 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego skórka starta z 1/2 cytryny 1 i 1/2 łyżeczki suszonej lub świeżej lawendy 600 g świeżych moreli szczypta soli Lukier 50 g cukru pudru sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni 2. Morele pozbywamy pestek, orzech włoskie mielimy 3. Masło, olej, cukier i mielone migdały ubijamy(...)pieczenia, wylewamy masę, na wierzchu układamy połówki moreli, dość ciasno  7. Pieczemy ok 80 minut, jeśli ciasto zbyt mocno się rumieni przykrywamy papierem do pieczenia  8. Przygotowujemy lukier, polewamy nim wciąż ciepłe ciasto, posypujemy pozostałą lawendą

Słodki Kompromis
Pączki angielskie - oponki 377

czasu, ciasto drożdżowe wymaga cierpliwości, w zamian za to otrzymamy lekkie jak puch pączki angielskie, których dekoracje pozostawiam już Waszej kwestii gustu, smaku i upodobań, ja lubię z lekkim lukrem, który rozpływa się na ciepłych jeszcze pączkach, ale moja rodzina lukru nie toleruje, podaję więc z aromatyzowanym cynamonem i pomarańczą cukrem. Zapisz i zapamiętaj na tłusty czwartek!  Składniki

Słodki Kompromis
ekspresowe ciasto choinka + ciasteczka 216

Wesołych Świąt !!! składniki: 2 arkusze ciasta francuskiego ok. 100 – 150 g masy makowej 1 białko, ubite na sztywno 1 jajko + 1 łyżka wody bakalie opcjonalnie lukier wykonanie: Masę makową mieszamy z ubitym białkiem. Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy kontury choinki z pniem (dwa jednakowe trójkąty). Jedno wycięte ciasto przekładamy na wyłożona papierem do pieczenia blaszkę. Nakładamy na nie równomierni(...)sklejamy koniec. Całość smarujemy jajkiem wymieszanym z wodą, opcjonalnie dekorujemy bakaliami. Pieczemy w 200 st. C przez ok. 15 -20 min., do rumienienia. Po upieczeniu studzimy, ewentualnie dodatkowo polewamy lukrem. Z pozostałego ciasta wycinamy ciasteczka, smarujemy pozostałym jajkiem, posypujemy cukrem i pieczemy do zrumienienia

Domowy Smak Jedzenia
makowiec zawijany 937

przy dłuższym boku. Każdą z osobna zawijamy w papier do pieczenia pozostawiając trochę luzu (tak na ok. grubość palca). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 50 min. Dekorujemy lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową. składniki na masę makową: 250 g suchego maku 80 g cukru 1 łyżka miodu 55 g orzechów włoskich 50 g rodzynek 55 g kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)dodajemy posiekane orzechy, cukier, miód, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, aromat oraz roztopione masło. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy makowej i mieszamy. dodatkowo do dekoracji: lukier kandyzowana skórka pomarańczowa

Domowy Smak Jedzenia
Miękkie, nadziewane pierniczki w czekoladzie 294

jest. Pierniczki po upieczeniu są przepyszne, miękkie i aromatyczne. Dodatkowo wzbogaca je słodko-kwaśne nadzienie z powideł i delikatna polewa czekoladowa. Oczywiście można je pokryć również inną polewą, np. lukrem - i tak będą smakowite :) W stosunku do oryginalnego przepisu zmieniłam jedynie sposób nadziewania i wycinania pierniczków. Tak mi było łatwiej :) Składniki na około 60 szt.: 200 g miodu(...)zabrudzony powidłami papier należy wymienić przed pieczeniem kolejnej partii). Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC, przez około 7-10 minut . Pierniczki nie twardnieją. Można je dowolnie ozdabiać, zanurzyć w lukrze lub oblać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Przechowywać w puszce. Źródło: cynamonowypyl.blox.pl   drukuj przepis

Świat Ciasta
Ciastka przez maszynkę z marmoladą 235

odstępach. Na środek każdego ciastka kłaść porcję marmolady. Ciastka piec w temperaturze 200 stopni przez 10-12 minut. Wystudzić. Cukier puder wymieszać z gorącą wodą i kilkoma kroplami olejku. Lukier powinien mieć gęstą konsystencję. Posmarować nim ciastka i odstawić do zastygnięcia lukru

My simple kitchen
Świąteczne pierniczki - zabawa dla całej rodziny! 287

Pierniczki świąteczne  Pierniczki zawsze przygotowujemy na święta , to świetna zabawa dla całej rodziny :-) Dzieciaki mają mega frajdę przy wykrawaniu kształtów foremkami , jak i przy zdobieniu lukrem :-) Nasz 2,5 letni synek już drugi rok z rzędu asystuje nam przy ich pieczeniu , a później lukrowaniu :- ) Co prawda , później cała nasza kuchnia nadaje się do gruntownych porządków , a synek prosto(...)układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pierniczków smarujemy białkiem.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 8-10 minut. Po ostygnięciu możemy polukrować pierniczki lukrem i innymi ozdobami. Tak przygotowane będą piękną ozdobą świątecznej choinki :-)   świąteczne pierniczki

Aromatyczne Podróże
Przekładany makowiec Kazi 212

kostki masła 100g rodzynek 1 łyżeczkę startej skórki z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu kruszonka 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 4 łyżki  oleju 1 żółtko  lukier 1 białko 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki soku z cytryny   Wykonanie: W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem, odlewamy połowę mleka do szklanki, dodajemy łyżkę mąki, drożdże, zarabiamy rozczyn(...)przemian.Wierzch ciasta posypać kruszonką zrobioną z podanych składników. Pieczemy przekładany makowiec w nagrzanym piekarniku 180 C stopniach przez 50 minut. Białko ubić dodajemy cukier puder i sok z cytryny. Lukrem dekorujemy przestudzone ciasto. Smacznego

kgwjanczewo
Pierniczki last minute 273

cukru trzcinowego 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki miodu 2 łyżki masła 1 jajko mielony cynamon, kardamon i goździki (możecie użyć gotowej przyprawy do piernika) kilka łyżek ciepłej wody lukier klasyczny: 1 szklanka cukru pudru odrobina ciepłej wody kilka kropli soku z cytryny Do dzieła: Mąkę przesiewamy do dużej miski i dodajemy pozostałe suche składniki. W powstałym kopczyku robimy zagłębienie(...)odstępach układamy ciasteczka. Pieczemy około 10 minut. Tuż po upieczeniu pierniczki będą miękkie, a po chwili zaczną przyjemnie chrupać. Kiedy ciastka całkiem ostygną można zabrać się za lukrowanie. Przygotowany lukier przekładamy do rękawa cukierniczek i dekorujemy nim pierniczki wedle uznania i fantazji

Spektrum Smaku
Cytrynowe pierścienie 177

Dziś zapraszam na kruche ciasteczka cytrynowe, udekorowane cytrynowym lukrem i obsypane posiekanymi pistacjami. Przyznam, że praca z ciastem nie należy do najprzyjemniejszych, jest ono bowiem bardzo kruche. Pamiętać więc należy, że wałkujemy niewielkie porcje ciasta niezbyt cienko. Ja wykrawałam swoje ciasteczka za pomocą większej formy do babeczek a środkowe kółko wykroiłam za pomocą kieliszka. Jeśli nie mamy takiej foremki, możemy(...)stopni. Cukier puder przesiewamy do miseczki. Dodajemy sok z cytryny, najlepiej robić to stopniowo i mieszać aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ja zużyłam mniej więcej połowę większej cytryny. Lukrem dekorujemy ciasteczka, od razu posypujemy posiekanymi pistacjami

Smaki Na Talerzu
Domek z piernika 489

około 10-13 minut w temperaturze 180*C. Studzić na kratce. Następnie skleić domek za pomocą karmelu (rozpuścić cukier na patelni i moczyć w nim krawędzie elementów) lub lukru. Lukier: 1 białko 200 g cukru Przygotowanie: Białko ubić na sztywną pianę i dodać cukier puder. Dokładnie wymieszać. I gotowe!! SZABLON DOMKÓW DO POBRANIA

Malinowo w kuchni
Ślimak z serem cynamonem 213

ciasto wykorzystamy całe , i powstał nam fajny ślimak , smarujemy z wierzchu żółtkiem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut na 170 stopni . Kiedy ślimak nam się upiekł smarujemy naszym lukrem z białka i gotowe do podania . Przepis na lukier z białka jest w przepisie bułeczki makowe

Mój Smak
Krajanka pomarańczowo-migdałowa 160

łyżeczka pasty waniliowej 200g masła( zimnego) 1 jajko Nadzienie: 150g drobno mielonych migdałów 100g cukru otarta skórka z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy ( około 100 ml) Lukier: 100g cukru pudru 1 i 1/2 łyżki soku pomarańczowego Do miski przesiewamy mąkę z solą oraz proszkiem do pieczenia. Wsypujemy oba cukry, mieszamy. Następnie masło kroimy w drobną kostkę, dodajemy(...)miejsca smarujemy odrobiną wody. Pozostałe ciasto również wałkujemy na wielkość formy i kładziemy na nadzieniu. Dociskamy brzegi, sklejając je tym samym. Pieczemy około 20-25 minut. Zimne ciasto dekorujemy lukrem.   Źródło

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania