łyżeczki kakao CIASTO BIAŁE -4 jajka -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -1 1/3 szkl mąki pszennej tortowej -8 łyżek oleju -8 łyżek wody -0,5 szkl cukru LUKIER -cukier puder -sok z cytryny -woda Najpierw przygotowujemy ciasto zielone Keksówkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Żółtka oddzielamy od białek Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, olej, wodę(...)koniec białka. Troszkę białego ciasta wylewamy do keksówki. Następnie układamy choinki ciasno koło siebie. Zalewamy resztą ciasta, pieczemy około 30 minut do suchego patyczka. Studzimy, polewamy lukrem i dekorujemy według uznania. I gotowe :-) jest proste a bardzo ładnie wygląda. Polecam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokunajszerszy bok nałożyć czubatą łyżeczkę masy makowej. Uformować rogaliki. Przełożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Piec około 20-25 minut w 195ºC (do zarumienienia). Na sam koniec, rogaliki polać lukrem (najlepiej przygotować gęsty lukier). Pomysł na przepis STĄD
Ugotowaćpodstawy, do wierzchołka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20-25 min w 200 st. z termoobiegiem, lub 220 st bez termoobiegu. Wyjąć z piekarnika, polukrować. Lukier: pół szklanka cukru pudru sok wyciśnięty z połowy małej cytryny Składniki utrzeć grzbietem łyżki na gładką masę. Rogaliki polać lukrem. Smacznego! Ekspresowe rogaliki z masą makową Ekspresowe rogaliki z masą makową
moj przepis nanastępnie zdjąć z ognia i natychmiast wlać do szklanej miski żaroodpornej. Dodawać cukier puder porcjami ,energicznie trzepać trzepaczką ,do połączenia składników. Pozostawić do ostygnięcia i zgęstnienia. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty to po prostu dodać ciut wody .Smarować ciastka lukrem , przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku
w mojej kuchniforemek wycinać świąteczne wzory. Piec ok. 7-9 minut w temp. 180-200 st, uważając, by pierniczki się nie przypaliły. Z białek, które został robimy lukier do dekoracji. Ucieramy je z cukrem pudrem (można dodać kilka kropel cytryny), cukier dodajemy dopóki dopóty lukier nie osiągnie oczekiwanej konsystencji ;) Pierniki po upieczeniu są twarde, ale z każdym dniem leżakowania
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamoże być wilgotny od czekolady). Odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto kroimy na 6 kawałków tak by powstały trójkąty. W zewnętrzną część na środku wbijamy przeciętą na pół słomkę. Przygotowujemy lukier: do łyżki wody dodajemy tyle cukru pudru, aż powstanie pożądana przez nas konsystencja. Dodajemy barwnik i nakładamy przy pomocy łyżki lub rękawa cukierniczego na ciasto. Układamy posypkę. Odstawiamy, aż lukier
Kolizje Smakówpieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 15 min., na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. składniki na nadzienie i dekorację: ok. 150 g masy makowej lukier cukier puder Wystudzone rogaliki polewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem. Zapisz
Domowy Smak Jedzeniaczasie pieczenia po całym domu unosi się wspaniały zapach, a same ciastka tak pyszne, iż obawiam się, że moje nie przetrwają do świąt :) Kolejny etap do dekoracja ciasteczek lukrem. To świetna zabawa z dzieckiem, nie chodzi tu przecież o perfekcyjną dekoracje ciastek ale o dobrą zabawę i wspólnie spędzony czas :) Składniki: * pół szklanki cukru * 250 g masła * 2 szklanki mąki(...)jajko opcjonalnie: * 1 łyżka kakao * 1 łyżeczka cynamonu * 1 łyżeczka przyprawy do piernika Dodatki można dać wszystkie, albo tylko wybrany. Do dekoracji lukier królewski (przepis tutaj) . Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć je folią i włożyć do zamrażalnika na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 6-7 mm na stolnicy podsypanej mąką
Zrób to smaczniesoku z cytryny Wykonanie: Białka ubić mikserem na dużych obrotach na sztywną pianę. Dodawać cukier małymi porcjami do uzyskania gęstej i gładkiej masy. 2 łyżki odłożyć na później (na lukier). Dodać do masy cukier waniliowy, cynamon, skórkę cytrynową i połowę migdałów. Wymieszać mikserem na niskich obrotach. Dodać drugą połowę migdałów i wymieszać całość drewnianą łyżką. Przykryć miskę folią spożywczą(...)grubości około 0.5 - 1 cm. Wyciąć gwiazdki za pomocą foremki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do odłożonego białka dodać sok z cytryny i wymieszać. Pokryć lukrem wszystkie gwiazdki za pomocą delikatnego pędzelka lub łyżeczki. Wstawić do zimnego piekarnika na kilka godzin (najlepiej na noc) do wysuszenia. Wyjąć blachę z gwiazdkami z piekarnika i nagrzać
zadanie-gotowanierozrobimy barwnika to po kilku godzinach na masie cukrowej mogą się pojawić kropki i nie ładnie to wygląda. Cukier puder wymieszać z wódką (lub wrzątkiem), tak powstały lukier posłuży jako klej. Zabarwione masy cukrowe rozwałkować na blacie podsypanym przez sitko cukrem pudrem. Tymi samymi foremkami, którymi wycinane były ciastka wyciąć kształty z masy cukrowej i przyklejać(...)ciastek za pomocą gęstego lukru. Resztę dekoracji zrobić za pomocą pisaków i cukrowych ozdóbek. Od razu po udekorowaniu przebić masę wykałaczką w miejscu gdzie w ciasteczku są dziurki. Po wyschnięciu naciągać na sznureczki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu 300 g kwaśnej śmietany 18% 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii skórka z 1 pomarańczy 70 g orzechów 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy oraz kandyzowana skórka pomarańczowa Sposób przygotowania: W misie miksera umieścić białka jajek z szczyptą soli i ubić na sztywno(...)Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 50-55 minut do tzw. „suchego patyczka”. Z cukru i soku pomarańczowego utrzeć lukier. Udekorować wierzch ciasta, posypać kandyzowaną skórką. Przepis z bloga mojewypieki.com po moich modyfikacjach
Pyry na Gazłyżka cukru waniliowego szczypta soli na nadzienie: 500 g twarogu (śmietankowy tłusty) 1 jajko 2 łyżki cukru waniliowego (1 łyżka cukru pudru trzcinowego) (1 łyżka budyniu waniliowego - proszku) lukier cytrynowy Przygotowujemy rozczyn i odstawiamy go na około 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy w duży(...)wyłożonej papierem blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem (cukier puder utarty z sokiem z cytryny). A tutaj schemat składania ciasta: Wypiekali ze mną: Bożena - "Moje domowe kucharzenie" Iza - "Smaczna Pyza" Paweł - " Chleby.info" Lidia
Gotuj Sam!proszek do pieczenia 1 łyżka Farsz: mak niebieski 250 gram rum 1 kieliszek woda gorąca 1 szkl. białka 3 szt. cukier puder 3 łyżki sok z cytryny 3 łyżki Lukier: 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: żółtko 1 szt. METODA: Ciasto: Mąkę przesiać. Dodać żółtka, jajko, cukier waniliowy, cukier, proszek do pieczenia, kakao, pokrojone w kostkę(...)wysmarować roladę ( całym żółtkiem ). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 30-40 min., po 30 minutach zmniejszyć stopnie do 150., do suchego patyczka. Ostygniętą roladę polać lukrem ( cukier puder utrzeć z sokiem cytryny
Kuchnia Paulettesproszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg chudego białego sera 200 g masła 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 6 jajek 2 budynie waniliowe Winiary 10 dag rodzynek 1 lukier czekoladowy Dr. Oetkera blaszka o wymiarach 32/25 Wykonanie : W misce ucieramy 2 żółtka z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i masłem na krem, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao, zagniatamy(...)stopni. Mój sernik piekł się około 55 minut wasz piekarnik zapewne piecze inaczej więc czas pieczenia należy kontrolować. Upieczony sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach wyłączonego piekarnika. Zimny sernik polałam lukrem czekoladowym ale nie koniecznie musicie go lukrować. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliminutach zawijamy roladę w papier do pieczenia formując dużego „cukierka”, końce związujemy sznurkiem. Pieczemy ok. 45-50 minut. Upieczoną roladę odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie przygotowujemy lukier z cukru pudru i soku z cytryny (powinien mieć konsystencję gęstego jogurtu), dodatkowo do lukru możemy dodać skórkę pomarańczową. Lukrujemy przestudzoną roladę. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercy