lukier - 7892 przepisów (strona:194/527)

Szpinakowe muffinki z limonkowym serkiem 149

aromat waniliowy) Serek: * gęsty serek śmietankowy- 100 g** * jajko- 1 szt. * cukier puder- 2 łyżki * sok z limonki- 2 łyżeczki * starta skórka z limonki- 1 łyżeczka Ewentualnie dodatkowo: * lukier Przygotowanie: Szpinak odmrozić, bardzo dobrze odsączyć z wody (inaczej wyjdzie Nam zakalec) i zmiksować na gładko- w blenderze- wraz z dodatkiem oleju. Jajka ubić z cukrem. Cały czas ubijając na wolnych(...)leciutko zatopić w cieście. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 20-22 minut (a najlepiej do suchego patyczka). Gotowe babeczki ostudzić i ewentualnie polać lukrem. Smacznego! 😋 * im dokładniej szpinak zostanie zmielony, tym otrzymamy piękniejszy kolor naszych babeczek! ** serek taki do smarowania, typu Apetina, Bieluch, może być również ricotta czy mascarpone

Kraina Miodem Płynąca
Millefeuille z kremem czekoladowym 161

warstwowych  kremowych ciast. Spody: 1 arkusz ciasta francuskiego świeżego Krem czekoladowy: 25 dag mascarpone 25 dag śmietany kremówki 30% 3 czubate łyżki cukru pudru 10 dag czekolady deserowej Lukier: 10 dag cukru pudru 1-2 łyżki mleka orzechowy krokant do posypania Wykonanie deseru: Spody:  Ciasto francuskie odwinąć z papieru. Nożem pokroić na jednakowej dowolnej wielkości  prostokąty(...)cukierniczej z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdy lub kwiatka, wyciskać rozetki kremu na jeden francuski prostokąt docisnąć drugim ciastkiem, znów wycisnąć porcję kremu przykryć ostatnim trzecim blatem ciasta francuskiego. Lukier: Cukier puder utrzeć z mlekiem na jednolitą gładką gęstą konsystencję polukrować gotowy przełożony deser  i posypać orzechowym krokantem, tak postępować aż do skończenia z wszystkimi ciastkami. Podawać lekko schłodzony

Wanilia i Kardamon
Ciasto z połówkami jabłek-jabłecznik inaczej 436

często gościło na grupach kulinarnych i od dawna miałam zamiar je zrobić-wreszcie się za nie wzięłam i wyszło przepyszne-najlepsze ciasto z jabłkami jakie jadłam -mięciutkie ciasto,słodziutki lukier i rozpływające się w ustach jabłka-mniam....polecam Składniki: na ciasto 2,5 szklanki mąki 1 kostka masła lub margaryny (250g) 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego(...)obrane i wydrążone z nasion połówki jabłek i na wierzch kładziemy rozwałkowaną drugą połowę ciasta . Pieczemy w 180 stopniach 40 min.(góra-dół) Po wyjęciu jeszcze gorące ciasto polewamy lukrem wymieszanym z łyżki śmietany i szklanki cukru pudru(jak będzie za gęsty można dodać kilka kropli wody. Smacznego

Swojskie jedzonko
Pączki 137

łyżeczka cukru Składniki na ciasto 1 jajko 2 żółtka 50 g drobnego cukru 300 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka soli 35 g miękkiego masła Składniki na lukier 1 łyżeczka soku z cytryny 3-4 łyżki cukru pudru Ponadto olej rzepakowy do smażenia ulubiony dżem do nadziewania Wskazówki wykonania Rozczyn: w naczyniu umieścić pokruszone drożdże, cukier, lekko letnie mleko(...)papierowym ręczniku aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Pączki nadziewać ulubionym dżemem przy użyciu rękawa cukierniczego i odpowiedniej końcówki. Sok z cytryny dokładnie wymieszać z cukrem pudrem i tak powstałym lukrem udekorować pączki. Chlebki http://chlebki.pl/     Artykuł Pączki pochodzi z serwisu Chlebki

Chlebki.pl
Chata z piernika- niebanalna dekoracja świątecznego stołu 163

mąki pszennej 2 łyżeczek sody oczyszczonej 2 łyżeczek kakao 40 g przyprawy do piernika (miałam Kamis i Prymat- ta pierwsza zdecydowanie lepsza, bardziej aromatyczna) dodatkowo na zrobienie lukru 600g cukru pudru i białek z 3-ech jaj Przygotuj sobie szablon z kartonu- ja miałam taki: ściana boczna (jedna z drzwiami) 20×11 cm 2 sztuki ściana szczytowa(...)złożeniem. Jak wyschnie zabierz się za złożenie całości. Zacznij od ścian oczywiście Możesz sobie pomóc podpórkami w formie np. torebki cukru czy mąki, ale nie ma takiej konieczności bo lukier ładnie trzyma i szybko łapie więc nic nie zjeżdża i wszystko pięknie się trzyma. Zatem do dzieła Kochani- pierniczcie i korzystajcie z tego wszyscy! Dacie radę, bo i ja dałam

Arbuziaki
Błyskawiczne pierniczki na ostatnią chwilę 166

robiłam grubsze pierniczki traciły po upieczeniu kształt- wręcz wyrastały nieco). Wykrawam ciasteczka i piekę w temp. 170 ºC, przez około 12 minut. Pierniczki zdobię lukrem (cukier puder-200 g, mieszam dokładnie z białkiem z jednego jaja), który zrobiony w ten sposób długo pozostaje biały. Zrobiłam też eksperyment i zamiast takiego lukru wykorzystałam taki z cukru pudru i soku z cytryny

Arbuziaki
Truskawki w kokilkach z kruszonką 144

Truskawki w kokilkach z kruszonką kilogram truskawek 200 g cukru brązowego cztery łyżeczki bułki tartej Kruszonka: 200 g mąki pszennej 100 g cukru 100 g miękkiego masła ewentualnie lukier Przepis – Truskawki w kokilkach z kruszonką Truskawki kroimy na kostkę. Całość wrzucamy na rozgrzaną patelnię, na którą wcześniej dodajemy nieco oleju (najlepiej kokosowego). Truskawki smażymy aż puszczą sok, należy uważać(...)posypujemy truskawki bułką tartą. Następnie sypiemy nasz kruszonkę. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy maksymalnie 10 minut, aż truskawki zaczną wrzeć. Gotowe. Możemy też użyć lukru . Koszt: 15 zł (porcja dla czterech osób – truskawki po 7,50 zł/kg) Przygotowanie: 40 minut Truskawki w kokilkach z kruszonką Truskawki w kokilkach z kruszonką Truskawki w kokilkach

Kuchennyviral.pl
Kostka warszawska (Napoleonka) 103

kostka masła -2/3 szklanki cukru -2 cukry wanilinowe -5 żółtek -1 czubata szklanka mąki krupczatki -1 szklanka cukru pudru* -4-5 łyżek soku z cytryny* *składniki na lukier, który spotkał się u mnie ze sprzeciwem, dlatego posypałam cukrem pudrem. Przygotowanie Ciasto francuskie zostawić na ok. 20 minut w temperaturze pokojowej. Gdy rozmarznie, podzielić na 2 płaty. Przełożyć do blach(...)ciągle ucierając. Przelać do garnka i stale mieszając, gotować, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia i przestudzić. Placki przełożyć jeszcze ciepłym kremem. Cukier utrzeć z sokiem cytrynowym na gęsty lukier. Posmarować nim wierzch napoleonki, a kiedy zastygnie, pociąć ciasto na porcje. Smacznego

Zielona Kuchnia
Babka dwukolorowa 147

wracać. Składniki -1 szkl. mąki pszennej -1 szkl. cukru -6 jajek -1 szkl. mąki ziemniaczanej -3/4 szkl. oleju -olejek cytrynowy -łyżka kakao -2 łyżeczki proszku do pieczenia -biały lukier -tłuszcz i bułka tarta do formy Przygotowanie Białka zmiksować z cukrem. Cały czas mieszając, dodawać po 1 żółtku. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawać do ucieranej(...)połowę wymieszać z kakao i również wlać do formy. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. i piec ok. 50 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić. Lukier przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polać babkę. Odstawić do zastygnięcia. Udekorować według uznania. Źródło: Jeden ze starych numerów 'Chwili dla Ciebie' Smacznego

Zielona Kuchnia
Babeczki z jabłkami 222

proszek do pieczenia 1 łyżeczka cukier 3/4 szklanki cukier waniliowy 32 gramy jaja 2 szt mleko 1 szklanka olej 1/2 szklanki jabłko 1 duże rodzynki 3 garście Lukier: cukier puder 1 szklanka napój jabłkowy 4 łyżki   Wykonanie: Do misy wkładamy jaja,cukier i miksujemy do momentu, aż będzie pulchna masa.Dodajemy mleko,olej i mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem(...)Mieszały łopatką, na końcu dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłuszko( ze skórką) oraz rodzynki. Formę do babeczek smarujemy olejemy i wlewamy ciasto.Pieczemy 20 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu polewamy lukrem

Różowa kuchnia
Pączki II 151

skórka otarta z 1 pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej Dodatkowo: ulubiona marmolada/dżem do nadziania tłuszcz do smażenia, u mnie olej rzepakowy z dodatkiem smalcu cukier puder do oprószenia lub lukier ( 1 szklanka cukru pudru rozprowadzona z kilkoma łyżkami gorącej wody; gęstość lukru można regulować poprzez dodanie cukru pudru - jeśli wyjdzie za rzadki lub wody - jeśli wyjdzie za gęsty; proporcje

Opowieści z piekarnika
BABKA KOKOSOWA 132

kwaśnej śmietany * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 łyżki mąki ziemniaczanej * 100 g wiórków kokosowych  (użyłam Skworcu) * garść wiórków kokosowych do dekoracji * cukier puder i woda do lukru Wykonanie: Całe jajka wbić do miski, dodać cukier i wszystko razem ucierać około 4 minut. Następnie wlać mleko i kwaśną śmietanę, wymieszać mikserem. Kolejno wsypać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną(...)delikatnie wymieszać ciasto, najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto wlać do foremki do pieczenia babki. Piekarnik nagrzać do 170'C. Wstawić ciasto i piec około 45-50 minut. Wystudzone ciasto polać lukrem zrobionym z cukru pudru i wody, posypać wiórkami kokosowymi

Zrób to smacznie
Jogurtowe muffinki ze śliwkami 131

jajka L 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej  300g śliwek cukier puder + odrobina wody na lukier 1. Ze śliwek usuwamy pestki, kroimy je w kostkę. Jogurt, jajka, olej i cukier mieszamy ze sobą w jednej misce. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę w drugiej. Do miski(...)przygotowaną masę wykładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Studzimy. Cukier puder łączymy z wodą, mieszamy. Powstałym lukrem polewamy muffinki

Szefowa kuchni
bezglutenowe drożdżowe ciasto z twarogiem... 208

sól - szczypta, aromat cytrynowy 1 łyżeczka, mleko 150 ml, masło 75 gram, twaróg 50 dag, masło 5 dag, cukier 2 łyżki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 1 sztuka "L", lukier - w opisie ciasto bezglutenowe różni się w konsystencji od klasycznego pszennego, jeśli jest z jajkami staje się znacznie lżejsze niż w wersji bez jajek - użyłam mąki do testowania razem(...)posmarować pędzelkiem maczanym w wodzie piekarnik nagrzany 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut, 3/4 szklanki cukru pudru wymieszać z wodą na nie za gęsty lukier i posmarować po wierzchu, na blaszce zostawić do wystudzenia - ciasto jest smaczne, delikatne, wyglądem przypomina ciasto proszkowe ale smakuje jak drożdżowe, może być bazą do innych farszów wytrawnych i słodkich

W Mojej Kuchni Lubię
Szybkie czekoladowe ciasteczka z limonkową nutą 185

minut (dół ciasteczek powinien się zarumienić, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika). W miseczce mieszamy sok z limonki z cukrem pudrem tworząc a la lukier* (rzadszy, ma odrobinę wsiąknąć w ciasteczka i pozwolić się utrzymać posypce). Smarujemy/polewamy nim jeszcze ciepłe ciasteczka i posypujemy dekoracyjnym maczkiem. Zostawiamy ciasteczka do całkowitego wystudzenia. *można też zrobić tradycyjny gęsty lukier

Słodkie okruszki