stroną przeciętą,na dnie tortownicy i pod przykryciem ponownie zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C na około 30-40 minut.Wystudzone ciasto polać lukrem. Nadzienie: 40 g płynnego masła 40 g cukru trzcinowego 1 łyżka cukru waniliowego 2-3 łyżki cynamonu Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia.Cukry i cynamon wymieszać w miseczce. Lukier
Anielskie wypiekijakie robiłam. SKŁADNIKI 150g mąki pszennej tortowej 100g mąki ziemniaczanej 60g cukru pudru 3 ugotowane żółtka 150 g masła opakowanie cukru waniliowego DODATKOWO dowolny gęsty dżem powidła lub marmolada LUKIER sok z cytryny łyżeczka białko cukier puder (ile weźmie-musi być lekko gęsty) Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto (żółtka rozcieramy widelcem) Ciasto wkładamy do woreczka i dajemy na około(...)dość cienko wykrawamy części dolne ciasteczek i górne (z dziurką) dajemy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni. Studzimy przekładamy powidłami polewamy cienkimi strużkami lukru I gotowe :) Ciasteczka są wspaniałe,najlepsze Polecam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCzekając na męża” Składniki: 25 dag cukru 1/2 szklanki wody 6 jajek cynamon do posypania Wsypujemy cukier do wody, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu aż do uzyskania rzadkiego lukru, odkładamy do schłodzenia. Następnie dokładnie ubijamy jajka i łączymy je ze schłodzonym lukrem. Masę ponownie wstawiamy na mały ogień i ubijamy aż zacznie „rosnąć”. Powinien nam powstać krem
Słodkie okruszkiCiasto: Blaszka o wymiarach 26x20 cm 2 jajka, 2 szkl. mąki, ½ szkl. cukru, ½ szkl. mleka, ½ szkl. oleju, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1 op.cukru waniliowego Dodatkowo: ¼ łyżeczki cynamonu, lukier, 4 nektarynki, garść borówek WYKONANIE Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mleko i olej, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem. Na wierzchu układamy(...)obrane nektarynki pokrojone w ósemki oraz posypujemy borówkami, oraz oprószamy cynamonem. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu polewamy lukrem
słodki bratekSKŁADNIKI 150g mąki pszennej tortowej 100g mąki ziemniaczanej 60 g cukru pudru 150g masła 3 ugotowane zóltka cukier waniliowy 1 opakowanie DODATKOWO dowolny gęsty dżem,domowe powidła,marmolada LUKIER 1 białko cukier puder łyżeczka soku z cytryny Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, (ugotowane żółtka rozcieramy widelcem) Zawijamy je w folię i wsadzamy na 30 minut do zamrażarki(...)powinny składać się z dwóch części -jednej bez dziurki i jednej z dziurką (u mnie w kształcie serduszka) wystudzone ciasteczka przekładamy nadzieniem-u mnie domowe powidła i polewamy lukrem. I gotowe :) Polecam ciasteczka są rewelacyjne
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujajka 5 sztuk, margaryna 3/4 kostki, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, czerwona porzeczka 60 dag, żółta polewa-lukier do ciast 1 opakowanie kilka godzin przed pieczeniem porzeczki umyte zasypać dwiema łyżkami cukru, zostawić kilkanaście gałązek porzeczek do dekoracji = miękką margarynę, cukier, jajka, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do spienienia(...)papierem do pieczenia, do formy przełożyć ciasto, piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w formie lukier żółty przygotować wg opisu na opakowaniu i polać nim ciasto, udekorować gałązkami porzeczek - ciasto jest w smaku rewelacyjne........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwyłożonej papierem do pieczenia. Na górze rozsypać czarną porzeczkę. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 45 – 55 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia ciasta. Ciasto polać lukrem i pokroić na kawałki Lukier – cukier puder rozmieszać w odrobinie wody
Kuchnia Pokoleńmąki kokosowej 50 g mąki pełnoziarnistej pszennej 80 g zwykłej mąki pszennej (białej) 30 g wiórków kokosowych szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¼ łyżeczki sody oczyszczonej Lukier 50 g ksylitolu zmielonego na puder 1,5 łyżki soku z cytryny Do przybrania owoce sezonowe Przygotowanie Zmiksuj wszystkie składniki mokre, w oddzielnej misce połącz składniki suche. Następnie wszystko delikatnie wymieszaj łyżką(...)minut w 180 stopniach C. Wyjmij ciasto z piekarnika i wystudź. W tym czasie przygotuj polewę - 2 łyżki soku z cytryny utrzyj z drobno zmielonym ksylitolem. Polej ciasto lukrem, udekoruj miętą i świeżymi owocami. Wskazówki Mus jabłkowy można zrobić samemu, wystarczy obrać i pokroić drobno jabłka, przysmażyć chwilę aż zmiękną z odrobiną wody, a następnie zblendować. powiedz dietom
Powiedz dietom nieszklanki cukru garść borówek lub jagód* około 6-7 orzechów włoskich w karmelu DeliDeli * cukier puder do oprószenia ciasta *+do dekoracji – jak na zdjęciach. Ciasto można również polać lukrem i obsypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi w karmelu. Przygotowanie: Margarynę topimy w rondelku na małym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia. Do miski wsypujemy obie mąki, budyń (czubatą łyżeczkę) i proszek do pieczenia(...)suchego patyczka około 45 minut (czas jest różny w zależności od piekarnika). Po przestudzeniu ciasto wyciągamy z formy, oprószamy cukrem pudrem i dowolnie zdobimy. Ciasto można również polać lukrem i obsypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi w karmelu. S macznego Gdzie możecie kupić orzechy włoskie w karmelu DeliDeli? w sieci sklepów Kuchnie Świata w sklepie internetowym Scrummy
Słodkie okruszkiryżowo-kokosowa) -60g oleju kokosowego -80g cukru kokosowego -2 jajka -2 kapsułki po 200mg węgla aptecznego Dodatkowo -krem orzechowo-czekoladowy (u nas alce nero ) -jogurt grecki lub lukier (do namalowania oczu) Krem orzechowo-czekoladowy zamrozić we woreczkach. Mniej więcej ok 1,5 łyżeczki kremu nakładać na folię i przewiązać sznureczkiem. Takie czekoladowe paczuszki (9 szt) umieścić w zamrażarce(...)góra i dół” następnie 10 minut na „dół”. Gdy bułeczki ostygną całkowicie należy namalować oczy jogurtem greckim gdy od razu zostaną zjedzone, jeśli mają przeżyć trochę dłużej lepiej użyć lukru lub białej czekolady :) * Uwaga!: Jeśli nie macie ciepłego kąta w domu to zagotujcie trochę wody w garnku, wyłączcie gaz, ułóżcie na nim cienką deseczkę do krojenia a na niej miskę
Candy Pandasprzepis na mini pączki z dziurką ale tym razem chciałyśmy je nieco ulepszyć i dodać do nich puree z dyni, które nada im wilgoci i miękkości. Znów wykorzystałyśmy lukier z ksylitolu i gorzką czekoladę oraz ekspandowaną jaglankę od Soligrano w formie posypki. Takie ziarna świetnie sprawdzają się nie tylko jako propozycja śniadaniowa ale też pięknie udekorują Wasze świąteczne wypieki(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyciąć w nich mniejsze kółka kieliszkiem. Donuty piec w 170’C ok 15 minut. Po wystudzeniu polać je płynną czekoladą lub lukrem i posypać dodatkami. Ekspandowane drobne ziarno spisało się najlepiej
Candy Pandaskolor.Osączyć z tłuszczu i jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.Jeżeli oponki mają być lukrowane trzeba je ostudzić. Dodatkowo 1 kg planty lub smalcu cukier puder do obsypania Lukier 150 g cukru pudru kilka kropel soku z cytryny 3-4 łyżki wody barwniki spożywcze kolorowe posypki Cukier puder dwukrotnie przesiać przez sitko i połączyć z sokiem z cytryny(...)wodą.Mieszać do uzyskania gładkiej masy.Masę dzielimy na 2-3 części i dodajemy barwniki.Każdego oponka zanurzamy w lukrze i dekorujemy. RADA Oponki czym dłużej leżakują na swoją kolej tym bardziej pękają,dlatego najlepiej przygotować je bezpośrednio przed wrzuceniem na tłuszcz a resztę ciasta trzymać dobrze owinięte. *nie ma konieczności mielenia twarogu,jedynie przed dodaniem trzeba go dobrze pognieść
Anielskie wypiekiświeżych drożdży, 2 łyżki cukru Polski Cukier , 2 jajka, ok. 2,5 szkl. mąki pszennej Nadzienie: 50 g rozpuszczonego masła, 3 łyżki cukru Polski Cukier , 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: lukier, jajko do posmarowania WYKONANIE Ciasto: Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy 4 łyżki mąki i mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 minut(...)skosy, tworząc trójkąty. Środek każdego trójkąta przyciskamy trzonkiem drewnianej łyżki, układamy na blasze. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Po wystudzeniu smarujemy lukrem
słodki bratekTruskawki w kokilkach z kruszonką kilogram truskawek 200 g cukru brązowego cztery łyżeczki bułki tartej Kruszonka: 200 g mąki pszennej 100 g cukru 100 g miękkiego masła ewentualnie lukier Przepis – Truskawki w kokilkach z kruszonką Truskawki kroimy na kostkę. Całość wrzucamy na rozgrzaną patelnię, na którą wcześniej dodajemy nieco oleju (najlepiej kokosowego). Truskawki smażymy aż puszczą sok, należy uważać(...)posypujemy truskawki bułką tartą. Następnie sypiemy nasz kruszonkę. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy maksymalnie 10 minut, aż truskawki zaczną wrzeć. Gotowe. Możemy też użyć lukru . Koszt: 15 zł (porcja dla czterech osób – truskawki po 7,50 zł/kg) Przygotowanie: 40 minut Truskawki w kokilkach z kruszonką Truskawki w kokilkach z kruszonką Truskawki w kokilkach
Kuchennyviral.plziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 szklanka cukru drobnego * 2 łyżeczki cukru waniliowego * 3 jajka większe * 170 g masła * 30 g suszonego berberysu * cukier puder+ woda do zrobienia lukru Wykonanie: Masło (w temp. pokojowej) utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku i dalej mieszać mikserem. Następnie dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wszystko wymieszać(...)berberys i ciasto wymieszać łyżką drewnianą. Ciasto przelać do keksówki, piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 50-55 minut. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem bądź polać lukrem zrobionym z cukru pudru i wody
Zrób to smacznie